logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EVENIMENT
Luni incep cursurile de instruire in tehnologia informatiei si administrarea bibliotecii PDF Imprimare Email
Duminică, 30 August 2009 12:22

Participa bibliotecari din Sighet, Viseu de Sus, Baia Sprie, Remetea Chioarului, Budesti, Ulmeni

Luni, 31 august, IREX lanseaza prima serie de cursuri de instruire in tehnologia informatiei si administrarea bibliotecii cu acces public la internet (IT/CIP) pentru primele sase din cele 12 biblioteci judetene care au fost selectate in prima runda a Programului Biblionet, finantat de Fundatia Bill & Melinda Gates. Cursurile de instruire vor incepe concomitent in judetele Bihor, Constanta, Harghita, Maramures, Salaj si Valcea. Acestea se vor desfasura in spatii care apartin bibliotecilor judetene sau partenerilor acestora, in cadrul unor centre de formare, echipate prin programul Biblionet.

Fiecare centru are in dotare 11 laptop-uri, un videoproiector, scanner, imprimanta si un router wireless. Software-ul necesar operarii calculatoarelor a fost primit ca donatie din partea Microsoft Corp. ~n Maramures, cursurile vor debuta la Biblioteca Judeteana “Petre Dulfu” din Baia Mare, incepand cu ora 9. Vor participa zece bibliotecari de la bibliotecile din Sighetu Marmatiei, Viseu de Sus, Baia Sprie, Remetea Chioarului, Budesti, Ulmeni. Cursul va fi sustinut de trainerul EOS de la Timisoara, Teodora Borghoff, in colaborare cu :tefan Selek si Valentina Rotaru, angajati ai Bibliotecii Judetene. La finalul a trei saptamani de sesiuni teoretice si activitati practice, 180 de bibliotecari din bibliotecile publice orasenesti si comunale vor sti sa foloseasca mai bine calculatoarele, sa indrume si sa asiste noi utilizatori si sa raspunda mai bine nevoilor comunitatii.

Cursantii vor da examen pentru acreditare

Bibliotecarii din cadrul bibliotecilor judetene, care au urmat cursuri de formare a formatorilor, organizate in cadrul Programului Biblionet, vor contribui, in calitate de co-traineri, la formarea competentelor în domeniul tehnologiei informatiei si administrarea bibliotecilor avand calculatoare cu acces public la internet, pentru colegii lor de la nivel local.

Citeşte mai mult...
 
“Arta iti cere sa arzi continuu ca in focul undei iubiri pasionale, arta cere sacrificii !” PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 29 August 2009 06:25

Stefan HruscaVreme fumoasa in “potcova de aur” a Canadei, adica in zona metropolei multiculturale , Toronto, numai buna pentru o intalnire intre doi romani, pe malul lacului Ontario.

De Stefan Hrusca ma leaga multe amintiri despre inceputurile carierei de artist, dar si din anii primelor turnee de succes, cu recitalurile de colinde.

(O romanca, stabilita de multi ani in Canada mi-a spus ca de sarbatorile de Craciun , casa ei e plina numai daca asculta colindele lui Stefan.)

Acum locuieste undeva in estul orasului Toronto, la 50 de km. de “locuinta mea din vara aceasta” din Mississauga. A venit dupa mine intr-o tinuta sportiva, de vara, care, trebuie sa recunosc ii venea foarte bine, arata a vedeta. Ne-am intalnit la ora cand “Romania traia marele eveniment al sosirii Madonei la Bucuresti”. Realitatea TV transmitea de pe la usile hotelurilor din elicopter, de-ti venea sa crezi ca este cel mai important moment al vietii romanilor. Cred ca mi s-a inrosit putin obrazul…o fi fost de la soarele canadian, ca doar nu voi fi simtit un fel de jena…

Ultima actualizare Duminică, 11 Octombrie 2009 09:50
Citeşte mai mult...
 
Un barbat a murit si patru au fost raniti vineri dupa-amiaza la Ocna Sugatag PDF Imprimare Email
Vineri, 28 August 2009 23:31

Un grav accident de circulatie s-a produs vineri, pe raza localitatii Ocna Sugatag. Un sofer si-a pierdut viata si doi pasageri din masina acestuia au fost raniti grav in urma coliziunii frontale cu o alta masina. In evenimentul rutier a fost implicat un autoturism Peugeot si o Dacia Nova. Masina Peugeot circula dinspre Budesti spre Ocna Sugatag. Inainte de a intra in comuna, acesta s-a angajat in depasirea unui autoturism, in timp ce din sens opus venea regulamentar o Dacia Supernova, in care erau soferul si patru pasageri. Impactul a fost frontal, in urma caruia masinile s-au facut praf. Toti pasagerii din autoturismul Dacia au fost raniti. Serviciul de Ambulanta Maramures a trimis in zona mai multe echipaje. Trei dintre victime (toate din Dacia) au fost transportate la Spitalul Municipal Sighet si au ramas internati. Alte doua persoane au fost transportate cu vatamari corporale mai usoare. Din pacate, la circa o jumatate de ora de la producerea evenimentului rutier, soferul Daciei a decedat in mainile medicilor sigheteni. Ceilalti doi raniti grav sunt monitorizati la ATI Sighet.

Potrivit anchetei politistilor, vinovat de producerea accidentului este soferul autoturismului Peugeot care a efectuat depasirea neregulamentara. El va raspunde penal pentru ucidere din culpa.

Sincere condoleante familiei indoliate din partea echipei Sighet-Online.

Citeşte mai mult...
 
Un sighetean la cel de-al X-lea Carnaval Istoric al Savariei (Ludi Savarienses) PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 28 August 2009 07:44
În cursul zilelor 20-23 august a.c., în Ungaria, Szombathely, s-a desfăşurat cel de-al X-lea Carnaval Istoric al Savariei-Ludi Savarienses, festivitate anuală care pentru câteva zile evocă trecutul milenar al oraşului.

Sigheteanul nostru, Tatomir Ion-Marius a fost prezent în calitate de invitat oficial de către primăria oraşului.

-Domnule Tatomir, cum aţi ajuns să fiţi invitat al acestui oraş?

În trecut am vizitat oraşul Szombathely, şi nu am ştiut atunci că acesta este de fapt localitatea (în latină Savaria) în care potrivit tradiţiei s-a născut Sfântul Martin de Tours, sfânt ce patronează un ordin cavaleresc pe care îl reprezint –OSMBA-Orden de Santa Maria de Buenos Aires (Argentina) şi promovează creşterea slavei lui Dumnezeu, dragostea pentru Sfânta Fecioară şi cinstirea Sfântului Martin de Tours prin faptele bune de fiecare zi. Am fost invitat în calitatea de delegat al Ordinului pe care îl reprezint.

În cursul anului curent am avut ocazia să îl cunosc pe consilierul cultural al acestui oraş, domnul Feiszt Gyorgy, un om de cultură deosebit, cu care am legat o strânsă prietenie, om pe care îl admir pentru cunoştintele şi lucrările sale. Datorită lui am aflat numeroase lucruri despre frumuseţea şi istoria oraşului milenar, Szombathely. El a fost cel care a pus în discuţie participarea mea la acest eveniment deosebit în calitate de invitat al oraşului, iar invitaţia semnată de primarul oraşului Szombathely, dr. Ipkovich Gyorgy mi-a sosit în luna iulie.

Citeşte mai mult...
 
Formatia Trooper lanseaza opera rock "Vlad Tepes" PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Miercuri, 26 August 2009 06:51

TrooperTrooper lanseaza opera rock “Vlad Tepes - Poemele Valahiei” pe 16 octombrie, ora 19.00, la Palatul Copiilor din Bucuresti. Spectacolul va fi unul de muzică şi teatru, un proiect foarte ambiţios care va cuprinde jocuri de imagine, de lumini, actori, coruri. Pe parcursul a trei ore, epicul combinat cu dans si muzica de la rock la simfonic, de la cor la populara va vor transpune intr-o poveste atemporala, plina de incarcatura mitica.

Trooper ii vor avea ca invitati speciali pe Maria Dragomiroiu si Cristian Şofron si vor evolua alaturi de o orchestra simfonica, trupa de dans si cor, intr-o productie marca Centrul Cultural Nicolae Balcescu, cu sprijinul Primariei Sectorului 4 Bucuresti.

Citeşte mai mult...
 
Seminar privind calitatea apei, organizat de deputatul UDMR Stefan Beres PDF Imprimare Email
Miercuri, 26 August 2009 06:23

ing. Stefan BeresAvem rareori ocazia ca, in afara comunicatelor si conferintelor de presa pe teme politice, parlamentarii nostri sa si faca ceva pentru cetatenii care i-au votat si pentru zona pe care o reprezinta. Tocmai din acest motiv laudam initiativa deputatului UDMR Stefan Vasile Beres de a organiza la Sighetu-Marmatiei un amplu simpozion pe tema calitatii apei raurilor Maramuresului Istoric, intitulat “Dezvoltarea sistemului de minoring-participativ si al calitatii apei, focusat pe mediul biotic acvatic din bazinul Tisei Superioare”, parte a unui proiect derulat prin PHARE. Avand in vedere ca problema calitatii apelor curgatoare este una si aceeasi pentru cele doua tari vecine, la simpozionul care a tinut doua zile au participat biologi, cercetatori si profesori universitari atat din Romania cat si din Ucraina, printre care ii amintim pe dr. Ilie Telcean – Universitatea din Oradea, prof. Hajdu Zoltan – “Focus Eco Center” din Targu Mures, dr. Ion Iordache – Universitatea “Al. Ioan Cuza” din Iasi, dr. Georgeta Ionescu – Institutul de Cercetare in Agricultura si Silvicultura Brasov, dr. Filofteia Negrutiu – Universitatea “Transilvania” Brasov, sighetenii Lengyel Peter, Beres Iosif, Mihail Gerald Manole, precum si reprezentantii Inspectoratului de Protectia Mediului din Baia Mare si directorul Calin Lupse, directorul Administratiei Nationale Apele Romane – Sistemul de Gospodarire a Apelor Baia Mare.

Citeşte mai mult...
 
„Am fost la Congresul jurnaliştilor români din afara graniţelor ţării” PDF Imprimare Email
Scris de Florentin Nasui   
Marţi, 25 August 2009 07:27

Ion HuzauÎn prima decadă a lunii august, la Drobeta Turnu Severin şi Kladovo(Serbia) s-a desfăşurat Congresul jurnaliştilor români din afara graniţelor ţării, la care a fost prezent şi preşedintele Traian Băsescu.

Organizat sub genericul “Limbaj-Mesaj-Libertate” de Forumul Internaţional al Jurnaliştilor Români (FIJR) şi Departamentul pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, la  Congres a participat şi profesorul Ion Huzău (foto),redactorul şef al publicaţiei în limba română”Maramureşenii”, periodic ce apare la Solotvino (Slatina-Ucraina) şi care este sau ar trebui să fie finanţat constant   de administraţia  de stat regională  din  Transcarpatia şi administraţiile raionale Teaciv şi Rahiv.
Evenimentul a  reunit 100 de reprezentanţi ai organismelor de presă şi ziarişti români a căror voce contează, reprezentanţi ai Guvernului, Parlamentului, ai societăţii civile din ţara noastră, oameni politici, diplomaţi şi experţi.

Citeşte mai mult...
 
La Sighet a avut loc o intalnire internationala pe teme ecologice PDF Imprimare Email
Luni, 24 August 2009 13:29

Proiectul, implementat si derulat de Asociatia “Valea Verde”, in parteneriat cu primariile localitatilor Sighetu-Marmatiei si Solotvino, Ucraina, a pus bazele unui parteneriat strategic dintre specialistii celor doua tari vecine, parteneriat ce urmeaza a fi sustinut de proiecte comune privind monitorizarea biodiversitatii din bazinul Tisei superioare si stoparea declinului acesteia. La intalnirea care a marcat incheierea celor doi ani de proiect au participat profesori universitari si cercetatori din Romania, Ucraina si Ungaria printre care prof. univ. dr. Iosif Viehmann, dr. Ioan Coroiu si dr. Nicolae Boar – Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, dr. Ion Iordache – Universitatea “Al. Ioan Cuza” din Iasi, dr. Doru Banaduc – Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, dr. Vegh Mihaly – Universitatea din Budapesta, dr. Ilie Telcean – Universitatea din Oradea, prof. Hajdu Zoltan – “Focus Eco Center” din Targu Mures, prof. Iosif Beres, Timur Chis si Mihail Gerald Manole de la “Muzeul Maramuresului” din Sighetu-Marmatiei, consilierul local Horia Scubli, precum si membrii echipei de implementare a proiectului (Emilian Burdusel, Peter Lengyel, Ioan Maris, etc). Referatele au fost sustinute de dr. Ilie Catalin Telcean (”Cercetari de ihtiologie in Maramures”), dr. Ion Iordache (”Biodiversitatea in context transfrontalier Romania-Ucraina”), Vegh Mihaly (”Biodiversitatea in context transfrontalier Bielorusia-Polonia, Ungaria-Croatia”), Hajdu Zoltan (”Reabilitarea zonelor umede”) si Lengyel Peter (”Monitorizarea amfibienilor si reptilelor in Maramures”).

Citeşte mai mult...
 
Ucrainenii din Maramures au marcat Ziua Independentei Ucrainei PDF Imprimare Email
Luni, 24 August 2009 13:02

In data de 24 august se implinesc 18 ani de cand Rada Suprema a Ucrainei a proclamat Ucraina stat independent, confirmat si de 90% dintre cetatenii participanti la referendum. De atunci, in fiecare an Ziua Independentei Ucrainei este un punct de referinta pentru toti ucrainenii, sarbatorit de toti ucrainenii din Ucraina si din tarile in care traiesc, Romania si Maramuresul fiind una dintre zonele cele mai populate. In acest an, marcarea evenimentului a avut loc duminica, 23 august, la scoala din localitatea Craciunesti, comuna Bocicoiu Mare, in organizarea filialei locale a Uniunii Ucrainenilor din Romania (UUR). Evenimentele au fost deschise de profesorul Ioan Serban, presedintele local al UUR care, dupa un scurt discurs omagial i-a primit pe scena cu paine si sare pe deputatul Stefan Buciuta, Miroslav Petretchi, presedintele UUR Maramures, presedintii si reprezentantii localitatilor maramuresene cu populatie majoritar ucraineana si la urma, invitat de onoare, Vasyl Nerovnyi, consulul Consulatului General al Ucrainei de la Suceava care a dat citire scrisorii trimise de Ministerul de Externe din Ucraina.

Citeşte mai mult...
 
Cu reteta autentica “Pastrav pe lespede”, sigheteanul Ioan Turda a obtinut locul I la un concurs de gastronomie PDF Imprimare Email
Duminică, 23 August 2009 13:41

La finele saptamanii trecute, in comuna Ciocanesti, judetul Suceava – poarta de intrare in Bucovina dinspre Pasul Prislop – s-a desfasurat cea de-a VII-a editie a Festivalului National al Pastravului, singurul de acest gen din Europa, motiv pentru care numarul turistilor din tara si de peste hotare a depasit de cateva ori numarul locuitorilor comunei organizatoare, atestata documentar la 1400.Timp de trei zile, pe Valea Bistritei Aurii, turistii au participat la o serie de evenimente printre care mese rotunde pe teme ecologice, concursul national de pescuit si un concurs gastronomic. La acest marcant eveniment, Maramuresul a fost reprezentat cu onoare de Ioan Turda, agent pensionar al politiei de frontiera, care a a castigat ambele concursuri, clasandu-se pe locul II la pescuit si locul I la concursul de gastronomie.

“Pastravul pe lespede” a fost declarata cea mai veche reteta culinara

“Festivalul din Ciocanesti este un festival al traditiilor, al lucrurilor simple, curate, iar daca vorbim de pastrav, acesta este pestele apei iuti si curate, foarte bun la gust si care arata agerimea omului de munte. Nu se putea sa aleg o reteta mai complicata decat cea traditionala, maramuresana, cea a pastarvului gatit pe lespede” – povesteste Ioan Turda, mandru ca tocmai reteta de pe plaiurile natale a fost pe placul juriului alcatuit din specialisti in arta culinara.

Citeşte mai mult...
 
Festivalul "Pentru mandra din Botiza" (22-23 august 2009) PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 22 August 2009 08:47

La Botiza se desfasoara in perioada 22-23 august o noua editie a Festivalului Cantecului si Portului Popular, "Pentru mandra din Botiza". In avanpremiera festivalului, sambata, de la ora 16 va avea loc un colocviu ce are ca tema modelul de dezvoltare al turismului in Maramuresul Istoric promovat de comuna Botiza. Seara de sambata este dedicata activitatilor distractive destinate tinerilor, iar duminica, de la ora 12 este programata deschiderea Festivalului. In cadrul manifestarilor va fi aleasa  "cea mai mandra fata", dar si "cel mai mandru port popular". 

PROGRAM - Festivalul Cantecului si Portului Popular "Pentru mandra din Botiza":

Citeşte mai mult...
 
Scorpions, pentru a sasea oara in Romania PDF Imprimare Email
Miercuri, 19 August 2009 11:00

ScorpionsLa un an de la ultima vizita in Romania, trupa germana Scopions revine in Bucuresti, informeaza alnostru.ro. Evenimentul se numeste Europe - Love Will Keep Us Alive si va avea loc pe 5 noiembrie, la Romexpo. Concertul va fi deschis de cel mai mare solist vocal din Ungaria, Varga Miklós, cu piesa Europe, cantata in limba engleza. Tot in deschidere va canta si formatia Proconsul.

Trupa Scorpions s-a infiintat in 1965 si este compusa din Klaus Meine (voce), Rudolf Schenker (chitara), Matthias Jabs (chitara), James Kottak (tobe) si Pawel Maciwoda (bas). Printre cele mai cunoscute piese ale trupei se numara cantecele Wind Of Change, Still Loving You si Send Me An Angel.

Citeşte mai mult...
 
Duminica, in satul Salta, are loc Festivalul “Roza-Rozalina” PDF Imprimare Email
Marţi, 18 August 2009 12:43

Duminica, 23 august, in satul Salta, apartinator comunei Rozavlea, se desfasoara Festivalul traditional “Roza-Rozalina”. Manifestarea este organizata de Primaria, Consiliul Local si Caminul Cultural Rozavlea, impreuna cu YMCA Romania, Parohiile Ortodoxe Rozavlea si Salta.Dimineata, participantii sunt asteptati la slujba religioasa de la Biserica din Salta, dupa care se vor indrepta spre locul desfasurarii programului artistic. Acesta va fi sustinut de Ansamblurile “Roza-Rozalina”, din Rozavlea (instructor Ion Condrat), “Bujorul”, din Borsa (instructor Tatiana Timis), “Mugurii Cosaului”, din Calinesti (instructor Ion Rad), Grupul “Marmatia”, (Mihai Chis – vioara, Adi Benta – zongora si voce, Nicuta Iusco – voce), Grupul Folcloric “Am fost s’om fi”, solistele Ioana Iuga si surorile Suzana si Daciana Vlad, Marinel Petreus, asistat de Gheorghe Parje la vioara. Alexia va oferi un moment disco, iar fachirul Ianis – o curajoasa demonstratie fachirica. In final, manifestarile se vor incheia cu discoteca pentru tineret.

Ultima actualizare Miercuri, 19 August 2009 10:35
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior211212213214215216217218219220UrmătorSfârşit »

Page 212 of 240

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact