logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SOCIAL
Alegerile, Țoapa și Intelectualul, post factum PDF Imprimare Email
Scris de Peter Lengyel   
Luni, 06 Iunie 2016 18:31

O prietenă mă întreabă, ce cred… de ce nu se implică direct în politică tinerii intelectuali? Păi, se mai implică, uneori. În general există pe la începuturi o oarecare naivitate duioasă, amuzantă. Promite el, independentul, că dacă ajunge primar va da afară din primărie pe toți cei corupți și incapabili; adică, tânărul politruc crede că va rămâne singur în primărie… habar nu are cât de greu se poate face curățenie în sistem, habar nu are că nimeni nu va veni să facă muncă pe doi lei, că cei dați afară vor câștiga în instanță șamd; desigur, nu există riscul să devină primar, așa că devine un simplu și minuscul consilier; cu încetul se prinde de stil, de modul cum se fac compromisurile, de ideea că trebuie să faci pactul cu diavolul; că trebuie să zâmbești, să trădezi, să întorci oricând o cere interesul, să minți, să faci rost de bani pentru partid și pentru susținătorii tăi de oriunde, să faci coaliții chiar cu cei mai cretini, cele mai târfe-politice, cei mai impostori; cu încetul, își dă seama că el, independentul, nu are șanse de a influența mare brânză decât dacă este parte din careva partid; cu încetul, el neprihănitul independent și intelectual și tânăr și naiv… se transformă în mafiotul jegos de care îi era cândva atât de mare scârbă. Acum deja are șanse să fie ales primar.

Citeşte mai mult...
 
De la....ziar la....primar PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 06 Iunie 2016 17:47

Felicitam noul primar ales de catre sigheteni, pe domnul Horia Scubli, ii dorim mult succes in cei 4 ani de mandat, speram sa faca pentru oras cat mai mult din ceea ce a promis sau a declarat ca va face pentru sigheteni, credem ca va reusi sa duca Sighetul mai sus decat acum, ii dorim sa poata si sa vrea sa continue proiectele incepute de vechea administratie, ii dorim si ne dorim sa nu fie partinitor, credem in echidistanta dansului si speram ca noua echipa de la Primaria Sighet sa trateze intreaga presa sigheteana pe picior de egalitate in comunicarea unor informatii care ii privesc pe sigheteni, noi trecand peste faptul ca in perioada mandatului de primar al domnului Ovidiu Nemes, informatiile din primarie aveau doar o singura usa prin care erau comunicate cetatenilor. Nu suntem un site de stiri cu o anumita orientare sau afinitate politica, sprijinim tot ceea ce este bun pentru oras si criticam atunci cand cei pusi sa conduca orasul, trec peste atributiile lor si ignora bunul simt si respectul fata de cetateni, presa, comunitate. Nu suntem ziaristi profesionisti, incercam sa fim egali fata de toti cei implicati in conducerea acestui oras si incercam sa oferim ceva bun sighetenilor de pretutindeni.

Ultima actualizare Miercuri, 08 Iunie 2016 11:46
Citeşte mai mult...
 
Apelul lui Peter Hurley către maramureşeni şi noii aleşi locali PDF Imprimare Email
Luni, 06 Iunie 2016 16:05

În parteneriat cu Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean Maramureş, Asociaţia Interculturală de Tradiţii organizează în perioada 14-21 august, cea de-a VII-a ediţie a Festivalului “Drumul lung”. Festivalul este o campanie de conştientizare cu privire la importanţa tradiţiilor, a nevoii imperioase de a salva de la dispariţie micile elemente care conturează identitatea Maramureşului. Pentru asta, este necesar să se implice TOATE comunele din Ţara Maramureşului, cu toate cele 63 de sate ale lor, de la primari şi consilieri locali, la simpli săteni, care îşi pot “pune la bătaie” propria bătătură, pentru organizarea unor şezători,vizită la un atelier sau la stână, culesul fructelor de pădure, o zi la sapă ori la fân. Este momentul să dăm dovadă de solidaritate, pentru ca Maramureşul să fie cu adevărat “Ţara dacilor liberi şi nemuritori”. Peter Hurley, preşedintele Asociaţiei Interculturale de Tradiţii, a adresat o scrisoare de suflet tuturor maramureşenilor, pentru a-i convinge să se alăture în acest demers.
”Eu, PETER HURLEY m-am născut în IRLANDA. Acum douăzeci de ani am venit în România, am vizitat Maramureşul şi am rămas fermecat de felul în care voi, cei de aici, trăiţi în armonie cu CERUL ŞI PĂMÂNTUL.
În acel moment am hotărât: Tărâmul acesta binecuvântat – ŢARA DACILOR LIBERI ŞI NEMURITORI – va fi casa mea. Pentru că nu moştenesc dreptul de locuire în acest adevărat colţ de rai, mi-am dat seama că trebuie să fac un efort pe măsura a ceea ce îmi doresc să obţin. M-am hotărât să-mi câştig acest drept prin muncă în folosul oamenilor de aici. Nu a fost simplu. Să lucrezi cu o comoară conţinând nestematele sufletului, minţii şi mâinilor voastre, în condiţiile în care vijelia timpurilor moderne a început să-şi facă simţită prezenţa şi aici, este o mare responsabilitate. Acum şapte ani am organizat primul eveniment având ca ţintă sensibilizarea voastră şi a întregii lumi în păstrarea a ceea ce voi aveţi autentic şi valoros. În fiecare an am organizat câte un eveniment.

Citeşte mai mult...
 
Care sunt cele mai cautate piese auto online in judetul Maramures PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 06 Iunie 2016 15:56

In urma unui studiu efectuat pe baza datelor Google din ultimii doi ani, specialistii DWF impreuna cu Autoatu.ro, magazin online de piese auto si accesorii, au analizat preocuparea exprimata de maramureseni pentru principalele categorii de piese auto comandate pe internet.

In primul rand, pentru a avea o imagine de ansamblu a situatiei din Maramures cu privire la acest domeniu, este important de mentionat ca, pe plan local, in 2015, inmatricularea vehiculelor noi a crescut cu 20,72% fata de anul trecut, in timp ce interesul maramuresenilor pentru masinile second hand s-a majorat cu doar 14,95%. Acest lucru plaseaza judetul Maramures pe locul 21 la nivel national, cu o crestere mai mare decat cea inregistrata in judete precum Olt sau Teleorman.

In judetul Maramures, doar 45,04% din totalitatea drumurilor nationale si judetene au fost modernizate pana in prezent, ceea ce situeaza judetul pe locul 27 la nivel national. Analiza Autoatu.ro scoate in evidenta cele mai frecvente probleme tehnice pe care le au automobilele din Maramures, pe baza evolutiei interesului local pentru piesele auto online. Categoriile de piese auto care se remarca sunt: filtrele, sistemul de franare si cel de directie.

Citeşte mai mult...
 
Ordonanța privind salarizarea bugetarilor se plimba pe la ministere PDF Imprimare Email
Joi, 02 Iunie 2016 16:10

Ordonanța privind salarizarea bugetarilor a plecat spre avizare la ministere, urmând să fie aprobată în ședința de miercuri a Guvernului, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu. "Ordonanța a plecat în avizare spre celelalte ministere, care își vor da avizul în cursul acestor zile. Vrem s-o avem miercuri în ședința de Guvern și s-o aprobăm în formula pe care o cunoașteți, pe care a prezentat-o ministrul Muncii, inclusiv marți seara în conferință de presă", a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, joi, într-un briefing la Palatul Victoria.

Dan Suciu a subliniat că Executivul are disponibilitatea de a se întâlni în continuare cu reprezentanții sindicatelor din învățământ.

"Noi aveam această disponibilitate, o avem și în continuare. În cursul zilei de ieri (când a avut loc mitingul sindicatelor din educație — n.r.) nu au fost solicitări pentru aceste întâlniri. Noi am pornit procesul în consecință. Ministerul e dispus la orice discuție cu sindicatele, în limitele bugetare și structura ordonanței pe care deja a prezentat-o", a explicat Suciu.

El a atras atenția că sindicatele din diverse domenii au solicitat aprobarea cât mai urgentă a acestei ordonanțe.

"Sindicatele din diverse domenii chiar au solicitat printr-un comunicat public (...) aprobarea cât mai urgentă a ordonanței. Sigur, nu sunt cei din educație. De asemenea, avem acordul celor din sănătate pentru acesta și toate celelalte structuri sindicale sunt în principiu de acord cu ordonanța și principiul de corecție salarială pe care îl introduce această ordonanță în salarizarea bugetarilor. Până la urmă e vorba de creșteri salariale la toate tipurile profesionale pe care le avem în acest moment în plată, sigur nu la toți bugetarii, dar la toate aceste categorii, unele mai mult, altele mai puțin, în funcție de corecțiile pe care trebuie să le facem pentru a ne putea îndrepta spre un sistem echitabil de salarizare.

Citeşte mai mult...
 
De anul viitor, benzina şi motorina se vor ieftini cu 10% PDF Imprimare Email
Joi, 02 Iunie 2016 10:19

Supraacciza la carburanţi, de 7 eurocenţi pe litru, va fi eliminată anul viitor, ceea ce, corelat cu reducerea de 1% a cotei TVA, va conduce la o scădere de circa 10% a preţurilor la pompă.
Acciza suplimentară de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi a fost introdusă de Guvern la 1 aprilie 2014, cu scopul de a finanţa proiectele de intrastructură rutieră. Ulterior însă, chiar şi fostul premier Victor Ponta a recunoscut că nu a fost un proiect bun deoarece Executivul nu a reuşit să deblocheze procedurile pentru a investi banii în autostrăzi, însă aceasta a ajutat la asigurarea unui spaţiu fiscal.
Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a declarat că supraacciza va fi eliminată în 2017. Efectul cumulat al diminuării accizei la carburanţi cu cei 7 euro cenţi şi al aplicării noii cote de TVA, de 19%, aşa cum prevede actualul Cod Fiscal că se va întâmpla la 1 ianuarie 2017, ar însemna o reducere de preţ de 49-50 de bani.  

Ultima actualizare Joi, 02 Iunie 2016 10:24
Citeşte mai mult...
 
Receptia lucrarilor DN18 Baia Sprie - Barsana a fost semnata dupa 7 ani lungi PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 01 Iunie 2016 10:38

Ieri 31 mai 2016, la Consiliul Judeţean Maramureş a avut loc semnarea recepţiei finale a lucrărilor aferente proiectului „Reabilitare traseu de drum judeţean Baia Sprie (DN 18) – Cavnic (DJ 184) – Ocna Şugatag (DJ 109F) – Călineşti (DJ 185) – Bârsana (DJ 185)”. Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 2.

Recepţia s-a semnat de reprezentanţii Consiliului Judeţean Maramureş în prezenţa firmei executante, a proiectantului, a dirigintelui de şantier şi echipei de implementarea a proiectului. 

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Maramureş s-au declarat mulţumiţi de faptul că lucrările s-au finalizat în termenele stabilite în contract, dar şi de calitatea lucrărilor efectuate de firma prestatoare. Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu a felicitat atât firma executantă cât şi întreaga echipă care s-a implicat în finalizarea acestui proiect, care nu a fost unul uşor.

„Aceasta este o perioadă cu multe recepţii, întrucât s-au finalizat nu doar reabilitarea Drumului Baia Sprie – Bârsana, ci „Circuitul Bisericilor de Lemn din Transilvania de Nord”, două proiecte vitale pentru dezvoltarea economiei şi a turismului judeţului Maramureş.” –a adăugat vicepreşedintele Emil Marinescu. 

Managerul de proiect, ing. Vasile Şpan a apreciat faptul că pe parcursul iernii n-au fost deteriorări ale drumului, fapt care relevă calitatea lucrărilor executate.   

Citeşte mai mult...
 
1 iunie - zi fara apa in cateva zone din Sighetu Marmatiei PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 01 Iunie 2016 10:34

In data de 1 iunie 2016 SC Vital SA anunta intreruperi in furnizarea apei potabile, pana la orele 17;00, in zonele str. Mihai Viteazu ( între str.Plevnei și str. Dragoș Vodă ), str. Vasile Alecsandri ( între str. Mihai Viteazu și str. Alexandru Ivasiuc), str. Plevnei (între str.Mihai Viteazu și str. Alexandru Ivasiuc), cartierul Traian bl. 1,3,5,7.  

 
Azi nu va fi apa in unele zone din Sighetu Marmatiei PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 31 Mai 2016 08:23

SC Vital SA anunta intreruperea furnizarii apei potabile azi in Sighetu Marmatiei, in vederea efectuarii unor lucrari la retea, respectiv cuplarea conductelor noi, in zonele str. Bradului, str. Traian, str. Vasile Alecsandri, Piața Libertății, str. Făget, str. Lazu Baciului . Furnizarea apei se va relua incepand cu orele 18;00.

 
Autoritatile judetene vor sa infiinteze scoli profesionale cu o durata a cursurilor de trei ani PDF Imprimare Email
Joi, 26 Mai 2016 15:12

La nivelul judetului Maramures se are in vedere in perioada urmatoare infiintarea unor scoli profesionale de trei ani. Asta pentru a pregati tinerii pentru practicarea unor meserii cerute pe piata locala a muncii. La intrunirea care a avut loc la Palatul Administrativ pe tema scolii duale au participat prefectul Sebastian Mihai Luput, directorul Cancelariei, Adrian Dan Pop, consilierul Ioana Teodorescu, Angela Filip, sef serviciu Afaceri europene, dezvoltare economica si conducerea serviciilor publice deconcentrate – din partea Institutiei Prefectului, 7 agenti economici, iar din partea Inspectoratului Scolar Judetean Maramures, Vasile Ban, inspector scolar general adjunct, si Livia Pop, inspector scolar.

“Avem in vedere infiintarea unor scoli profesionale de 3 ani, ca astfel sa ii ajutam pe elevii care absolva clasa a VIII-a si doresc sa invete o meserie, pentru ca apoi sa aiba un loc de munca, iar dumneavoastra, agentii economici, sa aveti personal calificat. Acesti elevi, practic, vor trebui sa fie luati in grija atat de Inspectoratul Scolar, care va pune la dispozitie sali de clasa si cadre didactice, cat si de dumneavoastra, care ii veti ajuta deopotriva financiar si prin faptul ca ii veti pregati”, a spus Luput.

Citeşte mai mult...
 
Părinții care revin mai devreme la muncă ar putea primi 50% din indemnizația de creștere a copilului rămasă PDF Imprimare Email
Miercuri, 25 Mai 2016 07:56

Persoanele care revin la serviciu mai devreme de termenul limită al concediului pentru creșterea copilului ar putea primi jumătate din indemnizația corespunzătoare perioadei rămase, în locul stimulentului lunar de inserție, care în prezent reprezintă 85% din salariul minim brut pe economie.

Un proiect de lege depus recent la Parlament propune o astfel de modificare a legislației în vigoare, arătând că stimulentul de inserție nu este suficient pentru a-și atinge scopul pentru care a fost introdus.

Potrivit legislației actuale, persoanele care, în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, revin într-o formă de activitate economică și obțin venituri supuse au dreptul la un stimulent de inserție lunar.

Până anul acesta indemnizația de inserție era la stabilită la valoarea indicatorului social de referință, care este de 500 lei. În urma modificării legislației, din aprilie anul acesta, stimulentul de inserție este stabilit la 50% din cuantumul minim al indemnizației pentru creșterea copilului, care, potrivit legii, nu poate fi mai mic de 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată. Având în vedere că salariul minim brut pe economie a ajuns, de la 1 mai, la 1.250 lei, venitul de inserție ar fi doar un pic mai mare, respectiv 531 lei.

În motivarea proiectul de lege, acest stimulent de inserție este considerant insuficient atât pentru a convinge părinții să se întoarcă mai devreme la muncă, cât și pentru a asigura creșterea copiilor.

Prin urmare, proiectul de lege propune ca “persoanele beneficiare ale indemnizației lunare pentru creșterea copiilor, ce își reiau activitatea înainte de expirarea termenului legal al concediului pentru creșterea copilului, au dreptul la plata a 50% din indemnizația cuvenita pentru toată perioada rămasă în care ar fi încasat această indemnizație, fără stimulentul de inserție”.

Citeşte mai mult...
 
Intreruperi ale furnizarii apei azi in Sighetu Marmatiei PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 24 Mai 2016 06:58

Astazi 24 mai, SC Vital SA anunta intreruperea furnizarii apei la nivelul municipiului Sighetu Marmatiei in anumite zone, datorita unor avarii aparute la reteaua de distributie. Pana la orele 16:00 nu vor avea apa urmatoarele zone: str. Nicolae Grigorescu, str. Mihail Kogălniceanu, str.Octavian Goga, str.Gheorghe Bilașcu, str.Pintea Viteazu, cartierul Cuza Vodă bl. 1,9, cartierul Independenței bl. 1, 3, 5, 7, 9, 11A, 11B, 11C, 13, 15.

Ultima actualizare Marţi, 24 Mai 2016 07:08
 
Depozitul ecologic de la Fărcaşa, între realitate şi ficţiune PDF Imprimare Email
Luni, 23 Mai 2016 15:47

Despre investiţia la proiectul “Sistem Integrat de Management al De­şeurilor în Judeţul Maramureş” a auzit aproape fiecare cetăţean al judeţului. Totuşi, proiectul este departe de a fi încheiat. Asta în condiţiile în care el trebuia finalizat deja. Noi am fost la faţa locului pentru a vedea cum se derulează lucrările.
Spre surprinderea noastră, activităţile nu erau chiar în toi, precum ne-am fi aşteptat, ţinând cont de întârzierea mare în care acestea se află. Totuşi, reprezentanţii Consiliului Judeţean Maramureş dau asigurări că proiectul continuă şi este realizat în proporţie de circa 50%: “Acest proiect nu mai poate da înapoi şi trebuie să se finalizeze. Este realizat peste 50%. Judeţul Maramureş are nevoie de el, după cum are nevoie şi de aeroport, o altă investiţie care se realizează. Mai avem din credit aproximativ 95 de milioane de lei. Nu ştiu care va fi suma ce trebuie utilizată pentru proiectul „Sistem de Management Integrat al De­şeurilor”, dar vom şti acest lucru exact după ce vom avea contractul de finanţare modificat, ceea ce înseamnă fazarea acestuia. Rămâne ca viitorul consiliu să analizeze oportunitatea în măsura în care, ca şi ultimă soluţie, nu vor exista resurse de finanţare, altele decât bugetul local pentru finalizarea investiţiei. Dar să nu înţeleagă nimeni că, dacă se va apela la credit, vreun cetăţean al judeţului Maramureş va plăti cu un leu în plus sau în minus. Este o falsă idee care se transmite public. Va fi grija autorităţii judeţene să ştie să distribuie în interiorul aceluiaşi buget şi aceloraşi taxe pe care le plătesc cetăţenii, modul de utilizare a bugetului. Vor fi doar nişte condiţionalităţi care trebuie respectate, adică plata ratei creditului şi a dobânzii aferente”, a declarat Zamfir Ciceu, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit »

Page 18 of 195

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact