logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
Prima traducere integrala in limba romana a lucrarii Summa theologica de Toma din Aquino PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 30 Mai 2009 08:30

Toma din Aquino - Summa TheologicaPolirom publica in premiera traducerea integrala in limba romana, in patru volume, a celei mai importante opere a lui Toma din Aquino, Summa theologica. Conceputa ca o impresionanta sinteza, Summa theologica constituie pentru cititor o cale regala de intrare in spiritualitatea Evului Mediu occidental. Toma din Aquino a fost condamnat, in 1277, la trei ani dupa moartea sa, de oficialitatile ecleziastice pentru 63 de teze din Summa theologica, fiind reabilitat ulterior si sanctificat  in 1324.

Volumul intii este prefatat de Adriano Oliva, O.P., si tradus de un colectiv format din Alexander Baumgarten (coordonator), Cristian Bejan, Andrei Bereschi, Gabriel Chindea, Marcela Ciortea, Emanuel Grosu, Laura Maftei, Mihai Maga, Adrian Muraru, Laura‑Maria Popoviciu, Vasile Rus, Delia  Sãvinescu si  Wilhelm Tauwinkl.

Summa theologica, volumul al II-lea este in curs de aparitie, informeaza editura Polirom.

Toma din Aquino a ilustrat in cea mai importanta opera a sa, Summa theologica, spectacolul unei vieti intelectuale magnifice, care a reunit teologia si filosofia intr-un efort de intelegere a Creatorului si a ordinii creatiei. Alaturind sursele grecesti si arabe ale filosofiei celor iudaice si patristice ale crestinismului, el a realizat o sinteza a carierei sale intelectuale. Expresie vie atit a solutiilor pe care gindirea scolastica le-a dat problemelor ce izvorau din sursele mentionate, cit si a tensiunilor in urma carora s-a nascut modernitatea europeana. Summa theologica poate fi inteleasa doar prin prisma circumstantelor in care a aparut, fiind un dialog al ideilor vehiculate de dominicani, franciscani si seculari in mediul intelectual de la Universitatea din Paris a secolului al XIII-lea. Acest volum cuprinde integral prima parte a operei, dedicata chestiunilor de teologie speculativa, angelologie, antropologie si filosofie politica, urmind ca in celelalte trei volume, ce reunesc partile a doua si a treia din Summa, sa intilnim chestiuni de teologie morala, filosofia dreptului si teologia sacramentelor.

Citeşte mai mult...
 
10 motive pentru a pune mâna pe-o carte (I) PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 30 Mai 2009 06:58

1. De plăcere. E motivul cel mai important. Cititul nu e o corvoadă, nu e o activitate care trebuie bifată pentru că te bate cineva la cap sau pentru că vine examenul şi n-ai încotro. Literatura e, în fond, divertisment, a citi o carte poate fi cel puţin la fel de amuzant cu a urmări un film sau cu a privi un serial la TV. Dacă n-aţi mai citit de mult şi Dostoievski vi se pare o corvoadă, începeţi cu o carte uşor abordabilă, un thriller, un roman de aventuri, un policier.

2. Pentru că lectura dezvoltă vocabularul. Aceasta e, de la clasa a cincea încolo, o propoziţie-reflex, toţi şcolerii o ştiu. Dar e un fapt adevărat: cărţile sunt o şcoală şi un teren de antrenament grozav. Nimeni nu va trece peste nivelul fondului lexical de bază al limbii române, peste exprimările şi noţiunile strict utilitare, fără ajutorul unei cărţi. Şi nimeni nu va stăpâni cum trebuie gramatica dacă şi-o va exersa doar la colţul străzii.

3. Pentru că cititul dezvoltă cultura generală. E, iarăşi, o frază pe care elevii mi-o recitau cu ochii închişi. Nu ştiu dacă îi pricepeau pe deplin înţelesul, însă ştiau să o recite foarte bine. Profesorilor le place să audă, din când în când, că lectura dezvoltă vocabularul şi că aceasta face bine culturii generale. Le dă, cred, sentimentul că îşi fac datoria. Însă, chiar aşa e: cultura generală are, de pe urma cărţilor, mult de câştigat.

Citeşte mai mult...
 
Noi suntem românii liberi... PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 30 Mai 2009 06:35

Noi suntem românii liberi…

Autor: Pop Anamaria clasa a X-a E (CNDV Sighet)

Profesor coordonator: Voinaghi Marius

Cuvântul libertate îşi are originea încă din cele mai vechi timpuri, îl regăsim şi în limba latină - libertas, libertatis-cuvânt care înseamnă întocmai libertate.Prima definiţie a acesteia datează încă din secolul al XVIII-lea, pe care o găsim în ’’ Declaraţia drepturilor omului şi ale cetaţeanului’’ în articolul al IV-lea ‘’Libertatea constă în a face tot ceea ce nu dăunează altuia’’, acelaşi document precizează dobândirea libertăţii odată cu naşterea.

Sub domnia acestui cuvânt, LIBERTATE, gravitează întreaga istorie.

Toate popoarele au luptat pentru acest drept, indiferent de epocă ţelul vieţii a reprezentat independenţa proprie, apogeul acestui ţel a fost atins în secolul luminilor, când liberteatea a fost recunoscută ca un drept ’’natural şi imprescrptibil’’.

Ultima actualizare Sâmbătă, 30 Mai 2009 14:27
Citeşte mai mult...
 
Micii creatori şi reviste şcolare maramureşene de referinţă PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 30 Mai 2009 05:52

De o vreme-ncoace, între cercurile şcolare judeţene şi cel al Cenalcului Scriitorilor există o colaborare constantă. Copii din Poienile de Sub Munte, Tg. Lăpuş, Săliştea de Sus, Seini, Livada (Satu Mare) au fost invitaţii condeierilor maramureşeni ori la rândul lor au fost oaspeţii micilor-mari literaţi din Tăuţii Măgherăuş sau Mireşu Mare. Un dialog între generaţii benefic. Cu atât mai mult cu cât Maramureşul rămâne pe un loc fruntaş pe ţară, în ceea ce priveşte valoarea creatorilor şi a numărului de reviste şcolare performante. Aproape nu este şcoală în judeţ fără o revistă care să oglindească viaţa literar-artistică a elevilor, cu rezultate notabile, atât în plan judeţean cât şi naţional. În ceea ce ne priveşte, anul acesta de “Ziua Internaţională a Copilului”, publicăm texte ale celor care provin din şcoli fără renumele unor Colegii arhicunoscute, dar care bat la porţile performanţelor aşa cum şi noi îi aşteptăm în speranţa că literatura viitorului este pe mâini bune. Toate poemele de mai jos provin, selectiv, din revistele “Semnal”, Săliştea de Sus, “Dintre sute de catarge”, Mireşu Mare, premiate la ultima ediţie a revistelor şcolare, dar şi din Maramureşul de peste Tisa.

Citeşte mai mult...
 
Ioan Bud (30 mai 1880 – 7 august 1950) PDF Imprimare Email
Vineri, 29 Mai 2009 11:34
Oricât de incredibil ar părea, Maramureşul a dat pe cel mai important specialist în economie pe care l-a avut Ungaria de după Primul Război Mondial. Ioan Bud s-a născut la 30 mai 1880 la Dragomireşti. Studiile universitare le face la Budapesta unde în anul 1902 obţine diploma de doctor la Facultatea de Ştiinţe. Datorită cunoştinţelor dar şi hărniciei de care a dat dovadă, cariera tânărului a fost chiar de pe băncile facultăţii un ascendentă: ca specialist, pe lângă cursurile susţinute în cadrul aceleiaşi facultăţi, a primit însărcinări importante de la Ministerul Economiei. Ulterior, ajunge profesor al Facultăţii de ştiinţe budapestane, iar în timpul guvernului Bethlen, a fost ministru fără portfoliu la Ministerul Bunăstării (Közélelmezési Miniszter) şi ca atare preşedinte al Consiliului Bunăstării (1922-1924). În condiţii dificile pentru ţară, între 1924 şi 1928 preia conducerea Ministerului de Finanţe, perioadă în care - datorită politicii bine-gândite – realizează reforma financiară. De numele lui este legată introducerea unei noi valori pentru moneda „pengő” (1 pengő = 12.500 korona), şi proiectul de lege pentru reducerea procentuală a impozitelor. Deasemena, a iniţiat şi mai apoi a luat parte activă la organizarea Băncii Naţionale Maghiare. Prin reorganizarea economiei şi sistemului financiar maghiar, Ioan Bud a relansat dezvoltarea economică a Ungariei de după război.
Ultima actualizare Vineri, 29 Mai 2009 16:53
Citeşte mai mult...
 
Marina Cristina si Bardos-Nagy Kinga au cantat aseara in Sighet PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Vineri, 29 Mai 2009 06:52

Marina Cristina si Bardos-Nagy KingaJoi, 28 mai 2009, de la ora 19:00, la sala “George Enescu” a Scolii de Muzica din Sighet, in fata a aproximativ 50 de persoane, a avut loc timp de o ora si jumatate, un recital foarte reusit de muzica clasica sustinut de Marina Cristina (vioara) si Bardos-Nagy Kinga (pian). Ambele sunt absolvente ale Academiei de Muzica “Gh. Dima “ din Cluj Napoca, Marina Cristina (vioara), fosta eleva a Scolii de Muzica Sighet, clasa conf. univ. dr. Dorina Mangra, iar Bardos-Nagy Kinga (pian), clasa asist. univ. Edith Horvath. Cele doua tinere au interpretat partituri de Bach, Beethoven, Ysaye, Schumann, Grieg. Dupa ce Marina Cristina si Bardos-Nagy Kinga au interpretat fiecare cateva partituri, in ultimele 20 de minute ale spectacolului, cele doua au cantat impreuna, oferind publicului prezent un duet de exceptie. Din pacate, vremea urata de afara i-a tinut departe de multi sigheteni de sala de spectacol. Vreau sa cred ca acesta este motivul pentru care s-au aflat atat de putini spectatori in sala, cu atat mai mult cu cat intrarea a fost libera. Evenimentul a fost organizat de catre Clubul Rotary Sighet.

Pentru cei care si-au dorit sa ajunga la spectacol le oferim aici cateva secvente video din cadrul recitalului.

Ultima actualizare Vineri, 29 Mai 2009 07:14
Citeşte mai mult...
 
MADE in ROMANIA - un spectacol semnat Dan Puric PDF Imprimare Email
Miercuri, 27 Mai 2009 18:32

Dan PuricCompania de teatru 'PassePartout D.P.' prezinta spectacolul 'MADE IN ROMANIA' avand scenariul si regia semnate de Dan Puric. Spectacolul plin de umor si laconice povesti pline de haz, este o viziune romaneasca asupra sufletului lumii. Aproape nimic din ce este omenesc nu lipseste din acest puzzle al conditiei individului si a societatii.

Spectacolul plin de umor si laconice povesti pline de haz, este o viziune romaneasca asupra sufletului lumii. Aproape nimic din ce este omenesc nu lipseste din acest puzzle al conditiei individului si a societatii, derulat in ritmuri si imagini naucitoare, in care artele martiale se intalnesc cu valsul, iar parodia suculenta la adresa unor sintagme din filmul japonez este contrapunctata, in final, de vitalitatea dezlantuita a dansului popular. Spectacolul se bazeaza pe sinteza unor diferite mijloace de expresie scenica: step, pantomima, dans, lumini si muzica, spirit si emotie....

Ultima actualizare Miercuri, 27 Mai 2009 18:35
Citeşte mai mult...
 
Recital de muzica clasica cu Marina Cristina si Bardos-Nagy Kinga PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 26 Mai 2009 13:57

Joi, 28 mai 2009, ora 19:00, la sala “George Enescu” a Scolii de Muzica din Sighet va avea loc un recital de muzica clasica sustinut de catre doua absolvente ale Academiei de Muzica “Gh. Dima “ din Cluj Napoca. Isi dau concursul:

Marina Cristina (vioara), fosta eleva a Scolii de Muzica Sighet, clasa conf. univ. dr. Dorina Mangra;

Bardos-Nagy Kinga (pian), clasa asist. univ. Edith Horvath

In program vor fi lucrari de Bach, Beethoven, Ysaye, Schumann, Grieg.

Evenimentul este organizat de catre Clubul Rotary Sighet.

INTRAREA LIBERA!

Ultima actualizare Marţi, 26 Mai 2009 14:04
Citeşte mai mult...
 
Maria Marica, laureata Concursului de Interpretare Instrumentală de la Sighet PDF Imprimare Email
Luni, 25 Mai 2009 11:38

În 22 şi 23 mai, la Sighet s-a desfăşurat cea de-a XVII-a ediţie a Concursului Internaţional de Interpretare Instrumentală şi Arte Vizuale, organizat de Şcoala de Muzică şi Artă Plastică, cu participarea a 165 de tineri instrumentişti din ţară şi de peste hotare. Ediţia din acest an a fost onorată la secţiunea de interpretare instrumentală de concurenţi din Ungaria, Republica Moldova şi Ucraina, iar cea de arte plastice, prin lucrările lor, de tineri din Bulgaria, Cehia, Ucraina.

Concursul a fost instituit în anul 1992 ca o competiţie între Şcoala de Muzică din Sighetu-Marmaţiei şi Liceul de Artă din Baia Mare, ca, începând din anul următor, prin tenacitatea directorului Nicolae Paraschiv şi a profesorilor şcolii, să devină unul dintre cele mai importante competiţii de gen din ţară. De la ediţia a XI-a s-a înscris în calendarul evenimentelor muzicale din centrul Europei.
La faima concursului a contribuit şi seriozitatea şi imparţialitatea juriului, alcătuit din profesorii şcolilor participante, avându-l de zece ani preşedinte pe dr. Gabriel Banciu, profesor universitar, prorector al Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.
“Într-o lume a schimbării, organizatorii şi-au păstrat netulburat crezul în importanţa unei confruntări a valorilor estetice, a imaginaţiei artistice şi persuasiunii interpretative”, a afirmat dr. Gabriel Banciu. “Departe de ariditatea unui simplu concurs şcolar, manifestarea a reuşit să suscite un interes care reuneşte în fiecare an concurenţi din zone din ce în ce mai îndepărtate: deschiderea internaţională pe care competiţia a obţinut-o este conformă cu statutul de limbaj universal al artei. Cei peste 160 de tineri prezenţi la actuala ediţie au dovedit că, indiferent ce se întâmplă în lume pe plan economic, arta nu este în criză”, a mai spus dr. Baciu.

Ultima actualizare Luni, 25 Mai 2009 18:47
Citeşte mai mult...
 
Filmul lui Corneliu Porumboiu "Poliţist, adjectiv" a obţinut două premii la Cannes PDF Imprimare Email
Duminică, 24 Mai 2009 18:58

Corneliu PorumboiuFilmul românesc a mai înregistrat o victorie importantă. "Poliţist, adjectiv" al lui Corneliu Porumboiu a fost distins cu două premii la Festivalul de la Cannes. Cel al presei şi premiul juriului de specialitate. Pelicula era oricum favorita competiţiei, după ce a primit recenzii excelente din partea presei internaţioanale. "Poliţist, adjectiv" va putea fi văzut în premieră în România la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, care va avea loc in perioada 30 mai - 7 iunie.

Filmul "Poliţist, adjectiv", al regizorului român Corneliu Porumboiu, a fost proiectat la Cannes în cadrul secţiunii Un Certain Regard. Pelicula prezintă povestea unui tânăr poliţist din provincie, care îşi pierde încrederea în meseria sa.

Ultima actualizare Duminică, 24 Mai 2009 19:04
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior291292293294295296297298299300UrmătorSfârşit »

Page 300 of 313

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact