logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA


Ce ar fi scris Schopenhauer sau Nietzsche daca mamele lor nu si-ar fi urat sotii? PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Duminică, 26 Decembrie 2010 11:45
Sunt umil in fata arogantei mele... sustine pe blogul sau, Mihai Dobrovolschi. Cu toate acestea am gasit un articol  dragut despre doi mari filosofi despre a caror viata am citit destul de multe si in rubrica Timp Liber a acestui site. Iata parerea lui Mihai despre lucrurile pe care le au in comun si/sau care ii despart:
 
Am gasit zilele astea un citat care m-a asezat pe ganduri. Mama lui Schopenhauer, geniul morocanos, ii spune-ntr-o scrisoare: “Subterfugiile tale, lamentatiile despre stupiditatea lumii si mizeria umana ma fac sa dorm prost si sa visez urat. Nu am trait un singur moment neplacut care sa nu fie cauzat de tine.” Dupa asta nu si-au mai vorbit.Schopenhauer a avut probleme cu femeile toata viata. Le-a vrut dar le-a urat.
 
Spre deosebire de el, care mai agata cate-o croitoreasa in tinerete, Nietzsche saracul nu a avut noroc nici de asta. Singura lui indragostire celebra, de Lou Salome, a culminat, se aude, cu un fel de sarut. E adevarat, mama lui Friedrich se opunea, dar Salome era, pentru timpurile alea, o femeie fara perdea, care-si permitea sa aleaga orice barbat poftea. De ce-ar fi ales unul bolnavicios, sarcastic si neindemanatic cu femeile? Cu toate astea, spirite atat de ascutite ca ale lui Schopenhauer sau Friedrich Nietzsche nu au avut nicio retinere in a trage concluzii despre femei, sex si senzualitate, care se bateau de multe ori cap in cap.
Citeşte mai mult...
 
Instituţiile de cultură din Sighet vor fi comasate PDF Imprimare Email
Joi, 23 Decembrie 2010 21:50

Ultima şedinţă a Consiliului Local Sighetu Marmaţiei din acest an a debutat într-o atmosferă calmă până când a venit rândul aprobării unui proiect de hotărâre ce vizează reorganizarea instituţiilor de cultură aflate în subordinea Consiliului Local, respectiv înfiinţarea Direcţiei de Cultură şi Comunicare Sighetu Marmaţiei.

Reorganizarea instituţiilor culturale sighetene sub o singură Direcţie s-a încercat de trei ani încoace. Din cauza crizei economice, acest aspect a fost readus pe tapet. Reorganizarea instituţiilor de cultură se va realiza prin desfiinţarea acestora, ca urmare a comasării prin fuziune şi înfiinţarea unei noi instituţii specializate. Începând cu data de 1 aprilie 2011, se preconizează ca Direcţia de Cultură şi Comunicare să îşi înceapă activitatea în mod oficial. Finanţarea cheltuielilor curente şi de capital a Direcţiei se va realiza din venituri proprii, alocări de credite bugetare şi subvenţii de la bugetul local sau alte surse. Drept urmare, de la data de 1 aprilie 2011 se vor desfiinţa Muzeul Maramureşului, Casa de Cultură, Biblioteca Municipală "Laurenţiu Ulici", Şcoala de Artă "Gheorghe Chivu". Acest lucru va duce la o reducere de 50% a personalului.

• Vor dispărea indemnizaţiile de conducere

Citeşte mai mult...
 
Salonul de Iarna al Pictorilor Sigheteni la Sala Radio PDF Imprimare Email
Scris de Mintau Marcel   
Miercuri, 22 Decembrie 2010 21:52
In perioada 20.12.2010 - 20.01.2011 puteti sa va delectati privirile cu lucrarile expuse la Salonul de Iarna al Pictorilor Sigheteni de la Sala Radio Sighet, strada Plevnei nr.8 din Sighet. Sunte expuse lucrari semnate: Peter Uto Elisabeta, BoarSilvia, Berszan Peter, Balasz Ştefan (sculptură), Lugojan Caius, Năsui Andrei, Petreuş Valentin, Rozsnay Valentin, Zolopciuc Robert, Aurel Dan, Bordei Viorel, Bologh Edgar, Cociuba Gabriel, Hegeduş Ştefan, Muntean Ioan (sculptură), Pipaş Ileana, Polyanszky Ana, Şolea Cristina, Ulici Ana.
Ultima actualizare Miercuri, 22 Decembrie 2010 22:01
Citeşte mai mult...
 
Carte: Pascal Bruckner - "Hoţii de frumuseţe" PDF Imprimare Email
Duminică, 19 Decembrie 2010 08:06

Pascal Bruckner schiţează în Hoţii de frumuseţe o parte din fobiile societăţii moderne, depravarea umană şi pierderea identităţii. M-a mişcat autenticitatea unor trăiri intense, individuale, raportate la cerinţele sociale tot mai aspre şi cinice.

Romanul se desfăşoară în două planuri, al ascultătorului şi al povestitorului. Din când în când rolurile se întrepătrund, ascultătorul este atras în poveste prin puterea morală a acesteia.

Ascultătoarea, o tânără medic psihiatru dintr-un spital de urgenţe parizian, este imaginea tipică a femeii frumoase debordând de vitalitate si senzualitate, care însă ascunde în adâncul sufletului frustrările unei relaţii degradante şi alegerea unei cariere nepotrivite. Aceasta, prin natura profesiei dar şi a unei atracţii inexplicabile, intră cu uşurinţă în jocul povestitorului, reprezentat de tânărul Benjamin, un obscur scriitor ce-şi datorează succesul iluzoriu capacităţii sale de plagiere.

Benjamin, tânărul care se simte bătrân de când se ştie, conştient de lipsa lui de talent şi de viaţa plicticoasă pe care o duce, se trezeşte dintr-o dată iubit de o frumoasă studentă de viţă nobilă, care încearcă să îl educe şi sa îl metamorfozeze. Relaţia ciudată dintre el şi Heléne, îl suprinde atât plăcut cât şi împovărător. Heléne este salvatoarea misionară, în timp ce Benjamin rămâne un sclav de lux. Frumuseţea Helénei, vitalitatea şi vioiciunea îi vor atrage pe cei doi într-o capcană a vieţii care le va răsturna definitiv paradisul iluzoriu în care trăiau.

Citeşte mai mult...
 
Poezie: Vasile Alecsandri - Pasteluri PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 18 Decembrie 2010 09:37
 
« ÎnceputAnterior501502503504505506507508509510UrmătorSfârşit »

Page 501 of 626

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact