logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


ŞTIRI
Ședința Colegiului prefectural Maramures PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 28 Ianuarie 2016 12:05

Miercuri, 27 ianuarie, prefectul ing. Anton Rohian a participat la ședința Colegiului prefectural, care s-a desfășurat la Palatul Administrativ și a avut două puncte pe ordinea de zi: Analiza activității Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor în cursul anului 2015 și Analiza infracționalității sesizate la nivelul județului Maramureș în anul 2015 comparativ cu 2014. Cele două materiale au fost prezentate de Olivia Ardelean, comisar șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Maramureș, respectiv de chestor dr. Viorica Marincaș, șef al Inspectoratului Județean de Poliție Maramureș.

Olivia Ardelean a arătat că în cursul anului 2015, instituția pe care o conduce a efectuat 2525 acțiuni de control, valoarea amenzilor aplicate fiind de 751.100 RON. În ceea ce privește reclamațiile, pe parcursul anului trecut s-au înregistrat 1012 reclamații, cele mai multe privind terminalele mobile, laptop-urile, tabletele, notebook-urile. Pe locul secund s-au situat contractele de prestări servicii în domeniul telefoniei mobile, fixe, a internetului, CATV. Pe locul al treilea s-au situat prestările de servicii (servicii auto, curățătorii chimice, transport persoane, servicii turistice). Electrocasnicele au fost pe locul 4, lucrările și materialele de construcții – pe locul 5, iar produsele și serviciile alimentare – de abia pe locul 6, urmate de produsele și serviciile financiare. Printre cele mai frecvente probleme constatate s-au numărat etichetarea incorectă sau ilizibilă  și nemenționarea datei limită de consum.

Prefectul ing. Anton Rohian a cerut mai multă atenție din partea Comisariatului în ceea ce privește programul de distribuție a laptelui, cornurilor și merelor în instituțiile școlare. De asemenea, el a arătat că a primit mai multe sesizări privind grădinițele publice din Maramureș, unde adesea părinții își trimit copiii sănătoși și îi iau acasă bolnavi, mai ales în sezonul rece. Pe de altă parte, ing. Rohian a întrebat-o pe Olivia Ardelean cum poate Instituția Prefectului să sprijine Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor. Comisarul șef adjunct s-a plâns de lipsă de personal, arătând că în instituție lucrează doar 10 comisari, și nu există secretară și șofer.

Citeşte mai mult...
 
Sarea din materialul antiderapant aruncat pe şosele afectează maşinile şi strică drumurile din Maramureş PDF Imprimare Email
Joi, 28 Ianuarie 2016 11:55

Materialul antiderapant aruncat pe drumuri conţine de cele mai multe clorură de sodiu, în stare granulară sau soluţie şi nisip, la care se poate adăuga clorura de calciu. Dacă în Occident este folosită clorura de calciu care nu afectează maşinile şi scade foarte mult temperatura de îngheţ a apei, în Maramureş, de cele mai multe ori se foloseşte amestecul de sare şi nisip, care este mult mai ieftin.

„Pe drumuri se aruncă un amestec care poate să conţină sare, respectiv clorură de sodiu, clorură de calciu şi nisip. Clorura de sodiu coboară temperatura de îngheţ a apei până la -5 sau -7 grade, iar clorura de calciu coboară temperatura de îngheţ a apei mai mult, depinde de concentraţie, poate ajunge la -35 de grade, de exemplu. Clorura de calciu este mai nouă în România cel puţin, dar în Occident este folosită de foarte multă vreme. La noi este folosită în amestec cu sarea de bucătărie, deoarece clorura de calciu este foarte scumpă. Dacă este mai albicios pe şosea, înseamnă că s-a dat cu clorură de calciu. Ea se dă şi preventiv, înainte de a ninge şi de a da gerul, pentru că rămâne pe şosea şi când începe să ningă nu se face polei”, a declarat Silviu Moisa, inginer chimist.

Sarea corodează tabla maşinii

Sarea de pe drumuri afectează maşinile şi chiar şoselele, datorită acţiunii sale corozive. În special maşinile mai vechi, mai prost izolate, pot fi afectate din cauza materialului antiderapant de pe şosele. 

Citeşte mai mult...
 
Absenteismul şcolar, în atenţia jandarmilor PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 26 Ianuarie 2016 18:09

Jandarmeria Maramureş în colaborare cu reprezentanţi ai instituţiilor de învăţământ au acţionat în baza Planului pentru creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ preuniversitar, efectuând luni, 25 ianuarie a.c., o acţiune pentru prevenirea şi combaterea absenteismului şcolar.

Fenomenul absenteismului se menţine în rândul elevilor, cu toate activităţile preventive de

conştientizare şi acţiunile anterioare desfăşurate. Astfel, în timpul acţiunii executate în municipiul Sighetu Marmaţiei, în decurs de câteva ore, cadre didactice împreună cu jandarmii sigheteni, au surprins şi identificat un număr de 16 elevi, cu vârste între 15 - 18 ani, care au părăsit nemotivat perimetrul instituţiilor de învăţământ preuniversitar, în timpul programului educaţional.

Conform prevederilor H.C.J. 38/2003, art. 2, lit. j, tinerii au fost sancţionaţi cu amenzi contravenţionale.

Reamintim elevilor ca absenteismul este folosit ca o forma de agresiune pasiva impotriva scolii, fara a le mai fi frica de posibilele pedepse ce ar surveni atat din partea conducerii institutiilor scolare, cat si a parintilor. Absenteismul este primul factor asociat in mod direct cu abandonul scolar, dar poate fi inteles si ca un tip de conduita evazionista stabila, permanenta ce reflecta o atitudine lipsita de respect, interes, motivatie si incredere in educatia scolara.

 
Un șofer s-a dat peste cap cu autoturismul coborând Pasul Gutâi PDF Imprimare Email
Marţi, 26 Ianuarie 2016 09:10

Un accident de circulație a avut loc ieri pe drumul național 18, în pasul Gutâi. Din fericire nimeni nu a fost rănit, însă autoturismul a fost avariat.

Din primele informații se pare că șoferul autoturismului înmatriculat în județul Maramureș cobora muntele Gutâi spre Baia Sprie.

Acesta nu a adaptat viteza la condițiile de drum, a intrat în derapaj, a pătruns pe contrasens și s-a răsturnat în valea de pe marginea părții carosabile, pe plafonul autoturismului. Cel de la volan era singur în autoturism și nu a fost rănit.Autovehiculul era echipat cu cauciucuri de vară!

Citeşte mai mult...
 
Asociația Forestierilor din România denunta practicile abuzive ale RNP Romsilva PDF Imprimare Email
Vineri, 22 Ianuarie 2016 16:44

În ultimele luni relația dintre RNP Romsilva și agenții economici din exploatări forestiere, industria de prelucrare a lemnului și industria mobilei a devenit foarte tensionată ca urmare a modului dictatorial prin care RNP Romsilva impune în mod unilateral agenților economici condiții greu de suportat.

RNP Romsilva nu respectă un act normativ în vigoare, respectiv HG nr.924/11.11.2015, prin care a fost aprobat Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din proprietatea publică a statului.

Contractul cadru de furnizare masă lemnoasă conține clauze abuzive, unilateral stabilite, fără consultarea partenerilor comerciali. Propunerile formulate de aceștia către RNP Romsilva privind unele modificări nu au fost luate în considerare.

În mod eronat, Decizia nr. 691/12.11.2015 privind stabilirea nivelului de piață a prețurilor de referință a fost fundamentată de RNP Romsilva pe nivelul prețurilor de adjudecare de la licitațiile desfășurate în perioada anterioară, neținând seama de recomandările autorităților competente ale statului. În plus, începând cu acest an coaja lemnului de lucru a fost cuprinsă în volumul de masă lemnoasă licitat și plătită la aceeași valoare cu lemnul de lucru, deși prețul de referință al acesteia este de sute de ori mai mic.

În continuarea acestei atitudini, chiar unii directori de Direcții Silvice județene exercită presiuni asupra agenților economici din exploatări forestiere sau desfășoară licitații fără respectarea legislației, pentru a determina agenții economici să oferteze, deși aceștia își dau seama că prețurile de pornire sunt nesustenabile.

Citeşte mai mult...
 
Temperaturile devin pozitive din februarie; cantitățile de precipitați vor fi excedentare, în următoarele trei luni PDF Imprimare Email
Vineri, 22 Ianuarie 2016 16:29

Regimul termic estimat pentru următoarele trei luni va fi, în general, unul normal, temperaturile urcând către valori pozitive încă din luna februarie, în timp ce cantitățile de precipitații vor fi excedentare în majoritatea regiunilor, reiese din prognoza meteorologică valabilă pentru intervalul februarie - aprilie 2016, publicată, vineri, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În ultima lună de iarnă, valorile termice vor fi mai ridicate decât media climatologică în sudul, estul și local în vestul țării. 

În martie 2016, temperatura medie lunară a aerului va avea valori peste normalul perioadei în sudul, estul și local vestul țării. De asemenea, în celelalte regiuni se va situa, în general, în limitele mediilor climatologice, stabilită la 3,5 grade Celsius. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Moldovei (între—1 și 5 grade) și Transilvaniei (între zero și 5 grade Celsius). 

Citeşte mai mult...
 
Anchetatori din Capitală la Rona de Sus. Cercetează explozia produsă de grenadă PDF Imprimare Email
Vineri, 22 Ianuarie 2016 16:20

O amplă anchetă a fost declanşată în urma exploziei de la Rona de Sus din noaptea de marţi spre miercuri. În localitatea maramureşeană se află de câteva zile o echipă de cercetare din Capitală, care analizează, în detaliu, toate detaliile care ar putea conduce către identificarea autorului sau autorilor.

Primarul comunei Rona de Sus, Ioan Romaniuc, spune că zona a fost securizată până în seara zilei de joi, 21 ianuarie. „Se fac cercetări, perimetrul a fost sigilat, numai aseară (n.red. seara de joi) l-au deschis. Au stat de pază acolo. Au venit din Bucureşti, de la toate structurile Ministerului de Interne”, a arătat Romaniuc.

Practic, oamenii legii fac cercetări pentru a contura un cerc de suspecţi, dar şi a afla cum au ajuns aceştia să folosească o grenadă. 

Citeşte mai mult...
 
Un băiat de 14 ani din Leordina este de negăsit PDF Imprimare Email
Vineri, 22 Ianuarie 2016 16:10

Actualizare:Conform ultimelor informații se pare că băiatul de 14 ani a fost găsit de către polițiști pe raza municipiului Sighetu Marmației. În acest moment minorul este la sediul Poliției Leordina unde este audiat în prezența părinților. Se pare că acesta a plecat acum două zile, lăsându-și ghiozdanul pe un teren. În acest părinții ar fi găsit un bilet în care le spunea că pleacă de acasă.  

POP ADRIAN IONUŢ, în vârstă de 14 ani, este reclamat dispărut. La data de 20 ianuarie 2016 a plecat de la locuinţa mătuşii sale din comuna Leordina, şi până în prezent nu a revenit.

Semnalmente: 1,50 m înălțime; constituție astenică; ochi verzi; păr șaten, tuns scurt.

La data dispariţiei era îmbrăcat cu o pereche de pantaloni albaştri, bluză de culoare închisă, geacă neagră, căciulă albastră şi era încălţat cu cizme negre.

Persoanele care pot să ofere informaţii cu privire la locul în care s-ar putea afla minorul sunt rugate să sune la 112 sau la numerele de telefon 0262 207763, 0720 600819, Biroul Urmăriri Maramureş.

Ultima actualizare Vineri, 22 Ianuarie 2016 18:28
Citeşte mai mult...
 
Elevii de la Liceul „Taras Sevcenko ” din Sighetu Marmaţiei se plâng că stau în frig PDF Imprimare Email
Vineri, 22 Ianuarie 2016 16:01

Liceul ucrainean din Sighetu Marmaţiei este din nou în centrul unui scandal care a ajuns la Prefectura Maramureş şi chiar la Ambasada Ucrainei în Bucureşti.

Prefectul de Maramureş a primit o scrisoare din partea Excelenței Sale Teofil Bauer, ambasadorul Ucrainei la București prin i se cereau explicaţii referitoare la această situaţie. Prefectul spune că a vorbit deja la Sighetu Marmaţiei şi a cerut şi el explicaţii.

„La Liceul Ucrainean este căldură. Am vorbit cu directorul pentru că ei zilele trecute au avut Boboteaza pe stil vechi şi copiii au fost liberi. Chiar am avut treabă la Sighet şi am avut o întâlnire programată şi cu directorul tocmai ca să discut cu el şi să văd despre ce este vorba. Am discutat punctual cu el şi copiii au încălzire, nu stau în frig în şcoală”, a precizat Anton Rohian, prefectul de Maramureş.

Citeşte mai mult...
 
Accident la Stramtura - soferul unui microbus ce transporta persoane, nu a adaptat viteza la conditiile de drum PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 22 Ianuarie 2016 12:35

Ieri, în jurul orei 12.30, pe DJ 186, pe raza localităţii Strâmtura, s-a produs un eveniment rutier soldat cu avarierea unui autovehicul şi rănirea uşoară a două persoane.

Un tânăr de 27 de ani, din Bogdan Vodă, aflat la volanul unui microbuz ce efectua transport persoane, nu a adaptat viteza la condiţiile de carosabil acoperit cu zăpadă şi într-o curbă deosebit de periculoasă la stânga a pierdut controlul volanului. Astfel, microbuzul a pătruns pe contrasens, a intrat în coliziune frontală cu gardul de piatră al unui imobil din localitatea Strâmtura şi s-a răsturnat pe sensul opus de circulaţie.

Impactul s-a soldat cu avarierea autovehiculului şi cu rănirea uşoară a doi bărbaţi în vârstă de 63 şi 66 de ani, pasageri în microbuz. Cei doi bărbaţi au beneficiat de îngrijiri medicale dar nu au necesitat internarea în spital.

Citeşte mai mult...
 
Primari din Maramures, va ordon: Descurcati-va! PDF Imprimare Email
Vineri, 22 Ianuarie 2016 12:25

Toate administraţiile publice locale din judeţul Maramureş au beneficiat de bugete mai mari anul trecut, în cazul unor primării din judeţ sumele fiind şi de trei sau patru ori mai consistente decât bugetele din anii precedenţi. Doar că începutul de an 2016 nu aduce veşti bune pentru o mare parte dintre acestea.

Conducerea Consiliului Judeţean recunoaşte că bugetul în acest an este mai mic faţă de cel de anul trecut. În 2015 s-a folosit o nouă formulă pentru constituirea bugetelor primăriilor şi a consiliilor judeţene cu praguri minime de finanţare, ori în 2016 s-a revenit la formula veche.

Primarul municipiului Sighetu Marmaţiei, Ovidiu Nemeş, susţine că, pentru capitala Maramureşului istoric, că e formula de anul trecut, că e formula de anul acesta, totuna e. Pentru că Sighetul nu a beneficiat niciodată de sume mari de la Consiliul Judeţean.

„Pentru Sighet nu prea contează. Anul trecut am avut, cred, vreo cinci miliarde de lei vechi. E o formulă ciudată, care avantajează pe unii. Dragomireştiul, de exemplu, a luat, anul trecut, vreo 55 miliarde de lei. Deci, pentru noi, e aceeaşi Mărie. Pentru investiţii ne putem baza pe bugetul local şi pe bani europeni, cu proiectele pe care le vom depune”, a menţionat Nemeş.

Citeşte mai mult...
 
Şoferii care claxonează excesiv în trafic riscă să-şi piardă PERMISUL PDF Imprimare Email
Vineri, 22 Ianuarie 2016 12:20

Şoferii care claxonează excesiv în trafic vor rămâne fără permis. Acest lucru este prevăzut într-un proiect de Cod Rutier, iniţiat de un grup de parlamentari. Propunerea este considerată însă una controversată, în condiţiile în care poliţiştii spun că nu au cum să dovedească dacă un şofer a claxonat sau nu abuziv.

Proiectul privind Codul Rutier, depus la Senat şi care va intra în dezbatere în noua sesiune parlamentară, prevede faptul că şoferilor le este interzis „să folosească în mod nejustificat sau abuziv mijloacele de avertizare sonoră” (articolul 137, punctul 16).

Mai mult, la articolul 110, se prevede că „dispozitivele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distanţă de cel puţin 25 de metri faţă de cei cărora li se adresează, pe o perioadă de timp care să asigure perceperea semnalului şi fără să-i oblige pe aceştia să execute manevre ce pot pune în pericol siguranţa circulaţiei”. 

Citeşte mai mult...
 
O tânără a fost lovită pe trecerea pentru pietoni la Sighet PDF Imprimare Email
Joi, 21 Ianuarie 2016 16:38

Un accident de circulație s-a petrecut în municipiul Sighetu Marmației în după-amiaza zilei de 21 ianuarie a.c. Imediat după ora 14, șoferul unei autoutilitare a surprins și accidentat o pe trecerea de pietoni din fața supermarketului Carrefour din municipiu.

n urma accidentului, tânăra în vârstă de aproximativ 18 ani a fost transportată de urgență cu o ambulanță la Spitalul municipal Sighet în vederea acordării de îngrijiri medicale.

Autoutilitara se pare că nu circula cu viteză mare, având în vedere faptul că aceasta a reușit să frâneze în câțiva metri, însă neatenția șoferului a dus la producerea nedoritului accident.

Citeşte mai mult...
 
A crezut că va putea induce în eroare poliţiştii după ce le-a prezentat actele mașinii PDF Imprimare Email
Miercuri, 20 Ianuarie 2016 16:08

Poliţiştii sigheteni au identificat ieri, 19 ianuarie, un maramureşean care este cercetat pentru comiterea a patru infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice.

Pe strada 9 Mai din Sighetu Marmaţiei, poliţiştii rutieri au oprit pentru control un autoturism înmatriculat în străinătate. La volanul maşinii a fost identificat un bărbat de 39 de ani din comuna Onceşti. Acesta le-a prezentat poliţiştilor un permis de conducere eliberat de autorităţile italiene, un certificat de înmatriculare şi o asigurare de răspundere civilă auto emise de autorităţile din Franţa.

Întrucât existau suspiciuni cu privire la legalitatea documentelor, poliţiştii au făcut verificări în bazele de date şi au constatat că autoturismul a fost înmatriculat în Austria dar la data de 18 iunie 2014 a fost radiat din circulaţie.

Citeşte mai mult...
 
Accident cu două victime în Pasul Gutâi PDF Imprimare Email
Miercuri, 20 Ianuarie 2016 16:05

În jurul orelor 11:30 s-a petrecut un accident rutier în Pasul Gutâi, pe sensul de urcare dinspre Baia Mare. Conform primelor informații primite, două persoane au fost rănite.

Potrivit primelor informații venite de la fața locului, în urma accidentului de circulație două persoane au fost rănite și transportate la Spitalul Județean din Baia Mare. Una dintre victime este o femeie gravidă.

Pe fondul condițiilor de drum neprielnice și a neadaptării vitezei, într-o curbă periculoasă, mașina care cobora a intrat pe contrasens și a izbit în plin un autovehicul care urca Pasul Gutâi.

Citeşte mai mult...
 
CCR: Pensiile speciale pentru aleşii locali sunt neconstituționale PDF Imprimare Email
Miercuri, 20 Ianuarie 2016 15:55

Curtea Constituţională a decis, astăzi, că Legea privind pensiile speciale pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepresedinţi de Consilii Judeţene este neconstituțională, admiţând astfel sesizarea înaintată de Guvern. 
Potrivit unor surse, decizia Curţii Constituţionale, care nu a fost încă facută publică, urmează să fie înaintată Guvernului.
Legea pensiilor pentru aleşii locali va intra din nou în dezbaterea Parlamentului, pentru a pune de acord decizia magistraţilor de la CC cu actul normativ.
Guvernul a sesizat, pe 26 decembrie, Curtea Constituţională a României în legătură cu obiecţiuni privind Legea pensiilor speciale ale primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene.  

Citeşte mai mult...
 
Bilant al ITPF Sighetu Marmatiei pe 2015 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 20 Ianuarie 2016 12:10

Politistii de frontiera au intocmit 450 dosare penale pentru contrabanda si au confiscat ţigări în valoare de peste 4,8 milioane de euro confiscate, în anul 2015

Azi, 19 ianuarie 2016, la sediul I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei a avut loc evaluarea activităţilor desfăşurate de către poliţiştii de frontieră din cadrul inspectoratului în anul 2015, activitate la care au participat prefectul județului Maramureș, domnul Anton Rohian, adjunctul inspectorului general al Poliţiei de Frontieră Române, chestorul de poliţie Mihai Cristinel Brătan, precum şi reprezentaţi al structurilor din judeţ cu care poliţiştii de frontieră cooperează.

Situația operativă la frontiera de stat romano-ucraineană, din zona de responsabilitate a I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei, în anul 2015, a fost complexă, fiind caracterizată prin activităţi de contrabandă, trafic cu autovehicule furate din străinătate, migraţie ilegală, braconaj etc.

În anul 2015, în punctele de trecere a frontierei din cadrul inspectoratului s-a înregistrat un număr de 3.865.000 persoane din statele membre UE care au tranzitat frontiera şi 1.196.000 persoane din state non-UE.

De asemenea, au tranzitat frontiera 1.529.685 mijloace de transport.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit »

Page 17 of 50

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact