logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
George Bacovia - Plumb PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 30 Octombrie 2010 10:24
 
Corul mixt “Hollosy Simon” din Sighetu-Marmatiei a implinit 20 de ani PDF Imprimare Email
Joi, 28 Octombrie 2010 11:48

De-a lungul anilor, acesta a fost dirijat de profesorii Varady Laszlo, Sarkady Margit, Maruscsak Andras si Varady Ilona
In aceste zile, corul mixt “Hollosy Simon” din Sighetu-Marmatiei aniverseaza 20 de ani de la infiintare, eveniment marcant atat in viata corului, cat si in cel al Asociatiei Culturale “Hollosy Simon” care a luat fiinta in anul 1992 la initiativa coristilor. De-a lungul anilor, corul a fost dirijat de profesorii Varady Laszlo, Sarkady Margit, Maruscsak Andras si Varady Ilona. Repertoriul corului este unul extrem de variat, de la cantece gregoriene la cele baroce, de la cele clasice si romantice la prelucrari folclorice, religioase si laice in egala masura. Aceeasi varietate o regasim si in limba de interpretare, ea mergand de la limbile maghiara si romana la cele slave (rusa si ucraineana), de la latina la italiana, germana, franceza si engleza. Numarul membrilor a variat in timp de la 20 la 40, asa ca de-a lungul celor 20 de ani, corul se poate mandri cu peste 120 de persoane si, deasemenea, se poate mandri cu o serie de distinctii cucerite la diferite competitii nationale si internationale.

Citeşte mai mult...
 
Editura Herald a lansat "Cartea lui Ioan Botezatorul " (manuscris) PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Miercuri, 27 Octombrie 2010 10:28

Textele sacre ale mandeenilor par sa fi fost scrise si codificate, in mare parte, in secolul al VIII‑lea d.Hr., atunci cand acestia au fost nevoiti sa demonstreze arabilor ca sunt "oameni ai cartii" la fel ca iudeii si crestinii. Denumirea de "mandeean" deriva din termenul aramaic manda, "cunoastere"; mandeenii sunt "oamenii constiintei", ai gnozei.

Doctrinele mandeene sunt cuprinse in cateva colectii de texte care contin principalele idei ale acestor gnostici: Ghinza (Comoara) sau Sidra Rabba (Cartea cea mare); Sidra de Yahya (Cartea lui Ioan) sau Drase de Malke (Cuvantari ale regilor); Qolasta  (Culegere), careia i se da, de asemenea, numele de Sidra de Nismata (Cartea sufletului).

Mandeismul este o religie revelata prin sosirea in lume a Mesagerului ceresc care a invatat pe credinciosi adevarul. Adevaratul profet in mandeism este uneori identificat cu Mesagerul Vietii, alteori cu Ioan Botezatorul care, persecutat de iudei de la nasterea lui, s-a retras departe pe malurile Iordanului si a strans in jurul sau un grup de ucenici credinciosi intemeind obstea mandeeana. "Am invatat acolo toata intelepciunea mea si mi-am desavarsit felul de a vorbi. Ei m-au imbracat cu vesminte de slava si m-au invaluit cu valuri de nori. M-au incins cu un brau, un brau de apa vie, care stralucea dincolo de orice inchipuire si scanteia. M-au asezat intr-un nor, un nor al splendorii, iar la ceasul al saptelea al unei duminici m-au adus in tinutul Ierusalimului". Alaturi de Bunul Pastor si de Pescarul de suflete, Ioan Botezatorul este o figura  emblematica a scrierilor sacre mandeene.

Citeşte mai mult...
 
Carte: Afacerea „Evanghelistul”. Vizita lui Billy Graham în România (1985) PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Marţi, 26 Octombrie 2010 09:56

Am plăcerea să anunţ apariţia volumului Afacerea „Evanghelistul”. Vizita lui Billy Graham în România (1985), editori Denisa Bodeanu şi Valentin Vasile. Cartea a apărut la Editura Argonaut din Cluj-Napoca sub egida Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi are 354 pagini.

Rezultat al unor ample cercetări întreprinse în arhiva CNSAS, lucrarea prezintă în documente şi imagini turneul întreprins în România comunistă de unul dintre cei mai celebri pastori americani. Ea oferă, pentru prima dată după 1985, mult aşteptatele răspunsuri celor care s-au întrebat cum a reuşit să predice Billy Graham în România şi ce „preţ” a fost nevoit să plătească pentru asta.


Billy Graham este cea mai importantă personalitate a lumii protestante care ne-a vizitat ţara în secolul XX şi căreia, în pofida faptului că România era condusă atunci de un guvern ateu, i s-a permis să susţină predici în zece lăcaşuri de cult: Mănăstirea Vorona din judeţul Botoşani, Catedrala Reformată din Cluj, Catedrala Romano-catolică din Cluj, Biserica Baptistă nr. 2 din Oradea, Biserica Baptistă „Speranţa” din Arad, Catedrala Ortodoxă din Timişoara, Catedrala Ortodoxă din Sibiu, Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Iosif” din Bucureşti, „Templul Coral” din Bucureşti, Biserica Penticostală „Filadelfia” din Bucureşti. La acestea au asistat aproximativ 150.000 de oameni.

Citeşte mai mult...
 
Teatrul Ararat in spectacol cu piesa "Bigudiuri" la Sighetu Marmatiei PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 25 Octombrie 2010 10:59

După ce recent a susţinut un turneu în Borşa, Vişeu de Sus şi Săliştea de Sus cu spectacolul "Bigudiuri", Teatrul independent Ararat revine în Maramureşul voievodal. Astfel, vineri, 29 octombrie, de la ora 13, la Şcoala de muzică din Sighetu Marmaţiei va avea loc spectacolul "Bigudiuri", de Mimi Cornel Brănescu, în regia lui Claudiu Pintican. Spectacolul are puterea de a stârni hohote de râs, îndemnându-i, în acelaşi timp, pe spectatori să mediteze la dragoste, la efectele dezastruoase pe care lipsurile şi foametea le pot avea asupra sufletului omului, la nevoia fiecăruia dintre noi de a găsi, din când în când, câte un strop de fericire. În distribuţie: Dana Ilie Bărbosu, Diana Podăreanu, Wanda Farkaş şi Claudiu Pintican. Biletul costă 15 lei (preţ întreg) sau 10 lei (preţ redus), pentru elevi, studenţi, pensionari şi persoane cu handicap.

 

 

Ultima actualizare Marţi, 26 Octombrie 2010 11:21
 
El nu auzea bine zgomotul lumii. In memoriam, Ion Burnar PDF Imprimare Email
Scris de Vasile Gogea   
Duminică, 24 Octombrie 2010 11:19

Pentru că nu auzea

nu auzea zgomotul murdar al lumii

zgomotul lumii nu-l auzea

el, Ion Burnar de Dragomireşti

poetul întors pe dos din cauza vechimii

şi ros pe la marginile sufletului de atîta

frecat cu viaţa

lui

i-a crescut o mare ureche

în marea lui inimă

asculta cu ea vibraţiile începutului lumii

Ultima actualizare Duminică, 24 Octombrie 2010 11:36
Citeşte mai mult...
 
VIDEO: Maria Almaşi şi-a lansat în Sighet volumul “Cromozomul din valiză" PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Duminică, 24 Octombrie 2010 07:57

Sâmbătă, 23 octombrie 2010, de la ora 14:00, a avut loc in atmosfera caldă şi primitoare de la  Friends Pub lansarea celei de a doua carţi, “Cromozomul din valiză", de Maria Irina Almasi, cunoscută sub numele de autor Maria Orha. S-a dorit o lansare neconventională, prietenească, cu discuţii libere, iar acest lucru s-a reuşit din plin la Sighet, cei veniti la lansare implicându-se in discutii extrem de interesante. Un moment aparte a fost premierea de catre autoare a elevei Pop Anamaria, clasa a XII-a  la Colegiul National Dragos Voda, pentru fragmentele de roman ce i le-a trimis la concursul de tinere talente initiat de catre autoare şi recitarea de catre tânăra sigheteancă a câtorva fragmente din roman si de eseu in faţa publicului.

Ultima actualizare Duminică, 24 Octombrie 2010 08:48
Citeşte mai mult...
 
Societatea Academică „Gheorghe I. Brătianu” organizează dezbaterea "Securişti şi temniceri în România comunistă - Profiluri umane" PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Duminică, 24 Octombrie 2010 07:50

Societatea Academică „ Gheorghe I. Brătianu” Filiala Sighetu Marmaţiei organizează luni, 15 noiembrie 2010, ora 13, in sala de conferinte a Memorialului Victimelor Comunismului si al Rezistentei dezbaterea "Securişti şi temniceri în România comunistă - Profiluri umane"

Moderator: prof. Marius VOINAGHI. 

 

Programul manifestării:


Dumitru LĂCĂTUŞU, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria  - Exilului Românesc ,,Împăratul anchetelor” . Profilul lui Mişu Dulgheru 

 

Robert FÜRTÖS, Memorialul Sighet - Profilul unui torţionar: Petrache Goiciu

Marius UGLEA, Serviciul Judeţean Maramureş a Arhivelor Naţionale - Szabó Zoltán - comandantul coloniei de muncă de la Exploatarea Minieră Baia Sprie

 Andrea DOBES, Memorialul Sighet - Profilul unui comandant de penitenciar: Vasile Ciolpan 

 

Ultima actualizare Duminică, 14 Noiembrie 2010 21:29
Citeşte mai mult...
 
Carte: James Joyce - "Ulysses" PDF Imprimare Email
Duminică, 24 Octombrie 2010 06:40

Ulise se petrece intr-o singura zi, joi, 16 iunie 1904 şi descrie activitatile a trei personaje – Leopold Bloom, agent publicitar, Stephen Dedalus, tânăr profesor de şcoală din Dublin şi Marion (Molly) Bloom, soţia lui Leopold, cântăreaţă. Leopold Bloom domina naratiunea cartii. Acţiunea se petrece in orasul Dublin. Constructia lui Joyce a acestor trei caractere şi interactiunea intre ele este nemuritoare. Dupa cum a declarat si Joyce, Ulise este o parodie a epopeei antice. Cartea este despre particularitatile personajelor, care sunt desenate pentru a conduce actiunea cartii trecand prin tunelul care ne ofera pete de lumina si intuneric. Acele pete care exista in fiecare dintre noi. Cu alte cuvinte, nu ideile generale, ci stilul şi structura întâmplărilor fac din această carte un fenomen literar, actorul principal ramane mintea noastră, exact ca la “Pendulul” lui Eco.

Fiecare capitol este scris de Joyce într-un stil diferit. Putem sa-i citim in aceste capitole pe Tostoi sau pe Flaubert, il avem acolo si pe interminabilul Balzac, pe toti din punctul de vedere a lui Joyce, asa cum i-a citit si i-a inteles el. Actiunea cartii este grea de descris pentru ca trebuie descrise mai multe carti scrise de un sigur autor care-si construieste pesonajele de fiecare data diferit decat in capitolul anterior.

Ultima actualizare Duminică, 24 Octombrie 2010 08:55
Citeşte mai mult...
 
Lecturiada tomnatică la Vişeu de Sus PDF Imprimare Email
Scris de Monica Maria Grad   
Sâmbătă, 23 Octombrie 2010 22:26
Structurată în jurul unor preocupări permanente pentru lectură, a discuţiilor despre lectură, despre drepturile cititorului, Lecturiada a debutat la Liceul Teoretic “Bogdan- Vodă” din Vişeu de Sus, marti, 20 octombrie 2010 şi se va întinde pe parcursul întregului an şcolar 2010/2011. Printre participanţii prinşi în mrejele lecturii s-au numărat elevi care, fie au mai făcut parte din cercuri de lectură, fie au fost participanţi direcţi la Concursul Naţional “G. Călinescu” sau “Ionel Teodoreanu”, ai concursurilor de poezie, proză scurtă şi eseu, fie cititori motivaţi de gustul pentru lectură.
Ultima actualizare Duminică, 24 Octombrie 2010 08:38
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior251252253254255256257258259260UrmătorSfârşit »

Page 258 of 313

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact