logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EVENIMENT
Incendii la Rona de Sus si Baia Sprie PDF Imprimare Email
Duminică, 19 Iulie 2009 10:00

Pompierii militari au intervenit la lichidarea a doua incendii izbucnit in noaptea de sambata spre duminica pe raza localitatilor Baia Sprie si Rona de Sus. In primul caz, a intervenit pompierii Detasamentului Baia Mare. O magazie de lemn din Baia Sprie a luat foc cel mai probabil din cauza unui aragaz lasat nesupravegheat. Flacarile au mistuit circa 2 mc de lemn si 20 mp de acoperis. Apoi, la Rona de Sus, pompierii Subunitatii Sighetu Marmatiei au intervenit la stingerea unui incendiu izbucnit intr-o gospodarie din cauza unui cos de fum deteriorat. Focul a distrus circa 70 mp din acoperisul de lemn al imobilului 200 metri liniari lemn de constructie si 10.000 kg de fan.

Citeşte mai mult...
 
Muzica ceterasului Vasile Rus din Sugaul Sighetului, cantata pe scenele canadiene PDF Imprimare Email
Vineri, 17 Iulie 2009 10:25

Mai exista prin satele noastre interpreti de suflet ai folclorului romanesc si mai ales, al celui maramuresean, Acestia, din dragoste si respect pentru strabunii lor, au grija sa nu-l perverteasca, sa nu-l “comercializeze”, cum se spune mai nou. Unul dintre acestia este Vasile Rus, din Sugau, acel cartier rural al municipiului Sighetu-Marmatiei care mai pastreaza aerul de sat primordial. Vasile Rus nu s-a nascut dintr-o familie de muzicieni, ci a indragit vioara, ascultandu-i pe ceterasi la evenimentele satului. Dupa multe insistente, la varsta de 13 ani parintii i-au cumparat o vioara “tri-sferturi”. Un vecin – Vasile Duma, originar din Desesti – l-a invatat primele acorduri. Apoi lucrurile au mers de la sine.

Compune muzica populara

“La inceput am cantat dupa ureche. Apoi, pe cand eram postas la Sighet, l-am cunoscut pe profesorul de muzica Hunyadi Bela, care, pensionar fiind, a acceptat sa-mi dea ore. De la el am deprins notele muzicale”, marturiseste Vasile Rus. Si nu numai ca le-a deprins ca sa poata descifra piesele muzicale compuse de altii, ci s-a apucat sa puna pe note muzica populara maramureseana, fie ea de origine romana, maghiara, ucraineana sau evreiasca.

Citeşte mai mult...
 
Samfest Jazz Satu Mare 2009 (23-24 iulie) PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 17 Iulie 2009 08:44

Festivalul va avea loc la Clubul Insomnia din Satu Mare, P-ţa Păcii nr. 1, în data de 23 şi 24 iulie 2009, de la ora 19.00.

În prima seară îi puteţi urmări pe Cserey Csaba Duo, Nemez şi Nicolas Simion Trio, în a doua seară Bohem Ragtime Jazz Band şi Larry Coryell Trio featuring Alphonse Mouzon with special guest Joey DeFrancesco.

Biletul este accesibil tuturor, doar 20 de lei pe două zile!

ARTISTI PROGRAMATI

CSABA CSEREY

Născut în 1959 în Gheorgheni, judeţul Harghita, începe studiul instrumentelor de percuţie în 1970, la finle anului ajungând component al trupei VOX-T (rock progresiv) din Miercurea Ciuc, cu care imprimă două discuri la Electrecord.

La scurt timp este colaborator al TVR, având ocazia să întâlnească şi să acompanieze artişti consacraţi cum ar fi: Corina Chiriac, Mihai Constantinescu, Alexandru Arşinel, Florin Piersic.

Ultima actualizare Miercuri, 22 Iulie 2009 07:33
Citeşte mai mult...
 
Grigore Lese in concert la Memorialul Durerii din Sighet PDF Imprimare Email
Vineri, 17 Iulie 2009 06:44

Grigore LeseUn concert special sustinut de un om special intr-un loc special. Superlativele isi gasesc locul in acest caz, pentru ca rapsodul maramuresean Grigore Lese si ceilalti interpreti care au concertat in celularul fostei inchisori comuniste de la Sighet au facut sa vibreze peretii Memorialului doar strigatele de durere si rugile catre Dumnezeu ale detinutilor s-au auzit astfel si nelipsitele injuraturi ale gardienilor, cand le trageau o mama de bataie ”dusmanilor neamului”. Grigore Lese a cantat pentru eroii inchisi la Sighet. A fost prohodul de care nu au avut parte. Recitalul a avut loc in celularul de la Memorialul Sighet si a fost intitulat ”Eroi si morminte”, iar la el au mai participat Doina Lavric, Zamfira Muresan, Teodora Serban si Lenuta Purja.

 

Citeşte mai mult...
 
Incepe aventura in Carpati! PDF Imprimare Email
Joi, 16 Iulie 2009 15:21

Specia aventurierilor nu e pe duca in Romania. Citeva sute de persoane urmeaza sa participe luna viitoare la o competitie in care fortele fizice si psihice le vor fi puse la grea incercare. Va fi a noua editie a Carpathian Adventure, cea mai importanta competitie de aventura (eco challenge) din Europa centrala si de sud-est.

Fara GPS si numai cu echipamentul pe care il pot duce in spate. Cu o harta, o busola, pe jos, cu bicicleta ba chiar si cu pluta. Cam asa vor trebui sa se descurce cei aproximativ 200 de participanti (reuniti in 50 de echipe), care vor participa la o noua editie a “Carpathian Adventure”. Anul acesta competitia de eco-challenge se va desfasura in Muntii Fagaras si Cindrel intre 12 si 16 august. Vor fi doua grupe de participanti, avansatii – care vor parcurge 200 de kilometri si respectiv “incepatorii” - care parcurg doar 140 km pe jos sau cu bicicleta.

Citeşte mai mult...
 
Consilierul printului Charles dezvolta proiecte in Maramures PDF Imprimare Email
Miercuri, 15 Iulie 2009 15:18

Jeremy StanforthPrezenta importanta in Maramures. Consilierul pentru Romania al printului Charles, Jeremy Stanforth, care e totodata si Inalt Reprezentant pentru Dezvoltare Rurala, intreprinde o vizita de trei zile in judet cu scopul de a identifica zone propice pentru implementarea unor proiecte pilot sustinute de casa Wales. In fapt este vorba de un program amplu, pentru care exista un fond de 120 de milioane de euro, si care ar urma sa se deruleze cu aportul organizatiilor nonguvernamentale, al Ministerului Agriculturii si totodata al Ministerului Turismului. Maramuresul a fost ales pentru aceasta actiune fara precedent ca urmare a vizitelor repetate pe care Chlarles de Wales le-a facut in judet, printul mostenitor al Angliei declarandu-se indragostit de aceasta zona a Romaniei.

 Consilierul Jeremy Stanforth, insotit de un reprezentant al Guvernului Roman, Cora Motoc, a sosit in Maramures in cursul acestei dimineti si a avut o prima intrevedere cu autoritatile judetului. El le-a explicat acestora ca, in cadrul programului care a fost demarat, sunt identificate sase judete ale tarii – Maramuresul, Bistrita, Valcea, Sibiu, Brasov si Covasna, asupra carora casa Wales isi concentreaza atentia. Ideea este de a fixa azimutul pe o comunitate care si-a pastrat traditia aproape intacta si care sa fie sprijinita pentru a-si dezvolta economia locala atat prin prisma agriculturii si a fermelor, cat si din perspectiva turismului, respectiv a segmentului cultural.

Citeşte mai mult...
 
Nightwish canta sambata la ARTmania Festival 2009 PDF Imprimare Email
Miercuri, 15 Iulie 2009 11:09

NightwishOdata cu cea de-a patra editie a festivalului ARTmania de la Sibiu, formatia Nightwish aduce un nou val de energie si pasiune pentru muzica. Trupa canta pe scena din Piata Mare sambata 18 iulie, in aceeasi zi cu Pain si Subscribe, informeaza organizatorii intr-un comunicat.

Dark Passion Play Tour a inceput in Israel, in 2007, si a trecut prin peste 40 de tari din cinci continente, cu peste 150 de concerte. 10.000 de spectatori sunt asteptati sambata in Piata Mare din Sibiu la concertul de 100 de minute dotat cu o productie speciala realizata din foc, sunet si lumini.

Productia tehnica a trupei Nightwish implica un set up de lumini special: 60 lumini inteligente (moving heads), 76 de lumini conventionale: stroboscoape, flash-uri si altele (8 stobo Atomic 3000, 12 Audience Blinders, 8 Fesnel, 8 Profile, 16 floor PAR, 6 ACL fourbar), 12 tipuri diferite de efecte pirotehnice si 18 aruncatoare de flacari amplasate in Piata Mare.

Citeşte mai mult...
 
VIDEO: Proiectul „Podul turistic maramureşean Sighet (RO) - Solotvino (UA)” la final PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 14 Iulie 2009 15:25
Consiliul local/ Primăria municipiului Sighetu Marmaţiei a finalizat derularea proiectului „Podul Turistic Maramureşan” Sighetu Marmaţiei (RO) – Solotvino (UA), proiect finanţat în cadrul Programului de Vecinătate România – Ucraina 2004 – 2006, perioada de implementare a proiectului fiind de 23 luni. Activităţile prevăzute în cadrul proiectului s-au desfăşurat în Sighetu Marmaţiei şi Solotvino, şi în localităţile polarizate de acestea. Parteneri în implementarea proiectului au fost Primăria Solotvino (UA), Asociaţia MTMM Sighetu Marmaţiei, Fundaţia CDIMM Maramureş, Asociaţia MPL Sighet şi Asociaţia TISA (UA).

Activităţile desfăşurate în cadrul proiectului au fost următoarele:

  1. Deschiderea Birourilor de Informare Turistică Transfrontalieră la Sighetu Marmaţiei (RO) şi Solotvino (UA);

  2. Prospectarea potenţialului turistic în regiunea Ţara Maramureşului (RO) - Zakarpatia (UA);

Ultima actualizare Marţi, 21 Iulie 2009 17:12
Vezi video
 
Samfest Rock - editia a V-a, o noua reusita PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Luni, 13 Iulie 2009 17:11

Evergrey la Samfest Rock 2009În acest weekend a avut loc la Satu Mare un eveniment rock de mare importanta pentru fenomentul muzical din Romania: Samfest Rock, ajuns acum la a V-a editie, eveniment organizat de Casa de Cultură G.M. Zamfirescu Satu Mare.

Ca
și anul trecut, și de această dată ștrandul a fost gazda super-concertelor cu formații din întreaga Europă. Din cele peste 10 trupe invitate, doar Subscribe au renuntat la recital cu o saptamana inaintea festivalului. Rockeri multi si plini de entuziasm au venit din toate colturile tarii pentru a-si vedea trupele favorite. S-a dormit prin corturi (sau pe langa ele, cei ce n-au mai avut loc sau erau prea "obositi"), s-a baut multa bere, s-au cumparat tricouri si CD-uri, s-au revazut prieteni samd. Astfel de evenimente pot fi intelese doar de catre cei ce simt muzica rock. O reala placere a fost sa vad rockeri de 50-60 de ani plini de tinerete in suflet care au stiut sa se bucure de acest eveniment special.

Ultima actualizare Luni, 13 Iulie 2009 19:12
Citeşte mai mult...
 
Clubul Rotary Sighet a marcat incheierea anului rotaryan PDF Imprimare Email
Luni, 13 Iulie 2009 06:55

La sfarsitul saptamanii trecute, Clubul Rotary Sighet (Districtul 2241) a trait unul dintre cele mai importante evenimente din viata organizatiei: incheierea anului rotaryan prin predarea colanei noului presedinte si inaugurarea unui obiectiv daruit liceenilor Colegiului National “Dragos Voda”. In prezenta membrilor si a unor invitati de marca, colaboratori si sustinatori ai proiectelor organizatiei, evenimentul ce a marcat incheierea anului rotaryan a fost deschis de Gheorghe Mihaiescu, presedinte desemnat pentru anul 2008/2009. Acesta a trecut succint in revista principalele realizari ale clubului printre care recompensarea copiilor talentati cu excursii in afara tarii, acordarea unui numar de 15 burse elevilor cu rezultate foarte bune la invatatura, dar avand o situatie materiala precara, acordarea de consultatii gratuite precum si ajutoare materiale persoanelor varstnice si familiilor sarace, organizarea de expozitii si spectacole de muzica clasica, completarea hranei bolnavilor internati la sectia de psihiatrie a Spitalului Municipal si reabilitarea acesteia, precum si a Statiei de Salvare, participarea la programele districtuale si internationale si construirea baii sociale aflata in faza finala. Cu un citat din Paul P. Harris, fondatorul Cubului Rotary International, “Clubul Rotary exista nu prin ceea ce a facut, ci prin ceea ce va face”, presedintele Gheorghe Mihaiescu a dat cuvantul lui Florin Iliescu, asistentului guvernator Rotary pentru zona Baia Mare, Bistrita si Sighetu-Marmatiei, care a procedat la transferul simbolic al colanei ce poarta numele presedintilor sigheteni ai clubului catre cel care va purta oficiul in anul 2009/2010, profesorul Ioan Berci, directorul Colegiului National “Dragos Voda”.

Citeşte mai mult...
 
Evergrey la Samfest (10 iulie 2009) PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 11 Iulie 2009 18:29
 
Romancierul Alexandru Ivasiuc ar fi împlinit 76 ani PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 11 Iulie 2009 10:05
Alexandru Ivasiuc La 12 iulie se împlinesc 76 ani de când, în 1933, la Sighetu-Marmaţiei se năştea Alexandru Ivasiuc, unul dintre cei mai importanţi scriitori contemporani. Refugiată la Bucureşti după Dictatul de la Viena, familia Ivasiuc se întoarce în Sighet-Marmaţiei în 1951, astfel că tânărul Saşa va absolvi Liceul "Filimon Sârbu" (azi Colegiul Naţional "Dragoş Vodă"). După bacalaureat se înscrie la Facultatea de Filozofie din Bucureşti dar este exmatriculat din motive ideologice. Înscris ulterior la Facultatea de Medicină din Bucreşti, participă la mişcările studenţeşti din anul 1956, motiv pentru care este arestat şi condamnat la 5 ani închisoare corecţională pe care le execută în puşcăriile de la Jilava, Gherla şi în diferite lagăre de muncă. După eliberare i se fixează domiciliu forţat în localitatea Rabla din judeţul Brăila. În anul 1963, după o scurtă perioadă în care lucrează la o fabrică de medicamente, este transferat la Ambasada SUA unde va lucra până în anul 1968. Între anii 1968-1969 beneficiază de o bursă de studii în SUA, perioadă în care ţine o serie de conferinţe. Între anii 1970-1974 este redactor şef şi director adjunct al editurii "Cartea Românească", secretar al Uniunii Scriitorilor apoi director la Casa de Filme nr. 1. Alexandru Ivasiuc a murit în cutremurul din Bucureşti la 4 martie 1977. Cariera scriitoricească şi-a început-o în anul 1964 cu povestirea "Timbrul" publicată în "Gazeta Literară", urmată de o serie de texte beletristice şi publicistice.
Ultima actualizare Sâmbătă, 11 Iulie 2009 10:15
Citeşte mai mult...
 
Unul dintre iniţiatorii medicinei naturiste şi holistice, György József, a fost timp de 26 ani medicul şef al judeţului Maramureş PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 11 Iulie 2009 09:10
György JózsefGyörgy József s-a născut la 13 iulie 1813 la Sátoraljaujhej, Ungaria, unde tatăl era pastor reformat. După studiile elementare şi liceale din Satu Mare şi Sárospatak se înscrie la Facultatea de Drept dar le întrerupe şi se înscrie la Facultatea de Medicină unde, încă înainte de absolvire i se oferă să predea la catedra de botanică. Imediat după obţinerea diplomei de medic (15 martie 1836), prefectul grof. Vay Abraham îi oferă postul de medic-şef al judeţului Maramureş, funcţie pe care o va îndeplini timp de 26 ani. Pe lngă munca lui de medic, a cercetat şi promovat pe plan european izvoarele minerale şi medicinale din Maramureş şi a strâns un bogat ierbar al plantelor din zonă care, din păcate, alături de manuscrisele nepublicate au pierit în marele incendiu care a devastat Sighetul în anul 1859 însă, o mare parte a cercetărilor florei maramureşene alături de recomandările folosirii acestora în ceea ce azi numim "medicină naturistă" le-a publicat în singura revistă de specialitate din acea vreme, "Orvosi tár", György József fiind considerat unul din iniţiatorii medicinei holostice. Unul dintre marile proiecte ale medicului György József a fost înfiinţarea unei Asociaţii Maramureşene de Istorie şi Ştiinţe Naturale, proiect care datorită politici vremii nu a putut fi dus la bun sfârşit: Asociaţia Muzeală a luat fiinţă visată a luat fiinţă abia în anul 1872, la zece ani de la moartea sa. survenită la 21 decembrie 1862 la Sighet. György József a lăsat în urma sa doi fii, Aladar, cunoscut şi apreciat istoric de artă, etnograf, scriitor, traducător şi publicist, autor al unei colecţii de folclor maramureşean şi Endre, membru al academiei, deputat de Ugocea şi Maramureş în parlamentul maghiar, inginer specialist în căile ferate.
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior211212213214215216217218219220UrmătorSfârşit »

Page 216 of 240

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact