logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
GHEORGHE PÂRJA: NICHITA STĂNESCU ÎN MARAMUREŞ PDF Imprimare Email
Duminică, 03 Octombrie 2010 21:22

Era după mijlocul lunii martie a anului 1980. Urcam cu o maşină, în care se afla Nichita, pe frumoasa Vale a Izei. Era o Dacie 1300. Chiar îmi aduc aminte de numărul şi culoarea ei. Numărul, ca un joc al destinului. 1-MM-6006 iar culoarea galbenă, mai rară pe acea vreme, atrăgea atenţia oamenilor de prin sate. La volan se afla chiar proprietarul ei, colegul de presă, Romulus Roman, acum trăitor undeva pe meleaguri americane, câştigător al Loteriei Vizelor din Statele Unite ale Americii. Romi (cum îi spuneam prietenii, apoi şi Nichita) s-a arătat extrem de bucuros să-l ducă pe Nichita şi pe Dora prin Maramureş. După neuitata seară de la Finteuşu Mare am dormit în Baia Mare. De aici ne-am îndreptat spre Borşa. Cu două popasuri obligatorii. Unul la Deseşti iar altul la Săliştea de Sus. Oprirea la Deseşti era motivată de lansarea la şcoală a volumului de versuri Dimineaţa cuvîntului al poetului Petre Got, de naştere din acest loc. Popasul la Săliştea de Sus a fost sugerat de poetul Ion Iuga, care a venit cu Nichita din Bucureşti şi era fiu al satului (acum oraş) Săliştea de Sus. Despre prezenţa lui Nichita la Deseşti voi scrie într-un alt capitol al acestei cărţi.
               Revin la drumul pe Valea Izei. O zi luminoasă de martie. Nichita stătea pe locul din faţă de lângă şofer. Eu cu  Dora Stănescu pe bancheta din spate. Admira peisajul. La un moment dat ne propune un popas. Aşa ne-am oprit lângă Podul Slătioarei, pe o pajişte abia înverzită de pe malul apei. Alături un pâlc de arini care dădeau în mugur. Nichita, care a prins gustul horincii din Maramureş, îmi cere o înghiţitură: “Dă-mi un ştiuţ de horincă”, îmi spune poetul. Ştiam ce trebuie să fac când pronunţa acest cuvânt dar atunci nu prea i-am priceput sensul. A luat o înghiţitură direct din sticlă. Se bucura de pădurea care se întindea în faţa ochilor. Nu ştiu ce curiozitate l-a îndemnat să mă întrebe: ce-i dincolo de astă pădure? Parcă mi-a ghicit gândul pe care doream să-l spun: acolo-i satul Glod, locul de naştere al Fraţilor Petreuş. Nichita care preţuia muzica profundă a Maramureşului, deci şi a Fraţilor Petreuş, ne propune brusc: hai să mergem să-i cunosc şi eu. S-a domolit doar când i-am explicat că interpreţii nu mai locuiesc în Glod. Păcat, spune mai mult pentru el marele poet. Îmi închipui acum, dacă ajungeam atunci în Glod ce bucurie îl cuprindea pe învăţătorul Petru Albu, colegul meu de liceu pedagogic. Popasul de lângă Iza a primit o semnificaţie aparte pentru mine. L-am văzut pe Nichita acordând autografe. Roman Romulus avea o culegere de poezie Luceafărul - Măiastra - Maramureş alcătuită de Mihai Olos şi Ion Bogdan. Cei doi obişnuiau să însoţească întâlnirile din Maramureş cu câte-o plachetă care cuprindea poezii ale scriitorilor invitaţi, dar şi ale unor poeţi din Maramureş. Cea pe care o avea Roman la el apăruse cu prilejul prezenţei unor redactori-scriitori ai revistei Luceafărul în Maramureş în colaborare cu revista de cultură Măiastra, obsesia lui Olos. Pe ultima copertă a plachetei era scris:

Ultima actualizare Luni, 04 Octombrie 2010 05:39
Citeşte mai mult...
 
Despre omul frumos cu Dan Puric PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 03 Octombrie 2010 09:31
Desprea omul frumos - Descriere.
Poate ca acesti oameni frumosi suntem noi si am uitat. Suntem reeducati astfel incat sa ne blestemam conditia de romani, sa purtam cu umilinta aceasta haina pe care Dumnezeu a dat-o fiecarui neam prin care este un popor aparte. Omul frumos se afla printre noi, el doar trebuie sesizat, recunoscut. Numai ca nu mai avem aceasta capacitate de a recunoaste frumosul din noi. Intalnirea este o marturisire despre felul cum poti sa fii surprins intr-un imperiu al uratului de ghiocelul frumosului.
 
"Dupa atat amar de bascalie si deznadejde, de autoflagelare, a sosit ceasul sa spuna cineva, patrunzator si adecvat, ca nu este chiar o nenorocire sa fii roman. Dimpotriva. Dan Puric are o alcatuire orfica - aceasta fiind opusul retoricii. Flautul sau fermecat vine din adancurile natiei si are afinitati organice cu interogatiile pe care si le-au pus in acelasi sens intelectualii interbelici. Numai ca nu foloseste semnul intrebarii in interventiile sale publice. Spre deosebire de intelectualii nostri, Dan Puric aduce cu sine afirmatia, lasand dubiile si aporiile pe seama belferilor. Leaga natia de Dumneze cat se poate de strans si nu vede in romani indivizi, ci persoane (...). Dan Puric n-a aparut intamplator acum. Cu o vorba a lui Iorga: vremea l-a scos in cale." (Dan Ciachir).
Ultima actualizare Duminică, 03 Octombrie 2010 10:38
Citeşte mai mult...
 
Festivalul de Poezie- 1 octombrie 2010 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 02 Octombrie 2010 16:16
Liceul Regele Ferdinand a gazduit pe data de 1 octombrie in cabinetul Nichita Stanescu, participantii din cadrul Festivalului de Poezie. A fost o intalnire emotionanta. Elevii mei au ,,impodobit ''cabinetul Nichita Stanescu cu frunze culese de la Gradina Morii pentru a crea un mediu amiabil..o emotie de toamna...Au venit poeti in numar mare si am fost onorati de prezenta lui Gh.Grigurcu, care ne-a relatat cum l-a cunoscut pe N.Labis. Dupa ce fiecare poet si-a citit poemele pregatite, adolescentii au creat un moment surpriza: le-au citit din poemele participantilor la Festivalurile de poezie anterioare cerandu-le sa ghicesca POETUL. A fost amuzant, frumos, emotionant, iar pozele sunt graitoare !"ne-a transmis doamna profesoara, Bout Odarca.
Ultima actualizare Duminică, 03 Octombrie 2010 10:36
Citeşte mai mult...
 
Poezie:Florian Pittis recitand "Cugetarile sarmanului Dionis" PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 02 Octombrie 2010 09:55
 
Luni debuteaza sezonul premiilor Nobel 2010 PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 02 Octombrie 2010 08:42
Un nou debut de sezon pentru premiile Nobel. Luni, la Stockholm, va avea loc decernarea premiului pentru medicina, festivitatea urmand sa culmineze cu premiul pentru pace, al carui laureat va crea, potrivit specialistilor, mai putina rumoare decat cel din 2009, presedintele american Barack Obama, scrie Mediafax.
 
Premiul Nobel pentru pace este, impreuna cu premiul Nobel pentru literatura, unul dintre cele mai asteptate dintre aceste distinctii decernate in fiecare an, care recompenseaza, totodata, descoperirile si operele exceptionale din medicina, fizica, chimie si economie. Comitetul norvegian va trebui sa aleaga in acest an dintr-un numar record de 237 de candidati, printre care se afla disidenti chinezi si creatorii internetului. Premiul Nobel pentru pace va fi decernat la Oslo pe 8 octombrie.
 
Sezonul premiilor Nobel va debuta insa luni, 4 octombrie, prin acordarea premiului pentru medicina, iar premiile Nobel pentru fizica, chimie, literatura si economie vor fi anuntate pe 5, 6, 7, respectiv 11 octombrie, la Stockholm, orasul natal al industriasului Alfred Nobel.
Citeşte mai mult...
 
Teatrul Municipal Baia Mare - programul spectacolelor pe luna octombrie PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 29 Septembrie 2010 10:15

Duminică, 03.10   ora 18,00            

ÎNDRĂGOSTIŢII  DIN ANCONA  Regia: Andrei MihalacheScenografia: Mihai Vălu  

Marţi, 05 oct ora 10,00                   

LUPUL ŞI CEI TREI PURCELUŞI Spectacol pentru copii

Regia: Dan Ţopa

Scenografia: Sorana Ţopa

Sâmbătă, 09 oct     

LUPUL ŞI CEI TREI PURCEŞUŞI  la Festivalul Internaţional de Teatru de la Bucureşti

Miercuri, 13.10  ora 19,00 

Ultima actualizare Miercuri, 29 Septembrie 2010 10:28
Citeşte mai mult...
 
Sigheteanul Paulin Giurgi a publicat o noua carte in Germania, de data aceasta despre satul natal Glod PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 27 Septembrie 2010 16:48

In urma cu ceva vreme am scris un articol pe Sighet Online despre un student roman, Paulin Giurgi originar din Sighetu Marmatiei, Maramures care a publicat in Germania o carte despre huliganismul din stadioane. Zilele trecute am aflat ca in urma cu 2 luni a aparut a doua carte a lui Paulin Giurgi la editura “Grin” din München. De data aceasta este vorba de lucrarea de masterat a lui Paulin Giurgi care a fost publicata de o editura germana. Lucrarea este un studiu de caz al satului Glod, jud. Maramures unde autorul si-a petrecut copilaria si este scrisa in limba engleza. Giurgi descrie in primele capitole metodele cercetarii sale si diferitele teorii ale dezvoltarii relevand nu numai fatetele sociale, politice si economice ale dezvoltarii dar si importanta conceptului “good governance” in contextul cazurilor celebre de coruptie dezvaluite in ultimii ani in tarile vestice despre care se credea ca au reusit sa starpeasca coruptia.

Satul Glod din judetul Maramures, ofera un numar impresionant de intelectuali pana in prezent. Marele etnolog si om de cultura prof. Dr. Mihai Pop sau indragitii rapsozi Fratii Petreus sunt doar cazurile ajunse celebre din Glod. Glodul este in general mult mai dezvoltat economic si social decat satele din regiune cu acelesi premise (infrastructura asemanatoare, aprox. acelasi numar de locuitori, etc..); Paulin Giurgi incearca sa afle cauzele dezvoltarii Glodului comparandul cu alte sate Maramuresene asemanatoare: Valea Stejarului, Breb, Salta, Slatioara.

Ultima actualizare Luni, 22 Noiembrie 2010 12:33
Citeşte mai mult...
 
Programul Festivalului International de Poezie (1-3 octombrie 2010) PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 27 Septembrie 2010 11:28
Programul Festivalului International de Poezie
Ediţia a XXXVII-a, Sighetu Marmaţiei, 1-3 octombrie 2010
 
Vineri, 1 octombrie, ora 11,30, Casa municipală de Cultură:
Deschiderea FESTIVALULUI
 
Ora 13,00, Colegiul Naţional DRAGOŞ  VODĂ,

Liceul  REGELE FERDINAND:

INTÂLNIREA SCRIITORILOR CU TINERII

Ora 17, Deseşti:

SERILE DE POEZIE  NICHITA STĂNESCU
 
Sâmbătă, 2 octombrie, ora 10,30, SALILE de EXPOZIŢII:
LAURENŢIU ULICI în conştiinţa contemporanilor

Moderator Gheorghe Grigurcu

Ultima actualizare Luni, 27 Septembrie 2010 11:40
Citeşte mai mult...
 
Miercuri, 29 septembrie 2010, prima lecturiada din anul acesta scolar PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Luni, 27 Septembrie 2010 09:32

Miercuri, 29 septembrie 2010, la Liceul Teoretic "Regele Ferdinand", cabinetul "Nichita Stanescu", va avea loc cu incepere de la ora 14:00 prima editie a acestui an scolar a Lecturiadei. Organizatorii incearca sa reuneasca cerchistii din anii anteriori care sunt asteptati cu ultimele carti citite, dar se doreste si cooptarea bobocilor din clasa a IX-a. Scopul acestui demers este de a-i atrage pe elevi inspre lectura de placere, la acest demers de exceptie nelipsind nici profesorii de romana prezenti constant cu elevii lor la aceste lecturiade, ne-a declarat doamna prof. dr. Bout Odarca.

Citeşte mai mult...
 
Carte: Mario Vargas Llosa - "Conversație la Catedrala" PDF Imprimare Email
Duminică, 26 Septembrie 2010 09:50

Dincolo de inventivitatea aplicată formei şi stilului, Mario Vargas Llosa are o concepţie conservatoare cu privire la roman: acesta este oglinda lumii. Spre deosebire de oglinda realismului clasic, cea pe care o construieşte Vargas Llosa în Conversaţie la Catedrala străbate orice suprafaţă, dezgoleşte şi reflectă gîndurile cele mai intime, temerile de neîmpărtăşit şi plăcerile bine ascunse. Altfel, autorul este fidel motto-ului balzacian: „Il faut avoir fouillé toute la vie sociale pour être un vrai romancier, vu que le roman est l’histoire priveé des nations”. Dacă aţi citit pînă acum despre Conversaţie la Catedrala că este o carte monumentală, un roman mare, o scriere complexă, grandioasă etc., aţi citit bine. Autorul nu glumeşte deloc cu acest roman scris cu intenţia de a fi total, de a cuprinde toate faţetele lumii, de la individual, profund intim, la social şi politic.

Pe de-o parte, este un tablou al schimbării sociale: un regim politic – dictatura militară a lui Odria – este înlocuit de altul, trecere care nu e lipsită de evenimente violente. Dictatura odriistă este descrisă în toate detaliile sordide ale oricărui regim politic, totalitar sau nu: contracte economice bazate pe fidelitatea faţă de Preşedinte, şantaj, intrigi, politicieni abili, linguşitori de profesie, cameleoni politici, executanţi slugarnici şi miniştri de formă; apoi petreceri dezmăţate, cheltuieli exorbitante, lux ostentativ, slăbiciuni exhibate, aroganţa celor care se cred nemuritori, de neînlocuit; decenţa pătată a aristocraţiei, a familiilor pentru care bogăţia e o stare de fapt, naturală şi transmisibilă; şi, de cealaltă baricadă, ridicolul revoluţionarilor, grevele abil înăbuşite, credinţa pasională într-o ideologie, tinereţea revoltată, politica din camere obscure de hotel, din cafenele şi baruri studenţeşti…

Ultima actualizare Duminică, 26 Septembrie 2010 09:56
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior261262263264265266267268269270UrmătorSfârşit »

Page 261 of 313

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact