logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
CULTURA – Numeroase personalitati maramuresene incluse intr-un dictionar enciclopedic este lansat in Baia Mare PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 23 Octombrie 2010 14:23
Eveniment cultural special la Biblioteca Judeteana ”Petre Dulfu” din Baia Mare in ziua de miercuri, 27 octombrie, de la ora 13.00, cand vor fi lansate mai multe volume ale dictionarului enciclopedic “Personalitati romane si faptele lor 1950 - 2000”.
 
Evenimentul va avea loc in prezenta unor mari personalitati din Romania si strainatate. Vor fi lansate volumele 34, 42, 43 si 44 ale dictionarului al carui autor este Constantin Toni Dartu.
 
Printre cei inclusi in acestea se numara oameni de marca din Maramures, precum PS Justin Hodea Sigheteanul - episcopul vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, Ciprian Suarasan - preot paroh vicar decedat intr-un accident de circulatie, P.S. Augustin Vasile - vicar administrativ, doctorul Calin Pop - directorul Spitalului Judetean de Urgenta “Constantin Opris” Baia Mare, conferentiar universitar, doctor in stiinte medicale Traian Moldovan - sculptor, Pamfil Biltiu - etnolog, Silvia Onisa - artist plastic, precum si Ion P. Pop - singurul jurnalist sportiv inclus pana acum in dictionarul respectiv.
Ultima actualizare Sâmbătă, 23 Octombrie 2010 19:15
Citeşte mai mult...
 
Editura Vellant lanseaza "Istoria benzii desenate româneşti" PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 23 Octombrie 2010 07:24

Peste o sută de ani de BD românesc sunt inventariaţi, comentaţi şi ilustraţi în albumul Istoria Benzii Desenate Româneşti, lucrare întocmită şi îngrijită de Dodo Niţă şi Alexandru Ciubotariu. După cum spun autorii, cartea s-a născut firesc, din necesitatea de a înlătura confuzia din jurul acestei forme de artă, adesea confundată cu ilustraţia de carte, caricatura, desenul animat sau filmul de animaţie.

Rezultatul a peste 20 ani de documentare, dar şi al unei pasiuni neobosite pentru BD, cartea acoperă o zonă puţin explorată a artelor vizuale din România, conturând în acelaşi timp o istorie paralelă a secolului XX românesc. Împărţită în trei capitole – Vârsta de Aur (1891-1947), Socialism şi BD (1948-1989) şi Banda Desenată Contemporană (1990-2010) – cartea prezintă nu numai evoluţia fenomenului şi a tehnicii BD în România, ci şi paradoxurile acestei evoluţii: spre exemplu, banda desenată a ajuns în România pe filieră austriacă, şi nu franceză, iar supereroii din prima perioadă a BD-ului românesc nu seamănă deloc cu cei din Franţa sau SUA, fiind mai degrabă continuările în cerneală a unor personaje populare precum Păcală.

Ultima actualizare Sâmbătă, 23 Octombrie 2010 09:48
Citeşte mai mult...
 
De ce iubim femeile, de Mircea Cartarescu, lectura Adrian Pintea PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 23 Octombrie 2010 05:12
Ultima actualizare Vineri, 22 Octombrie 2010 19:30
 
Liszt - La Campanella (Andrei Gawrilow) PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Vineri, 22 Octombrie 2010 19:13
Franz Ritter von Liszt (22 octombrie 1811 – 31 iulie 1886 )
 
Manuscrisele de la Marea Moarta vor fi disponibile online PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 20 Octombrie 2010 09:16
Autoritatea pentru Antichitati a Israelului si Google au anuntat marti planul de digitalizare a Manuscriselor de la Marea Moarta si publicarea acestora online pentru a fi disponibile integral oricarui utilizator de internet, informeaza CNN.
 
Shuka Dorfman, presedintele Autoritatatii pentru Antichitati a Israelului a declarat ca proiectul este fundamental pentru cercetarea studiilor biblice la scara larga. Dupa afirmatiile acestuia au fost deja obtinute mijloacele tehnologice necesare conservarii acestui tezaur unic care apartine intregii omeniri. Manuscrisele de la Marea Moarta, peste 30.000 de fragmente ce fac parte din peste 900 de manuscrise sunt considerate de multi istorici ca fiind una dintre cele mai importante descoperiri arheologice facute vreodata.
 
Manuscisele din piele, papyrus si cupru au fost descoperite in anul 1947 de un pastor nomad intr-o pestera din apropierea Marii Moarte.
Citeşte mai mult...
 
Teatrul Ararat, în miniturneu cu "Bigudiuri" PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 18 Octombrie 2010 11:34
Teatrul independent Ararat va prezenta, săptămâna aceasta, spectacolul "Bigudiuri" în trei oraşe maramureşene. Turneul va începe miercuri, 20 octombrie, cu o primă reprezentaţie, care va avea loc, de la ora 13, la Casa de Cultură din Borşa. Tot miercuri, de la ora 16, Teatrul Ararat va susţine o reprezentaţie la Casa de Cultură din Săliştea de Sus, iar joi, de la ora 10, "Bigudiuri" se va juca la Casa de Cultură din Vişeu de Sus. Spectacolul "Bigudiuri", de Mimi Cornel Brănescu, în regia lui Claudiu Pintican, are puterea de a stârni hohote de râs, îndemnîndu-i, în acelaşi timp, pe spectatori să mediteze la dragoste, la efectele dezastruoase pe care lipsurile şi foametea le pot avea asupra sufletului omului, la nevoia fiecăruia dintre noi de a găsi, din când în când, câte un strop de fericire. În distribuţie: Dana Ilie Bărbosu, Diana Podăreanu, Wanda Farkaş şi Claudiu Pintican.
Citeşte mai mult...
 
Carte: Fragmentarium- Mircea Eliade PDF Imprimare Email
Duminică, 17 Octombrie 2010 10:50
O culegere de note si eseuri, Fragmentarium se plaseaza alaturi de Solilocvii si Oceanografie intr-o alta dimensiune a operei lui Eliade, cea a perioadei de inceput a studiului stiintific. Limbajul este usor diferit, spre riguros si exact, destul de vast, profund si cu referiri multiple in zone precum literatura, stiinta, religie sau spiritualitate. De ce fragmentarium? – pentru ca au o forma fragmentata si succinta, initial scopul lor fiind de a reprezenta niste note / schite ale unor idei care sa fie reluate si dezvoltate ulterior. Este relativ dificil sa faci recenzie la o carte de eseuri, motiv pentru care o sa revolutionez ideea de recenzie si o sa prezint / povestesc trei dintre acestea exclusiv dintr-o abordare personala, care are si nu are legatura cu eseurile propriu zise – teama de necunoscut, o anumita libertate si somn.
 
Teama de necunoscut – sau frica in general – este umbra care ne insoteste de la nastere pina la moarte si poate si dupa. Ne poate fi inger si/sau demon, ne putem imprieteni cu ea si realiza calatoria vietii in armonie sau poate fi ghilotina ce ne atirna deasupra capului, care ne anihileaza miscarea naturala a vietii din interior. Frica este o reactie naturala, destul de primitiva, care survine si se manifesta deoarece sursele fricii noastre (persoane, lucruri, stari) “nu coincid si nici nu se potrivesc cu propria imagine pe care omul si-a facut-o despre sine”. Orice stare noua, om sau lucru necunoscute devin periculoase nu neaparat pentru ca sunt necunoscute, ci pentru ca nu se pot incadra sau armoniza la “icoana” inchipuita de noi insine, nu se potrivesc cu structura mentala si valorile in concordanta cu care noi traim.
Ultima actualizare Duminică, 17 Octombrie 2010 11:05
Citeşte mai mult...
 
Teatru radiofonic: Trandafirii rosii-Zaharia Barsan PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 17 Octombrie 2010 08:13
 
 
Ultima actualizare Duminică, 17 Octombrie 2010 10:45
Citeşte mai mult...
 
Catrenele Dragostei - Lucian Blaga PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 16 Octombrie 2010 06:43
Ultima actualizare Sâmbătă, 16 Octombrie 2010 06:45
 
Sâmbătă, 23 octombrie, lansare de carte în Sighet: "Cromozomul din valiză" de Maria Orha PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Joi, 14 Octombrie 2010 18:47
Sighet Online vă invită sâmbătă, 23 octombrie 2010, de la ora 14:00, la o lansare de carte inedită şi neconventională la Friends Pub (str. Iuliu Maniu nr. 20). Sunteţi invitati la un ceai verde sau o cană de lapte cald cu scorţişoară, asortate cu prăjituri şi zâmbete, dar mai ales cu discuţii relaxate, pornind de la volumul de eseuri "Cromozomul din valiză", semnat de Maria Orha (alias Maria Irina Almaşi, nascuta in 1967 la Satu Mare), apărut la editura bucureşteană Neverland şi care, astfel, este lansat într-o manieră neconvenţională in Sighet. Va citi din volum chiar autoarea sa, pe un fundal muzical "asortat", regăsibil şi pe blogul unde au fost deja publicate fragmente din carte, www.cinenicinutegândeşti.wordpress.com. Ca să vă trezim curiozitatea, vă vom spune că este vorba despre un grupaj de scrisori în care autoarea vorbeşte despre problemele curente din viaţa unei femei din ziua de azi. Scrise într-un limbaj dezinhibat, natural, precum în corespondenţa cu o bună prietenă, epistolele ne arată o altă faţă a feminităţii decât cea pe care avem ocazia să o descoperim zilnic în emisiunile de divertisment televizate, o imagine căreia nu-i lipsesc inteligenţa şi opiniile personale, o imagine a femeii cu personalitate. Aflăm, astfel, că acestui tip de femeie îi plac muzica celor de la The Beatles şi zâmbetele mânjite de ciocolată, că nu crede nici în roz, nici în poveştile de dragoste vopsite în această culoare din filmele proaste care ni se servesc seară de seară la televizor, că are umor şi un tip special de sensibilitate.

Pentru că doreşte să sprijine tinerele speranţe, Maria Irina Almaşi provoacă elevii şi studenţii maramureşeni la un concurs literar. Cei care scriu poezie sau proză scurtă îşi pot trimite creaţiile pe adresa Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza până în data de 20 octombrie, urmând ca Maria Irina Almaşi să le aleagă pe cele mai reuşite. Astfel, trei dintre cei mai talentaţi autori vor fi premiaţi cu câte un exemplar din cartea "Cromozomul din valiză", iar ei vor avea prilejul să îşi citească creaţiile în cadrul evenimentului de la Friends Pub.
Ultima actualizare Duminică, 17 Octombrie 2010 17:06
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior251252253254255256257258259260UrmătorSfârşit »

Page 259 of 313

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact