logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EXTERNE
Ungaria doreste introducerea dublei cetatenii pentru maghiarii din afara tarii PDF Imprimare Email
Marţi, 18 Mai 2010 07:22

Fidesz, partidul aflat la conducerea Ungariei, a prezentat luni un raport prin care sustine acordarea dublei cetatenii cetatenilor de etnie maghiara care locuiesc in tarile vecine Ungariei, ceea ce a provocat o reactie negativa din partea Slovaciei, anunta AFP.

Partidul ar dori ca aceasta lege controversata a dublei cetatenii sa fie anuntata oficial in data simbolica de 20 august, Ziua Nationala a Ungariei si sa fie aplicata incepand cu 1 ianuarie 2011.



Aceasta lege ii priveste pe cei aproximativ 3,5 milioane de etnici maghiari care traiesc in principal in Romania si Slovacia. Acestia reprezinta un procent de aproape 10% din populatia Slovaciei care numara 5,4 milioane locuitori. Etnici maghiari traiesc in numar destul de mare si in Serbia, Croatia, Ucraina si Austria.

Citeşte mai mult...
 
24 de ani de la catastrofa de la Cernobil PDF Imprimare Email
Luni, 26 Aprilie 2010 11:02

Ucrainenii, dar si intreaga lume isi aduc aminte astazi de faptul ca se implinesc 24 de ani de la catastrofa nucleara de la Cernobil, o drama "planetara" cu urmari resimtite si in prezent, care se petrecea la 26 aprilie 1986.

La 26 aprilie 1986, ora locala 1.23, a explodat reactorul numarul 4 al centralei nucleare de la Cernobil, situata in nordul Ucrainei, in apropierea granitei cu Rusia si Belarus. O buna parte din Europa, dar mai ales aceste trei tari, pe atunci republici ale URSS, au fost astfel expuse contaminarii.

Catastrofa a facut aproximativ un milion de victime.

Peste 25.000 de persoane care au intervenit pentru a diminua efectele catastrofei, cu precadere rusi, ucraineni si belarusi, au decedat, potrivit estimarilor oficiale.

Citeşte mai mult...
 
In Ucraina bacalaureatul se va da si in limba romana PDF Imprimare Email
Duminică, 11 Aprilie 2010 09:00

In Ucraina a inceput o ampla reforma lingvistica in invatamant, informeaza Nezavisimaia gazeta. Joi, Ministerul ucrainean al Educatiei a prezentat noile reguli de admitere in institutiile de invatamant superior, care anuleaza obligativitatea ca examenele sa fie sustinute exclusiv in limba ucraineana.

Cu o saptamana in urma, guvernul de la Kiev a permis absolventilor de liceu ca bacalaureatul sa fie sustinut nu numai in limba ucraineana, dar si in alte cinci limbi - rusa, polona, tatara, romana si maghiara.

Incepand din septembrie, Ministerul intentioneaza sa acorde elevilor si studentilor dreptul de alegere libera a limbii de studiu. Expertii considera ca, din punct de vedere tehnic, aceasta parte a reformei este, practic, imposibil de realizat, scrie NG.

Citeşte mai mult...
 
Presedintele polonez a murit intr-un accident aviatic in Rusia, impreuna cu elita politica a tarii PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 10 Aprilie 2010 17:11

Un avion in care se aflau presedintele Poloniei, Lech Kaczynski, sotia acestuia, Maria, guvernatorul Bancii Centrale din Polonia - Slawomir Skrzypek, seful Statului Major - Franciszek Gagor si alti demnitari polonezi s-a prabusit in apropierea aeroportului Smolensk, din vestul Rusiei. Delegatia poloneza urma sa mearga la Katyn pentru a comemora asasinarea a mii de ofiteri polonezi in al doilea Razboi Mondial.

 

Ministerul de externe al Poloniei a declarat ca, la aterizarea pe aeroportul militar din Smolenks, avionul prezidential s-a lovit de varfurile copacilor din apropiere din cauza cetii dense. Avionul efectua o cursa pe ruta Varsovia -Smolensk, iar la bordul acesteia se aflau 87 de  persoane. Nicio persoana nua supravietuit, potrivit agentiilor rusesti, care citeaza oficiali de la Moscova.


Lech Kaczynski (18 iunie 1949 - 10 aprilie 2010) a fost presedintele Poloniei si co-presedintele partidului Dreptate si Justitie. Din 2002 si pana in 2005 a fost primarul Varsoviei, functie pe care a parasit-o in decembrie 2005, cand a fost ales presedinte.
Citeşte mai mult...
 
Ritmul mondial al defrisarilor s-a redus in ultimul deceniu, in premiera mondiala PDF Imprimare Email
Joi, 25 Martie 2010 19:22

Pentru prima data, ritmul defrisarilor la nivel global a scazut in ultimii zece ani, chiar daca unele tari mentin rate "alarmante", in special in Africa si in America de Sud, arata raportul Organizatiei ONU pentru Alimente si Agricultura, citat de AFP.

"Pentru prima oara, suntem in masura sa anuntam ca rata mondiala a defrisarilor a regresat, gratie eforturilor concertate" facute in acest sens, a declarat Eduardo Rojas, director general adjunct al FAO, cu ocazia prezentarii raportului "Evaluarea resurselor forestiere mondiale 2010".

Defrisarile au antrenat pierderi brute anuale de 13 miliarde de hectare in perioada 2000 - 2010, in conditiile in care aceasta cifra se ridica la 16 milioane in anii '90.

Pierderea neta anuala este de 5,2 milioane de hectare, fata de 8,3 milioane in anii '90.

Citeşte mai mult...
 
Patru proiecte energetice in care este implicata Romania, printre care Nabucco, au fost selectate pentru finantare de Comisia Europeana PDF Imprimare Email
Vineri, 05 Martie 2010 14:48

Comisia Europeana a selectionat pentru finantare 43 de proiecte energetice majore. Printre acestea se afla si patru proiecte in care este implicata Romania: constructia conductei Nabucco, interconectarea cu retelele de gaze din Ungaria si Bulgaria si un proiect de intarire a securitatii aprovizionarii cu gaze prin inversarea fluxului. Pentru proiectul Nabucco, CE aloca 200 de milioane de euro, pentru interconectarea retelelor de gaze dintre Romania si Ungaria, contributia UE va fi de 16,6 milioane de euro, iar pentru interconectarea cu Bulgaria, suma ajunge la 8,9 milioane de euro. De asemenea, pentru proiectul de inversare a fluxului de gaze, in eventualitatea unei intreruperi de scurta durata a aprovizionarii, Transgaz va primi 1,5 milioane de euro.

 

Comisia aloca, in total, 2,3 miliarde de euro pentru 31 de proiecte europene din domeniul gazelor si 12 din domeniul energiei electrice. Este cea de-a doua decizie financiara din cadrul pachetului de redresare economica in valoare de aproape 4 miliarde de euro. Este si cea mai mare suma investita vreodata de UE in infrastructura energetica.

Citeşte mai mult...
 
Un sat din Venezuela, scufundat in urma cu 25 de ani, a reaparut la suprafata PDF Imprimare Email
Duminică, 28 Februarie 2010 22:28

O localitate din Venezuela, scufundata in 1985 pentru a face loc unui rezervor de apa, a reaparut la suprafata dupa 25 de ani, din cauza secetei, transmite aolnews.com. Potosi a fost scufundat intentionat de autoritati, insa a reaparut ca urmare a secetei adusa de El Nino.

Potrivit informatiilor, in Potosi locuiau in jur de 1.200 de persoane. Intr-o zi "blestermata", presedintele de atunci al tarii a ajuns in sat pentru a le aduce locuitorilor o veste proasta: satul urma sa fie evacuat si inundat, oamenii mutati, iar biserica si casele abandonate.

In apropiere a fost construit un baraj hidroelectric, iar apele rezervorului Uribante au acoperit totul. Doar clopotnita bisericii coloniale din Potosi a ramas vizibila.

Ultima actualizare Duminică, 28 Februarie 2010 22:57
Citeşte mai mult...
 
O evreica originara din Romania si inchisa la Auschwitz viziteaza fostul lagar, la 65 de ani de la eliberare PDF Imprimare Email
Miercuri, 27 Ianuarie 2010 18:33

Parintii si sora ei mai mare au fost ucisi la 30 de minute de la sosirea in lagarul de la Auschwitz. "Nu i-am mai vazut niciodata. Au disparut fara urma", isi aminteste astazi Eva Mozes, una dintre gemenele originare din Romania supuse la Auschwitz la experimentele ingrozitoare ale doctorului Josef Mengele. Femeia de 75 de ani povesteste ca ea si sora ei geamana nu au fost ucise impreuna cu restul familiei, ci lasate in viata tocmai pentru ca erau gemene.

Eva Mozes s-a intors miercuri la fostul lagar, pentru a participa la ceremoniile care marcheaza implinirea a 65 de ani de la eliberarea detinutilor de acolo, potrivit Mediafax.

Eva si Miriam, gemene evreice ungare dintr-un sat romanesc, deportate in mai 1944 la Auschwitz-Birkenau si tatuate cu numerele A7063 si A7064, aveau zece ani in acea perioada.

Citeşte mai mult...
 
Republica Moldova va desfiinta gardul de sarma ghimpata de la granita cu Romania PDF Imprimare Email
Miercuri, 13 Ianuarie 2010 12:41
 Gardul de sarma de la granita Republicii Moldova cu Romania va fi desfiintat. Premierul de la Chisinau, Vlad Filat, a semnat, pe 9 ianuarie, dispozitia prin care solicita Serviciului de Graniceri si, dupa caz, autoritatilor administratiei publice locale, sa asigure realizarea actiunilor de lichidare a gardului de sarma ghimpata de la frontiera, relateaza Unimedia.

"Solicit asigurarea realizarii actiunilor de lichidare a instalatiilor genistice pe sectorul moldo-roman al frontierei de stat dupa cum este prevazut in anexa", se mentioneaza in actul semnat de seful Guvernului de la Chisinau.

Potrivit documentului, pana la sfarsitul lunii ianuarie urmeaza sa fie stabilit volumul de lucru si fortele ce vor fi implicate in executarea lucrarilor de lichidare, iar in lunile februarie-martie, serviciile speciale urmeaza sa indeplineasca programul.
Citeşte mai mult...
 
Ungaria isi face o lege "preventiva" care sa ii permita nationalizarea bancilor PDF Imprimare Email
Miercuri, 06 Ianuarie 2010 09:32

Guvernul din Ungaria intentioneaza sa controleze mult mai strict sistemul bancar incepand din luna februarie, luand in calcul inclusiv nationalizarea unor banci in cazul aparitiei unor riscuri de sistem, scrie Bloomberg, preluand un articol din cotidianul Nepszabadsag. 

Noile legi fac parte din eforturile autoritatilor de a intari supravegherea sistemului financiar. Pachetul de legi ar putea ajunge pentru aprobare in parlament pana la sfarsitul lunii ianuarie, a declarat purtatorul de cuvant al ministerului de Finante, Ferenc Pichler. "Legile nu sunt necesare din cauza unei anumite probleme din sectorul financiar. Ele reprezinta mai mult masuri preventive", a afirmat el.

Potrivit noilor norme, autoritatile maghiare pot nationaliza partial sau total institutiile de credit ale caror probleme risca sa se propage in sistem. Ungaria a fost primul membru al Uniunii Europene care a cerut ajutor international in fata crizei financiare, FMI acordand statului vecin  in octombrie 2008 un imprumut de 25 de miliarde de dolari.

Citeşte mai mult...
 
"Limba moldoveneasca", inlocuita cu limba romana pe toate paginile oficiale ale guvernului de la Chisinau PDF Imprimare Email
Duminică, 29 Noiembrie 2009 11:45

Guvernul Republicii Moldova a schimbat din "limba moldoveneasca" (MD) in "limba romana" (RO) toate referirile la limba de pe paginile sale oficiale, transmite Radio Europa Libera/Radio Libertatea (RFERL), care precizeaza ca decizia este inca un semn al reapropierii dintre cele doua tari.

Constitutia Republicii Moldova precizeaza ca limba oficiala este "moldoveneasca", desi majoritatea lingvistilor sunt de parere ca limba folosita in Moldova nu difera prea mult fata de romana pentru a fi considerata o limba diferita.

Noul guvern de la Chisinau a declarat ca va incerca sa modifice Constitutia pentru a elimina conceptul de "limba moldoveneasca".

Ultima actualizare Duminică, 29 Noiembrie 2009 11:52
Citeşte mai mult...
 
La 400 de ani de la procesul lui Galileo, Vaticanul priveste spre ceruri in cautarea vietii extraterestre PDF Imprimare Email
Miercuri, 11 Noiembrie 2009 14:29

Papa Benedict al XVI-lea La patru sute de ani dupa ce l-a anchetat pe Galileo pentru faptul ca a pus sub semnul intrebarii ideea ca Pamantul este centrul Universului, Vaticanul a strans mai multi experti in Cetatea Sfanta pentru a studia posibilitatea existentei vietii extraterestre si implicatiile acestei problematici asupra Bisericii Catolice, relateaza AP.

Seminarul dedicat astrobiologiei a fost organizat de Vatican in perioada 6-10 noiembrie, iar unul dintre participanti si-a exprimat convingerea ca o astfel de descoperire este relativ apropiata, precizeaza AFP.

"Chiar daca nu vom gasi viata, aceste cercetari ne aduc multe lucruri importante si utile pentru lumea in care traim", cu "implicatii filosofice si teologice", a explicat directorul observatorului astronomic al Vaticanului, Jose Gabriel Funes.

Citeşte mai mult...
 
Deziluzia capitalismului, la 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului PDF Imprimare Email
Marţi, 10 Noiembrie 2009 08:37

Deziluzia fata de capitalism este cvasi-generalizata in lume, la 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului, eveniment care a simbolizat, in urma cu 20 de ani, prabusirea comunismului in Europa de Est, potrivit unui sondaj comandat deBBC World Service si preluat de AFP.

Doar 11% dintre persoanele intervievate in 27 de tari considera ca economia capitalista functioneaza corect. Pentru 51% dintre respondenti, o reglementare mai dura si reformarea sistemului sunt necesare pentru corectarea esecurilor cu care s-a confruntat capitalismul de-a lungul timpului.

Doar in doua tari - Statele Unite (25%) si Pakistan (21%) - peste 20% dintre raspunsuri au aratat ca sistemul capitalist functioneaza bine in forma sa actuala.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 9 of 12

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact