logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


ŞTIRI


Fotbal in sala la ISU Maramures PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 30 Noiembrie 2009 18:02

Cei mai sportivi dintre pompierii maramureşeni s-au întrecut duminică, 29.11, în cadrul competiţiei “ Cupa 1 Decembrie” la fotbal în sală. La turneul desfăşurat cu ocazia Zilei Naţionale a României, în sala de sport a liceului “C.D. Neniţescu“ din Baia Mare, au participat 8 echipe de la reşedinţa inspectoratului, Detaşamentul Baia Mare, Detaşamentul Sighetu Marmaţiei, Secţia de Pompieri Vişeu de Sus, Garda de Intervenţie Şomcuta Mare şi Pichetul Târgu Lăpuş.

După meciuri spectaculoase, de angajament fizic total şi dovezi de virtuozitate tehnică din partea participanţilor, cei mai buni s-au dovedit a fi fotbaliştii de la reşedinţa inspectoratului. Ei au fost urmaţi în clasament de pompierii de la Garda de Intervenţie Şomcuta Mare şi cei de la Detaşamentul Baia Mare.

Citeşte mai mult...
 
Sase dealeri auto, sanctionati cu 14.000 lei pentru etichetare incompleta PDF Imprimare Email
Marţi, 17 Noiembrie 2009 19:30

Un numar de sase dealeri auto din municipiile Baia Mare si Sighetu Marmatiei au primit sanctiuni contraventionale din partea comisarilor de la Protectia Consumatorilor. Acestia au desfasurat, in perioada 2-6 noiembrie, o actiune tematica de control privind consumul de carburanti si emisiile de dioxid de carbon la autoturismele noi, comercializate de dealerii maramureseni. In vizorul inspectorilor s-au aflat in total 13 operatori economici, dintre care zece s-au ales cu sanctiuni contraventionale. “Etichetarea incompleta este principala abatere depistata in timpul controalelor la showroom-urile din judet. De pe eticheta lipseau atat mentiunile referitoare la carburantii utilizati, cat si la consum si emisia de dioxid de carbon. Totodata, am depistat la comercializare masini la care preturile erau expuse in euro, fara o informare privind paritatea leu/euro”, a precizat directorul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Maramures, Olivia Ardelean. Pentru neregulile constatate, sase dealeri auto au fost amendati cu 14.000 lei, iar alti patru au primit avertismente.

Citeşte mai mult...
 
Hertha Muller a avut drăguţ din Maramureş PDF Imprimare Email
Duminică, 15 Noiembrie 2009 18:18

De când a aflat că Hertha Muller a primit premiul Nobel pentru literatură, profesorul Mihai Cucicea, directorul Liceului "Taras Şevcenko" din Sighetu Marmaţiei, se dă de ceasul morţii să-i găsească  adresa de e-mail sau numărul de telefon. Asta pentru a putea să o felicite pe fosta lui prietenă (de un an), din perioada tinereţii.

Că Hertha Muller este scriitoare româncă dovedesc şi scrisorile pe care ucraineanul Mihai Cucicea (din Poienile de sub Munte) le-a primit de la ea, pe când era student la matematică în Timişoara.
"În primăvara anului 1975, am fost trimis, împreună cu alţi colegi de facultate, în practică la Jimbolia", îşi începe istorisirea profesorul Cucicea. 
"În cele trei săptămâni cât am fost în practică, am locuit la internatul liceului din oraş. Dintre colegi, eram singurul care mergeam dimineaţa să iau micul dejun la cantina liceului, ceilalţi preferând să mai lenevească o oră în dormitor. Cu liceenii, venea la cantină o tânără pedagogă, pe care o chema Hertha Muller. Ne-am cunoscut şi între noi s-a legat o prietenie sinceră. Ea îmi pregătea dimineaţa cornuleţe, pe care le mâncam între mese, până la prânz, sau le mai dădeam şi colegilor", îşi aminteşte profesorul.

Ultima actualizare Duminică, 15 Noiembrie 2009 21:10
Citeşte mai mult...
 
Olimpiada de biologie din Ungaria poarta numele unui om de stiinta sighetean PDF Imprimare Email
Duminică, 15 Noiembrie 2009 17:47

In anul scolar 1998-1999, Liceul “Foldes Ferenc” din Miskolc, Ungaria, a lansat Olimpiada nationala de biologie pentru liceeni careia i-a dat numele unuia dintre fostii profesori ai liceului, sigheteanul dr. Arokszallasy Zoltan, personalitate marcanta in domeniul cercetarii biologiei. Arokszallasy Zoltan s-a nascut la Sighet, in anul 1912, intr-o familie de muzicieni, tatal – Arokszallasy Janos – a fost organist de mare talent. Dupa clasele elementare in orasul natal, tanarul Zoltan isi continua studiile la Szeged, apoi la Facultatea de Stiinte “Ferenc Jozsef”, unde studiaza chimia si stiintele naturale, dandu-si doctoratul din geologie. Dupa terminarea facultatii este angajat inspector la Ministerul Educatiei, apoi la Miskolc unde va activa ca profesor pana la pensionarea sa din anul 1973. Dr. Arokszallasy Zoltan a murit la 15 noiembrie 1981, fiind inmormantat cu mari onoruri in cimitirul din localitate. De numele cercetatorului sighetean se leaga o serie de manuale de biologie, o culegere cuprinzand o mie de articole de specialitate aparute de-a lungul a 20 de ani, ghiduri turistice, precum si volumul “Ciuperci comestibile si ciuperci otravitoare” (”Eheto es merges gombak”, ilustrata cu desenele sotiei), volum socotit cel mai important si complet indreptar privind ciupercile din arealul central-european, tradus in multe limbi straine printre care si in limba romana.

Ultima actualizare Duminică, 15 Noiembrie 2009 21:14
Citeşte mai mult...
 
Deputatul Buciuta se intalneste la Londra cu ucrainenii din Europa PDF Imprimare Email
Marţi, 10 Noiembrie 2009 20:38

Lidrerii comunitatilor ucrainene din toata Europa si-au dat intalnire la sfarsitul acestei saptamani (13-15 noiembrie), tocmai in capitala Angliei. Ei se aduna la Londra pentru a trasa o strategie de colaborare pentru anul 2010. La importanta intrunire va fi prezent si deputatul maramuresean :tefan Buciuta, presedinte al Uniunii Ucrainenilor din Romania (UUR). Buciuta a declarat ca UUR are mari sanse sa fie cooptata in noua structura de conducere pe plan european (care se va stabili in cadrul intalnirii de la Londra), dupa ce, de anul trecut, UUR are reprezentanti in Congresul Mondial al Ucrainenilor. “In mod sigur vom face parte din noua structura decizionala pe plan european. Acest lucru va insemna o recunoastere a activitatii UUR in plan european. Din aceasta postura vom putea contribui decisiv la dezvoltarea relatiilor transfrontaliere dintre ucrainenii care traiesc in Romania si cei din alte tari europene. Prin tot ce-am intreprins in ultimii ani, UUR a ajuns sa fie foarte bine vazuta in cadrul uniuniunilor similare din alte tari”, a spus deputatul Buciuta.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior151152153154155156157158159160UrmătorSfârşit »

Page 151 of 169

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact