logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


ŞTIRI
Sigheteanul Norbert Liviu Dohi - actualmente stabilit in Baia Mare - vicecampionul european la kickboxing PDF Imprimare Email
Luni, 04 Ianuarie 2016 11:59

Norbert Liviu Dohi s-a născut în data 17 septembrie 1980, în Sighetu Marmației. A început să practice arte marțiale la vârsta de 9 ani, iar un an mai târziu pășea pentru prima dată în sala de box din orașul natal, avându-l ca antrenor pe maestrul emerit Grigore Vlad (decedat) și pe maestrul Ștețco Adrian.

De ce kickbox?
La început am combinat cele două sporturi (karate și kickbox), iar la vârsta de 12 ani, când s-a deschis primul club de kickbox din Sighetu Marmației, am ales să practice kickbox, avându-l ca antrenor pe Bococi Aurel (fost boxer de performanță, instructor de kickbox). În paralel am practicat și box, sub atenta îndrumare a maestrului Ștețco Adrian, pentru a-și perfecționa loviturile de brațe combinate cu cele de picior. La vremea respectivă kickbox-ul era foarte puțin cunoscut și promovat, neexistând competiții pe această ramură.

Când ai obținut primul titlu de campion național?
În competiții am debutat la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani am obținut primul titlu de campion național. Următoarele două titluri de campion național le-am obținut la 21, respectiv 22 de ani. Am continuat să mă antrenez pentru a participa la cât mai multe competiții.

Care a fost parcursul tău până la centura neagră?

Citeşte mai mult...
 
Ne-a părăsit ”senatorul lemnului” Pătru Godja-Pupăză, membru titular al Academiei Artelor Tradiţionale din România. PDF Imprimare Email
Scris de Centrul Cultural Sighetu-M   
Luni, 04 Ianuarie 2016 11:51

Ne-a părăsit ”senatorul lemnului” Pătru Godja-Pupăză, membru titular al Academiei Artelor Tradiţionale din România.

Pătru Godja-Pupăză a fost un om simplu, care prin talentul său a devenit cunoscut în întreaga lume. Marele artist popular a fost onorat, de jurnalistul Gheorghe Pârja, cu nobilul titlu de „Senatorul lemnului”, prof. dr. Gheorghe Deaconu l-a numit un „înţelept al culturii şi civilizaţiei lemnului din Maramureş” iar prof. univ. dr. Corneliu Bucur, directorul Muzeului Astra din Sibiu, l-a declarat un „ţăran de geniu”, fusul cu zurgălăi de la celebrul muzeu sau „Coloana dăinuirii noastre”, cum a mai fost numită sculptura, a fost asemuită „Coloanei infinitului” a lui Brâncuşi. Pătru Godja-Pupăză a fost unul dintre cei dintîi creatori populari gratulat şi cu onoarea de a fi membru titular al Academiei Artelor Tradiţionale din România.

Meșterul știa să transformă lemnul, să-i dea viață, a făcut porți și troițe pentru răspântiile drumului – pentru a feri așezarea ori călătorii de rele, ori pentru a fi înălțate la cimitir pentru neuitarea celor ce nu mai sunt pe pământ. Fusul ieșit din mâna lui Moș Pupăză îți aduce aminte de femeile care torceau pe la porți ori la șezători, spunând snoave ori povești. El a învățat de la bătrânii lui și, la rândul său, i-a învățat pe cei tineri pentru ca acest meșteșug al cioplitului să nu se piardă. Moș Pupăză a fost om hâtru, avea texte pline de umor, de pilde, de om trecut prin viață.

In urma lui vor rămâne pentru familie și pentru cei care vor mai veni să-i cunoască povestea vieții, poarta, casa, mobilierul, obiectele de uz casnic, toate făcute şi decorate de mâna lui, spiritualizând astfel actul de creaţie şi realizând totodată un transfer din planul utilului în cel al esteticului.

Citeşte mai mult...
 
Sigheteanul Mihai Lauruc - candidat la sefia FR de Box PDF Imprimare Email
Miercuri, 30 Decembrie 2015 16:21

Adunarea Generală extraordinară de alegeri este programată pentru data de 14 ianuarie 2016, ora 11,00, la Hotel ''Sport'' din cadrul Complexului Sportiv Național ''Lia Manoliu''.

Vasile Cîtea a fost vicepreședintele Federației Române de Box, Mihai Craiu a fost președinte de onoare al federației, iar Mihai Lauruc a fost antrenorul lui Lucian Bute la amatori, în perioada 1999-2003. Marian Simion a câștigat medalia de bronz la JO de la Atlanta 1996 și ceea de argint la JO de la Sydney 2000, fiind campion mondial la semimijlocie în 1999. El a activat și ca antrenor al lotului național de box. Adrian Diaconu, vicecampion mondial de amatori la categoria mijlocie, a fost campion mondial WBC la categoria semi-grea.

Leonard Doroftei a demisionat, la 13 noiembrie, după trei ani de la instalarea în funcție.

Fostul campion mondial WBA și-a explicat decizia prin faptul că nu mai dorește "ceartă și polemici", precizând că FR de Box are nevoie de liniște pentru a depăși problemele cu care se confruntă în ultimul timp. "Am petrecut la conducerea Federației Române de Box trei ani lungi, cu bune și rele. Au fost destule greutăți, dar am trăit și multe momente plăcute, când sportivii noștri au revenit la marile competiții internaționale, ba mai mult, s-au întors de acolo cu rezultate deosebite. A venit momentul să pun punct, din punctul meu de vedere. Demisionez. Nu mai doresc ceartă și polemici. Federația Română de Box are nevoie și de liniște, sau mai ales de asta, pentru a depăși mai ușor problemele cu care se confruntă acum", a afirmat Doroftei în comunicat.

Citeşte mai mult...
 
Băncile trebuie să comunice Fiscului toate conturile închise în ultimii șase ani PDF Imprimare Email
Miercuri, 30 Decembrie 2015 16:16

Instituțiile de credit sunt obligate, din 2016, să comunice zilnic Fiscului lista celor care deschid ori închid conturi și închiriază casete de valori, potrivit noului Cod de procedură fiscală. Pentru punerea în practică a prevederilor, Fiscul a emis un proiect de ordin care le cere, în plus, băncilor să raporteze, după primul trimestru din 2016, și lista conturilor închise începând cu 1 ianuarie 2010 până la acea dată.

Conform noului Cod de procedură fiscală, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2016, instituțiile de credit trebuie să comunice, zilnic, Fiscului lista titularilor persoane fizice, juridice sau orice alte entități fără personalitate juridică ce deschid ori închid conturi, precum și datele de identificare ale persoanelor care dețin dreptul de semnătură pentru conturile deschise și lista persoanelor care închiriază casete de valori.

Citeşte mai mult...
 
Punctul de frontieră de la Sighetu Marmației, unul dintre cele mai tranzitate în această perioadă a anului PDF Imprimare Email
Luni, 28 Decembrie 2015 16:08

Punctul de trecere a frontierei Sighetu Marmației, care face legătura dintre România și Ucraina, rămâne în continuare unul dintre cele mai tranzitate frontiere chiar și în perioada sărbătorilor de iarnă. Astfel, în cursul săptămânii trecute, 4.151 de persoane au ajuns în România prin frontiera de la Sighetu Marmației. Potrivit statisticilor, alți 4.538 de cetățeni s-au deplasat în Ucraina folosind același punct de frontieră.

Majoritatea celor care au plecat la vecinii ucrainieni a ales să facă acest lucru pentru a se aproviziona pentru Crăciun în timp ce cei care au trecut în România și-au petrecut sărbătorile de iarnă în țara noastră.  

Citeşte mai mult...
 
Politia de Frontiera pune la dispozitia celor interesati o aplicatie online pentru aflarea timpilor de asteptare la punctele de trecere a frontierei PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 28 Decembrie 2015 16:05

Pe prima pagina a site-ului Poliţiei de Frontieră (www.politiadefrontiera.ro)poate fi vizualizată o aplicaţie on-line, reprezentată de harta României, „Media timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei deschise traficului internaţional”.

Accesând aplicaţia (http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/) se pot vizualiza punctele de trecere a frontierei, care sunt marcate, în funcţie de trafic şi timpii de aşteptare în culori diferite:

-Verde = timpi de aşteptare până în 20 minute;

-Galben = timpi de aşteptare între 20-60 minute;

-Roşu = timpi de aşteptare peste 60 minute;

Citeşte mai mult...
 
Prognoza meteo pentru acest sfarsit de an PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 21 Decembrie 2015 19:46

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată(ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

In Maramures in perioada 21-28 decembrie, vremea se va menţine mai caldă decât ar fi normal pentru ultima decadă a acestei luni, respectiv o medie regională de 4...7 grade ziua şi 1...3 grade noaptea, cu valori chiar şi mai ridicate în data de 23 decembrie.

Pentru sfârşitul de an, dar şi în primele zile de ianuarie este estimată o răcire a vremii care va determina un regim termic mai apropiat de cel specific perioadei, fiind de aşteptat maxime de 2...4 grade şi minime de -5...-2 grade, în medie.

La începutul intervalului se vor semnala ploi locale, neînsemnate cantitativ. Precipitaţii slabe vor fi posibile şi în perioada 26-27 decembrie , iar probabilitatea de apariţie a acestora va creşte din nou după 1 ianuarie.

Citeşte mai mult...
 
Scoala ''I.M de Apsa'' si Liceul ''Regele Ferdinand'' au castigat cate 2000 de euro in cadrul unui proiect national PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 21 Decembrie 2015 19:20

Între Moș Nicolae și Moș Crăciun, OlimpiadeleK au hotărât să ofere la rândul lor cadouri, decembrie  fiind  lună de sărbătoare pentru cei mai iscusiți participanți ai competiției naționale.

După muncă, şi răsplată! La 3 luni de când programul OlimpiadeleK a luat startul, a venit timpul să aflăm clasamentul intermediar şi să răsplătim cele mai active instituţii de învăţământ participante până acum la competiţie!

La începutul acestui an şcolar, OlimpiadeleK au provocat unităţile de învăţământ de stat din toată ţara să iniţieze şi să implementeze proiecte de educaţie alternativă într-un cadru relaxat, condimentat cu distracţie şi joacă. Şcolile au fost invitate să formeze echipe de elevi şi profesori, să se înscrie pe platforma online www.olimpiadelek.ro, iar apoi să desfăşoare diferite activităţi creative cu impact educaţional, participând la o competiţie unde pasiunea şi implicarea pun în mişcare proiecte inspirate. Iar rezultatele sunt pe măsură!

Școli din toată ţara ne-au surprins plăcut prin activităţi inedite de antreprenoriat, proiecte inovatoare, competiţii sportive incitante, prezentări de eco-modă, spectacole, expoziţii şi alte super-iniţiative.

Citeşte mai mult...
 
Măsuri de suplimentare a personalului în Punctele de Trecere a Frontierei PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 21 Decembrie 2015 16:37

Sărbătorile de iarnă readuc în ţară mulţi dintre cetăţenii români aflaţi în străinătate, pentru a-şi petrece aceste zile împreună cu familia şi rudele, dar şi cetăţeni străini care doresc să-şi petreacă zilele de vacanţă în România.

În punctele de trecere a frontierei sunt înregistrate creşteri ale valorilor de trafic, în special pe sensul de intrare în România, fapt pentru care Poliţia de Frontieră Română a dispus toate măsurile aflate în competenţă pentru reducerea timpilor de aşteptare şi asigurarea unui control eficient, operativ şi civilizat.

Astfel, s-au luat măsuri de suplimentare a personalului care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor şi de creştere a numărului arterelor de control din punctele de frontieră, în limita configuraţiei acestora. Este folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere a frontierei şi în cele mai aglomerate, în funcţie de trafic, au fost suplimentate arterele de control pe sensul de intrare în ţară şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor

În prezent, peste 3.300 de poliţişti de frontieră desfăşoară, zilnic, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat.

Citeşte mai mult...
 
Cum va evolua leul de sarbatori PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 21 Decembrie 2015 16:14

In saptamanile care au mai ramas din 2015, cea mai probabila evolutie a leului fata de Euro va fi una stabila, cu o medie situata in apropierea nivelului de 4.45, cu maxime ocazionale in aproape de 4.52 si cu minime putin sub 4.5

Pana in data de 4 ianuarie 2016, cea mai probabila evolutie a cursului Eur/Ron va fi una tipica unei perioade de stabilitate, numita tehnic consolidare. O astfel de perioada de stabilitate apare de obicei dupa o crestere sau o scadere puternica (in cazul de fata cresterea leului de la 4.44 la 4.52) si are o perioada de timp similara cu perioada antecedenta.

In cazul de fata, pentru ca perioada de sarbatori este de obicei o perioada foarte linistita, probabilitatea unor noi miscari semnificative apare doar dupa 4-5 ianuarie 2016.

Citeşte mai mult...
 
Meteorologii anunță schimbări privind vremea în weekend PDF Imprimare Email
Vineri, 18 Decembrie 2015 18:47

În următoarea perioadă, vremea devine tot mai frumoasă. Meteorologii anunță că precipitațiile se vor împuțina și vor apărea mai ales în vestul țării, iar temperaturile pot atinge chiar și 14 grade.

La noapte

Cerul va fi noros în vestul, centrul, nordul şi nord-estul ţãrii, iar în rest va avea înnorãri temporare. Vor fi ploi slabe sau burniţe, local în Crişana şi Maramureş şi doar cu totul izolat în rest. La munte, cu precãdere în Munţii Apuseni şi nordul Carpaţilor Orientali, pe arii restrânse se vor semnala precipitaţii slabe mixte. Vor fi condiţii de polei. Vântul va sufla slab pânã la moderat, cu unele intensificãri pe crestele montane. Temperaturile minime vor fi cuprinse între -6 şi 3 grade. În zonele joase de relief, pe arii restrânse se va semnala ceaţã.

Sambata

Valorile termice vor marca o creştere uşoarã faţã de ziua precedentã şi vor fi mai ridicate decât cele normale pentru aceastã perioadã a anului în special în regiunile extracarpatice. Cerul va fi temporar noros în Oltenia şi Muntenia, în timp ce în restul teritoriului înnorãrile vor persista în cea mai mare parte a intervalului. Pe arii restrânse va ploua slab în regiunile vestice şi sud-vestice, iar în zona de munte vor cãdea precipitaţii mixte.

Citeşte mai mult...
 
Contrabandă cu drona la frontiera de nord PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 17 Decembrie 2015 20:19

In noaptea de 14 spre 15 decembrie 2015, în jurul orei 00.10, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului P.F. Sarasău – I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei au sesizat, în zona de responsabilitate, un zgomot produs de un aparat de zbor de mici dimensiuni (specific unei drone), care a traversat frontiera din Ucraina în România.

S-a procedat la monitorizarea traseului aparatului de zbor şi cercetarea zonei, ocazie cu care în apropierea unui imobil de pe raza localităţii de frontieră Sarasău, jud. Maramureş, a fost depistată o persoană care, la apariţia echipajului Poliţiei de Frontieră a încercat să fugă.

Imediat persoana a fost reţinută, iar la faţa locului au fost descoperite abandonate patru colete mici, în care se aflau ţigări.

Persoana în cauză a fost identificată ca fiind cetăţeanul român B. Gheorghe, de 32 de ani, domiciliat pe raza jud. Maramureş, iar în coletele descoperite s-a constatat că sunt 340 pachete ţigări, mărcile Rothmans şi Jin Ling, în valoare de peste 3.000 lei.

Citeşte mai mult...
 
Nereguli sancţionate de jandarmi PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 11 Decembrie 2015 19:36

Marţi, 08 decembrie ora 15:10, în sala de şedinţe a Judecătoriei Sighetu Marmaţiei, a fost tulburată liniştea şi ordinea publică pe timpul desfăşurării activităţii completului de judecată. În speţă, fiind în citat în calitate de martor, unui bătrân de loc din Rona de Sus, telefonul mobil i-a adus probleme. Deşi completul de judecată l-a atenţionat cu privire la respectarea regulilor în sălile instanţei şi să nu mai deranjeze şedinţa cu telefonul mobil, a fost necesară intervenţia jandarmului care asigura ordinea interioară la sala respectivă. Bătrânul a fost sancţionat contravenţional conform prevederilor legii nr. 61/1991, republicată, art.2, pct.1.
În vederea evitării incidentelor nedorite și a oricăror situații de natură să tulbure liniștea publică, jandarmii recomandă cetățenilor să adopte o atitudine şi un comportament adecvat, să respecte regulile şi normele stabilite pentru buna desfăşurare a şedinţelor instanţelor.

Citeşte mai mult...
 
Ţigări ascunse sub nisip, transportate cu un atelaj hipo PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 09 Decembrie 2015 12:58

Poliţiştii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei au confiscat, în cadrul a două acţiuni, 4.618 pachete ţigări.

Ţigările erau ascunse de doi cetăţeni români într-un atelaj hipo încărcat cu nisip, respectiv în bara din spate şi în portierele unui autoturism înmatriculat în România.

În data de 8 decembrie a.c., poliţiştii de frontieră de la Sectorul P.F. Sighetu Marmaţiei au desfăşurat o acţiune specifică pe linia prevenirii şi combaterii contrabandei cu ţigări în zona de responsabilitate.

Astfel, pe timpul acţiunii, un echipaj al poliţiei de frontieră, însoţit de câinele poliţist Obuku, a observat, în apropierea frontierei de stat, pe raza localităţii de frontieră Crăciuneşti, o persoană de sex masculin care se deplasa cu un atelaj hipo de la frontieră spre interiorul ţarii.

Imediat, echipajul poliţiei de frontieră a oprit şi identificat persoana în cauză, descoperind totodată în căruţă, ascunse sub nisip, mai multe colete cu tigari.

Drept urmare, persoana în cauză, în vârstă de 16 ani, domiciliată pe raza judeţului Maramureş, precum şi întreaga cantitate de ţigări au fost duse la sediul sectorului în vederea continuării cercetărilor.

În urma inventarierii celor 4 colete descoperite în căruţă a rezultat cantitatea de 3.000 pachete ţigari, de provenienţă ucraineană, în valoare de aproximativ 26.800 lei.

Vezi video
 
Avem ultima civilizație rurală din Europa; trebuie s-o protejăm - declaratie a vicepremierului Vasile Dincu PDF Imprimare Email
Miercuri, 09 Decembrie 2015 09:02

Vicepremierul Vasile Dîncu, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a declarat, luni, că România trebuie să-și protejeze civilizația rurală, întrucât este ultima din Europa, iar pentru acest lucru este necesară o strategie națională.

"Avem ultima civilizație rurală din Europa și această civilizație rurală ar trebui s-o protejăm. Europa simte asta și încearcă să facă asta cu noi, dar noi nu vrem să acceptăm asta, parcă nu auzim. (...) În România vin mai degrabă străinii să ne atenționeze asupra faptului că ne moare satul, că moare o civilizație. (...) E o chestiune de cultură care ne lipsește, dimensiunea culturii care ne lipsește nouă — aceea de a ne putea autoorganiza și de a ne dezvolta singuri. (...) Cred că în primul rând trebuie să ne pese nouă înșine de țara noastră. Acesta este cel mai important lucru și nu e un slogan", a afirmat Dîncu, în cadrul unei dezbateri despre dezvoltarea integrată a mediului rural în România, organizată de Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Vicepremierul a arătat că sarcina de a salva civilizația rurală din România aparține în primul rând românilor, întrucât nu există o experiență europeană în acest sens.

Citeşte mai mult...
 
Romania trebuie sa returneze CE cel putin 800 de milioane de euro PDF Imprimare Email
Marţi, 08 Decembrie 2015 19:30

România va returna Comisiei Europene cel puțin 800 de milioane de euro din fondurile alocate pe dezvoltare rurală prin PNDR 2007-2013, a declarat Achim Irimescu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, potrivit agerpres.ro.Avem foarte multe fonduri alocate (PNDR 20014-2020 n.r.). Am avut și pentru perioada anterioară, dar din păcate nu am reușit să le utilizăm în integralitate. Cel puțin 800 de milioane (de euro n.r) vor fi returnați Comisiei Europene și este dureros că se întâmplă așa pentru că vă imaginați, cu 800 de milioane de euro se puteau face multe afaceri în mediul rural care să aducă o viață mai bună fermierilor și mai ales celor care desfășoară activitatea în afara agriculturii. Din păcate, în mediul rural principalul furnizor de locuri de muncă este totuși agricultura", a spus Achim Irimescu, la conferința "Dezvoltarea integrată a mediului rural în România".

Citeşte mai mult...
 
Site-ul de stiri actualMM implineste 4 ani de activitate PDF Imprimare Email
Scris de Adi Oros   
Joi, 03 Decembrie 2015 16:41

Site-ul baimarean de stiri actualMM.ro implineste astazi 4 ani de presa on-line. La multi ani colegilor de peste deal si le dorim o viata lunga si prospera in acest mediu in care sa fii mereu primul - asa cum o fac ei de cele mai multe ori - conteaza foarte mult pentru cei care citesc stiri on-line!

Scurtele noastre colaborari cu colegii de la actualMM au fost utile si folositoare atat pentru noi cat si pentru site-ul nostru, de aceea le multumim pe aceasta cale.

Va uram o viata cat mai lunga si cat mai independenta in mediul on-line!

 
« ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit »

Page 19 of 50

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact