logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EVENIMENT
La Centrul Cultural Sighetu Marmației a fost marcată „Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului” PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 28 Ianuarie 2017 11:37

Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este ziua de 27 ianuarie din fiecare an, este o zi de comemorare universală a victimelor Holocaustului. Această comemorare a fost decisă prin Rezoluţia Adunării Generale a Naţiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005, adoptată la a 42-a şedinţă plenară. 27 ianuarie este data la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau (astăzi în Polonia) a fost eliberat de armata sovietică. Potrivit Raportului Comisiei Internaţionale prezidate de sigheteanul Elie Wiesel privind studierea Holocaustului, doar în anul 1941 între 45 – 60 de mii de evrei au fost omorâţi în Basarabia şi Bucovina, circa 105-120 mii evrei au murit ca rezultat al expulzărilor în Transnistria. Totodată, din circa 25000 de romi trimişi în Transnistria, 11 mii au murit.

Citeşte mai mult...
 
Manifestare cu ocazia Zilei internationale de comemorare a vicimelor Holocaustului PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 26 Ianuarie 2017 15:28

Muzeul Maramuresan, in colaborare cu Comunitatea Evreilor din Sighetu Marmatiei organizeaza la Casa Memoriala Elie Wiesel, vineri, 27.01.2017, ora 11.00, Ziua Internationala de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

 
Festivalul de datini ucrainene vazut...doar din strada PDF Imprimare Email
Scris de Adi Oros   
Sâmbătă, 21 Ianuarie 2017 17:33

Duminica trecuta, la Sighetu Marmatiei s-a desfasurat a XXIV-a editie a Festivalului Internaţional de Colinde, Datini şi Obiceiuri de Iarnă la Ucraineni. Ca in fiecare an, la eveniment participa grupuri de colindatori din diferite regiuni ale tarii locuite de ucraineni/ruteni, predominant din zona Maramuresului, dar mai nou si din Cluj, Timis sau Tulcea.

Acest eveniment, organizat de catre Uniunea Ucrainienilor din Romania, lasand la o parte latura politica strangatoare de voturi si cheltuitoare de bani - a se vedea in poze ''ansamblul'' de ''geci visinii'' aduse nu stiu pentru ce, atata timp  cat ordinea la asemenea manifestatii o asigura politia locala sau nationala si jandarmeria - este unul extrem de colorat artistic, colindatorii prezentand costume populare specifice zonelor din care vin. Facand o paralela intre Festivalul de Datini din 27 decembrie si acesta de acum, inclin sa cred ca acesta a fost parca mai frumos si mai vesel... si mult mai cursiv.

Tot respectul meu si admiratia pentru colindatorii veniti de departe si care au inghetat in hainele lor subtiri pentru a ne delecta noua vazul si auzul si ii poftesc din nou si la anul sa ne colinde!

P.S : Dragi sigheteni, iesiti mai cu avant din case cand in oras se organizeaza evenimente, de orice fel, incepeti sa fiti mai receptivi la cultura si la sport, nu iesiti in strada pentru partidele politice, oricare ar fi alea, de la ele nu va alegeti cu nimic, in schimb de la manifestarile culturale si sportive plecati cu amintiri frumoase si sunt sigur ca mai ''relaxati'' cerebral.

Vezi foto si video
 
Evenimente Dedicate zilei de 24 Ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 20 Ianuarie 2017 13:07

20 ianuarie 2017,

ora 11,00, Biblioteca Municipală „Laurențiu Ulici”

Expozitie de carte dedicată Unirii Principatelor Române

Organizeză:Secția Imprumut Carte pentru Adulți

 

25 ianuarie 2017,

      ora 11,00, Liceul Tehnologic Forestier

      ora 12,00, Liceul Tehnologic Marmația

Expuneri:„Unitate şi continuitate în istoria românilor”.

Citeşte mai mult...
 
Mihai Eminescu omagiat la Centrul Cultural Sighetu Marmației PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 18 Ianuarie 2017 13:11

Sala de spectacole a Centrului Cultural Sighetu Marmaţiei a fost gazda unui eveniment cultural-artistic dedicat poetului Mihai Eminescu. Peste cinci sute de elevi și profesori din liceele sighetene, reprezentanți ai administrației locale, sigheteni de diferite profesii, au fost prezenți la eveniment. 

Primarul municipiului, ing. Horia Scubli a vorbit despre Ziua Culturii Naţionale sărbătorită la Sighetu Marmației și în localitatea Biserica Albă din Ucraina împreună cu reprezentanții comunităților de români din drepta Tisei  și a abordat un subiect foarte interesant cu privire la „Cum ar trebui să ne raportăm la Europa, pornind de la Eminescu? ''. Eleva Flavia Pisuc, de la Liceul Pedagogic „Regele Ferdinand” a vorbit despre aspecte alereceptării lui Mihai Eminescu de-a lungul timpului. Moderatorul evenimentului a fost Spiridon Pralea, managerul Centrului Cultural.

Citeşte mai mult...
 
Ziua Culturii Naționale 2017 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 15 Ianuarie 2017 19:29

 
„Festivalului Internaţional de Colinde, Datini şi Obiceiuri de Iarnă la Ucraineni”, în data de 15 ianuarie PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 12 Ianuarie 2017 13:12

În municipiul Sighetu Marmaţiei, Uniunea Ucrainenilor din România – Organizaţia Judeţeană Maramureş, organizează ediţia XXIV-a a „Festivalului Internaţional de Colinde, Datini şi Obiceiuri de Iarnă la Ucraineni”, în  data de 15 ianuarie a.c., începând cu ora 11:30. La această manifestare se preconizează participarea unui număr  însemnat de persoane, din judeţul nostru, din ţară şi turişti care îşi petrec vacanţa pe meleagurile noastre.

    În vederea evitării evenimentelor nedorite şi a oricăror situaţii de natură să tulbure

liniştea publică, Jandarmeria Maramureş recomandă persoanelor participante la manifestări

să respecte indicaţiile forţelor de ordine, să evite implicarea în conflicte de orice natură, iar

 în cazul sesizării săvârşirii unor fapte de natură antisocială să solicite intervenţia forţelor

 de ordine.

Citeşte mai mult...
 
Acoustic Live Evening cu Anca Vlad @ The Coffee Factory (14.01.2017) PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 11 Ianuarie 2017 09:40

Acoustic Live Evening cu Anca Vlad @ The Coffee Factory (vis-a-vis de primarie) pe 14.01.2017, ora 18. 

Intrarea libera!

Citeşte mai mult...
 
„Jocul de Sfântul Ioan” la Oncesti PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 05 Ianuarie 2017 08:22

Pe raza judeţului nostru, se păstrează tradiţia, obiceiurile moştenite, referitor la jocuri, vergele sau alte asemenea manifestări cultural-artistice care au loc pe toată durata Sărbătorilor de iarnă, astfel că, de ,,Crăciunul bătrân”, denumire atribuită de către bunicii şi străbunicii  noştri Sărbătorilor de Sfântul Ioan şi Bobotează, Primăria comunei Onceşti, în noaptea de 06/07. ianuarie a.c., începând cu ora 22:00, organizează manifestarea cultural–artistică „Jocul de Sfântul Ioan”, unde se preconizează participarea unui număr însemnat de persoane, de toate vârstele, atât din localitate cât şi de pe raza localităţilor învecinate, turişti din ţară şi din străinătate, care au ales să îşi petreacă Sărbătorile de iarnă în Maramureş.  

Ultima actualizare Joi, 05 Ianuarie 2017 08:29
Citeşte mai mult...
 
„Raliul Zăpezii”, ediţia a VII-a PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 04 Ianuarie 2017 08:04

          În perioada 06-08 ianuarie a.c.,se desfasoara „Raliul Zăpezii”, ediţia a VII-a, organizat de către Asociaţia Club Sportiv Team Dakar România  în colaborare cu Primăria Cavnic.

         Pe timpul desfăşurării acestor manifestări se preconizează participarea  a  35-40 echipaje (auto 4x2, ATV, auto 4x4, Moto, auto teren 4x4) şi un număr mare de spectatori.

         Probele se desfăşoară în zona montană Cavnic, pe un traseu cu o lungime de 35,5 km, după următorul program:

Citeşte mai mult...
 
Lansare album documentar/ Expozitie de fotografie Radu Lazar/ Teofil Ivanciuc (11.01.2017) PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 03 Ianuarie 2017 22:22

Miercuri, 11 ianuarie, la Sala Radio din Sighetul Marmaţiei va fi lansată lucrarea „Meşteşuguri tradiţionale din Ţara Maramureşului” (fotografii de Radu Lazar, text de Teofil Ivanciuc), apărută la editura Proema din Baia Mare. 
Cartea, bogat şi superb ilustrată, are următoarele capitole: prelucrarea lemnului, îmbrăcămintea și textilele de interior, instalațiile tehnice tradiționale, crucile funerare, „clopul” maramureșean, olăritul, măștile ritualice, confecționarea opincilor, cojocăritul, coșuri și alte împletituri, fierăritul, cununile de mireasă şi podoabele, dogăritul, confecționarea draniței, prelucrarea cânepii, producerea spetelor şi alte ocupaţii şi meserii prezentate pe scurt. 
Ultima actualizare Miercuri, 04 Ianuarie 2017 13:52
Citeşte mai mult...
 
Marea serbare populară din Sighetu Marmnaţiei, Festivalul datinilor de iarnă, MARMAȚIA – 2016 ! PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 29 Decembrie 2016 21:13

Organizarea ediției-2016 a Festivalului de la Sighetu Marmației se datorează sprijinului acordat de către Consiliul Județean Maramureș și organizatorilor locali, Consiliul Local, Primăria și Centrul Cultural din Sighetu Marmației .
Marea serbare populară din Sighetu Marmnaţiei- FESTIVALUL DATINILOR DE IARNA, constituie un prilej şi o modalitate în acelaşi timp de a imprima un sens şi un conţinut nou unor datini şi obiceiuri străvechi, de valorificare a acestora, prezintă tot ce are Maramureşul mai trainic şi mai autentic în arta populară făurită de multe generaţii ale acestor oameni minunaţi din nordul țării.
Festivalul datinilor de iarnă, de la Sighetu Marmației se desfășoară în condițiile profundelor transformări care au loc pe plan economic, social și chiar politic, inclusiv în localitățile rurarale. De aceea el suferă modificări cărora organizatorii trebuie să le facă față. În satele maramureșene se încearcă mai nou reinvetarea datinilor și obiceiruilor de Crăciun și Anul Nou, tinerii și adulții, cei care se întorc acasă din țările unde lucrează, îmbracă cu plăcere costumul tradițional, merg la colindat, participă la petrecerile ce se organizează prin pensiunile și localurile construite sau nu in stil popular. Dar, este din ce în ce mai greu să aduci la festivalul de la Sighetu Marmației elemente care să reprezinte specificul localităilor. Folcor mai există, nu mai sunt animatori culturali, instructori artistici, lideri care să valorifice în spectacole elementele acestor tradiții.

Citeşte mai mult...
 
VIDEO: Chanukkah 5777 la Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 29 Decembrie 2016 11:29

VIDEO: Chanukkah 5777 la Sighet

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior21222324252627282930UrmătorSfârşit »

Page 26 of 240

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact