logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EVENIMENT
Doi protosingheli de la Mănăstirea Rohia vor fi hirotoniţi arhimandriţi PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 11 Aprilie 2009 06:44

Biserica din RohiaÎn Duminica Floriilor va fi mare sărbătoare la Mănăstirea Rohia. Pe lângă obişnuitele rugăciuni şi Sfânta Liturghie Arhierească specifice acestei zile, în care se vor sfinţi ramurile de salcie, Prea Sfinţitul Justin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, va hirotoni doi vieţuitori ai acestui aşezământ monahal. Este vorba despre protosinghelul Macarie Motogna, eclisiarhul şi bibliotecarul Mănăstirii Rohia, care va fi hirotonit arhimandrit. Tot la această treaptă călugărească va fi ridicat şi protosinghelul Pantelimon Ilieş, egumenul Mănăstirii Rohia. 
Cu această ocazie, credincioşii din localitate şi împrejurimi sunt aşteptaţi să ia parte la marea sărbătoare creştinească rânduită pentru această zi.

Citeşte mai mult...
 
Petrova: Cinstirea lui Adrian Dohotaru, vestit fiu al satului PDF Imprimare Email
Scris de Florentin Nasui   
Joi, 09 Aprilie 2009 07:42

Comuna Petrova de pe valea Vişeului este cunoscută din străvechime pentru nobleţea şi dîrzenia locuitorilor ei. Aceştia nu s-au lăsat călcaţi în picioare nici în ultimul an "de glorie" al rînduielii comuniste, cînd, pe 16 ianuarie 1989, petrovenii au ieşit în stradă opunîndu-se cu fermitate unei decizii aberante emise de administraţia de la Bucureşti, dar şi pentru ca Tatăl Nostru să fie o Rugăciune împlinită!

Aici, la Petrova, a văzut lumina zilei şi Nuţu Dohotaru, care, prin perseverenţă şi îndrumarea învăţătorului Ţiplea, ajunge inginer la CFR. După căsătoria cu o bihoreancă mămoasă, aceasta naşte pe 2 aprilie 1939, la Oradea, mai aproape de mama, primul prunc, pe nume Adrian Dohotaru, cel care avea să devină cunoscut ziarist, poet, dramaturg, ministru secretar de stat în Ministerul de Externe şi Locotenent Mare Maestru al Marii Lojii Naţionale din România.

Citeşte mai mult...
 
Spectacol inedit: Einuiea - Cabinetul figurilor de ceara PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 07 Aprilie 2009 10:17

Primavara a venit cu un nou proiect din ciclul Secante - celuloid, portative si masti, care - surprinzator - nu incearca sa va scoata din case ci dimpotriva, va provoaca la inca o aventura alb-negru in camera clar-obscura a salii de proiectie/concert/teatru.

Ansamblul Einuiea si Claudiu Lobont vor incerca, prin armonii sonore si combinatii timbrale, sa ne spuna trei povesti enigmatice si bizare, avand ca protagonisti trei personaje emblematice, pe cat de reale in consistenta lor istorica, pe atat de fantastice ca sursa de inspiratie pentru artisti (compozitori, regizori, scriitori...): califul Harun-al-Rasid, tarul Ivan cel Groaznic si Jack Spintecatorul.

Ei sunt personajele principale din galeria-panoptic-muzeu gen Madame Toussaint, dar si din cele trei scheciuri (atat de eterogene ca atmosfera si intindere) ale peliculei Cabinetul figurilor de ceara, realizata in Germania anului 1924 de catre Paul Leni (regizor si scenograf), Leo Birinski (producator si regizor) si Henrik Galeen (scenarist al atator filme din expresionismul german, printre care Nosferatu si Faust).

Ultima actualizare Marţi, 07 Aprilie 2009 10:24
Citeşte mai mult...
 
Actiunile ce au avut loc cu ocazia manifestarii 100 de ore de astronomiei PDF Imprimare Email
Luni, 06 Aprilie 2009 11:35
In perioada 2-5 aprilie 2009 a avut loc cea mai ampla actiune din cadrul Anului International al Astronomiei 2009 - 100 de ore de astronomie. Manifestarea s-a desfasurat in intreaga lume dar si in Romania in peste 25 de localitati ale tarii. In judetul Maramures Astroclubul SARM Sighet si Planetariul Baia Mare au organizat diverse activitati in municipiile din judet.

Vineri, 3 aprilie 2009, Astroclubul SARM Sighet prin prof. Sorin Hotea, in calitate de coordonator al clubului, prof. Claudia Hotea, in calitate de secretar si membrii SARM Sighet au sustinut sesiuni de referate si lucrari pe teme de astronomie. Actiunea a inceput in cadrul Scolii cu clasele I-VIII "Dr. Ioan Mihalyi de Apsa". Apoi s-a continuat la Colegiul National Dragos Voda. Aici pe langa lucrari s-a prezentat o piesa de teatru despre sistemul solar iar pe holurile liceului s-a inaugurat o expozitie de cateva zeci de planse cu subiecte astronomice realizate de elevi ai liceului sub indrumarea prof. Claudia Hotea.
Ultima scoala unde s-au prezentat lucrari a fost Liceul Regele Ferdinand unde, din nefericire, interesul elevilor au fost minim iar participantii
au fost doar membrii ai SARM Sighet.

Citeşte mai mult...
 
La Sighet s-a desfasurat Conferinta Internationala de Minerit, Metalurgie si Geologie PDF Imprimare Email
Luni, 06 Aprilie 2009 03:29

In perioada 2-5 aprilie, la Sighetu Marmatiei a avut loc cea de-a XI-a Conferinta Internationala de Minerit, Metalurgie si Geologie, organizata de Societatea Tehnico-Stiintifica Maghiara din Transilvania, la care au participat peste 170 de personalitati de marca ale stiintei, cercetatori stiintifici, cadre universitare, specialisti si studenti din Romania si Ungaria. Cele patru zile au cuprins un program incarcat cu activitati organizate pe sectiuni (minerit, metalurgie, geologie, geofizica, geochimie, mineralogie, geoturistica etc.). S-a pus un accent deosebit pe geologia ambientala, precum si pe stiinta materiilor si materialelor, o disciplina ce in ultimii ani isi traieste revirimentul. In diferitele sectiuni, au fost prezentate peste 50 de comunicari, studii si rezultatul unor importante cercetari din domeniu. Dincolo de activitatile "la sala", cei prezenti au efectuat si excursii profesionale pe doua rute< ruta "excursiei de geologie" a cuprins localitatile Ocna Sugatag, Barsana, Sacel, Moisei, Borsa, Valea Cislei, Valea Viseului si Costiui, iar ruta "excursiei de mineralogie si minerit" a cuprins Sapanta, Seini, Baia Mare, Cavnic - ambele pornind si terminandu-se la Sighet.

Citeşte mai mult...
 
Serile Speciale Kogaionon: ARCANA, DER BLAUE REITER si NARSILION pe 12 septembrie 2009 la Brasov PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Duminică, 05 Aprilie 2009 16:29

ARCANA concertSerile Speciale KOGAIONON au inceput anul trecut cu ARCANA, pe 19 aprilie. A fost o seara magica, o seara speciala pentru toti cei participantii din sala Centrului Cultural Reduta, atat pentru public cat si pentru trupa. Incurajati de feedbackuri pozitive din toate partile, KOGAIONON si DONISART au decis sa ii invite din nou pe cei de la ARCANA, pentru un concert exclusivist, dedicat celor ce doresc sa evadeze din nou din cotidian. Pe langa piesele de pe ultimul lor album, Raspail, suedezii vor veni cu alte 4-5 piese noi pe care le vor canta in premiera in sala Teatrului Reduta, special pentru vechii dar si noii fani ARCANA. Trupetii au promis un concert deosebit, dedicat publicului de la Reduta, loc in care ARCANA s-a simtit extraordinar!

In deschidere veti putea avea parte de 2 recitaluri elegante sustinute de doi catalunezi (plus un percutionist in varianta live) foarte talentati, care in doar cativa ani au realizat cu cele doua trupe cateva albume deosebite, complet necunoscute in Romania dar apreciatede presa de specialitate din strainatate. Astfel, DER BLAUE REITER va lansa in aceasta vara cel de-al doilea album, incadrat intr-un stil Ambient Industrial Classical, ce oscileaza intre ORDO ROSARIUS EQUILIBRIO, DER BLUTHARSCH, DEATH IN JUNE, BLOOD AXIS si SOPHIA, insa cu un filtru original impecabil. Ei pot fi vazuti si in aceasta primavara la WGT in Leipzig!

Ultima actualizare Luni, 29 Iunie 2009 16:56
Citeşte mai mult...
 
Romania a castigat marele premiu la Salonul de Inventii de la Geneva PDF Imprimare Email
Duminică, 05 Aprilie 2009 15:36

"Am obtinut premiul cu unanimitate de voturi si cu felicitarile juriului, in conditiile in care Romania nu a mai castigat niciodata o astfel de distinctie. Ne-am bucura ca aceasta stire sa faca, in presa din Romania, mai multa audienta decat cea privind arestarea lui Gigi Becali. Este o distinctie de cea mai inalta tinuta stiintifica. Romanii din Elvetia ne-au felicitat si sunt fericiti ca, in sfarsit, se vorbeste despre tara noastra si altfel decat legat de tigani sau alte lucruri negative", a declarat, pentru HotNews.ro, Constantin Sima, executive manager al firmei MB Telecom. 

Firma romaneasca a castigat sambata seara marele premiu la Salonul de la Geneva cu inventia Roboscan 1 M, cel mai avansat sistem de radiografiere cu raze gama a camioanelor.

Citeşte mai mult...
 
Azi, 5 aprilie 2009, veniti la Gradina Morii pentru observatii astronomice prin telescoape! PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 05 Aprilie 2009 09:43

Foto: Arhiva SARM SighetAzi, 5 aprilie 2009 - Sun Day (Ziua Soarelui), intre ore 17 si 23, in Parcul Gradina Morii Sighetu - Marmatiei, Astroclubul SARM Sighet invita sighetenii la o sesiune de observatii astronomice prin telescoape. Vor avea loc observatii publice la Soare, Luna, Saturn si alte obiecte interesante, prezentare de materiale astronomice, discutii tematice. Participa membrii si colaboratorii SARM Sighet, reprezentanti ai Astromagazin.ro. Activitatea este publica, fiind asteptati cat mai multi sigheteni la acest eveniment.

Vor avea loc si discutii pe teme de astronomie, se vor prezenta diverse materiale celor interesati, asa ca cei dornici sa descopere acest domeniu fascinant, o pot face GRATIS, doar sa existe dorinta de a participa la eveniment. Tinand cont de faptul ca in Sighet nu exista un planetariu si ca vremea frumoasa de afara ne scoate afara din casa, de ce n-am face o plimbare seara aceasta in Parcul Gradina Morii si, ajunsi acolo, va invitam sa va dedicati cateva minute descoperirii unui domeniu despre care majoritatea dintre noi stim atat de putin. N-aveti nimic de pierdut, ci doar de castigat!

Ultima actualizare Duminică, 05 Aprilie 2009 09:59
Citeşte mai mult...
 
Concert Cradle Of Filth si Moonspell la Cluj-Napoca PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 04 Aprilie 2009 13:35

Filth FestPrimul festival itinerant care va avea loc in Romania este FILTH FEST TOUR. Contine un killer package format din CRADLE OF FILTH, MOONSPELL (Portugalia), TURISAS (Finlanda). FILTH FEST TOUR va avea loc la Cluj-Napoca, pe data de 23 aprilie 2009, la Sala Sporturilor, ora 19:00.

Pe langa acest pachet ucigator, startul va fi dat de o alta trupa interesanta. Organizatorii turneului nu s-au decis inca pe cine sa aleaga dintre febletea multor romani, grecii ROTTING CHRIST si suedezii UNLEASHED.

Faptul ca acest gen de festival itinerant poposeste in Romania, pare a fi semnalul ca maturizarea publicului rock din Romania se manifesta din plin. Prezenta unor trupe valoroase care abordeaza stiluri diferite si au categorii diferite de public este cu atat mai imbucuratoare cu cat se va exploata si latura sociala(izarii) a unor astfel de manifestari.

Numarul biletelor este limitat la 1200 si vor exista trei categorii de preturi. Prima categorie, ca oferta promotionala pentru primii 500 de cumparatori, este la pretul de 85 RON, suma sub media preturilor practicate in Europa pentru acest concert.

Citeşte mai mult...
 
Rhetorica re-editeaza albumul "Ganduri" PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 04 Aprilie 2009 06:49

Rhetorica - Ganduri

La cererea mai multor prieteni si fani, trupa proiect Rhetorica (din Seini) a hotarat sa reediteze albumul „Ganduri”. Cum este un produs care merita tinut la colectie, se poate comanda la Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza . Scopul trupei este de a transmite muzica, astfel ca albumul se poate asculta (aproape) in intregime pe myspace-ul formatiei: www.myspace.com/rhetoricaband

Pentru informatii suplimentare puteti intra pe pagina : www.estvest.org/Trupe/Rhetorica.html

Despre Rhetorica

Rhetorica este o trupa proiect formata in 1997, din componenti formatiilor Dirty Shirt si Legion, cu ocazia RockFest Seini (festival organizat tot de membrii trupelor aminitite). Publicul a apreciat prestatia trupei si ambianta progressive-psihedelica, fapt ce a condus la ideea de continuare a proiectului. Au urmat, intre 1997-1999, mai multe participari la concerte si festivaluri-concurs din tara, iar recompensele juriilor nu s-au lasat asteptate. Insa plecarea in strainatate a mai multor componenti a determinat stagnarea acestei trupe-proiect. In vara anului 2004, Rhetorica s-a reunit “din patru zari” si s-a trecut la inregistrarea albumului de debut intitulat “Ganduri”, care a iesit pe piata la inceputul anului 2005. Acest album a fost urmat de un mic turneu de lansare in Romania, Franta si Belgia.

Ultima actualizare Sâmbătă, 04 Aprilie 2009 13:08
Citeşte mai mult...
 
Campionat mondial de cascadorii pe motocicletă la Aeroportul Baia Mare PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 04 Aprilie 2009 06:24

Clubul Urban Moto Baia Mare organizează, în 16 mai, pe pista Aeroportului, prima ediţie a unui adevărat campionat mondial de cascadorii pe motocicletă. “Stund Ride” este o întrecere spectaculoasă care adună zeci de mii de spectatori, fani înrăiţi ai acestor demonstraţii efectuate de adevăraţi profesionişti în materie. La întrecerea de pe Aeroportul din Baia Mare vor fi prezenţi piloţi din România, Franţa, SUA, Anglia, Ungaria, Polonia, Canada, Letonia. Câştigătorii probelor din concurs (mersul pe o roată, drift în cerc în jurul unui ax, etc.) vor fi recompensaţi cu premii consistente: 6.000 euro - Locul I, 4.000 - Locul II şi 2.000 euro Locul III. Sume mai mici vor primi sportivii clasaţi pe locurile IV-IX. “Stund Ride” este unul dintre cele mai importante evenimente auto-moto care se vor desfăşura anul acesta în România.

Citeşte mai mult...
 
"100 de ore de astronomie" la CNDV Sighet (03.04.2009) PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Vineri, 03 Aprilie 2009 15:04

prof. Sorin HoteaAstroclubul SARM Sighet este tot mai prezent in orasul nostru prin actiunile ce le desfasoara. De data aceasta, prof. Sorin Hotea, coordonatorul acestui club, s-a implicat in proiectul international „100 de ore de astronomie” ce are loc in perioada 2-5 aprilie 2009 in foarte multe orase din Romania. In cadrul acestui proiect, azi, 3 aprilie 2009, de la ora 12:00, la Scoala Dr. Ioan Mihalyi de Apsa, de la ora 13:00 la Colegiul National Dragos Voda, si de la ora 14:00 la Liceul Regele Ferdinand au avut loc sesiuni de referate, lucrari, planse, desene, prezentari cu teme astronomice (subiecte de interes general si cateva dedicate Soarelui). Au participat cu materiale membrii si colaboratorii SARM Sighet, elevi ai scolilor implicate, au asistat elevi si profesori din scolile amintite.

Duminca, 5 aprilie 2009 - Sun Day (Ziua Soarelui) - ora 17 – vor avea loc in Parcul Gradina Morii Sighetu-Marmatiei, observatii publice la Soare, Luna, Saturn si alte obiecte interesante, prezentare de materiale astronomice, discutii tematice. Participa membrii si colaboratorii SARM Sighet, reprezentanti ai Astromagazin.ro. Activitatee este publica, fiind asteptati cat mai multi sigheteni dornici sa incerce o experienta noua si foarte interesanta.

Ultima actualizare Vineri, 03 Aprilie 2009 16:28
Citeşte mai mult...
 
Astro Club Sighet - CNDV - 100 ore de astronomie - Sorin Hotea PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Vineri, 03 Aprilie 2009 14:38
Ultima actualizare Vineri, 03 Aprilie 2009 14:55
 
« ÎnceputAnterior221222223224225226227228229230UrmătorSfârşit »

Page 225 of 233

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Curs valutar


Horoscop


Vremea


Un mic zâmbet


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact