logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SOCIAL
Cati bani a alocat CJ Maramures pentru drumurile judetene in 2016 PDF Imprimare Email
Joi, 10 Martie 2016 16:18

Suma totala alocata pentru aceste drumuri este de 24 milioane lei cu TVA. Conform referatului care a stat la baza adoptarii hotararii de catre alesii judeteni, intocmit de SC Drumuri si Poduri Maramures, cei mai multi bani se vor duce spre intretinerea curenta pe timp de vara – 10.989.000 lei din totalul de 24.000.000 lei.

Intretinerea curenta pe timp de iarna se va ridica la 4.500.000 lei, iar cea periodica la 5.462.000 lei. Restul sumelor sunt pentru reparatii curente (1.949.000 lei) si servicii administrare (1.100.000 lei).

Citeşte mai mult...
 
Amintire cu bunici - Crina Voinaghi PDF Imprimare Email
Scris de Crina Voinaghi   
Luni, 07 Martie 2016 17:45

''Bunicul meu nu a fost un bătrân oarecare, cărunt şi cu ochelari, tipul înţeleptului care începe orice povestioară cu „pe vremea mea…”, nu avea nici măcar fotoliul lui în care să-şi citească ziarul, nu îl durea niciodată nimic şi nu l-am văzut nicicând trist. A fost un super bunic cu puteri nebănuite, juca roluri întruchipând mai multe personaje şi trecând cu uşurinţă de la unul la altul, lăsându-mă complet uimită şi debusolată, mută de admiraţie. Era gimnastul puţin alcoolizat care se străduieşte să facă o mişcare acrobatică cât mai corectă, dansatorul care trebuia să mă ridice în aer, mult deasupra capului şi să se învârtă cu mine, sfătuitorul intim care ştia ce trebuie să fac într-o situaţie sau alta pentru a scăpa nepedepsită după o năzbâtie, ascultătorul de Radio Europa Liberă la refuz, cântăreţul sau lăutarul – nu mi-e prea clar – care se întrecea cu comesenii în cântatul colindelor, machistul convins şi amuzant care intra în încăpere după ce se spăla pe mâini zicând doar „Vetuţo”, iar bunica ştia exact de care prosop are nevoie.

După ce a murit, lăsându-mă fără sfătuitor, partener de dans şi lăutar într-o vreme când aş fi avut mare nevoie de toţi trei, bunica a găsit într-un sertar unde îi păstra toate ustensilele cu sfinţenie, un tub subţire de cauciuc, de aproape un metru, cred, căruia nimeni nu ştia ce întrebuinţare să-i dea. Eu ştiam pentru că îl urmăream într-o vreme pe bunicul cam peste tot, am locuit cu ei până pe la 7 ani, când mama a considerat dintr-o dată ca imperios necesară mutarea mea acasă, că doar şi eu am părinţi, nu sunt a nimănui. Eu ziceam în gând că sunt a bunicilor, dar nu prea cred că ar fi gustat replica mea şi deja ştiam ce mână grea are, aşa că mi-am înghiţit gândul. Deci pe când aveam eu 16 ani bunicul a murit. Bunica nu s-a atins de nimic din ce era al lui, nici măcar nu i-a deschis sertarele, nici măcar nu a intrat în pivniţă, nici măcar nu i-a dat papucii de casă omului sărac de la capătul străzii. La două săptămâni după înmormântare a avut nevoie de o şurubelniţă şi atunci a găsit furtunul. S-a întors spre mine şi mi-a spus pe un ton hotărât, aşa cum făcea întotdeauna:

— Lasă mâţul cela şi hai spune-mi ce-i ăsta! Pe bunicu-tău nu l-am văzut cu el.

Citeşte mai mult...
 
S-ar putea schimba viteza maximă de deplasare în localitate PDF Imprimare Email
Luni, 07 Martie 2016 16:54

Viteza maximă de deplasare în interiorul localităţilor s-ar putea schimba, dacă Guvernul va ţine cont de o solicitare în acest sens venită din PSD. Autovehiculele ar putea avea voie să circule cu 70 km/oră în localitate, pe drumurile europene.

Senatorul Sorin Bota solicită ministrului Transporturilor, precum si ministrului de Interne, în calitate de principali factori decidenți cu privire la traficul rutier din România, emiterea unui ordin comun prin care pe drumurile europene modernizate, viteza de circulație prin localități să fie aceeași, de 70 km/ h, și nu într-un județ să fie 70 km / h, iar în altul de 50 km/h.„Dacă nu am fost în stare să construim autostrăzi, măcar să gestionăm corect fluența traficului rutier prin România”, a precizat senatorul Sorin Bota.  

Citeşte mai mult...
 
Tot ce ar trebui sa stiti despre pariurile sportive PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 07 Martie 2016 16:37

Mai ales in orasele mari, pe orice strada mai importanta am merge, vom gasi, cu siguranta, cel putin o agentie de pariuri. Unii dintre noi au intrat deja in una si au pariat, dar pentru altii aceste locatii sunt unele despre care nu stiu multe amanunte, iar pariurile sunt un domeniu destul de necunoscut pentru ei. Insa omul invata tot timpul cate ceva nou, astfel ca niciodata nu strica sa ai cateva informatii in plus despre un domeniu pe care nu il cunosti foarte bine sau despre care stii doar foarte putine amanunte. Astfel ca, in continuare, vom vorbi despre pariuri si agentiile in care acestea se pot desfasura.

Pariurile sportive si ce presupun acestea.

Pariurile sunt incadrate in categoria jocurilor de noroc, asta pentru ca, in cazul unui castig, o foarte mare parte din acesta este atribuit norocului. Chiar daca la pariuri conteaza foarte mult si strategia, aceasta nu asigura in totalitate castigul. Astfel ca nu exista siguranta unui castig, chiar daca toate datele si statisticile disponibile pana in acel moment spun ca acesta ar trebui sa fie rezultatul, asta nu inseamna ca pot aparea lucruri neprevazute, cum ar fi o accidentare care sa intoarca rezultatul.

Chiar daca am vorbit doar despre agentiile de pariuri pe care le puteti vedea pe strada, cu siguranta ati vazut si reclame care recomandau utilizarea site-urilor pentru pariuri. Aceste agentii online de pariuri sunt cel mai adesea si cele care au locatiile fizice pe care le putem observa in orasele noastre. Dar, de regula, acestea sunt internationale, desfasurandu-si activitatea si in multe alte tari. Iar, pe langa pariuri, acestea se ocupa si de multe alte jocuri de noroc, acest lucru intamplandu-se mai ales in mediul online.

Asa cum bine se poate intui din randurile de mai sus, pariurile sportive pot fi facute si in mediul online, iar pentru a face acest lucru pariorul trebuie sa isi aleaga o agentie online de pariuri si sa isi faca un cont. Apoi trebuie sa depuna o suma de bani, cea minima variind in functie de agentia aleasa, dupa care nu ii mai ramane decat sa joace. In plus, parierea la agentiile din mediul online poate aduce si o serie de avantaje, iar printre acestea se gasesc si bonusurile, care nu exista la agentiile fizice.

Citeşte mai mult...
 
DISCRIMINARE – Un refugiat a primit 540 lei pe lună, în 2015; un cetățean român cu handicap grav – 234 lei PDF Imprimare Email
Duminică, 06 Martie 2016 14:58
Statul român a oferit, anul trecut, 540 de lei pe lună fiecărui refugiat, iar persoanelor cu handicap grav doar 234 lei, potrivit datelor Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.
 
‘În perioada 1 ianuarie — 30 septembrie 2015, din bugetul MMFPSPV s-au acordat ajutoare pentru persoanele care au dobândit statutul de refugiat sau au dobândit protecție subsidiară acordată de statul român în cuantum de 540 lei/lună. Ajutoarele se acordă pentru maximum nouă luni, cu posibilitatea prelungirii pentru cel mult trei luni, fără obligativitatea rambursării’, a spus ministerul.
Citeşte mai mult...
 
Acțiune Umanitară “SOS Volohii-Români din Poroșcovo-Ucraina’’ PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 01 Martie 2016 18:49
Sub egida Asociațiației Umanitare “Rozalina” Sighetu Marmației, în parteneriat cu Asociația “Pro Bambini” Oradea și Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia ‘’Dacia’’ Apșa de Jos, Ucraina, urmează derularea unei ample acțiuni umanitare care are ca obiectiv sprijinirea comunității voloho-române din Poroșcovo, în special a celor 1000 de copii. Comunitatea se confruntă cu mari probleme de ordin material. Cei care suferă cel mai mult sunt copiii. Pentru a le aduce o fărâmă de bucurie în sufletele acestor copii năpăstuiți în pragul sărbătorilor pascale se intenționează strângerea de fonduri din care să se achiziționeze produse alimentare, care vor fi duse la Poroșcovo.
 Cine sunt volohii-români?
Ultima actualizare Marţi, 01 Martie 2016 21:44
Citeşte mai mult...
 
Scolile profesionale, o necesitate in Maramures PDF Imprimare Email
Miercuri, 17 Februarie 2016 13:42

Maramuresul are nevoie de scoli profesionale. Are nevoie de oameni calificati intr-o meserie care se cere pe piata fortei de munca. O spun chiar reprezentantii Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Maramures, pentru ca, spun ei, 60% si chiar 70%, cat a fost in 2015, “ceea ce este ingrijorator, dintre someri sunt cei cu nivel gimnazial, liceal. Ceea ce inseamna ca ei deja nu au calificarea potrivita si compatibila cu ceea ce se cere pe piata fortei de munca”.

“In luna ianuarie 2016 am avut 7155 de someri. Someri indemnizati avem cu 100 de someri mai putin decat in ianuarie 2015. Se mentine o rata o somajului de 3,42%. Anul trecut am avut 3,40%. Ceea ce inseamna ca se mentine numarul de someri.

Ponderea tinerilor sub 25 de ani in numarul de someri indemnizati este de 672 de persoane, adica 22% din totalul numarului de someri. 40 de clase de profesionala eu spun ca este un inceput bun”, a spus Oana Osanu, director AJOFM Maramures.

Citeşte mai mult...
 
O zi normala...pentru multi dintre noi....va regasiti printre randuri? PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 13 Februarie 2016 13:56

''Una din acele zile la sfârșitul căreia pot spune: Mulțumesc Doamne că am rezistat. De dimineata am pus la spălat, un spiridus mic și blond o fi răsucit butoanele si a făcut o magie: am pus haine pentru adulți si am scos mărime de copii.? Asta este, se întâmplă si la case mai mari. Mă grăbesc sa fac toată treaba, sa ajung să duc si masina la spălat, cand să mă uit dacă sunt multe masini la spălătorie, m-am lăsat pe spatarul scaunului,dar nu am întors doar capul ci și volanul. Asa m-am trezit într-un zid. Doar spoilerul spart, nu e mare treaba....Se întâmplă si la case mai mari.... Alerg iarasi sa găsesc mecanic, care să repare masina pana vine Levi de la Cluj, sa vada ce nevastă descurcăreață are... In sfârșit, respir ușurată ca am gasit mecanicul, care îmi promite ca masina va fi gata in seara asta. Atunci realizez că le-am zis părinților că îl las pe Erick doar o oră la ei. In realitate au trecut deja vreo 5 ore. Recuperez si copilul, ajungem acasa, îmi spune ca la burtica lui ii e foame. Ma bucur sa aud asta, fug in bucătărie sa ii fac mâncare și aud o bufnitură. In câteva secunde realizez ca nu am curent in toata casa. Asa ca diseară, cand vine Levi îi voi spune la o cină romantică, la lumina lumânării ce zi frumoasă am avut''.

 
Noi modificări în legislaţia RCA PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 13 Februarie 2016 12:36

Asiguratorul RCA va avea obligaţia de a efectua constatarea pagubelor în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la notificarea făcută de către persoana păgubită, potrivit unei modificări adoptate, marţi, 9 februarie, de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), la norma 23/2014 privind asigurarea RCA.

Măsura, care va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial, este menită să urgenteze soluţionarea dosarelor de daună, în condiţiile în care, anterior, nu era precizat clar, în legislaţie, în cît timp trebuie făcută constatarea pagubelor, aceasta fiind una dintre cauzele întîrzierii plăţii despăgubirilor cuvenite.
• Art. 39. – (1) Pentru acoperirea prejudiciilor suferite în urma producerii unor accidente de vehicule, persoanele păgubite se adresează, în vederea avizării daunei, asiguratorului RCA cu care proprietarul vehiculului, răspunzator de producerea accidentului, a încheiat asigurarea obligatorie RCA, la reprezentanţa de despăgubiri, la Asociaţia „Fondul de protecţie a victimelor străzii” ori către BAAR, în calitatea sa de birou gestionar.
• (2) Avizarea unei daune în legătură cu producerea unui eveniment, asigurat prin poliţa de asigurare RCA, obligă asiguratorul RCA răspunzător să deschidă dosarul de daună, să efectueze constatarea pagubelor, să comunice în scris părţii prejudiciate cu privire la documentele ce trebuie depuse pentru soluţionarea pretenţiilor de despăgubire şi să soluţioneze cererea în termenul legal.
• (3) Asiguratorul are obligaţia înregistrării tuturor documentelor depuse la dosarul de daună.

Citeşte mai mult...
 
La Bocicoiu Mare investiţiile blocate aşteaptă… alegerile locale PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 13 Februarie 2016 12:28

Blocajul total înregistrat în comuna Bocicoiu Mare de aproape doi ani de zile pare că va lua sfârşit abia după alegerile locale din vara acestui an. Astfel, atât primarul, cât şi viceprimarul sunt de acord că singura soluţie o reprezintă scrutinul din 5 iunie.
Până atunci nu se poate face nicio investiţie substanţială în comună, deşi bani există: „La noi există un conflict. Este un consiliu nefuncţional. În urmă cu mai bine de doi ani, la ultima şedinţă de consiliu, şase consilieri nu au mai venit la şedinţă. Ceilalţi, tot atâţia la număr, au venit. Unul era exclus din partidul în care era. Deci am rămas 12 consilieri. După trei şedinţe, primarul a propus dizolvarea Consiliului Local Bocicoiu Mare, chiar a doua zi. Şedinţa a fost practic după-masă la ora patru, iar a doua zi dimineaţă, la ora nouă, acţiunea de dizolvare era deja înregistrată la instanţă. De atunci ne tot judecăm, Consiliul Local este blocat, bugete nu avem şi în aceste condiţii nu putem face absolut nicio investiţie, nu putem repara nici un drum. Acestea sunt rele de tot, dar noi nu putem lua măsuri”, a declarat Petrovan Valentin Cristian, viceprimarul comunei Bocicoiu Mare. El crede că singura soluţie pentru deblocarea situaţiei o reprezintă alegerile locale din vară, când se va alege o nouă conducere a administraţiei locale.

Mai multe străzi din comună arată deplorabil şi sunt aproape impracticabile. Pe strada CFR, spre exemplu, oamenii îşi strică maşinile circulând zilnic: „Umblu toată ziua pe acest drum şi îmi sparg telescoapele, planetarele, totul mi se strică la maşină. Primăria ar trebui să ia măsuri şi nu să se certe primarul cu viceprimarul şi consilierii între ei”, ne-a spus o şoferiţă care locuieşte în zonă.

Citeşte mai mult...
 
Cum ne dispar bani de pe card la unele achiziţii de pe internet PDF Imprimare Email
Luni, 08 Februarie 2016 17:02

Mai mulţi utilizatori ai serviciilor de comerţ online au descoperit că deşi cumpărau un produs al cărui preţ era afişat în lei, pe extrasul bancar apare o sumă diferită, rezultat al unei conversii în euro.
Centrul European al Consumatorilor (ECC Romania) a primit mai multe reclamaţii împotriva unor agenţi economici care vând online, având ca subiect plata cu cardul. Cumpărătorii online au constatat că între preţul afişat pe site şi banii reţinuţi de pe card apare o diferenţă notabilă. Potrivit ECC România problema apare în momentul în care avem o tranzacţie în care apar mai multe bănci.

Potrivit ECC România diferenţa este dată de mecanismul tranzacţiei despre care consumatorul nu cunoaşte detalii. „După autorizarea plăţii de către consumator şi confirmarea comenzii de către comerciant, acesta transmite o solicitare de plată a sumei respective în RON către banca emitentă a consumatorului. Fiind vorba de o tranzacţie între două bănci aflate în state diferite, companiile deţinătoare ale mărcii comerciale de carduri (VISA, MASTERCARD, AMERICAN EXPRESS etc.) fac tranzacţia prin conversia sumei din RON în EUR („settlement currency”), la un curs propriu şi retragerea contravalorii astfel obţinute din contul consumatorului. Ulterior, suma este transferată în contul comerciantului în RON, făcându-se din nou conversia de la EUR în RON”, explică reprezentanţii ECC România.

Citeşte mai mult...
 
Primariile care nu accepta sistemul de management al deseurilor ar putea fi excluse din proiect PDF Imprimare Email
Luni, 01 Februarie 2016 13:48

Presedintele Consiliului Judetean Maramures, Zamfir Ciceu, a declarat ca primariile care nu vor aproba documentatia ce vizeaza Sistemul de Management Integrat al Deseurilor ar putea fi exluse din proiect.

O decizie in acest sens urmeaza sa fie luata in cadrul adunarii generale a ADI Maramures.

“Nu sunt adeptul neaparat al unei excluderi insa, daca nu vor face aceste demersuri de aprobare a documentatiei, la un moment dat s-ar putea sa fim in aceasta situatie. Am comunicat tuturor UAT-urilor ce inseamna risc in caz de excludere, majoritatea au inteles, sunt unele persoane mai vocale. Nu ne putem permite sa depasim jumatatea lunii februarie fara a avea toate documentatiile.

Zona cea mai sensibila o vad a orasului Targu Lapus si cred ca si acolo se poate dialoga. In ipoteza in care nu vom putea dialoga, vom hotari impreuna, in Adunarea Generala a ADI Maramures, ce se intampla. Sanctiunea pentru cei care nu se conformeaza este excluderea”, a spus Zamfir Ciceu, in cadrul unei intalniri cu reprezentantii formatiunilor politice din judet.

Citeşte mai mult...
 
Agricultura din Maramureş, fără cap şi fără coadă. „Totul este la plesneală şi la voia sorţii” PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 30 Ianuarie 2016 09:11

Maramureşenii fac agricultură. Nu una care să aducă judeţului performanţe deosebite, ci una fără cap şi fără coadă. Este concluzia la care a ajuns reprezentantul Guvernului în teritoriu, Anton Rohian, care s-a arătat extrem de deranjat de cifrele primite de la diverse instituţii cu atribuţii în domeniu. „Nu există niciun fel de specialist la nivelul judeţului, din punct de vedere al implicării şi primirii unor informaţii tehnice de genul de ce nu ar trebui să semănăm mălai şi să semănăm hrişcă, de ce ar trebui să semănăm in şi cânepă şi nu ovăz, de ce ar trebui să facem rotaţia culturilor şi de ce terenurile o iau la vale după ce plouă mai mult. Practic, nu facem nimic. Totul este la plesneală şi la voia sorţii. Noroc că oamenii mai lucrează pământul pentru că primesc acele subvenţii. Lucrurile sunt atât de grave, încât stau şi mă întreb cum ne mai suportă pământul”, a explicat Rohian.

El a prezentat şi o serie de cifre care arată cam cum stăm la nivel de agricultură judeţeană: „La nivel de Maramureş, avem 6.500 de tractoare. În 1989 erau 1.000. Eram atunci aproape 90.000 hectare. Semănam atunci toate mejdele cu cartofi, toate care erau cu mărăcini. Maşini de plantat cartofi sunt 326. Atunci, în 1989, erau 200. Se semănau cu cartofi atunci 25.000 hectare. Tot la a doua casă avem tractor, dacă nu avem tractor, nu avem plug, dacă nu avem plug, nu avem disc etc. Nimic nu are un capăt şi o coadă”.

Cea mai mare exploataţie agricolă are doar 164 ha

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior21222324252627282930UrmătorSfârşit »

Page 21 of 195

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact