logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA


Carte: "Trezirea inteligentei" de Jiddu Krishnamurti PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Miercuri, 02 Februarie 2011 09:37

Krishnamurti, socotit unul din marii ganditori ai veacului XX, a lasat o opera importanta, alcatuita indeosebi din discursurile pe care le-a rostit cu prilejul unor reuniuni anuale organizate in lumea intreaga.

O parte din temele prezentate in aceasta carte reprezinta conversatiile pe care Krishnamurti le-a purtat cu personalitati marcante (Jacob Needleman, Alain Naude, Aldous Huxley), interesate de ideile lui. Aceste dialoguri nu sunt discutii in sensul unor dezbateri sau argumentari, ci schimburi libere de idei intre oameni avand un scop comun si nazuind sa inteleaga probleme fundamentale.

Chestiunile abordate sunt esentiale pentru intelegerea omului si a libertatii sale adevarate. Potrivit lui Krishnamurti, o minte eliberata este aceea care a renuntat la vechile experiente si conditionari facand astfel loc bogatiei prezente, care asteapta sa fie patrunsa de o minte treaza, noua.

Citeşte mai mult...
 
Poezie rationala:“DACĂ”…de Rudyard Kipling PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Luni, 31 Ianuarie 2011 08:41
De poţi să nu-ţi pierzi capul, când toţi în jurul tău
Şi l-au pierdut pe-al lor, găsindu-ţi ţie vină;
De poţi, atunci când toţi te cred nedemn şi rău,
Să nu-ţi pierzi nicio clipă încrederea în tine;
De poţi s-aşepţi oricât, fără să-ţi pierzi răbdarea,
De rabzi să fii minţit, fără ca tu să minţi,
Sau când, hulit de oameni, tu nu cu răzbunarea
Să vrei a le răspunde, dar nici cu rugăminţi;
 
De poţi visa, dar fără să te robeşti visării,
De poţi gândi, dar fără să-ţi faci din asta un ţel,
De poţi să nu cazi pradă nicicând disperării,
Succesul şi dezastrul primindu-le la fel;
De rabzi s-auzi cuvântul rostit cândva de tine,
Răstălmăcit de oameni, ciuntit şi prefăcut;
De poţi să-ţi vezi idealul distrus, şi din ruine
Să-l reclădeşti cu ardoarea fierbinte din trecut;
 
De poţi risca pe-o carte întreaga ta avere,
Şi tot ce-ai strâns o viaţa să pierzi într-un minut,
Şi-atunci, fără a scoate o vorbă de durere,
Să-ncepi agoniseala cu calm, de la-nceput; Şi dacă corpul tău, uzat şi obosit,
Îl vei putea forţa să-ţi mai slujească încă,
Şi numai cu străşnicia voinţei tale,
Citeşte mai mult...
 
Carte: Ovidiu Pecican - "Mituri publice, mitologii cotidiene. Polemici" PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Duminică, 30 Ianuarie 2011 06:32
“Între spiritul polemic şi instinctual violenţei nemediate se află distanţa dintre un gentilom care se duelează şi un golan agresiv pe maidan.” (O. Pecican)

Volumul "Mituri publice, mitologii cotidiene. Polemici" semnat de către Ovidiu Pecican şi lansat pe 31 ianuarie 2011 de editura „Valea Verde” in Sighetu Marmaţiei va stârni multe polemici în jurul său datorită curajului de a arăta celor interesaţi să-şi deschidă ochii mai larg, că viaţa culturală românească post-revoluţionară nu există doar în Bucureşti şi că Provincia are un cuvant important de spus. Mai mult decât atât, Ovidiu Pecican are curajul de a contesta cu argumente, într-un mod elegant şi cavaleresc, activitatea unor nume sonore care monopolizează scena culturală autohtonă (nume precum Nicolae Manolescu, Gabriel Liiceanu, Andrei Plesu şi altii). Volumul conţine o colecţie de articole şi scrieri publicate în diverse ziare şi reviste culturale în ultimii ani de către reputatul profesor universitar de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Acest detaliu ar putea să-i determine pe unii cârcotaşi care n-au citit cartea să privească cu scepticism volumul de faţă şi să se întrebe ce sens are apariţia sa.  Dacă veţi avea îndrăzneala de a lectura această colecţie de polemici o să descoperiţi că materialele nu sunt deloc întâmplător alese, că există o anumită legătură între articole care fac cartea să fie un întreg coerent şi integru. Împărţit în 5 capitole, volumul ne poartă prin dezbateri despre oameni şi operele lor, iar aici aş aminti doar câteva nume: Marin Preda, omul atât de controversat al unor opere de necontestat pentru literatura română, Virgil Ierunca, Adriano Marino, Gaspar Miklos Tamas, Paul Goma, Nicolae Manolescu, Gabriel Liiceanu, Andrei Plesu, Dan. C. Mihăilescu, Sorin Adam Matei, Adrian Gavrilescu, Marius Lazăr, H.R. Patapievici., Stelian Tănase, Gabriela Adameşteanu. 
Ultima actualizare Duminică, 30 Ianuarie 2011 07:25
Citeşte mai mult...
 
INTERVIU cu Excelenţa Sa, Consulul General al Ucrainei la Suceava PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 29 Ianuarie 2011 14:00
1. Domnule Boiechko, au trecut câteva luni de când aţi fost numit pentru a doua oară în funcţia de Consul General al Ucrainei la Suceava. Ce funcţii îndepliniţi pe teritoriul României?
 
Mulţumesc pentru întrebare. Într-adevăr, sunt numit pentru a doua oară în funcţia de Consul General al Ucrainei la Suceava. Am ocupat acest post în 2001-2005, când am şi deschis prima instituţie consulară ucraineană în România. Anul acesta este a zecea aniversare de la înfiinţarea instituţiei. Revenind în Ucraina mai mult de patru ani am fost şef al Direcţiei din cadrul Ministerului de Externe al Ucrainei. Pe 30 octombrie 2010 am obţinut exequatur-ul Ministerului de Externe al României în numele Guvernului României, pentru desfăşurarea activităţii consulare pe raza circumscripţiei consulare, care numără 12 judeţe. Consulatul General al Ucrainei la Suceava, precum şi Consulatele Generale al României în Ucraina, au funcţii de activitate bine determinate, care, îndeosebi sunt prevăzute în Convenţia Consulară dintre Ucraina şi România din 3 septembrie 1992. Printre aceste funcţii sunt apărarea drepturilor cetăţenilor Ucrainei, care locuiesc permanent sau se află temporar în judeţele circumscripţiei consulare, oferirea sprijinului persoanelor juridice ucrainene pe aria circumscripţiei consulare, eliberarea documentelor la solicitarea acestora, eliberarea vizelor pentru intrare în Ucraina cetăţenilor străini, contribuirea colaborării transfrontaliere şi interregionale între Ucraina şi România, oferirea ajutorului, în numele Ucrainei, reprezentanţilor minorităţii naţionale ucrainene, domiciliaţi în judeţele circumscripţiei consulare etc.
Citeşte mai mult...
 
Editura "Valea Verde" va invita luni, 31 ianuarie 2011 la prima editie din "Dialogul Artelor" PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Vineri, 28 Ianuarie 2011 08:13
Editura "Valea Verde" va invita luni, 31 ianuarie 2011 la sala Radio Sighet (str. Plevnei nr. 8) de la orele 14:00 la prima editie din seria de evenimente culturale "DIALOGUL ARTELOR" ce va consta in lansarea volumului "Mituri publice, mitologii cotidiene. Polemici" semnat de catre Ovidiu Pecican, expozitie de fotografie semnata Amalia Lumei Pecican, expozitie de sculptura Ion Bledea si un moment muzical Raluca Michnea (vioara). 
 
Puteti citi AICI un interviu cu Ovidiu Pecican iar de AICI puteti afla mai multe informatii despre cariera si opera sa. 
 
Editura Valea Verde isi doreste sa realizeze  seria de evenimente culturale "DIALOGUL ARTELOR" la fiecare doua luni, iar daca va reusi o sa insemne un castig  imens pentru cultura in orasul nostru. Pana in prezent au aparut cateva carti foarte valoaroase sub aceasta editura iar planul pentru acest an este unul bogat in volume de mare interes. Doresc sa felicit organizatorii acestui proiect si sa le doresc mult succes in organizarea cator mai multe evenimente culturale!   
Ultima actualizare Vineri, 28 Ianuarie 2011 15:41
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior491492493494495496497498499500UrmătorSfârşit »

Page 493 of 626

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact