logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


ŞTIRI
ACR Maramureş are un nou sediu PDF Imprimare Email
Joi, 05 Martie 2009 11:44

Automobil Club Român, filiala Maramureş s-a mutat în casă nouă. Sediul actual este situat pe strada Victoriei nr. 57, la parterul blocului “Buclă”. Directorul Nicolae Zmeu a declarat că persoanele care se înscriu în această asociaţie beneficiază de mai multe facilităţi. “Membrii ACR au dreptul la două depanări şi două transporturi gratuite, ITP cu reducere şi verificare tehnică generală gratuită.
Ei mai pot obţine permis internaţional de conducere şi pot beneficia de consultanţă juridică auto.
După doi ani, membrii ACR mai beneficiază de încă o depanare gratuită la orice oră din zi şi din noapte a autoturismului rămas imobilizat pe şosea, şi de încă 10 km transport gratuit al autoturismului avariat”, a menţionat Nicolae Zmeu.

Citeşte mai mult...
 
Alege cariera militară! PDF Imprimare Email
Miercuri, 04 Martie 2009 09:20

În anul 2008, maramureşenii s-au dovedit interesaţi să îmbrăţişeze cariera militară. Potrivit datelor comunicate de Biroul Informare - Recrutare din cadrul Centrului Militar Judeţean (CMJ), aproximativ 500 de maramureşeni s-au înscris anul trecut în evidenţele CMJ pentru a activa în cadrul armatei române. Însă, doar 60% dintre cei interesaţi şi-au întocmit dosare de candidatură.

Statisticile CMJ Maramureş indică faptul că locuitorii judeţului nostru îşi îndreaptă atenţia şi spre o carieră profesională în sistem militar. Aceasta, în pofida faptului că Ministerul Apărării Naţionale are doar două unităţi militare la nivelul judeţului Maramureş.

• Promovarea, în alte oraşe din ţară

Inconvenientul este că un maramureşean care se integrează în sistemul militar este nevoit, în momentul în care vrea să promoveze, să părăsească judeţul Maramureş după un anumit timp. "În Maramureş, poate promova până la un nivel, după care trebuie să plece în alte locuri din ţară. Din păcate, maramureşenii sunt legaţi de glie, nu prea vor să plece din judeţ", a declarat maiorul Gabriel Ghilvaci, şeful Biroului Informare-Recrutare din cadrul CMJ Maramureş.

Citeşte mai mult...
 
Atentie la fisierele PDF PDF Imprimare Email
Marţi, 03 Martie 2009 18:10

Utilizatorii Adobe Reader si Acrobat trebuie sa afle detalii despre aparitia unei noi familii de cai troieni care exploateaza o vulnerabilitate netratata („0-day”) din cadrul acestor programe.

Vulnerabilitatea a fost identificata pentru versiunile de Adobe Reader 9.0 si mai vechi (confirmata pana la versiunea 3.0), care ruleaza sub Windows, Linux, cat si Mac OS X (Leopard si Tiger). Aceasta eroare de securitate poate permite unui hacker sa preia controlul asupra computerului, daca reuseste sa convinga utilizatorul sa deschida un fisier PDF cu o structura speciala.

Adobe promite ca va lansa un patch pentru tratarea acestei vulnerabilitati pe data de 11 martie 2009. Pana atunci, expertii Kaspersky Lab recomanda tuturor utilizatorilor sa nu deschida fisiere PDF decat in momentul in care au certitudinea ca provin de la expeditori de incredere, sa isi actualizeze produsele antivirus si, ca o masura de precautie generala, sa dezactiveze JavaScript din setarile programului Adobe Reader, pentru a reduce riscurile de infectie.

Citeşte mai mult...
 
În această săptămână au loc şedinţele de lucru ale directorilor de şcoli PDF Imprimare Email
Marţi, 03 Martie 2009 17:54

Directorii unităţilor de învăţământ preuniversitar vor participa în această săptămână la şedinţele de lucru. În cadrul întrunirii se vor pune în discuţie analiza stării învăţământului pentru semestrul I şi prezentarea proiectului planului managerial al Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş pe semestrul al II-lea. Şedinţele se vor desfăşura după cum urmează: zona Sighetu Marmaţiei - 4 martie, ora 10, la Şcoala de Muzică şi Arte Plastice; zona Baia Mare - 5 martie, ora 10, la Liceul de Artă din Baia Mare.

Citeşte mai mult...
 
Rechizite gratuite pentru aproape 18.000 elevi maramureseni PDF Imprimare Email
Joi, 26 Februarie 2009 12:26

Inspectoratul Scolar Judetean Maramures a distribuit si in acest an scolar rechizite scolare elevilor proveniti din familii cu venituri reduse. Potrivit inspectorului general adjunct Elisabeta David, in judet au beneficiat de astfel de pachete gratuite 17.977 de elevi. Valoarea rechizitelor acordate de stat este de 393.810 lei. Printre facilitatile acordate elevilor inclusi in categoria amintita se mai afla si programul Bani de liceu, de care beneficiaza 5.089 de elevi, peste 3.200 dintre acestia provenind din mediul rural. Totodata, inspectoratul acorda lunar sase burse de excelenta, in valoare de 280 lei, unor elevi cu rezultate deosebite la olimpiadele internationale. Acestia invata la colegiile nationale ìVasile Lucaciuî, ìGheorghe Sincaiî si liceul ìNemeth Laszloî din Baia Mare.

Citeşte mai mult...
 
Examen de admitere în liceu PDF Imprimare Email
Joi, 26 Februarie 2009 11:36

Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, Ecaterina Andronescu, a declarat, într-un interviu acordat cotidianului Evenimentul Zilei, că instituţiile de învăţământ liceal vor avea dreptul să organizeze concurs pentru ocuparea unui loc în clasa a IX-a.

Ministrul Andronescu afirmă că se vor produce schimbări substanţiale în sistemul educaţional preuniversitar. Vor fi schimbări şi în structura bacalaureatului, pentru că "este necesar să regândim programa şcolară, orientând-o spre competenţele, spre abilităţile elevilor", a declarat ministrul.
Ecaterina Andronescu susţine că există deja un pachet legislativ aflat în dezbatere ce va fi finalizat până la 1 aprilie, când va ajunge în Parlament. Dacă acesta va trece de legislativ până în iunie, sunt toate şansele ca măsurile din acest pachet să fie aplicabile începând cu anul şcolar 2009-2010.

Citeşte mai mult...
 
Echipa Sighet Online a fost azi in direct la Radio Transilvania Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 25 Februarie 2009 18:53

Azi, 25.02.2009, de la ora 16:30, echipa Sighet Online a fost invitata de catre Claudiu Holdis la emisiunea sa de la Radio Transilvania Sighet, pe frecventa 87.90. A fost pentru prima data cand echipa Sighet Online a fost invitata la un post de radio, invitatia fiind o bucurie pentru noi, reusind ca timp de aproximativ o jumatate de ora sa facem cunoscute ascultatorilor postului de radio mai sus amintit detalii despre cum a aparut acest site si ce-si propune, despre actiunile Sighet Online din ultima perioada, despre felul in care ne percep sighetenii, despre actiunile Sighet Online (facand referire la campania “Vreau sa fiu civilizat!”, pe care am initiat-o la finele anului trecut), despre modul in care am perceput noi cele doua campanii electorale de anul trecut, dar si despre planurile de viitor ale acestui portal si despre modul in care Sighet Online se va implica in actiunile sociale din orasul nostru. Speram ca ascultatorii postului de radio au fost multumiti de raspunsurile oferite.

Ultima actualizare Miercuri, 25 Februarie 2009 19:02
Citeşte mai mult...
 
Serverele care intretin serviciul de mail al Google au fost, pentru cateva ore, inaccesibile. PDF Imprimare Email
Miercuri, 25 Februarie 2009 11:38

Utilizatori ai serviciului gratuit de posta electronica Gmail din intreaga lume au raportat, incepand cu ora 9.30, dupa cum informeaza BBC, probleme in accesarea conturilor. Evenimentul, devenit rapid cel mai discutat subiect pe Twitter, a fost deja trecut in istorie ca "gfail". Avand in vedere ca toti cei care folosesc serviciul in mediu business, aproximativ un milion, au garantata o accesibilitate de 99.9% - clauza a contractului care tocmai a fost incalcata la nivel global - cei de la Google se pot astepta la o evolutie negativa a cotatiei lor la bursa.

Problema stabilitatii serviciilor Google nu s-a prea pus de-a lungul timpului pentru ca arhitectura care a facut Google atat de popular include nori de servere, care isi actualizeaza continutul in permanenta. In urma cu mai putin de o luna, insa, o eroare umana (un "/" in plus) a facut ca pentru cateva ore orice site cautat prin Google sa fie considerat sursa de malware sau spam.

Compania a anuntat, pe blogul oficial, ca serviciul este din nou disponibil, fara sa dea o explicatie oficiala dar cerandu-si scuze fata de cei peste 113 milioane de utilizatori (conform comScore).

Citeşte mai mult...
 
Depozitul ecologic de la Călineşti se mută la Strâmtura? PDF Imprimare Email
Miercuri, 25 Februarie 2009 11:31

Călineştiul a pierdut (pe mâna sa) o investiţie de peste 65 milioane euro. Nici primăria, nici consiliul local nu au efectuat vreo campanie în care să le explice oamenilor ce înseamnă acest depozit şi faptul că el este benefic pentru protecţia mediului înconjurător.

Mircea Man, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, a constatat, în urma unei întâlniri cu cetăţenii din comună, că refuzul acestora vine pe fondul "lipsei de informare".
Cel mai trist aspect pe care îl aduce în prim-plan această problemă este faptul că în România anului 2009, în satele şi comunele din Maramureş, există oameni care cred (şi susţin asta sus şi tare) că Uniunea Europeană ar da 70 milioane euro pentru a construi o "groapă de gunoi". Ţăranii însă nu trebuie învinovăţiţi. Dacă "plimbătorii pe bani publici prin Europa" (primari, consilieri, inspectori, ş.a.) ar cheltui ceva şi în folosul (da’ pe bune!) comunităţii, poate omul de rând ar avea şi el habar ce înseamnă cu adevărat foarte pomposul Proiect de Gestiune Integrată a Deşeurilor. La Călineşti nu se mai face nimic. Două posibile amplasamente sunt Deseşti şi Strâmtura.

Citeşte mai mult...
 
Cererile pentru achiziţionarea de calculatoare se depun în perioada 15-31 martie PDF Imprimare Email
Miercuri, 25 Februarie 2009 08:38

Programul Social “Euro 200” pentru acordarea unui ajutor financiar, în vederea stimulării achiziţionării de calculatoare, se va derula şi în anul 2009. Depunerea cererilor la instituţiile de învăţământ se face în perioada 15-31 martie. Beneficiarii acestui program sunt elevii şi studenţii învăţământului de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani, care provin din familii cu venituri brute lunare de maxim 150 lei pe membru de familie. Necesarul de calculatoare este stabilit de fiecare şcoală şi este avizat de ISJ Maramureş.

sursa:informatiazilei.ro

 
Codul de bune practici ieftineste alimentele cu o treime PDF Imprimare Email
Marţi, 24 Februarie 2009 10:11

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, impreuna cu reprezentantii patronatelor din agricultura si industria alimentara au cazut de acord asupra modificarilor din Codul Bunelor Practici a comertului cu produse agroalimentare, care va fi transformat in Ordonanta de Urgenta.

 Una dintre principalele modificari facute in Codul de Bune Practici este ca pe viitor marile magazine vor trebui sa afiseze pretul de achizitie al produsului si adaosul comercial. De asemenea, prin noul Cod de Bune Practici, o serie de taxe aplicate de comercianti, precum taxa de raft, taxa de listare sau taxa de deschidere a unui nou magazin, vor disparea.

 Acest fapt ar putea scadea preturile la raft ale alimentelor cu pana la 30% chiar in urmatoarea luna, dupa cum afirma Sorin Minea, presedintele Federatiei patronale Romalimenta.

Citeşte mai mult...
 
Pensia privată, un mister PDF Imprimare Email
Luni, 23 Februarie 2009 22:35

Introducerea sistemului de pensii pe trei piloni a dat mari bătăi de cap atât angajatorilor, cât şi angajaţilor. Deşi sistemul funcţionează deja de mai bine de un an, mulţi dintre aceştia se întreabă care este diferenţa dintre o pensie privată obligatorie şi una facultativă sau care sunt avantajele acestor tipuri de pensii.

Potrivit declaraţiilor reprezentantei unei firme de asigurări din Baia Mare, angajaţii au încă numeroase nelămuriri referitoare la sistemul de pensii private. Este, însă, nevoie de cel puţin trei ani pentru ca problemele pe care le ridică implementarea acestui sistem să fie rezolvate. În timp ce metoda prin care sunt încasaţi banii de către firmele de asigurări care au ca obiect pensiile private este clară, modul în care vor fi acordate pensiile către beneficiari rămâne o mare necunoscută.
Majoritatea băimărenilor nici nu ştiu ce presupune sistemul de pensii private.
"Sincer, nu ştiu cum funcţionează acest sistem. Tot ce ştiu este că am semnat hârtiile pentru o anumită bancă, iar de restul se ocupă firma la care lucrez", a afirmat o băimăreancă.
Cu toate acestea, cei mai mulţi au încredere în acest sistem.

Citeşte mai mult...
 
Criza ar putea comasa trezoreriile din judeţ PDF Imprimare Email
Luni, 23 Februarie 2009 10:39

Ultimele luni (în care criza financiară şi-a arătat tot mai clar colţii), au fost de coşmar pentru administraţiile finanţelor publice din micile oraşe maramureşene. Multe dintre aceste trezorerii au grave probleme la încasarea taxelor şi impozitelor de la societăţile comerciale din preajmă, drept pentru care, mai-marii judeţului se gândesc la un mod prin care să facă economie la buget. Una dintre soluţii ar fi lichidarea administraţiilor financiare mici şi alipirea lor la birourile mai mari din zonă.

La ultima întâlnire a comisiei de buget-finanţe, directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Maramureş, Teodor Lupuţi, a arătat că există în judeţ unele zone cu puţini contribuabili şi foarte puţine încasări la buget. În asemenea condiţii, un pas bun ar putea fi comasarea trezoreriilor nerentabile cu unele din marile oraşe. Deşi o asemenea măsură nu este dorită nici de şefii din Baia Mare, nici de angajaţii din teritoriu (firesc!), o reorganizare ar putea fi totuşi posibilă, în cazul acutizării crizei financiare.
"Am putea ajunge la situaţia de acum câţiva ani, când cei din Dragomireşti mergeau la Vişeu pentru plata impozitelor şi taxelor, iar cei din Cavnic îşi plăteau dările în Baia-Sprie. Nu ne dorim un astfel de lucru. Suntem şi în căutarea altor soluţii", a precizat Lupuţi.

Citeşte mai mult...
 
În Maramureş se vor înfiinţa ferme cu animale de elită PDF Imprimare Email
Luni, 23 Februarie 2009 10:11

Prefectul Gyöngyike Böndi vrea cu orice preţ relansarea zootehniei în Maramureş. Acesta a fost mesajul transmis l-a întâlnirea cu specialiştii agricoli maramureşeni. Succesul ar fi garantat, în primul rând prin înfiinţarea fermelor de elită şi popularea acestora cu animale de rasă şi performante.

Din păcate, după cum spune Virgil Ţânţaş, directorul Direcţiei Agricole Maramureş, după Revoluţie agricultura, în special zootehnia, a rămas de izbelişte. S-au desfiinţat fermele de la CAP-uri, iar cele private, puţine la număr, nu s-au ridicat la standardele de performanţă existente la nivel european.

Cele mai multe mame de taur se află în Maramureş

“În judeţul Maramureş nu există ferme de elită”, a spus directorul Ţânţaş. Relansarea acestui sector de activitate pare a fi pe aproape. Directorul Oficiului de Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (OARZ) Maramureş, Ioan Mihalca, a declarat că totuşi există în judeţ câteva nuclee de animale valoroase, iar în următorii ani sunt speranţe să fie înfiinţate şi ferme de elită.

Citeşte mai mult...
 
Vanzarile de carte se prabusesc PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 21 Februarie 2009 18:07

Uniunea Editorilor din Romania (UER) a facut apel catre autoritati pentru adoptarea unui plan anticriza pentru industria cartii, avand in vedere dificultatile cu care se confrunta acest domeniu de activitate.

Vanzarile de carte au scazut cu peste 30% in luna ianuarie a acestui an fata de aceeasi perioada a anului trecut. La aceasta se adauga reducerea drastica de catre ministerele Culturii si Educatiei a bugetelor destinate achizitionarii de carti si publicatii si incertitudinea asupra programelor de sprijin gen "100 euro pentru profesori".

Editorii sustin ca vor adopta masuri anti-criza menite sa le asigure supravietuirea, cum ar fi scaderea planurilor editoriale cu 35-40%, reducerea personalului cu 10-25% si asigurarea unui management strict al resurselor umane, materiale si financiare.

Citeşte mai mult...
 
Sprijin pentru dezvoltarea de microintreprinderi în activităţi medicale PDF Imprimare Email
Vineri, 20 Februarie 2009 16:17

Programul Operaţional Regional 2007 - 2013. Axa prioritară 4 “Sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri regional şi local”. Domeniul de intervenţie 4.3. “Sprijinirea dezvoltării microintreprinderilor”.
• Obiective: Dezvoltarea de microintreprinderi care să asigure crearea şi diversificarea serviciilor medicale.
• Societăţi eligibile: Solicitantul este societate comercială care se încadrează în categoria microintreprinderilor şi are activitate de cel puţin un an fiscal integral, cu profit din exploatare, fără datorii la stat, cu unul sau mai multe din următoarele coduri CAEN: 86XX, 87XX, 88XX, respectiv activităţi referitoare la sănătatea umană, servicii combinate de îngrijire medicală şi activităţi de asistenţă socială, fără cazare.

Ultima actualizare Vineri, 20 Februarie 2009 18:46
Citeşte mai mult...
 
CAS nu-şi poate recupera datoriile din cauza legilor… "pudice" PDF Imprimare Email
Vineri, 20 Februarie 2009 10:08

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Maramureş a început, de câteva luni, constrângerea datornicilor şi ameninţarea acestora cu executarea silită.

Măsurile nu pot fi însă puse în aplicare, din cauza legilor "pudice", după cum s-a exprimat prefectul de Maramureş, Gyöngyike Böndi, care a fost indignată să afle că dreptul la intimitate îi apără şi pe cei mai aprigi datornici ai statului.
Conform protocoalelor de colaborare între Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (implicit CAS Maramureş), Casa primeşte o listă completă a datornicilor maramureşeni la fondul naţional de sănătate şi a veniturilor brute câştigate de aceştia.
"Pentru a calcula cu precizie datoriile acumulate de aceste persoane fizice şi persoane fizice autorizate la fondul de sănătate, noi avem nevoie de veniturile lor nete. Am trimis la ANAF mai multe sesizări privind această situaţie şi avem promisiunea că, până în luna martie, vom intra în posesia acestor cifre. Astfel că, de la demararea acţiunii de recuperare a datoriilor la sănătate, nu am putut decât trimite înştiinţări datornicilor. Pe unii i-am speriat şi s-au prezentat de bunăvoie la sediul CAS pentru a-şi plăti datoriile, alţii însă nu se lasă intimidaţi prea uşor de avertizările noastre", a declarat ec. Alexandru Bondre.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior414243444546474849UrmătorSfârşit »

Page 47 of 49

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact