logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA


Leonida Neamtu revine in atentia cititorilor la 20 de ani de la moartea sa PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Luni, 14 Martie 2011 17:29

Vineri  18.03.2011, incepand cu orele 14.00 la avea loc la Cluj (NR. la sediul Fundatiei Carpatica, din B-dul Eroilor nr.16, sala Casa Artelor, parter, Cluj-Napoca), o lansare de carte de mare interes pentru sigheteni. Este vorba de o prima carte dintr-o serie de reditari in colectia de autor a scriitorului Leonida Neamtu, un autor deosebit care a trait si a facut liceul in Sighet la liceul "Dragos Voda". Printr-un efort colectiv al unui grup de fani cu familia s-a reusit editarea impreuna cu editura Dacia XXI, a romanului  “Jurnalul oficial al misiunii Scorbowsky”, care va fi urmat si de alte volume ("Acolo unde vântul rostogoleşte norii". "Chirie pentru speranţă", "Aventură şi contraaventură", "La Goulue dansează cu Chocolat"). Efortul a fost cu atat mai mare cu cat acesta carte este prima reeditare la 20 de ani de la moartea scriitorului.

Se doreste si se spera lansarea oficiala si la Sighet, deoarece a fost unul din scriitorii cei mai importanti ce au trait in orasul nostru.

 Leonida Neamţu s-a născut la Soroca – Republica Moldova, la 26 august 1934, într-o familie de intelectuali; părinţi: Vladimir şi Ecaterina.
   În 1940 familia Neamţu se refugiază în România, ajungând la Vişeu şi apoi la Sighet. Şcoala primară o urmează la Vişeu, iar la Sighet urmează în continuare liceul Dragoş Vodă. În anii 1950 vine la Cluj unde urmează Facultatea de Filologie.

Ultima actualizare Luni, 14 Martie 2011 19:46
Citeşte mai mult...
 
Miercurea de poezie: Al doilea recital de poezie şi muzică la Teatrul Municipal din Baia Mare PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 14 Martie 2011 11:42
Teatrul Municipal din Baia Mare şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş,  în colaborare cu Asociaţia Scriitorilor din Baia Mare, Revista „Nord Literar”, Cenaclul Scriitorilor din Maramureş şi Direcţia pentru Cultură Maramureş organizează seria de recitaluri de poezie şi muzică „Miercurea de poezie”, care va avea loc din două în două săptămâni la sala „Studio” a Teatrului Municipal din Baia Mare.

  Manifestarea se va desfăşura pe parcursul întregului an, intrarea va fi liberă iar poeţii care vor recita – selecţionaţi dintre cei mai valoroşi creatori maramureşeni - vor beneficia de o prezentare făcută de o personalitate din domeniul artistic şi de acompaniamentul muzical al pianistului Petru Damşa.
Citeşte mai mult...
 
Carte: Thomas Hardy - "Departe de lumea dezlantuita" PDF Imprimare Email
Duminică, 13 Martie 2011 06:18
O poveste tumultoasă despre destine care se împletesc şi caractere care se formează pe fundalul pasiunilor dezlănţuite şi-al sentimentelor reţinute.

De multă vreme nu mă mai dau în vânt după romanele de dragoste. Pentru că toate poveştile din ele par să se împlinească din voia autorului şi nu în mod natural, de parcă aşa le-ar fi fost dat. Însă o poveste frumoasă, spusă cu măiestrie, în care printre celelalte întâmplări se împleteşte şi dragostea, îmi merge direct la suflet. Pentru că într-o astfel de poveste autorul pare să aibă doar rol de mijlocitor, cineva povestind lucruri care s-au petrecut aievea. Hardy este unul din acei puţini povestitori desăvârşiţi care reuşesc să dea viaţă unor personaje şi întâmplări născocite.

Departe de lumea dezlănţuită este unul din acele romane care prind viaţă în faţa ochilor în timp ce citeşti, te simţi transportat într-un timp şi între nişte oameni la fel de reali ca şi tine. Astfel, romanul se deschide cu descrierea fermierului Gabriel Oak, care este prezentat ca fiind un om la fel ca toţi ceilalţi, lăsând doar să se întrevadă nişte trăsături care l-ar putea face să fie ceva mai deosebit de aceştia. După această scurtă introducere, rămâi cu impresia că vei citi o carte despre viaţa lui, însă continuând, te întrebi dacă nu cumva te-ai înşelat, pentru că în prim plan este adusă Bathsheba Everdene.
Ultima actualizare Sâmbătă, 12 Martie 2011 17:44
Citeşte mai mult...
 
Piesa de teatru PURICELE (regia Horatiu Malaele) PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 12 Martie 2011 08:10
Vizionati in continuare urmatoarele parti ale piesei de teatru "Puricele"  (regia Horatiu Malaele):
Ultima actualizare Sâmbătă, 12 Martie 2011 08:39
Citeşte mai mult...
 
Cum au spart românii codul spionajului horthyst PDF Imprimare Email
Miercuri, 09 Martie 2011 20:10

În perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, Politia Româna, alaturi de alte institutii de siguranta nationala, mergând pe filonul informativ al SSI, au anihilat o serie de organizatii de spionaj maghiare, foarte periculoase, care activau pe teritoriul României. Rezultatele acelei munci informative si operative au fost raportate si Ministerului Afacerilor Straine.

Cifrarea si decodificarea mesajelor

Cea mai importanta organizatie maghiara de spionaj a fost cea condusa de Márton Ánton. Informatiile cu caracter militar culese de Márton Ánton prin observatii proprii, deduse din conversatii sau comunicate lui de diferiti agenti, erau cifrate cu ajutorul cartii "Píszkos Fred Visszatcr" (Întoarcerea mizerabilului Fred). Din aceasta carte, de la pagina 100, rândul 6, se extrageau 13 litere ale alfabetului, astfel încât aceste litere sa nu se repete. Ele erau scrise în ordinea extragerii, apoi numerotate în ordine alfabetica cu numere de la 1 la 13. Presupunând ca literele extrase erau: s, d, o, r, v, t, i, b, m, c, z, a, l, numerotate cu cifre de la 1 la 13 în ordinea lor alfabetica, se obtinea urmatorul sir de numere: 10, 4, 8, 9, 12, 11, 5, 2, 7, 3, 13, 1, 6. Aceasta serie numerica era cheia cu care Marton Ánton îsi cifra mesajele pe care le transmitea.

Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior481482483484485486487488489490UrmătorSfârşit »

Page 487 of 626

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact