logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


SOCIAL
S-au modificat formularele pentru încadrarea copiilor în grad de handicap PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 18 Ianuarie 2017 12:57

Criteriile și metodologia pentru evaluarea și încadrarea copiilor cu dizabilități în grad de handicap au suferit modificări recente, potrivit Ordinului nr.1306/1883/2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de încadrare a copiilor cu dizabilități în grad de handicap și a modalităților de aplicare a acestora, respectiv Ordinului nr. 1985/1305/5805/2016 privind aprobarea metodologiei pentru evaluarea şi intervenţia integrată în vederea încadrării copiilor cu dizabilităţi în grad de handicap, a orientării şcolare şi profesionale a copiilor cu cerinţe educaţionale speciale, precum şi în vederea abilitării şi reabilitării copiilor cu dizabilităţi şi/sau cerinţe educaţionale speciale, cel din urmă fiind publicat în Monitorul Oficial nr. 1019/2016.

Citeşte mai mult...
 
Valoarea punctului de pensie este de 917,5 lei. Idemnizaţiile pentru veteranii de război rămân la nivelul din decembrie. Impozitul pe venit şi plata CASS vor fi eliminate PDF Imprimare Email
Miercuri, 11 Ianuarie 2017 08:05

Casa Judeţeană de Pensii Maramureş anunţă schimbări odată cu debutul noului an. Începând cu 1 ianuarie 2017, stabilirea valorii punctului de pensie, a cuantumului indemnizaţiei de însotitor, a indicelui de corecţie şi a bazei de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate asupra veniturilor din pensii vor fi diferite faţă de anul precedent.

Indice de corecţie, de 1,14

Cuantumul indemnizaţiei pentru însoţitor, reprezintă 80% din valoarea unui punct de pensie, şi va fi de 734 lei. Indicele de corecţie în anul 2017 va fi 1,14. Începând cu 1 ianuarie 2017, pentru persoanele fizice cu venituri din pensii, baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurari sociale de sănatate o reprezintă numai partea de venit care depaşeşte valoarea de 918 lei. Valoarea punctului de pensie va fi 917, 5 lei. “Pentru veniturile realizate începând cu data de 1 ianuarie 2017, în situaţia în care veniturile bazei de calcul depăşesc valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut , contribuţia de asigurări sociale de sănătate se calculează în limita acestui plafon, care este 13.405 lei. Astfel, până la adoptarea legii bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2017, pentru pensiile al căror cuantum este mai mare de 13.405 lei, contribuţia individuală de asigurări sociale de sănătate se va calcula numai asupra sumei de 12.487 lei (13405 lei-918 lei)”, a arătat Lucica Pop, director executiv al Casei Judeţene de Pensii Maramureş.

Idemnizaţiile pentru veteranii de război rămân la nivelul din decembrie.

Citeşte mai mult...
 
Rezultatele proiectului "O cana de Fericire" PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 28 Decembrie 2016 13:35
Ieri, 27 decembrie, clubul Rotaract Sighet a derulat in Parcul Mare din Sighet, proiectul districtual ”O cana de Fericire”. Proiectul a avut loc in luna decembrie in majoritatea oraselor din tara, acolo unde exista cel putin un club Rotaract. Scopul proiectului in sine este de a aduna bani pentru a putea realiza un proiect, pentru a ajuta comunitatea sau a interveni intr-un caz social. 
Clubul Rotaract Sighet a strans ieri suma de 3050 de lei, bani care vor fi utilizati pentru a finaliza lucrarile de renovare a trei bai din incinta sectiei de Obstetrica-Ginecologie, a Spitalului Municipal Sighet. Sub sloganul ”Prietenul Spitalului”, sighetenii au donat bani in schimbul unei ”cani de fericire”. Pe aceasta cale, clubul Rotaract Sighet tine sa multumeasca celor doua cluburi Rotary, respectiv clubul Rotary Sighet si Rotary Voievodal pentru ajutorul dat in acest proiect, precum si celorlalti sponsori si parteneri. Prima parte a proiectului s-a incheiat si urmeaza ca in primavara sa se finalizeze prin terminarea lucrarilor la cele 3 bai.
Ultima actualizare Miercuri, 28 Decembrie 2016 13:39
Citeşte mai mult...
 
Iarna la Bârsana - Peter Lengyel este inconfundabil cand vine vorba de natura si frumusetile ei PDF Imprimare Email
Scris de Dr. Peter Lengyel   
Sâmbătă, 17 Decembrie 2016 19:21

''Pentru iarna 2016-2017, este destul de probabil să fac circa 10-15 ieșiri pe la Bârsana. O să fie un fel de zonă preferențială pentru fotografiere de iarnă, alături de Breb… și cred că ar merita continuată explorarea hivernală a munților Igniș precum și a văii Ronișoara… în loc de a hiberna în casă. Dacă ai aceste 4 zone cât de cât conturate, poți să ai o abordare mai programatică, nu doar să te bazezi pe hazard. Fiecare dintre cele 4 teritorii este fix îndeajuns pentru a avea spectaculozitate de toate felurile, șanse de a vedea specii sălbatice și peisaje care să merite efortul de a ajunge în acele locuri, în mijlocul zăpezilor.

Pentru a avea riscuri mai reduse, este de preferat să abordezi pe timp de iarnă doar zone pe care le cunoști ca în palmă, din perioadele fără zăpadă. Adică, în zona Bârsana am făcut destule ieșiri în vara 2016, încât să știu fiecare piatră, fiecare cioată și fiecare înmlăștinire de pe traseele pe care le-aș parcurge în zăpezi. Să faci mari experimente în locuri mai necunoscute, adaugă ceva risc de care deloc nu este nevoie. Pentru a avea chef de creativitate fotografică naturalistică și de filmare, trebuie să ai senzația de siguranță, să cunoști exact locul în care ești, să percepi exact cum se poate ajunge aici și cum se poate merge înapoi la șosea, când este seară. Este un fel de echilibristică între accesarea cu echipamente foto/video serioase a locurilor cele mai frumoase și mai sălbatice, cu cele mai promițătoare subiecte… totuși păstrând la minim riscurile, efortul și deranjul… încât să simți că a meritat. Să simți că a fost perfect. Că a fost splendid.''

Foto:Peter Lengyel

Citeşte mai mult...
 
Guvernul a stabilit situatiile in care pot fi ridicate vehiculelor parcate neregulamentar PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 17 Decembrie 2016 13:05

Guvernul a aprobat joi o hotarare privind unele proceduri pentru ridicarea vehiculelor stationate neregulamentar. Masurile aprobate de Guvern nu vizeaza un rol punitiv al masurii, acest lucru intrand in sfera raspunderii contraventionale. Insa, prevad un set de reguli procedurale care sa descurajeze aparitia practicilor abuzive si deturnarea scopului masurii intr-unul comercial. Vezi in ce situatii pot fi ridicate masinile.

In acest sens, Executivul a modificat si completat Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, astfel incat sa fie rezolvate problemele create de vidul procedural al aplicarii acestei masuri tehnico-administrative.
Citeşte mai mult...
 
Drama unui sighetean care riscă să rămână pe drumuri în plină iarnă PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 15 Decembrie 2016 21:13
Cu o situație dramatică se confruntă sigheteanul Mihai Gheorghe. Imaginea oferită de acest biet bătrân, în vârstă de 73 de ani, este greu de descris în cuvinte. Abia mișcându-se, deplasându-se doar cu ajutorul unui cărucior cu rotile, este nevoit să înfrunte un destin crud. A crescut la casa de copii. A muncit o viață întregă în subteran. Ajuns la vârsta pensionării a avut parte de un tratament inuman din partea fiului care, neavând milă de el, îl bătea regulat. Cu lacrimi în ochi, nea Gheorghe ne povestește : “ La început m-am îmbolnăvit de diabet, iar ulterior am dezvoltat alte boli, nu mai puțin de 14 afecțiuni,  care într-un final m-au doborât la pat și mă pot mișca doar cu ajutorul unui scaun cu rotile, fiind încadrat în pensie cu handicap grav. Am rămas să-mi duc traiul cu cel care credeam că-mi va fi un sprijin la bătrânețe. Nu a fost să fie. Soția a rămas cu casa iar eu cu fiul meu ne-am mutat într-un apartament pus la dispoziție de un cetățean. În loc să-mi fie alături propriul meu copil mă bătea rău de tot ca să-i  dau banii de pensie. Dumnezeu a făcut ca el să moară înaintea mea. Proprietarul apartamentului mi-a spus că trebuie să-l eliberez. Unde să mă duc?
Citeşte mai mult...
 
Drujba pe curent electric, ajutorul din gospodaria casei PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 14 Decembrie 2016 18:41

De cele mai multe ori, a locui la casa presupune, pe langa numeroasele avantaje, si munca suplimentara in curtea gospodariei. Indiferent daca e vorba de o casa de vacanta sau una in care locuiti zi de zi, o drujba pe curent electric este foarte utila pentru a taia lemne de foc, cherestea sau a amenaja si intretine curtea (crearea unor bancute de lemn, curatatul copacilor de crengi, toaletarea sau modelarea gardului viu si multe altele).


 

In cazul in care aveti un gard viu, e important sa stiti ca plantarea si toaletarea lui e indicat sa se faca primavara, lunile aprilie si mai fiind cele mai potrivite pentru aceasta operatiune, in timp ce copaceii pot fi tunsi cu o drujba pe curent electric in al treilea an de la plantare.

Ultima actualizare Miercuri, 14 Decembrie 2016 18:51
Citeşte mai mult...
 
Cum alegi o plita cu inductie de calitate? PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 12 Decembrie 2016 21:31

Unele persoane gatesc de placere, altele de nevoie, dar cum nu putem trai fara mancare, si cum cea gatita este esentiala in viata noastra, e normal sa cautam metode cat mai eficiente si mai sanatoase pentru a ne prepara hrana cea de toate zilele. Nu e un secret pentru nimeni ca gustul mancarii este influentat atat de modul de actiune al caldurii asupra alimentelor cat si de calitatea vaselor in care gatim. 

 

Recent am aflat si eu despre cea mai noua metoda de gatit, cea pe baza de inductie, aceasta facand vasul pentru gatit sa genereze el insusi caldura. Practic, cand ridicam vasul de pe plita, aceasta se va raci aproape instant, insa putem utiliza doar vase dintr-un material care se magnetizeaza, precum sunt feroasele sau otelul. Suprafata unei plite cu inductie este din material ceramic si este perfect neteda. Neexistand flacara, plita este foarte sigura, mai ales cand avem copii prin preajma.

 

Cand am auzit prima data de aceasta metoda, mi s-a parut o metoda foarte sanatoasa si eficienta de a gati, asa ca m-am pus sa ma interesez cum alegi o plita cu inductie de calitate pentru ca mi-am propus sa-mi cumpar si eu una. E important de stiut ca acest tip de plite functioneaza pe baza de curent electric. Datorita marimilot foarte variate, trebuie sa tinem cont de dimensiunea plitei, pentru a nu avea surpriza de a cumpara una care nu ne incape in spatiul din bucatarie dedicat de noi gatitului. 

Ultima actualizare Marţi, 13 Decembrie 2016 09:33
Citeşte mai mult...
 
Noul Mers al Trenurilor 2016-2017 intră în vigoare duminică PDF Imprimare Email
Vineri, 09 Decembrie 2016 09:08

Noul Mers al Trenurilor 2016-2017 intră în vigoare din 11 decembrie, iar în funcție de perioada din an se vor afla în circulație între 1.200 și 1.300 de trenuri, informează CFR Călători.
 
Trenurile Zăpezii circulă către destinații montane — Valea Prahovei, Vatra Dornei, Piatra Neamț și Petroșani (stațiunile Straja și Parâng) iar în zilele de weekend biletele pentru călătoriile de pe Valea Prahovei au prețuri reduse între 31% și 56%. În perioada 1 ianuarie — 28 februarie 2017, biletele valabile la Trenurile Zăpezii vor avea prețuri reduse cu 25%, de luni până joi.
 
În perioada sezonului estival 2017, Trenurile Soarelui vor asigura legături din toată țara către stațiunile de la Marea Neagră și Delta Dunării.
Citeşte mai mult...
 
Românii vor face mai multe ore suplimentare, cu derogare de la stat PDF Imprimare Email
Marţi, 22 Noiembrie 2016 22:17

Sindicatele și patronatele au obținut deja promisiuni pentru modificarea Codului Muncii, astfel că șefii vor putea cere angajaților să facă mai multe ore suplimentare.
 
Activitățile medicale, cele de pază, producție și distribuție de gaze, apă și electricitate, precum și agricultura, transportul feroviar și cel aerian, mass-media sunt o parte din domeniile pentru care s-a luat în calcul depășirea orelor suplimentare.
 
În prezent, Codul Muncii stabilește că durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăși 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. Această durată poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiția ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referință de 4 luni calendaristice, să nu depășească 48 de ore pe săptămână.
Citeşte mai mult...
 
Decontarea navetei elevilor: Guvernul a adoptat metodologia de calcul si tarifele maxime per kilometru ce pot fi percepute in transportul scolar PDF Imprimare Email
Joi, 17 Noiembrie 2016 08:45

Tarifele maxime pentru abonamentele acordate elevilor ce pot fi practicate de operatorii de transport rutier variaza de la 10 lei (fara TVA), pentru distanta minima de 3 kilometri, pana la 174 de lei (fara TVA), pentru distanta maxima de 50 de kilometri. Sumele aferente fiecarei distante in interiorul acestui ecart (3-50 kilometri) si metodologia de calcul a acestor tarife au fost aprobate de Guvern in sedinta de miercuri.
 
Guvernul arata, intr-un comunicat de presa, ca reglementarea unui tarif maximal se impunea in conditiile in care tarifele practicate de operatorii de transport public au variatii foarte mari pentru aceeasi distanta, preturile maxime fiind si de pana la 13 ori mai mari decat preturile minime.
Citeşte mai mult...
 
,,Sighetu Marmației nu îmi este străin, ci apropiat, prin cele multe care amintesc de trecerea celor dragi, prin trăirile şi prieteniile mele,, - Getta Neumann PDF Imprimare Email
Scris de Getta Neumann   
Sâmbătă, 05 Noiembrie 2016 09:12

,,Nu mă aşteptam la întâlniri sau trăiri deosebite. Pe traseul excursiei noastre din septembrie în Transilvania şi Maramureş, "Memorialul victimelor comunismului" şi mânăstirile erau obiectivele de vizitat în Sighet şi împrejurimi. Gândul la casa bunicilor mei şi la cimitir se strecura, totuşi, timid, dar insistent, în planurile mele. La Sighet s-a născut mama, de acolo a fost deportată împreună cu familia. Sa întors singură. A rămas totuşi legată de orăşel şi de prieteni, printre care Pepi Werner, de care o legau amintirile din tinerețe şi de la Auschwitz. În anii '60, am petrecut câteva vacanțe de vară de pomină în familia Werner şi am devenit prietenă bună cu Eva, fiica lor. Retrăiam copilăria şi adolescența mamei, aşa cum le-am cunoscut din povestirile ei. Ne plimbam cu gaşca în oraş, făceam baie în râul Iza, mergeam la munte şi, o dată, am dormit întrun pod acoperit cu fân, toți laolaltă, ceva de neuitat! Mai am mirosul în nări şi gustul libertății, care erau inedite pentru mine, fetița hiper-protejată – părinții mei erau mereu îngrijorați şi speriați că mi s-ar putea întâmpla ceva. Credeam că mă voi regăsi într-un orăşel care îmi va părea străin. Eva, de ani de zile în Florida, mi-a spus la telefon: "Caut-o pe Baby Markus, era cu noi în gaşcă". Aveam o vagă amintire, parcă o senzație de demult s-ar fi trezit în mine, şi vedeam, cu ochii minții, o fată micuță, ageră şi vioaie. După vreo 50 de ani, am revăzut-o şi nu s-a schimbat. O sfârlează, sclipitoare, bună şi generoasă. Din momentul în care ea şi Sorin, fiul ei, m-au luat în primire, am pătruns în tunelul timpului şi am început călătoria mea în lumea copilăriei, a mea, a mamei mele, într-o lume în care se revarsă lumina celor dispăruți. Familia Fuchs locuia pe strada principală, Bogdan Vodă nr. 1, la etaj locuia familia, la parter era magazinul de textile. Casa e ca în basme – toată rotunjită, cu cupolă, ferestre boltite şi un bovindou cu un balcon cu feronerie dantelată, stâlpi decorativi – un vis. Zăboveam cu Baby în fața porții închise, când am văzut la colțul străzii o doamnă încărcată cu plase pline. "Cunoaşteți cumva pe cineva care stă aici?" "Sigur că da, poftiți!" Și aşa, obosită după o zi de muncă şi după cumpărături, femeia a insistat să intrăm şi ne-a poftit la ea în locuință, să stăm jos, să servim un pahar de apă.

Ultima actualizare Sâmbătă, 05 Noiembrie 2016 09:22
Citeşte mai mult...
 
Romania, statul european cu cel mai mare numar de emigranti aflati in inchisorile din UE PDF Imprimare Email
Miercuri, 02 Noiembrie 2016 09:51

Romania este statul european cu cel mai mare numar de emigranti aflati in inchisorile din UE, in timp ce tara cu cel mai mare numar de detinuti in interiorul Blocului comunitar este Maroc, potrivit unui studiu efectuat de o echipa de jurnalisti si citat de EU Observer.
 
Totusi, Lituania ocupa primul loc in ceea ce priveste procentajul de infractori aflati in detentie in inchisorile din UE din totalul de emigranti ai acestei tari in comunitatea europeana. O echipa internationala de jurnalisti a colectat date de la 25 de state pentru a prezenta aceste statistici pentru fiecare tara UE in afara de Croatia, Malta si Cipru, citeaza Mediafax.
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit »

Page 13 of 195

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact