logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA


Spectacolul "Cenusareasa", jucat cu casa inchisa la Baia Mare PDF Imprimare Email
Marţi, 17 Februarie 2009 17:02

Joi, 19 februarie, va fi repusa in scena piesa Cenusareasa dupa Charles Perroult. Spectacolul va incepe de la ora 10:00, la Teatrul Municipal Baia Mare, biletele fiind epuizate inca de ieri.

Scenografia este semnata Mihai Valu, spectacolul fiind realizat in regia lui Claudiu Pintican. Din distriburie fac parte actorii: Sanda Savolszky-Florea (Cenusareasa), Adriana Covaci (Malvinia), Wanda Farcas (Grizela), Magdalena Nemes (mama vitrega), Diana Podareanu (zana), Petru-Barbu Radesiu (regele), Dan Cordea (sambeleanul), Dorin Griguta (solul), Raul Hotcas (printul), precum si corpul de balet impreuna cu orchestra Teatrului Municipal Baia Mare.

Ultima actualizare Marţi, 17 Februarie 2009 18:16
Citeşte mai mult...
 
Se împlinesc 152 de ani de la moartea lui Asztalos Sándor erou al Revoluţiei din 1848 PDF Imprimare Email
Marţi, 17 Februarie 2009 11:09

Gravură cu Asztalos SándorUnul dintre eroii Revoluţiei de la 1848, Asztalos Sándor s-a născut la Sighetu Marmaţiei la 5 mai 1823. Nu ştim prea multe despre tinereţea lui doar că şi-a dorit o carieră de pictor dar evenimentele premergătoare Revoluţiei îl găsesc soldat în garda maghiară din Viena pe care o lasă în 1847 pentru a se alătura mişcării revoluţionare, participând la elibearea din puşcăria din Budapesta a lui Táncsics Mihály; comandatul diviziei 29 în care erau şi soldaţi români. Ajuns ofiţer, se remarcă la luptele asupra Aradului de la 6 februarie 1849 când, contrar ordinelor de retragere ale colonelului Gál, Astalos Sándor observă punctele slabe ale inamicilor, atacă şi sparge liniile armatelor imperiale obligându-le la retragere. Dovedindu-şi capacităţile de strateg, participă la reocuparea Timişoarei. După depunerea armelor se întoarce la Sighet dar, fiind ameninţat cu închisoarea, se refugiază iniţial în judeţul Szabolcs din Ungaria ca apoi să plece la Geneva în Elveţia unde va relua pictura, ajungând o celebritate locală. Cu ocazia unui duel, este ucis la 17 februarie 1857 de către un alt ofiţerul refugiat, polonezul Strzelecki. Om de cultură, natură romantică, pe lângă aura de erou paşoptist, a lăsat în urma sa lucrări de pictură remarcabile printre care şi un celebru autoportret donat ulterior de către soţie Primariei Sighet dar care, din păcate a disparut.

Citeşte mai mult...
 
Carte: Canturile divine ale lui Zarathustra PDF Imprimare Email
Marţi, 17 Februarie 2009 09:41

Avesta este cea mai importanta colectie de texte ale zoroastrismului scrise in limba avestica. Intre Avesta si Rig Veda exista multe asemanari de ordin lingvistic si cultural, probabil derivate dintr-o radacina comuna: vechile traditii indo-iraniene.

Textele din corpusul avestic au fost adunate in decursul a sapte secole; ele au circulat pe cale orala cu mult timp inainte de a fi asternute in scris, cea mai importanta redactare datand din vremea regelui Sapur II (309-379). Este cartea cea mai sacra a religiei zoroastriene.

Avesta are o alcatuire tripartita:

1) Yasna: o colectie de versete cu caracter liturgic.

2) Vispered: o culegere de versete care completeaza Yasna, impartita in 23 de sectiuni. Insoteste de regula, ca text de sustinere, versetele din Yasna in timpul ceremoniilor liturgice.

3) Vendidad consta din douazeci si doua de fragmente (Fargard), in care se vorbeste despre formele de manifestare ale spiritelor, despre reguli si masuri de igiena pentru prevenirea bolilor si despre diferite chestiuni morale; acestea sunt prezentate sub forma unor discutii intre Ahura Mazda si Zarathustra.

Citeşte mai mult...
 
O noua reprezentatie la Teatrul Municipal Baia Mare PDF Imprimare Email
Luni, 16 Februarie 2009 20:32

Piesa “Povesti adevarate absolut inventate despre Baia Mare” revine pe scena Teatrului Municipal. Spectacolul va fi jucat atat maine, 17 februarie, cat si miercuri, 18 februarie, incepand de la ora 18:00.

 Piesa de teatru poarta semnatura lui Stefan Pesca. Regia apartine Anei Margineanu iar scenografia este semnata de Mihai Valu.

 Linia muzicala este asigurata de Peca Stefan iar aranjamentul muzical de Calin Ionce.

 Din distributie fac parte actorii Ioan Codrea, Gabriela Chirila, Sorin Miron, Gabriela Del Pupo, George Costin, Sanda Savolski si Ionut Mateescu.

Citeşte mai mult...
 
“Straini in noapte” cu Florin Piersic si Emilia Popescu in Baia Mare PDF Imprimare Email
Duminică, 15 Februarie 2009 15:55

Straini in noapte”. Aceasta piesa de teatru jucata cu succes inca din 2004 pe scenele din Paris, va fi prezentata luna viitoare si publicului baimarean. Cele doua roluri principale, jucate in Franta de Alain Delon si Astrid Vellon, sunt interpretate pe scena romaneasca de renumitii actori Florin Piersic si Elimia Popescu.

 Piesa se vrea o comedie romantica, fiind o premiera pentru Romania. Ea va fi jucata pe scena Casei de Cultura a Sindicatelor din Baia Mare in luna martie, in regia maestrului Radu Beligan.

 Unul dintre organizatorii spectacolului, Mircea Neag, a precizat pentru citynews.ro ca deocamdata data reprezentatiei nu a fost batuta in cuie, dar ca ea va fi anuntata foarte curand. “Avem in pregatire  si in spectacol inedit al lui Tudor Gheorghe – Mahalaua Mon Amour. Cu acesta vom veni in Baia Mare undeva in luna aprilie”, a precizat Mircea Neag.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior621622623624625626UrmătorSfârşit »

Page 621 of 626

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact