logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


ŞTIRI


Biserică de lemn unicat la Desesti PDF Imprimare Email
Miercuri, 05 August 2009 09:07

Ceva mai în aval de Primăria Deseşti, pe deal, dar lângă DN18, poate fi văzută o biserică de lemn în construcţie. La prima vedere, pare deosebită. Numai volumul de lucrătură, de migălituri, de sculptură arată că viitoarea biserică de lemn a greco-catolicilor va fi o minunăţie.

Vasile Pop, din Deseşti, este un fel de şef de şantier şi "artizanul" lucrării. Lucrează la "Taina Lemnului" şi, după cum spune, se ocupă mai degrabă de restaurări de biserici decât de construcţii. Şi totuşi, aceasta e... specială.
"Eu sunt a doua generaţie, în munca cu lemnul, din familie, după tata. Bunicul lucra cu piatra. Suntem de fapt trei fraţi, lucrăm cu toţii împreună. Nu am preferinţe, ce anume să lucrez în lemn... Orice, dar să fie calitate. Normal, în şase-opt luni am termina o biserică, dar aceasta e unicat. Patronul e din sat, noi la fel, o facem mai aparte, mai complicată, mai multă lucrătură. Prea puţin lucrăm cu scule electrice, mai mult manual. Nu vă pot spune de preţ, se cer bani la lucrare, iar asta o facem... acasă, nu e la preţul la care ar trebui. E şi prestigiul firmei, al patronului. Suntem echipe de câte cinci oameni, nu mai mulţi. Avem însă în paralel şi patru şantiere de restaurări, în curs. Aşa, restaurate, avem multe biserici de lemn... cele din Deseşti, Bârsana, cea din Coruia în curs, la fel şi la Orţâţa. Mai sunt două în Sălaj, oricum, peste 40 de biserici restaurate", explică Vasile Pop.

• "În 20 de ani, vor reveni cu toţii la lemn"

Tot ei au făcut, odinioară, şi macheta de biserică ce se află pe Gutâi, între Cavnic şi Budeşti, şi tot ei o mutaseră vreo 6 kilometri, cu tractoarele. Vasile Pop meştereşte alături de cei doi fraţi. Au încercat şi pe cont propriu. Spune că lucrări ar fi, dar au ales să lucreze în firmă. Se declară partizan necondiţionat al lemnului, ca material de construcţie nobil, superior. "Eu zic aşa: în curs de 20 de ani, vor reveni cu toţii la lemn... adică nu toţi, cei care înţeleg, care ştiu ce înseamnă lemnul. E mai scump, dar mult mai sănătos. Cu bolţari, e adevărat, e mai repede casa gata. Cu lemn, o ridici şi trebuie s-o laşi măcar un an să stea, să lucreze, dacă vorbim de cea cu îmbinări.

Citeşte mai mult...
 
BNR a redus dobanda-cheie la 8,5%, a redus rezervele minime obligatorii in valuta ale bancilor la 30% PDF Imprimare Email
Marţi, 04 August 2009 13:19

BNR a redus marti dobanda de politica monetara de la 9% la 8,5% pe an, confirmind asteptarile analistilor. Dobinda de politica monetara (dobinda-cheie) nu a mai inregistrat un nivel atit de scazut din martie 2008.

Tot in sedinta de marti, Consiliul de Administratie al BNR luat o masura suplimentara pentru cresterea lichiditatii in piata, reducind nivelul rezervelor minime la valute de la 35% la 30%. De asemenea, Banca Nationala a decis reducerea scadentei pentru operatiunile repo efectuate prin licitatie de la o luna la o saptamina.

Scaderea dobinzii de politica monetara este unul dintre instrumentele folosite de bancile centrale pentru a determina bancile comerciale sa scada, la rindul lor, dobinzile la creditele si depozitele populatiei si agentilor economici.

Citeşte mai mult...
 
Senatorul Barlea, implicat intr-un accident rutier PDF Imprimare Email
Luni, 03 August 2009 18:52

Gheorghe Mihai Barlea, senator PDL (colegiul Maramures Nord), a fost implicat, luni dupa-amiaza, intr-un accident rutier pe raza comunei Desesti. Senatorul se afla singur in Dacia Logan din proprietatea Parlamentului, cu care se deplasa spre Baia Mare. Intr-o curba, nesemanalizata ca fiind deosebit de periculoasa, senatorul a pierdut controlul volanului, a derapat, a iesit din carosabil si s-a izbit de un copac din partea dreapta a sensului de mers. In urma impactului, senatorul a suferit rani usoare (julituri) pe membrele superioare, in timp ce automobilul a fost distrus 40%. Politistii rutieri care s-au deplasat la fata locului l-au controlat cu aparatul etilotest, dar au constatat ca senatorul nu consumase bauturi alcoolice. Gheorghe Mihai Barlea a fost transportat cu ambulanta la Spitalul Judetean de Urgenta, unde a fost supus la mai multe investigatii medicale, care nu au relevat nimic grav.

Citeşte mai mult...
 
Politisti in culmea disperarii!!! PDF Imprimare Email
Vineri, 31 Iulie 2009 12:21

Isi aduc hartie de scris de acasa, ba chiar si scaune ca sa aiba pe ce sta la birou. In unele sectii sunt nevoiti sa faca si pe femeia de serviciu pentru ca nu exista angajati care sa curete toaletele. Masinile de serviciu nu au asigurarile platite si nici nu sunt bani pentru reparatii sau verificari. Li s-au taiat sporurile si, claie peste gramada, acum se anunta reduceri de personal. Aceasta este, pe scurt, situatia din Inspectoratul Judetean de Politie Maramures, situatie care de altfel e similara si in restul tarii.

 CRIZA. Politististilor, celor cu grade mici, le-a ajuns insa cutitul la os. “Cum sa iti vina sa iti risti viata, cand te gandesti ca nu iti poti plati bancile, ca nu ai nicio certitudine a zilei de maine”, se plang ei. Ar vrea ca la nivel central sa fie gasite solutii pentru a echilibra macar un pic situatia, insa nu intrevad prea multe sperante de viitor.

 “Ni s-a spus ca orele suplimentare sunt compensate cu timp liber. Ei bine, foarte putini pot beneficia de acest timp liber pentru ca nu are cine sa ii inlocuiasca la locul de munca. Ce sa facem? Sa punem lacat pe posturile din comune cand unul dintre politisti isi ia legal liber?! Vin in judet ministri si presedinti. Noi trebuie sa le asiguram paza. Sunt accidente – trebuie gestionate aceste situatii”, a declarat pentru citynews.ro liderul sindical al politistilor din inspectoratul maramuresean, Lucian Petrut.

Citeşte mai mult...
 
Opt din zece romani tin cont de impactul produselor cumparate asupra mediului PDF Imprimare Email
Miercuri, 29 Iulie 2009 20:33

Peste trei sferturi din romani (77%) au declarat ca atunci cand cumpara sau folosesc un produs tin cont de impactul pe care acesta il are asupra mediului, usor sub media Uniunii Europene, de 83%, potrivit unui Eurobarometru publicat miercuri de Comisia Europeana (CE) si citat de NewsIn. Eurobarometrul a fost realizat in aprilie 2009 pe un esantion de 26.500 de persoane din cele 27 de state membre ale UE si din Croatia, a mai anuntat CE.

Preocuparea pentru mediu este maxima in Grecia, unde peste 9 din 10 persoane chestionate au sustinut ca influenta produselor asupra mediului joaca un rol important in achizitiile pe care le fac, iar cehii sunt cei mai putin interesati de acest aspect (62%).

In plus, 48% dintre romani spun ca sunt "total constienti" sau "constienti in mare masura" de impactul produselor cumparate sau folosite asupra mediului, comparativ cu 55% cat este media pe ansamblul tuturor statelor membre.

Reducerea taxelor pentru produsele ecologice sau suprataxarea celor periculoase.

Potrivit aceluiasi sondaj, 42% dintre romani, comparativ cu 34% media UE, cred ca modalitatea cea mai buna pentru promovarea produselor ecologice este reducerea taxelor asupra acestora, in timp ce 31% (fata de 46% media UE) sustin ca cel mai potrivit ar fi o combinatie intre taxarea mai mica a produselor eco si cresterea taxelor asupra produselor cu impact daunator asupra mediului. Britanicii sunt cei mai favorabili acestui sistem de dubla taxare (65%).

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior151152153154155156157158159160UrmătorSfârşit »

Page 155 of 169

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact