logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA


Cu luciditate despre Marmaţia culturală PDF Imprimare Email
Miercuri, 26 Ianuarie 2011 06:01

Gheorghe ParjaAm scris, cu multă vreme în urmă, despre admiraţia mea definitivă pentru aşezarea istorică Sighetul Marmaţiei. O mai repet cu aceeaşi prospeţime de spirit şi respect: dacă neapărat este nevoie ca în biografia mea să existe un Oraş, acesta este fără tăgadă Sighetul Marmaţiei. Aici mi-am dăltuit zborul, cinci ani la liceul de învăţători, dar am urmat şi facultatea prematură în preajma unor spirite de excepţie. De la poetul şi pictorul Gheorghe Chivu, dascălul luminat Eracle Titirică, profesorii Vancea, Ardelean şi Pruncu şi Mecena, apoi ortacii de generaţie Fraţii Bârlea, Echim Vancea, Andrei Făt, Marin Slujeru, Ileana Mihai. Apoi rigoarea matematică a lui Grigore Balea, care îmi răsfoia în serile de meditaţii istoria Maramureşului. Instituţiile de cultură din Oraş m-au lustruit în spirit. La Şcoala de artă am învăţat flaut, la Casa de Cultură m-am rostuit ca poet, celebrul cenaclu, Biblioteca mi-a fost loc de lectură, iar Muzeul Maramureşului măreaţă instituţie în care mi-am oglindit spiritul.  Deci cunosc bine aceste instituţii sighetene care rămîn repere prin timp îmbrăcînd haină luminătoare a adevăratei culturi. Mărturie stau exerciţiile de apreciere, prin vreme, pentru aceste mereu ziditoare amfiteatre ale purtării prin spirit. De o vreme încoace aceste vorbe, că ele ar trebui comasate. Cuvîntul acesta mă revoltă. Cînd s-a tatonat în satul meu ideea colectivizării primul pas a fost întovărăşirea. Spaima ţăranilor a fost tocmai acest cuvînt. Ne comasează pămîntul, ne comasează pe noi, vom mînca toţi la un blid mare cu lingura mică. S-au făcut cîntece cu sîmbure satiric pentru care puteai fi pus în lanţuri. La moartea lui Petru Groza pe la petrecerile satului se puteau auzi versurile: “Petru Groza şi poporul/ Colectiv i-a trebuit/ Amu şede-ngrămădit/ Cu un ziar acoperit. Interpreta era Maria Bulendroaie, o femeie liberă, năstruşnică care colora lumea cu hori chiar fără perdea.

Ultima actualizare Miercuri, 26 Ianuarie 2011 06:22
Citeşte mai mult...
 
Teatrul ''Ararat'' din Baia Mare va avea doua spectacole cu piesa ''Gunoierul'' PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 25 Ianuarie 2011 12:16

Joi, 27 ianuarie, Teatrul independent profesionist Ararat va juca două reprezentaţii cu spectacolul de comedie "Gunoierul". Cea dintâi va avea loc de la ora 12, la Biblioteca Judeţeană "Petre Dulfu", la spectacol urmând să asiste şi elevi ai Colegiului Economic "Nicolae Titulescu". Cea de-a doua reprezentaţie va avea loc de la ora 21, în localul Symphony din cadrul Gold Plaza (etajul II). Spectacolul "Gunoierul" de Mimi Cornel Brănescu este regizat de Claudiu Pintican, fiind o comedie savuroasă, gustată atît de publicul larg, cît şi de spectatorii cu pretenţii de cunoscători. Ideea de la care acesta porneşte este că viaţa noastră, în toate amănuntele ei intime, poate fi dezvăluită cercetînd cu atenţie gunoiul menajer pe care îl aruncăm zilnic. În distribuţie: Diana Podăreanu, Liviu Topuzu, Dan Cordea şi Claudiu Pintican.

 
VIDEO: Ovidiu Pecican isi lanseaza volumul "Mituri publice, mitologii cotidiene. Polemici" pe 31 ianuarie la Sala Radio Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Marţi, 25 Ianuarie 2011 09:36

Editura "Valea Verde" va invita luni, 31 ianuarie 2011 la sala Radio Sighet (str. Plevnei nr. 8) de la orele 14:00 la lansarea volumului "Mituri publice, mitologii cotidiene. Polemici" semnat de catre Ovidiu Pecican. La eveniment va lua parte autorul alaturi de sotia sa, Amalia Pecican, care isi va vernisa propria sa expozitie de fotografie. Organizatorii mai pregatesc cateva surprize, acestea fiind anuntate zilele urmatoare, evenimentul anuntandu-se unul de mare amploare si valoare pentru Sighet. Despre volumul domnului Ovidiu Pecican, scos la lumina zilei de editura sigheteana "Valea Verde", va spun deocamdata doar ca va starni multe polemici in jurul sau datorita curajului de a dovedi ca viata culturala romaneasca post-revolutionara nu exista doar in Bucuresti si ca Provincia are un cuvant important de spus, ba mai mult de atat, are curajul de a contesta cu argumente  activitatea unor nume sonore care monopolizeaza scena culturala (Nicolae Manolescu, Gabriel Liiceanu, Andrei Plesu si altii). 

Mai multe detalii despre acest volum o sa va furnizez in curand. In continuare va invit sa aflati cateva informatii despre Ovidiu Pecican:

Ultima actualizare Miercuri, 26 Ianuarie 2011 12:11
Citeşte mai mult...
 
APEL LA PARTICIPARE PENTRU SELECTIA NATIONALA DE FILME ROMANESTI „Around the Très Courts” PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Luni, 24 Ianuarie 2011 09:39
Sub eticheta Around the Très Courts sunt grupate filme în afara competiţiei internaţionale, realizate în România. Este o ocazie excelentă pentru cineaştii amatori sau profesionişti, studenţii la film şi arte vizuale, sau pentru cei care au pur şi simpul o idee genială pe care doresc să o arate lumii întregi, să îşi demonstreze talentul.
 
Aveţi timp până pe 11 martie 2011 pentru a ne trimite filmele voastre foarte scurte însoţite de formularul de înscriere. Singura condiţie impusă este ca durata filmului sa nu depăşească 3 minute. Toate genurile sunt acceptate : ficţiuni, documentare, animaţie. Participarea este gratuită. Centrele Culturale Franceze din Cluj, Iaşi si Timisoara vor recepţiona filmele din toate colţurile ţării. În luna martie, un juriu format din specialişti ai audiovizualului, membri ai reţelei culturale francofone şi parteneri va selecţiona intre 10 şi 30 de filme româneşti care vor alcătui selecţia Around the Tres Courts 2011.
Citeşte mai mult...
 
Poezie rationala: INVATA ! PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Duminică, 23 Ianuarie 2011 18:30
Învata de la apa sa ai statornic drum.
Învata de la flacari ca toate-s numai scrum.
Învata de la umbra sa treci si sa veghezi.
Învata de la stânca cum neclintit sa sezi.
 
Învata de la soare cum trebuie s-apui.
Învata de la vântul ce adie pe poteci
Cum trebuie prin lume de linistit sa treci.
Învata de la toate caci toate-ti sunt surori,
Cum treci frumos prin viata,
                                                         Cum poti frumos sa mori!
 
Ultima actualizare Duminică, 23 Ianuarie 2011 18:39
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior491492493494495496497498499500UrmătorSfârşit »

Page 495 of 626

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact