logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


ŞTIRI
Buciuta și Petrețchi, doi maramureșeni acuzați că au păpat banii destinați comunității ucrainene din România PDF Imprimare Email
Miercuri, 30 Martie 2016 06:56

Ceva nu-i în regulă cu liderii Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), pentru că scandalurile dintre ei se țin lanț încă de la înființarea acesteia. Dacă parcurgem istoricul UUR, ajungem lesne la concluzia că a fost constituită doar pentru ca o mână de oameni să pună lăbuțele hrăpărețe pe banii alocați de la bugetul de stat etnicilor ucraineni, de toți inconștienții care au guvernat România.

Zilele trecute a izbucnit un nou scandal care îl are în prim plan pe profesorul maramureșean  Nicolae Miroslav Petrețchi, apropiat al lui Buciuta, ales nestatutar președinte al UUR în cadrul unui așa-zis congres ce s-a desfășurat la Sighetu Marmației în 30-31 octombrie 2015. De menționat că la acea întrunire de clacă, proaspătul condamnat pentru conflict de interese, Ștefan Buciuta, a fost ales președinte de onoare al UUR, o dovadă că aici sunt promovați hoții dovediți în justiție.

Să ne amintim cum în 2012, după alegerea cu cântec a lui Buciuta, un controversat etnic ucrainean, Dumitru Morzan, om de afaceri condamnat la trei ani de pușcăriei, l-a contestat pe depanator și scandalul s-a extins la nivelul întregii comunități. Buciuta  s-a dovedit a fi unom de ispravă, capabil să-l depășească pe contestatar la anii de condamnare primiți de la instanțe. Vom afla asta după pronunțarea sentinței de către ÎCCJ, că și procesul acesta trebuie să se sfârșească odată și odată.

Citeşte mai mult...
 
CNADNR ne promite drumuri fara gropi PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 29 Martie 2016 06:44

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România a demarat Programul de punere în ordine a rețelei de drumuri naționale și autostrăzi (Urgența I și Urgența II), care vizează executarea unor lucrări de întreținere a drumurilor în regie proprie, fiind astfel asigurate operativitatea și calitatea acestora. În cadrul acestui Program de întreținere curentă vor fi executate:  lucrări la partea carosabilă a drumurilor (plombări gropi, repararea suprafețelor burdușite, colmatări fisuri și crăpături la îmbrăcămințile asfaltice, etc.);  lucrări de întreținere a platformei drumului (aducerea la profil a acostamentelor, îndepărtarea materialului rezultat din activitatea de deszăpezire, etc.).

În perioada 01 aprilie - 31 mai 2016, CNADNR prin Direcțiile Regionale de Drumuri și Poduri va executa lucrări de punere în ordine a rețelei de drumuri naționale (Urgența I), astfel: • plombări gropi pe o suprafață totală de 470,676 mp; • reparare suprafețe burdușite pe o suprafață totală de 11.700 mp; • badijonare suprafețe poroase pe o suprafață totală de 13.172 mp; • colmatări fisuri și crăpături la îmbrăcămințile asfaltice pe o suprafață totală de 563,902 metri liniari; • colmatări crăpături și rosturi la îmbrăcăminți cu lianți hidraulici pe o suprafață totală de 36,040 metri liniari. În perioada 01 aprilie - 30 iunie 2016 vor fi executate lucrări de punere în ordine a rețelei de drumuri naționale (Urgența II), astfel: • plombări gropi pe o suprafață totală de 670,944 mp; • reparare suprafețe burdușite pe o suprafață totală de 27.960 mp; • badijonare suprafețe poroase pe o suprafață totală de 24.970 mp; • colmatări fisuri și crăpături la îmbrăcămințile asfaltice pe o suprafață totală de 377,204 metri liniari; • colmatări crăpături și rosturi la îmbrăcăminți cu lianți hidraulici pe o suprafață totală de 160,814 metri liniari.

Citeşte mai mult...
 
Pentru unii muma iar pentru altii... nimic PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 24 Martie 2016 16:13

Pe pagina de Facebook a primarului Ovidiu Nemes a aparut o informare despre intalnirea sa de astazi cu cu Gidora Ruslan, Secretar al Ambasadei Ucrainei în România, acesta fiind insotit de alte oficialitati ale Uniunii Ucrainienilor din Romania. Trecand peste faptul ca o asemenea stire trebuia sa apara mai intai pe pagina de internet a Primariei Sighetu Marmatiei, pentru ca asa este normal si asa se intampla in cazul unei institutii publice, este demn de remarcat ca una dintre ''problemele'' discutate la aceasta intalnire a fost situatia juridica a Liceului Ucrainean din Sighetu Marmatiei si faptul ca s-au gasit solutii pentru rezolvarea acesteia.

Ce am putea spune despre acest liceu ucrainean? Am putea spune ca actualul sediu al liceului a fost luat ''cu japca'' de la Clubul Sportiv Scolar Sighet(nu de catre Primaria Sighet), care ocupa doar parterul cladirii, in timp ce scoala functiona la etaj. Un mare ''ganditor'' a considerat ca doar etajul nu este de ajuns scolii si ar fi nevoie si de parterul cladirii. Si asa a ajuns CSS Sighet sa fie aruncat in strada din sediul pe care il ocupa inca de la infiintarea sa. Sediu care se preta perfect la nevoile pe care acest club le avea: sali pentru box, lupte, volei, culoar pentru atletism, magazii, depozite si alte dependinte. 

In ziua de azi liceul ucrainean are elevi putini, mult mai putini decat se credea ca vor fi, asta in timp ce o buna parte din parterul scolii este nefolosit. Dar nu asta conteaza, ci faptul ca trebuie sa ne punem bine cu vecinii de dincolo de Tisa, ca sunt mai importanti ei decat ceea ce avem noi in curtea noastra. Adica Clubul Sportiv Scolar din Sighet, club care a fost nevoit sa isi mute toata partea logistica in diferite locatii din oras, unde au avut de dus lupte de lamurire pentru a-i face pe fostii si actualii directori sa inteleaga faptul ca ei se afla acolo nu din propria lor vointa ci pentru ca au fost scosi din sediul lor. 

Citeşte mai mult...
 
Lucrarile din Pasul Gutai, reluate. Semafoare, utilaje si multi nervi din partea soferilor PDF Imprimare Email
Miercuri, 23 Martie 2016 08:03

Lucrarile de asfaltare si de modernizare a drumului national 18 care trece prin Pasul Gutai au fost reluate de la finele saptamanii trecute. Atat pe sensul de urcare dinspre Baia Sprie, cat si pe cel de coborare catre Mara exista cate un semafor, iar soferii sunt nevoiti sa astepte minute bune pana se da unda verde circulatiei.

La toate acestea se adauga utilajele de pe drum, prezente in numar mare si care ingreuneaza circulatia si mai mult. S-au turnat deja primele covoare asfaltice, astfel ca in mod normal, cu fiecare zi care trece, drumul prin Pasul Gutai ar trebui sa fie si mai bun pentru masinile maramuresenilor.

Cei care nu au rabdare sa astepte la semafoare sau sa ocoleasca diferite utilaje aflate pe drum, o pot face simplu, circuland pe drumul judetean care leaga Baia Sprie de Barsana. Un traseu de 56 km care au fost recent finalizati de autoritatile judetene dupa circa 7 ani de zile.

Citeşte mai mult...
 
Atracţiile turistice ale Maramureşului prezentate la Berlin PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 14 Martie 2016 14:01

În aceste zile, se desfăşoară la Berlin cea de-a 50-a ediţie a Târgului Internaţional de Turism ITB Berlin, eveniment la care participă 180 de ţări. Judeţul Maramureş îşi promovează oferta turistică, alături de alţi 55 de expozanţi din ţară, participând la Bursa Internaţională de Turism în cadrul standului Autorităţii Naţionale pentru Turism. La această ediţie, România a fost selectată să facă parte din grupul ţărilor partenere pentru promovarea unor obiective turistice comune. Astfel, a fost aleasă Dunărea ca element comun România-Germania.

Vizitatorii care s-au oprit la standul Maramureşului au primit materiale promoţionale cu principalele atracţii turistice ale judeţului. Pliante, broşuri, DVD-uri şi multe alte materiale promoţionale au prezentat potenţialilor turişti monumentele UNESCO ale judeţului, tradiţiile şi cultura populară, traseele turistice şi ariile protejate, hărţi ale judeţului şi calendare ale evenimentelor importante, devenite deja branduri. Alături de judeţele vecine participante la târg, Maramureşul a pus umărul la organizarea unei autentice seri româneşti în cadrul standului ANT. Anul trecut, peste 180.000 de vizitatori au trecut pragul târgului.

Citeşte mai mult...
 
Bocicoiu Mare, „călcâiul lui Ahile” pentru Consiliul Judeţean în proiectul depozitului de la Fărcaşa PDF Imprimare Email
Vineri, 11 Martie 2016 09:31

Există în Maramureş o localitate care nu are Consiliu Local de trei ani. Este vorba despre Bocicoiu Mare, unde în 2013 primarul a introdus cerere de dizolvare a Consiliului Local. Şi de atunci, acţiunea se află pe rolul instanţei de judecată. Doar că această lipsă a Consiliului Local ar putea duce la blocarea unui proiect major pentru Maramureş şi anume proiectul privind managementul integrat al deşeurilor.

Prefectul judeţului Maramureş, Anton Rohian, a declarat că, în momentul de faţă, se aşteaptă decizia instanţei de judecată în acest caz. Rohian spune că „de trei ani de zile aşteptăm. Deocamdată, nu există Consiliul Local, conduce primarul”.

În acest moment, din informaţiile primite de la Prefectura Maramureş, procesul privind acţiunea de dizolvare a Consiliului Local se află pe rolul Tribunalului Bistriţa, fiind suspendat pentru faptul că şase consilieri locali au adoptat mai multe hotărâri de Consiliu Local. Acestea au fost atacate de Instituţia Prefectului la Tribunalul Maramureş.

„Şase consilieri locali s-au adunat şi au validat pe un al 7-lea. Trebuiau minimum şapte ca şedinţa să fie una legală. Noi am câştigat la Tribunalul Maramureş şi au făcut recurs. Legea spune că primarul rezolvă problemele curente şi nu se poate substitui Consiliului Local”, spun cei de la Prefectura Maramureş.

Citeşte mai mult...
 
Sediul Clubului Copiilor din Sighet se poate prăbuşi oricând. „Se impun intervenţii reparatorii ca să se asigure stabilitatea clădirii” PDF Imprimare Email
Scris de Liviu Siman   
Miercuri, 09 Martie 2016 17:38

În trecut, Clubul Copiilor îşi desfăşura activitatea într-o clădire naţionalizată. După ce clădirea a fost retrocedată moştenitorilor legali ai fostului proprietar, Clubul Copiilor a fost mutat într-o clădire necorespunzătoare, situată pe strada Gheorghe Doja, moment în care au apărut şi necazurile pentru cei care domiciliază în imediata apropiere.

„Imobilul în care îşi desfăşoară activitatea Clubul Copiilor este amplasat pe linia de hotar, în imediata apropierea a locuinţei noastre. Din cauza stării de degradare, a vechimii acestuia, peste 100 de ani, şi a înălţimii zidului situat pe mejdă şi reţinând faptul că imobilul nu a fost consolidat niciodată, ci doar zugrăvit în repetate rânduri, zidul se poate surpa oricând, astfel imobilul reprezintă un factor de risc major la siguranţa familiei noastre, precum şi a copiilor care frecventează Clubul. Fundaţia imobilului este construită din piatră de râu având o structură moale. În ciuda repetatelor demersuri făcute de noi la forurile competente, nu s-a făcut nimic. Poate se aşteaptă să se întâmple o nenorocire ca să se intervină pentru a se pune capăt acestei situaţii neplăcute”, a spus Niţa Grigor.

Citeşte mai mult...
 
Un pensionar din Lunca de la Tisa, muşcat de câinii de la o stână. Oamenii legii au clasat cauza PDF Imprimare Email
Vineri, 19 Februarie 2016 08:11

Ioan Lazarciuc, pensionar, în vârstă de 74 de ani, din Lunca la Tisa, a trecut printr-o experienţă traumatizantă. Acesta se afla pe un teren proprietatea sa, împreună cu cei doi fii, unde executau lucrări de curăţare.

La un moment dat, de ei s-a apropiat o turmă de oi însoţită de mai mulţi câini care, sub ochii nepăsători ai ciobanilor, s-au năpustit asupra bietului bătrân, doborându-l la pământ, muşcându-l de spate şi picioare. Alertaţi de strigătele bâtrânului, fiii acestuia abia l-au putut scoate din colţii câinilor dezlănţuiţi.

„Norocul a fost că aveam în mână o drujbă cu care tăiam nişte crengi şi aşa abia am reuşit să-l scăpăm pe tata de câini”, a spus Romeo Lazarciuc, fiul bătrânului.

La faţa locului s-a deplasat un echipaj SMURD, care l-a transportat pe bătrân la Spitalul din Sighet, unde i s-au acordat îngrijiri de specialitate. În urma atacului câinilor ciobăneşti, bătrânul a suferit leziuni pentru a căror vindecare a fost nevoie de 15-17 zile de îngrijiri medicale, aşa cum se menţionează în certificatul medico-legal. 

Citeşte mai mult...
 
A fost aprobată modificarea legii privind statutul polițistului PDF Imprimare Email
Joi, 18 Februarie 2016 17:43

Guvernul a aprobat, joi, proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii privind Statutul poliţistului, prin care sunt introduse noi reglementări referitoare la evaluarea activităţii şi a conduitei poliţistului, fiind puse astfel în acord prevederile din Statutul poliţistului cu decizia Curţii Constituţionale. CCR a stabilit că evaluarea activităţii şi a conduitei poliţistului ţine de statutul acestuia şi, prin urmare, trebuie reglementată prin lege organică și nu printr-o metodologie aprobată prin ordin al ministrului afacerilor interne, așa cum este în prezent.

Prin proiectul de lege aprobat astăzi se reglementează printre altele:

perioada în care se realizează evaluarea activității și a conduitei polițistului;
intervalul de timp în care se realizează evaluarea de serviciu;
persoanele care au competența de a realiza, respectiv de a aproba evaluarea de serviciu;
criteriile de evaluare a activității profesionale și a conduitei;
calificativele care pot fi obținute, respectiv “foarte bine”, “bine”, “satisfăcător”, “nesatisfăcător”;
procedura de comunicare și de contestare a rezultatului evaluării;

Citeşte mai mult...
 
Jandarmii maramureşeni continuă acţiunea de prevenire şi combatere a absenteismului şcolar PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 18 Februarie 2016 17:36

Jandarmeria Maramureş în colaborare cu reprezentanţi ai instituţiilor de învăţământ au acţionat în baza Planului pentru creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ preuniversitar, efectuând miercuri, 17 februarie a.c., o acţiune pentru prevenirea şi combaterea absenteismului şcolar.

Fenomenul absenteismului se menţine în rândul elevilor, cu toate activităţile preventive de conştientizare şi acţiunile anterioare desfăşurate. Astfel, în timpul acţiunii executate în municipiul Sighetu Marmaţiei, în decurs de câteva ore, cadre didactice împreună cu jandarmii sigheteni, au surprins şi identificat un număr de 7 elevi, cu vârste între 15 - 18 ani, care au părăsit nemotivat perimetrul instituţiilor de învăţământ preuniversitar, în timpul programului educaţional.

Conform prevederilor H.C.J. 38/2003, art. 2, lit. j, tinerii au fost sancţionaţi cu amenzi contravenţionale.

Reamintim elevilor că absenteismul este folosit ca o formă de agresiune pasivă împotriva şcolii, fără a le mai fi frică de posibilele pedepse ce ar surveni atât din partea conducerii instituţiilor şcolare, cât şi a părinţilor. Absenteismul este primul factor asociat in mod direct cu abandonul şcolar, dar poate fi înţeles şi ca un tip de conduita evazionistă stabilă, permanentă ce reflectă o atitudine lipsită de respect, interes,motivaţie şi încredere în educaţia şcolară.

Citeşte mai mult...
 
Şedinţa la judet cu secretarii de primării PDF Imprimare Email
Miercuri, 17 Februarie 2016 14:09

La palatul administrativ din Baia Mare, s-a desfăşurat întîlnirea lunară cu secretarii unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ. Primăriile sînt obligate să informeze şi să consulte populaţia cu privire la toate deciziile cu caracter normativ pe care le iau consiliile locale, fie că se referă la bugetele locale, la taxele sau la impozitele locale, la vînzări, concesionări sau închirieri de terenuri gestionate de administraţia locală. Ministerul Agriculturii a stabilit taxa pentru eliberarea atestatului de producător la max. 80 lei. Concesionarea păşunilor să fie făcută cu respectarea legii. Turmele de oi pasc iarna pe terenurile agricole, distrugându-le! Legile privind alegerile locale au fost publicate în Monitorul Oficial (întregul pachet legislativ). Există 434 de secţii de votare, fiind necesari 868 de experţi electorali, plus rezervele. Prefectul Anton Rohian le-a cerut secretarilor să prezinte situaţia cererilor de retrocedare.

Sursa:graiul.ro

 
La Deseşti, ciobanii vor să-şi vândă oile, pentru că nu au cu ce le hrăni PDF Imprimare Email
Miercuri, 17 Februarie 2016 13:55

Peste 1.000 de hectare de păşune comunală stau în paragină în comuna Deseşti, din cauză că procesul de închiriere a acestor terenuri către crescătorii de animale este blocat.
Astfel, de mai bine de doi ani de zile, există procese în instanţă pe această problemă a închirierii păşunilor. Primarul comunei spune că răspunzător pentru această situaţie ar fi viceprimarul: „Problema numărul unu la noi în comună este legată de păşuni. În anul 2007 a fost închiriată toată păşunea comunei de către domnul viceprimar, fără hotărâre de consiliu local, unor cetăţeni, 12 oameni mai exact. În anul 2008, acelaşi viceprimar, tot fără hotărâre de consiliu local, nici nu a ştiut nimeni că a întocmit contracte, şi nici măcar nu le-a făcut în primărie, ci pe la Ocnă sau în Baia Mare, a mai semnat contracte încă pe cinci ani, tot cu aceleaşi persoane, plus încă una. Este vorba de toată păşunea comunală de peste 1.000 de hectare.

Citeşte mai mult...
 
Din seria accidentelor la intersectia Stefan cel Mare cu Mihai Eminescu PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 10 Februarie 2016 13:40

In jurul orelor 13:00, la interesectia strazilor Stefan cel Mare cu Mihai Eminescu s-a produs un accident de circulatie. Evenimentul a avut loc pe fondul neasigurarii din partea soferului vinovat  - pe de o parte, pe de alta parte si datorita masinilor stationate pana aproape de intersectie si din cauza carora multi soferi care vin dinspre Gradina Morii se afla in imposibilitate de a se asigura temeinic inainte de a traversa intersectia.

Accidentul nu s-a soldat cu victime, doar cu avarierea celor doua automobile implicate in accident. A fost sesizata Politia prin 112, dar nu s-a deplasat la fata locului, neexistand victime. Cei doi soferi se vor intelege pe  cale amiabila.

Tragem din nou un semnal de alarma catre conducerea brigazii rutiere din cadrul Politiei Sighetu Marmatiei, in legatura cu aceasta problematica intersectie, unde cu regularitate se produc accidente rutiere, datorita faptului ca pe strada Stefan cel Mare, pe sensul de coborare, pe partea stanga masinile sunt stationate neregulamentar aproape zilnic. Astfel soferii care vin dinspre Gradina Morii sunt nevoiti sa iasa cu masina pana la jumatatea intersectiei pentru a se asigura, manevra destul de riscanta, asa cum s-a dovedit pentru cativa soferi.

Vezi foto
 
Cainii si pisicile de la sate, in atentia medicilor veterinari PDF Imprimare Email
Luni, 08 Februarie 2016 17:16

Cainii si pisicile de la sate se afla pana la finele lunii februarie in atentia medicilor veterinari, luna februarie fiind o luna in care trebuie finalizata campania de vaccinare antirabica. Campania, spun cei de la Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Maramures, a demarat in luna octombrie a anului trecut si sunt vizati 50.480 caini, respectiv 15.519 pisici.

La finele lunii ianuarie a acestui an, au fost vaccinati aproximativ jumatate din numarul total de caini din judet. Cei de la DSVSA Maramures spun ca mai intai are loc identificarea animalului prin microcipare, dupa care urmeaza vaccinarea.

Doar ca sunt zone unde proprietarii refuza vaccinarea. La finele lui februarie se va cunoaste o situatie cu cei care au refuzat vaccinarea si se va trece la aplicarea de amenzi. Refuzul vine ca urmare a faptului ca proprietarii cainilor trebuie sa suporte costul microciparii si vaccinarea este gratis.

Citeşte mai mult...
 
Drumurile judetene vor fi administrate inca cinci ani de SC Drumuri si Poduri Maramures PDF Imprimare Email
Luni, 08 Februarie 2016 17:13

Prelungirea contractului de delegare a gestiunii Serviciului de administrare a domeniului public si privat al judetului Maramures in domeniul drumurilor judetene a fost aprobat saptamana trecuta de catre consilierii judeteni.

Initial, proiectul de hotarare prevedea un singur an, insa vicepresedintele CJ, Emil Marinescu, a propus prelungirea contractului pe o durata de cinci ani, astfel incat societatea sa aiba timpul necesar pentru a-si putea face investitiile necesare.

“V-as propune sa acordam pe o perioada mai lunga contractul de administrare avand in vedere ca toti ne-am dorit si sa modernizam aceasta societate, iar in ultima perioada, performantele la care a ajuns societatea sunt superioare anilor precedenti. Este societatea noastra si, prin urmare, va propun aprobarea contractului pe o perioada de cinci ani”, a spus Emil Marinescu.

Au existat insa si consilieri judeteni care si-au exprimat verbal impotrivirea fata de aceasta durata de cinci ani. Este vorba despre Marius Marginean, Felician Cernestean si Gheorghe Marian, care s-au abtinut insa la vot.

“In opinia mea eu nu cred ca este bine sa hotaram pentru viitor, nu stiu cati dintre noi ne vom regasi in formula viitoare, prin urmare consider ca un an de zile e suficient si atunci consiliul care vine sa hotarasca in continuare, e o parere”, a punctat Marius Marginean.

Citeşte mai mult...
 
Ninsoare abundentă în pasul Gutâi pe DN18 Baia Mare – Sighet PDF Imprimare Email
Luni, 01 Februarie 2016 13:34

În zonele de munte ale județului Maramureș ninge abundent. Șoferii sunt sfătuiți să nu pornească la drum fără a avea mașinile echipate de iarnă.

Cu toate că mai este doar o lună de iarnă unii șoferii s-au lăsat păcăliți de vremea din ultimele zile și au urcat muntele Gutâi cu mașinile neechipate. Așa se face că în urmă cu puțin timp din cauza ninsorii abundente din pasul Gutâi un TIR care urca muntele dinspre Sighetu Marmației spre Baia Mare a rămas înțepenit în zăpadă. În cele din urmă drumarii au intervenit prompt și au reușit deblocarea drumului.

Citeşte mai mult...
 
Campanie pentru reintroducerea educaţiei rutiere în şcoli PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 30 Ianuarie 2016 09:15

Poliţiştii de la Biroul Rutier Maramureş solicită factorilor de decizie centrali, în speţă Ministerului Educaţiei, reintroducerea educaţiei rutiere în şcoli. În anii ‘80, când în judeţul Maramureş existau sub 10.000 de maşini, se făcea educaţie rutieră în şcoală, iar acum, când numărul maşinilor din judeţ a crescut de câteva zeci de ori, această disciplină lipseşte, iar elevii învaţă despre semnele de circulaţie şi cum să circule corect pe stradă doar la orele de dirigenţie.

Motivele pentru care ar fi necesară reintroducerea acestei discipline în sistemul educaţional românesc ne sunt arătate de către şeful Biroului Poliţiei Rutiere Maramureş, Dorin Gherman: „În primul rând, pentru că valorile de trafic cresc de la un an la altul. Creşte şi numărul deţinătorilor de permise auto. Parcul auto al judeţului este într-o continuă dezvoltare. Toate acestea fac ca şi riscul de producere a accidentelor rutiere să fie unul mai mare.

Specialiştii au arătat faptul că, în deplasarea curentă pe arterele de circulaţie, copiilor le lipseşte discernământul pentru a sesiza pericolul. Ei transformă mersul pe stradă adeseori într-o joacă şi, surprinşi de acest joc, nu mai urmăresc ce se întâmplă în jurul lor. Din practică s-a constatat că, la semnalele date de autovehicule, copiii au reacţii dintre cele mai neaşteptate. De cele mai multe ori, speriaţi fiind, în loc să se retragă, ei înaintează în faţa autovehiculului”, a remarcat Dorin Gherman.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit »

Page 16 of 50

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact