logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EXTERNE
Eurovigneta - taxa de drum pentru vehiculele grele PDF Imprimare Email
Vineri, 13 Martie 2009 08:32

Parlamentul European a adoptat reguli comune pentru impunerea taxei de drum asupra vehiculelor grele de transport mărfuri.  Acestea vor trebui să plătească pentru costurile externe, ca de exemplu poluarea aerului, fonică şi congestionarea traficului rutier.

Membrii PE au votat directiva revizuită privind Eurovigneta, taxă de drum ce va include costuri legate de poluarea fonică şi cea a aerului şi aglomerarea traficului rutier (în anumite condiţii), emisiile CO2 nefiind însă incluse în textul legislativ. În opinia raportorului El Khadraoui (PSE, Belgia), propunerea Comisiei "este un prim pas spre aplicarea principiului «poluatorul plăteşte» în domeniul traficului rutier." Regulile legate de Eurovignetă se aplică vehiculelor mai mari de 12 tone, drumurilor care fac parte din sistemul Reţelelor Trans Europene (TENT) care conectează statele europene şi "oricărui sector al reţelei rutiere prin care trece în general un număr important de transporturi internaţionale de mărfuri." Deputaţii susţin reinvestirea veniturilor provenite din această taxă în acţiuni menite să reducă costurile externe, ca de exemplu: investiţii în vehicule mai curate din punct de vedere al mediului, în moduri alternative de transport sau construirea de pereţi antifonici. Potrivit deputaţilor europeni, aceasta este o condiţie sine qua non pentru susţinerea directivei privind Eurovigneta.

Citeşte mai mult...
 
Doi diplomati romani vor fi expulzati de la Kiev PDF Imprimare Email
Joi, 05 Martie 2009 18:02

Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe intentioneaza sa expulzeze doi diplomati romani din Ucraina, potrivit unor surse apropiate cercurilor diplomatice, citate de editia online a cotidianului Ukrainskaia Pravda, care mai spune ca celor doi diplomati le-a fost comunicata deja decizia, transmite NewsIn.

Joi, diplomatii romani au fost chemati la minister, unde le-a fost comunicata decizia de incetare anticipata a aflarii lor pe teritoriul Ucrainei.

In acelasi timp, scrie Ukrainskaia Pravda, MAE ucrainean deocamdata nu a confirmat si nici nu a dezmintit aceasta informatie. "Deocamdata nu comentam aceasta informatie", a declarat seviciul de presa.

Contactata de NewsIn, Ambasada Romaniei la Kiev nu a putut oferi nicio informatie, precizand ca ambasadorul Traian Hristea este plecat o saptamana din Kiev, iar de la serviciul de presa nu este nimeni disponibil.

Citeşte mai mult...
 
Google se alatura demersului european inaintat impotriva Microsoft PDF Imprimare Email
Joi, 26 Februarie 2009 12:03
Google a anuntat marti ca se alatura demersului european ce are ca scop obligarea gigantului de software Microsoft sa isi deschida sistemul de operare pentru mai multe programe de navigare pe internet, relateaza AFP.

"Internet Explorer, programul de navigare Microsoft, este atasat principalelor sisteme de operare ale grupului, ceea ce ii ofera un avantaj neloial in fata altor programe de navigare", a declarat un oficial Google, Sundar Pichai, pe blogul oficial al companiei, citat de NewsIn.

Google, initial un motor de cautare, ce isi extinde acum activitatea in toate domeniile informatice pentru a concura cu Microsoft pe mai multe planuri, a lansat in septembrie programul de navigare Chrome, a carui cota de piata ramane confidentiala.

Grupul Mozilla, al carui program Firefox are din ce in ce mai multi utilizatori, este de asemenea asociat demersului european, a subliniat Pichai.

Citeşte mai mult...
 
Majoritatea conflictelor din ultima jumatate a secolului XX au avut loc in zone de biodiversitate PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 21 Februarie 2009 18:19

Mai mult de 90% dintre cele mai grave conflicte armate din ultimii 50 de ani ai secolului trecut au afectat 23 din 34 de centre de biodiversitate ale planetei, arata un studiu intreprins de Institutul Conservation International (CI), publicat de revista Conservation Biology.

Conservarea celor 34 de centre de biodiversitate ale Pamantului este considerata o prioritate absoluta, deoarece ele concentreaza mai mult de jumatate din speciile de plante si peste 49% dintre cele de vertebrate, dar sunt supuse unor amenintari permanente, relateaza NewsIn

Aceste zone concentreaza 1,2 miliarde de oameni saraci, care depind exclusiv de resursele naturale.
“Mare parte din populatia lumii a treia traieste in aceste zone, iar supravietuirea acestor oameni depinde de ecosistemele sanatoase. Avem o obligatie morala, pe langa cea politica si sociala, sa protejam aceste zone si sa nu le luam acestor oameni sursa de supravietuire”, a spus presedintele CI, Russell A. Mittermeier, care a si semnat studiul.

Citeşte mai mult...
 
Cetatenia europeana, concept golit de continut? PDF Imprimare Email
Miercuri, 18 Februarie 2009 17:06

Cetatenia europeana ar trebui sa insemne libertate de circulatie, protectie consulara si un sistem de vot trans-national, insa respectarea acestor masuri depinde in esenta numai de statele membre, a declarat comisarul pentru justitie, Jacques Barrot.

Chiar daca este inclus in tratatele europene aflate in vigoare la ora actuala, “cetatenia europeana” este mai mult “un concept imaginar”, a spus Barrot in timp ce avea loc intalnirea Comitetului pentru drepturi civile, justitie si afaceri interne din Parlamentul European, potrivit EUobserver.

Barrot a apreciat ca intreg conceptul de “cetatenie europeana” va fi “golit de continut" in urmatorul raport al politicilor din domeniul justitiei si al afacerilor interne, numit “Programul Stockholm”, care va fi finalizat in a doua jumatate a acestui an.

Citeşte mai mult...
 
Coliziune intre doua submarine nucleare in Oceanul Atlantic PDF Imprimare Email
Marţi, 17 Februarie 2009 09:34

Doua submarine cu propulsie nucleara, unul britanic si celalat francez, s-au ciocnit in Oceanul Atlantic, la inceputul lunii februarie, dar stirea a aparut doar acum in presa internationala.Incidentul a fost confirmat ulterior atat de marina franceza, cat si de cea britanica.

Informatia a fost difuzata de agentia de presa AFP, care citeaza un articol din tabloidul britanic The Sun.

Potrivit sursei citate, submarinul britanic HMS Vanguard si Le Triomphant (Franta) au suferit avarii, dar nu au fost afectate instalatiile nucleare de la bordul celor doua submersibile. 

Submarinul britanic a fost remorcat pana la Faslane, in Scotia, pentru reparatii.

Citeşte mai mult...
 
La un an de la independenta, Kosovo ramane o entitate fragila PDF Imprimare Email
Luni, 16 Februarie 2009 15:24

La un an de la declararea independentei, Kosovo are propriul drapel, propriul imn si chiar propriile servicii de informatii, dar daca cineva vrea sa dea un telefon in fosta provincie sarba trebuie sa formeze prefixul de Serbia.

Iar faptul ca euro este moneda nationala pare ciudat intr-o tara pentru care perspectiva aderarii la Uniunea Europeana este un vis indepartat, comenteaza Reuters, potrivit NewsIn.

Recunoscut ca stat independent de peste 50 de tari, inclusiv SUA si majoritatea statelor UE, dar nerecunoscut de doi membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU - China si Rusia - si bineinteles de catre Serbia, Kosovo continua sa aiba o stabilitate politica precara.

Cei doua milioane de etnici albanezi si cei 120.000 de sarbi - acestia din urma sprijiniti de Belgrad - au relatii tensionate si traiesc sub protectia a mii de soldati straini gratie ajutoarelor in valoare de milioane de euro. Tinerii sarbi si albanezi nici macar nu mai cunosc unii limba celorlalti. "Sunt tensiuni si riscul unor violente grave inca exista", spune Peter Palmer, directorul pentru Balcani de la International Crisis Group (ICG).

Citeşte mai mult...
 
"Luceafarul" lui Mihai Eminescu a ajuns in Cartea Recordurilor PDF Imprimare Email
Luni, 16 Februarie 2009 15:05

World Records Academy (Academia Recordurilor Mondiale) a anuntat, de Ziua Indragostitilor, omologarea recordului Cel mai lung poem de dragoste: “Luceafarul” de Mihai Eminescu. World Records Academy descrie “Luceafarul” drept “o combinatie intre povestirile filmelor “Pe aripile vantului” (drama romantica), “Star Trek” (poveste SF) si “Love Story” (poem romantic cu sfarsit dramatic, precum filmul celebru).

Pe site-ul oficial al academiei este consemnat: Legenda “Luceafarului” este o poveste despre o tanara printesa care se ruga la Luceafar in fiecare seara. Luceafarul se indragosteste de ea si este gata sa renunte la nemurire pentru ea, dar realizeaza ca iubirea pura pe care o are pentru tanara fata nu poate fi impartasita in lumea materiala.

Avand peste 100 de ani, teiul lui Eminescu din Parcul Copou din Iasi, denumit si “copacul indragostitilor”, este si el amintit de Academia Recordurilor Mondiale, fiind descris drept locul unde Eminescu isi gasea inspiratia, loc devenit acum favoritul indragostitilor.

Citeşte mai mult...
 
Primul accident in spatiu - un satelit american s-a ciocnit de unul rusesc PDF Imprimare Email
Joi, 12 Februarie 2009 16:35

Un eveniment neobisnuit si neasteptat s-a produs in spatiu in cursul zilei de marti, 10 februarie, in jurul orei 18.55 (ora Romaniei). Este vorba despre primul accident spatial, care nu a constat, din fericire, intr-o catastrofa umana - gen Challenger, 1986 sau Columbia, 2003 - ci de coliziunea intre doi sateliti artificiali ai Pamantului in atmosfera terestra. Este primul accident in spatiu de acest fel, chiar oficialii companiei Iridium recunoscand ca asa ceva se poate intampla foarte rar. Probabilitatea ca un astfel de eveniment sa se produca este foarte mica, dar, totusi, in seara zilei de marti, satelitii Iridium 33 si Cosmos 2251 s-au ciocnit la o altitudine de aproximativ 800 de km deasupra Siberiei, aparatele fiind distruse in impact.

Citeşte mai mult...
 
Doua companii franceze recruteaza medici romani PDF Imprimare Email
Miercuri, 11 Februarie 2009 13:44

Doua companii franceze s-au specializat in recrutarea de medici romani pentru localitati din zone rurale ale Frantei, comenteaza Le Monde in editia electronica, citata de Mediafax.

 Asociatia pentru Cautarea si Instalarea Medicilor Europeni (ARIME) si Revitalis percep tarife de cateva mii de euro din partea primariilor localitatilor franceze pentru aducerea de medici in zonele rurale.
 Cele doua companii au fost create in urma cu trei ani, simtind necesitatea aducerii de medici in zonele rurale franceze.

 Dupa aderarea la Uniunea Europeana in 2007, Romania a furnizat deja Frantei peste 800 de medici. Bine pregatiti, vorbitori de franceza, candidatii rezista cu greu argumentului financiar. In Romania, castiga aproximativ 500 de euro pe luna, de zece ori mai putin decat un medic generalist francez.

"In Romania ni s-au propus posturi foarte bune, dar cu 300 de euro pe luna", afirma medicul Radu Moisa, instalat la Chabreloche (departamentul Puy-de-Dome), cu ajutorul Revitalis. "E o diferenta de un zero. Iar Franta mi-l ofera", adauga medicul roman.

Citeşte mai mult...
 
Marian Cozma a fost decorat post-mortem in orasul Veszprem PDF Imprimare Email
Marţi, 10 Februarie 2009 12:21

Handbalistul Marian Cozma a fost declarat cetatean de onoare al orasului Veszprem. Petre Cozma, tatal lui Marian, a fost cel care a primit distinctia intr-o ceremonie solemna.

Acesta le-a multumit oficialitatilor si oamenilor care s-au strans intr-un numar impresionant in cinstea memoriei lui Marian Cozma. Abia a putut sa isi stapaneasca lacrimile si, cu o voce tremuranda, a declarat ca este mandru ca Marian a evoluat pentru echipa din Veszprem. "Ma mir cum a putut sa ii ia viata fiului meu, care era plin de viata? A luat prea mult. Nu ne-a indurerat numai pe noi, ci o multime de oameni. Trebuie sa facem front comun sa starpim raul. Va multumesc din suflet pentru ce ati facut pentru copilul meu. Sunt mandru ca mi-am adus copilul aici".

Citeşte mai mult...
 
Politia maghiara a stabilit: Raffael Sandor l-a injunghiat pe handbalistul Cozma PDF Imprimare Email
Luni, 09 Februarie 2009 18:24

Politia din Veszprem a organizat luni dupa-amiaza o conferinta de presa in care a dezvaluit date ale anchetei in cazul mortii lui Marian Cozma, precum si numele celui care l-a injunghiat pe roman. Potrivit inregistrarilor camerelor de supraveghere, Raffael Sandor este cel care l-a injunghiat in zona toracica pe Marian Cozma.
Dupa ce pozele suspectilor au fost facute publice, cetatenii au trimis oficialitatilor maghiare informatii importante, ce au dus la capturarea celor trei persoane (doi barbati si o femeie) in Austria. Seful criminalistilor din cadrul politiei judetene din Veszprem, Derzsy Peter a declarat ca un grup separat de detectivi il cauta pe celalalt suspect.

Din cercetarile facute pana acum reiese ca in localul in care sarbatoreau sportivii a sosit un grup de 25-30 de oameni, din care s-au desprins cei trei suspecti si au avut altercatii cu mai multe persoane. Politistii ii interogheaza si pe ceilalti membri ai grupului. Derzsy Peter a mai afirmat ca cei trei suspecti au mai fost condamnati pentru infractiuni grave comise cu violenta.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior1112UrmătorSfârşit »

Page 12 of 12

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact