logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EVENIMENT
Muzeul Culturii Evreiesti “Casa Wiesel” din Sighet marcheaza sapte ani de la inaugurare PDF Imprimare Email
Marţi, 28 Iulie 2009 12:33

Saptamana aceasta se implinesc sapte ani de la inaugurarea Muzeului Culturii si Civilizatiei Evreiesti din Maramures cunoscuta sub numele de “Casa Elie Wiesel” – dupa numele scriitorului laureat la Premiului Nobel pentru Pace nascut chiar in cladirea care azi gazduieste muzeul sighetean. De la inaugurarea, care a avut loc in data de 29 iulie 2002, muzeul a intrat in circuitul international, peste o mie de vizitatori trecandu-i anual pragul. Ceea ce astazi ni se pare firesc, nu s-a nascut atat de usor pe cat ar parea.

Directorul Mihai Dancus a facut nenumarate demersuri

Inca de la inceputul anilor ‘70, directorul Muzeului Maramauresului, dr. Mihai Dancus a facut demersuri sustinute pentru ca evreii maramureseni sa fie reprezentati in muzeul din Sighetu Marmatiei, demersuri care in acea perioada au fost zadarnice. Abia in ultimii ani, cand scriitorului Elie Wiesel i s-a decernat Premiul Nobel pentru Pace, profitand de notorietatea acestuia, dr. Mihai Dancus a reusit prin noi demersuri la forurile locale si centrale sa statueze casa in care s-a nascut eminentul profesor ca si casa muzeu, in care sa fie prezentata viata sociala si culturala a evreilor din Maramures.

Citeşte mai mult...
 
VIDEO: Mihaela Mihai la Sighetu Marmatiei PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 28 Iulie 2009 07:42
Luni, 27 Iulie, la Sala Radio din Sighetu Marmatiei a avut loc o conferinta de presa sustinuta de Mihaela Mihai.

Mihaela Mihai (n.27 octombrie 1946, Giurgiu) este o cunoscută cântăreaţă româncă. Majoritatea romanilor o cunosc datorita cantecului "De-ai fi tu salcie".

Nume de varf al artei interpretative romanesti : muzica , filme de lung metraj, sute de emisiuni TV ,turnee in tara si strainatate, inregistrari, absolventa a Conservatorului National de Muzica – Bucuresti, Premiul 1 la festivalul international "Coupe d'Europe du Tour de Chant" - Belgia 1971, multe alte premii la diverse Festivaluri internationale : Cerbul de Aur, Berlin, Sopot, interpreta nemuritorului cantec "De-ai fi tu salcie" - ( compus de Horia Moculescu / versurile de Puiu Maximilian, roluri principale in filme de lung metraj ("Bariera" si "Asediul" in regia lui Mircea Muresan), Mihaela Mihai a raspuns intrebarilor ziaristilor sigheteni pentru aproximativ o jumatate de ora.

Secvente din aceasta conferinta va invitam sa urmariti in materialul video de mai jos.

Citeşte mai mult...
 
Elevii romani au castigat 4 medalii la Olimpiada Internationala de Chimie PDF Imprimare Email
Luni, 27 Iulie 2009 19:59

Elevii romani au castigat o medalie de aur, una de argint si doua de bronz la a 41-a editie a Olimpiadei Internationale de Chimie. Olimpiada s-a desfasurat in Marea Britanie, in perioada 18-27 iulie. Castigatorul medaliei de aur, Vlad-Alexandru Puscasu, este la a 5-a medalie castigata in cadrul competitiilor internationale de chimie. 

Medalia de aur a fost obtinuta de Vlad-Alexandru Puscasu, absolvent al clasei a XII-a la Colegiul National "Vasile Lucaciu" din Baia Mare. Incepand din 2005, Vlad a castigat cinci medalii, dintre care doua de aur si trei de argint.

Medalia de argint a fost obtinuta de Constantin Ciurgiu, elev in clasa a XII-a la Liceul Teoretic "Nicolae Balcescu" din Cluj-Napoca.

Citeşte mai mult...
 
Tineri sigheteni, la Şcoala de Vară PDF Imprimare Email
Scris de Florentin Nasui   
Luni, 27 Iulie 2009 08:50
Scriitorul Romulus Rusan - (foto), directorul Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului şi moderator al Şcolii de Vară ce s-a desfăşurat la Memorial Sighet în organizarea Fundaţiei Academia Civică, Fundaţiei „Konrad Adenauer” şi Ministerul Educaţiei - a ţinut să se fotografieze lîngă focul de tabără, cu cei 3 tineri istorici sigheteni, care au participat alături de alţi 47 de liceeni din România şi Republica Moldova la această a XII-a ediţie, încheiată luni.

Romulus Rusan : „Cel mai tînăr cursant a fost Cosmin Turda. Avînd doar 13 ani şi fiind fiul colegei noastre de la Memorial, unde a avut acces permanent şi ocazia de a afla multe despre acest muzeu, el a fost admis fără concurs la această ediţie a şcolii, la care a fost foarte activ. De altfel şi celelalte două fete, absolvente de a XI-a, au fost foarte bine pregătite” .

Dorina Lenuţa Marchiş:”În curînd împlinesc 18 ani. Sunt elevă în clasa a XII-a la Colegiul naţional „Dragoş Vodă”. Profesori de istorie i-am avut pe Marius Voinaghi şi Horaţiu Vescan. Împreună cu colega mea, Anca Verdeş din Deseşti am scris o lucrare pentru admiterea la această şcoală, documentată în satele de pe Mara, dar şi în Deseşti.

Citeşte mai mult...
 
Transportatori maramureşeni cercetaţi pentru decontări ilegale de bilete PDF Imprimare Email
Vineri, 24 Iulie 2009 13:44

Mai mulţi transportatori din Maramureş au intrat în atenţia organelor de cercetare penală pentru decontări false legate de biletele gratuite de călătorie oferite de stat persoanelor cu handicap.

Totul a pornit de la un control al Camerei de Conturi, care a verificat actele Direcţiei de Asistenţă Socială Maramureş. În urma acestuia, a ieşit la iveală modul ilegal în care anumite societăţi comerciale au beneficiat de sume consistente, fără să presteze serviciile pentru care li s-au decontat banii respectivi. Ulterior, a fost sesizat Serviciul de Investigare a Fraudelor, iar cazul a fost dat în lucru poliţiştilor sigheteni. Biroul de Presă al Inspectoratului Judeţean de Poliţie a confirmat faptul că dosarul se află în lucru şi că, în prezent, în dosarul înregistrat la Poliţia Sighet sunt cercetate 24 de persoane.
Din informaţiile noastre, cercetările ar viza peste 20 de societăţi comerciale din judeţul Maramureş (şi unele chiar din Timişoara). Printre transportatorii maramureşeni se numără mai multe societăţi comerciale din Sighetu Marmaţiei şi Vadu Izei.

Citeşte mai mult...
 
Oameni de afaceri din regiunea Lazio vor sa investeasca in Maramures PDF Imprimare Email
Miercuri, 22 Iulie 2009 07:00

Oameni de afaceri din regiunile situate in preajma Romei vor sa faca investitii in Maramures. Detalii despre posibilitatea italienilor de a-si dezvolta afacerile in judetul nostru ar putea fi stabilite luna viitoare. Autoritatile maramuresene intentioneaza sa colaboreze cu italienii in mai multe domenii, prin promovarea unor proiecte comune de interes in special pentru judetul nostru. Primele discutii legate de o posibila colaborare intre Maramures si regiuni din Italia au fost purtate in perioada 7-11 iulie, cand o delegatie formata din reprezentanti ai Consiliului Judetean si Universitatii de Nord s-a aflat in mai multe localitati din preajma Romei. Printre ei senatorul Gheorghe Mihai Barlea, decanul Facultatii de Litere, Petre Dunca, consilierul judetean Ioan Baban, preotul Virgil Jigareanu, care s-au aflat in Italia in urma unei invitatii comune venita din partea autoritatilor din Regiunea Lazio si Universitatile Lateranese si Montecasino. Reprezentantii Maramuresului au declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca s-au intalnit in Italia nu doar cu autoritati locale din mai multe regiuni din preajma Romei, ci si cu migranti.

Citeşte mai mult...
 
Mii de pelerini la intalnirea nationala a tinerilor catolici PDF Imprimare Email
Miercuri, 22 Iulie 2009 06:41

Cel mai mare eveniment religios dedicat tinerilor catolici din Romania va debuta azi, 22 iulie, in Baia Mare. Organizatorii spun ca vor fi prezenti peste 2.000 de pelerini, carora li se vor alatura reprezentanti ai tuturor episcopiilor catolice din tara, plus inali prelati ai Bisericii Romane Unite cu Roma si ai Bisericii Romano-Catolice.

 Intalnirea Nationala a Tineretului Catolic (INTC), ajunsa acum la a XI-a editie, se va desfasura pe durata a cinci zile, principala zona de derulare a activitatilor fiind Campul Tineretului, din imediata apropiere a Muzeului Judetean de Etnografie si Arta Populara.

 Manifestarea are un caracter ecumenic iar organizatorii spun ca sunt asteptati sa participe si tineri de la alte confesiuni. Motto-ul ales pentru editia a XI-a a INTC e versetul „Pentru mine a trai este Cristos” (Fil. 1.21), iar tema abordata va fi „Un foc care aprinde alte focuri”. Pe parcursul celor cinci zile de manifestari vor avea loc liturghii, meditatii, discutii, conferinte, mese rotunde, concursuri de imnuri  religioase, pelerinaje, programe artistice si vizite la obiectivele cultural-istorice din judet.

Citeşte mai mult...
 
Cu 103 ani în urmă, Sighetul a fost cucerit de Buffalo Bill în fruntea a 800 de indieni piei roşii PDF Imprimare Email
Marţi, 21 Iulie 2009 12:41

Oricât de ciudat ar părea, duminică 22 iulie 1906, centrul Sighetului a fost ocupat de 800 indieni piei roşii, cowboys, chinezi, kazaci şi armeni înarmaţi cu puşti, pistoale, arcuri şi săgeţi, toporişti, încălecaţi pe 500 cai. S-au tras focuri de armă, au fost aprinse cabane de lemn, s-au smuls scalpuri... toate astea în aplauzele publicului sighetean şi din localităţile din apropiere sosit cu mic cu mare să asiste la spectacolul „Buffalo Bill’s Wild West” al celebrului William Frederick Cody, poreclit Buffalo Bill.


Iată cum notează presa vremii evenimentul:
„În dimineaţa zilei de duminică 22 iulie, Buffalo Bill şi imensa lui tabără a poposit în oraşul nostru cu trei trenuri speciale. Parada de la gară cât şi ridicarea corturilor a avut parte de un numeros public. Până seara, tot felul de mijloace de transport au defilat spre piaţa centrală unde, cu o surprinzătoare repeziciune, a fost ridicat un adevărat oraş de corturi. Îndrăgitele personaje ale copilăriei au căpătat viaţă în faţa ochilor celor care au urmărit spectacolul colonelului Cody. Ochi-de-Vultur, Ciorap-de-Piele, vânătorii de scalpuri, întreaga viaţă romantică a sălbaticei preerii americane ni s-a perindat în faţa ochilor. Spectacolul a început cu parada etniilor şi armelor. În faţă, alergau pieile roşii: strigătele lor de luptă făceau aerul să vibreze. După ei veneau cowboys, chinezii, zuavii, armenii şi cazacii călare, un întreg regiment, o feerie a culorilor, a splendelor exemplare cai şi a uniformelor elegante.

Ultima actualizare Miercuri, 29 Iulie 2009 10:53
Citeşte mai mult...
 
Graficianul Balogh Edgar expune la Muzeul Maramuresului PDF Imprimare Email
Marţi, 21 Iulie 2009 10:33

Vineri, 24 iulie, ora 18:00, in sala de conferinte a Muzeului Maramuresului din Sighetu-Marmatiei va avea loc vernisajul expozitiei intitulate “Gesturi”, cuprinzand o serie de portrete si nuduri semnate de graficianul sighetean Balogh Edgar. Cunoscand apetenta tanarului profesor pentru nou si cautarile personale in a gasi modalitati inedite de comunicare a emotiei artistice asa cum a dovedit-o de fiecare data in cadrul expozitiilor de grup, mai mult ca sigur ca expozitia “Gesturi” va oferi spectatorului o surpriza placuta si un moment de meditatie asupra conditiei umane, cu atat mai mult cu cat in ultima perioada, simezele sighetene au oferit iubitorilor de arta doar peisaje si naturi moarte.

Citeşte mai mult...
 
Barbat spanzurat la Rona de Jos PDF Imprimare Email
Luni, 20 Iulie 2009 09:42

Un barbat in varsta de 54 ani din Rona de Jos s-a spanzurat duminica, 19 iulie, in cursul serii, in podul surii din gospodarie. Vecinii au spus ca barbatul consuma bauturi alcoolice, dar nimeni nu s-a gandit ca va recurge la un asemenea gest. Politistii au demarat cercetari la fata locului, dar nu au gasit alte urme de violenta pe corp decat cele specifice suicidului prin spanzurare, astfel incat ancheta urmeaza sa fie inchisa dupa primirea rezultatelor necropsiei.

Familia a fost socata la aflarea vestii, iar vecinii barbatului au spus ca nu s-au gandit nici o clipa ca acesta isi va pune capat vietii. O batrana a povestit ca, desi bea destul de mult, barbatul era cumsecade. ”Chiar dimineata a trecut pe langa mine si m-a salutat. Era un om bun”, a spus ea, la fel ca si alti localnici din Rona de Jos.

Problemele cu bautura se pare ca i-au fost fatale omului, pentru ca o alta explicatie nu a fost gasita de catre cei care l-au cunoscut. Politistii au aratat ca barbatul a fost internat in ultimele trei luni la sectia de Psihiatrie a Spitalului Municipal Sighetu Marmatiei pentru tratarea dependentei de alcool, care i-a provocat chiar si probleme psihice.

Ultima actualizare Luni, 20 Iulie 2009 11:18
Citeşte mai mult...
 
Credincioşii ortodocşi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Ilie PDF Imprimare Email
Luni, 20 Iulie 2009 06:24
In fiecare an, la 20 iulie, Biserica Ortodoxa il serbeaza pe Sfantul Proroc Ilie Tezviteanul. Sfantul Ilie era fiul unui preot al Legii vechi, care locuia in cetatea Tesve, din Galaad, situata dincolo de Iordan; de aici si numele prorocului, Ilie Tesviteanul.

Activitatea Sfantului Ilie s-a desfasurat in regatul Israel din Samaria. Inca din secolul al IX-lea si continuand in al VIII-lea, i.d.Hr., regii lui Israel au imprumutat de la pagani cultul zeului Baal si al zeitei Astarte.

In aceste imprejurari, ca sa nasca pocainta in neamul sau si sa-i faca pe regi sa paraseasca inchinarea la idoli, Sfantul Ilie se roaga  lui Dumnezeu, si astfel, nu va mai ploua trei ani si sase luni. Este trimis de Dumnezeu la Ahab sa-i vesteasca acestuia marea seceta. Regele, in loc sa se pocaiasca, va cauta sa-l ucida pe Sfantul Ilie. Este ascuns de Dumnezeu intr-o pesera, langa un parau, si hranit de un corb. Dupa un timp Sfantul Ilie ajunge la o vaduva din Sarepta Sidonului - in sudul Libanului de astazi, unde va face minuni - il va invia pe fiul acesteia si ii va inmulti faina si uleiul.

Spre sfarsitul anilor de seceta, Dumnezeu il trimite pe Sfantul Ilie la regele Ahab ca sa-i descopere acestuia ca suferintele si tulburarea din popor, sunt cauzate de inchinarea la idoli.

Pentru cunoasterea adevaratului Dumnezeu, Sfantul Ilie ii propune imparatului sa ridice un jertfelnic si sa se roage mai intai prorocii lui Baal, apoi el lui Dumnezeu.

Citeşte mai mult...
 
La Sighetu-Marmatiei s-a desfasurat editia a XII-a a Scolii de Vara PDF Imprimare Email
Luni, 20 Iulie 2009 06:13

In perioada13-20 iulie, la Sighetu-Marmatiei s-a desfasurat cea de-a XII-a editie a Scolii de Vara, organizata de Fundatia “Academia Civica”, Centrul International de Studii asupra Comunismului, Fundatia “Konrad Adenauer”, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii si Muzeul Memorial al Victimelor Comunismului si Rezistentei, in colaborare cu Institutul Polonez, editie dedicata celor 20 de ani trecuti de la caderea comunismului in Romania si in tarile fostului bloc sovietic.Pe langa personalitatile de marca ale culturii romanesti, cei peste o suta de cursanti s-au intalnit cu reprezentanti ai elitei anticomuniste din Ungaria, Bulgaria, Polonia, Cehia si Letonia.

 Muzeul Memorial, un punct forte al manifestarii

 ”Muzeul Memorial nu este doar un muzeu in sensul comun al cuvantului, in care se pun diferite obiecte pentru a fi vazute, ci este el insusi o scoala, creata cu scopul de a reda generatiilor viitoare adevarurile traite de generatiile anterioare, de tatii si bunicii elevilor participanti”, spunea Ana Blandiana in anul 2005 la deschiderea editiei a VIII-a a Scolii de Vara, cuvinte care se potrivesc si acestei a XII-a editii dar, dincolo de ceea ce indeobste numim “scoala”, cea din acest an pare a se fi transformat in forum< cei peste o suta de cursanti – elevi si profesori sositi din toate judetele Romaniei si din Basarabia – oricat de impresionati or fi fost de personalitatile prezente, nu s-au lasat intimidati, intrand nu o data in dispute, dovedind ca intr-un viitor nu prea indepartat vor face parte din elita culturala si politica a Romaniei. 

Citeşte mai mult...
 
Romania a castigat 6 medalii la Olimpiada Internationala de Matematica PDF Imprimare Email
Duminică, 19 Iulie 2009 21:03

Cei sase membri ai lotului Romaniei la Olimpiada Internationala de Matematica au reusit sa castige doua medalii de aur, doua de argint si doua de bronz, iar Romania a urcat in clasament patru locuri, ocupand locul 13.

Castigatorii medaliilor:

Aur: Elena Madalina Persu - clasa a XII-a, Liceul International de Informatica - ICHB, Bucuresti
Omer Cerrahoglu - clasa a VII-a, Colegiul National "V. Lucaciu, Baia Mare

Argint: Andrei Deneanu - clasa a XII-a, ICHB, Bucuresti
Francisc Bozgan - clasa a XII-a, ICHB, Bucuresti

Ultima actualizare Luni, 20 Iulie 2009 08:48
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior211212213214215216217218219220UrmătorSfârşit »

Page 215 of 240

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact