logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
Carte: Virgil Iernuca - "Fenomenul Pitesti" PDF Imprimare Email
Duminică, 14 Noiembrie 2010 10:43

… o dată depășite anumite limite ale suferinței, omul nu mai poate continua a fi om.

Un străin care ar pune mâna pe volumul lui Virgil Iernuca imediat după romanul 1984, fără să știe că Piteștiul există, ar putea crede că s-a scufundat într-o continuare a viziunii lui Orwell. O asemenea concluzie ar fi totuși foarte aproape de adevăr. Realitatea, istoria deobicei uitată sau îngropată voit, se dovedește uneori cu mult peste cele mai întunecate rezultate ale imaginației.

Pentru mine începutul comunismului în România este o perioadă tulbure. Este un puzzle gigantic din cate descopăr rar câte o piesă scăpată sau împinsă cu îndârjire la suprafață de oameni care refuză să meargă cu valul. Nepăsarea ar fi sentimentul general pe care-l simt în jurul meu. Este ceva normal în România anului 2010. Au trecut 50-60 de ani și nimeni nu pare să mai vrea să dezgroape fantomele trecutului. Mi se pare că fac parte dintr-un popor care a ridicat uitarea trecutului la rang de artă. Așadar pare o nebunie să încerc să înțeleg dacă mai există o șansă în viitor, prin prisma a ceea ce s-a întâmplat în trecut.

Citeşte mai mult...
 
"IUBIREA" - recita Marcel Iures PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 13 Noiembrie 2010 09:38
Ultima actualizare Sâmbătă, 13 Noiembrie 2010 09:47
 
Criticului literar Laurentiu Ulici va fi comemorat la Rona de Jos PDF Imprimare Email
Vineri, 12 Noiembrie 2010 06:24

Sambata, 13 noiembrie, la Rona de Jos va fi comemorata “trecerea in alta stare” a criticului literar Laurentiu Ulici, de la a carui tragica disparitie, la 16 noiembrie, se implinesc 10 ani: mai exact, se implinesc zece ani de prezenta lui “in alta parte”, in istoria literaturii, ca observator atent al fenomenului poetic romanesc si un mare iubitor de literatura, cu judecati aspre dar totdeauna drepte. La evenimentele organizate de postul Radio Sighet, scoala si biserica ortodoxa din Rona de Jos si-au anuntat prezenta o seama de personalitati ale vietii culturale si politice din judet, prieteni sau doar cunoscuti ai marelui disparut. Programul manifestarilor cuprinde un parastas oficiat de la ora 12.0 la biserica ortodoxa din comuna, urmat la ora 13.30 de un simpozion literar ce se va desfasura la Soala cu clasele I-VIII din Rona de Jos, scoala care poarta cu mandrie numele lui Laurentiu Ulici.

Citeşte mai mult...
 
Grigore Cartianu lanseaza cartea "Sfârşitul Ceauşeştilor" in Baia Mare PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 12 Noiembrie 2010 06:06

Redacţia „Adevărul de Seară“ Baia Mare, vă invită sâmbătă, 13 noiembrie, la lansarea cărţii „Sfârşitul Ceauşeştilor“, scrisă de redactorul şef al ziarului „Adevărul“, Grigore Cartianu. 

Evenimentul va avea loc la Hotel Mara cu începere de la ora 10.30, iar invitaţi în cadrul lansării vor fi profesorul universitar Petru Dunca, decan al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii de Nord Baia Mare, Ananei Gagniuc, redactor şef al editurii Proema, precum şi ziaristul şi scriitorul Marian Ilea. 

Între orele 10.30 – 12.30, Grigore Cartianu va sta de vorbă cu cititorii şi va acorda autografe. Cartea „Sfârşitul Ceauşeştilor“ va putea fi cumpărată de la faţa locului dar şi de la „Caravana Adevărul“ care va fi prezentă sâmbătă şi duminică, între orele 8.00 – 20.00, în faţa Hotelului Mara din Baia Mare. Preţul cărţii este de 14,95 de lei.  

Grigore Cartianu - „Sfârşitul Ceauşeştilor”

Cartea lui Grigore Cartianu a fost marea vedetă a Târgului de Carte Bookfest 2010, cu 2.130 de exemplare vândute (de 2,3 ori mai mult decât următoarea clasată în top). Autorul s-a aflat la dispoziţia publicului timp de cinci zile (9-13 iunie), de dimineaţa până seara, acordând peste 2.000 de autografe.

Citeşte mai mult...
 
Editura Herald lanseaza "Magia ceremonială" de Cornelius Agrippa PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Joi, 11 Noiembrie 2010 14:08
Editura Herald prezintă ultimul volum al trilogiei De occulta Philosophia, Magia ceremonială (Cartea III) de Cornelius Agrippa von Nettesheim.

Filosofia Ocultă este structurată în trei părţi, fiind o oglindă a Universului, pe care Agrippa şi-a propus să-l înfăţişeze în cele mai mici detalii. Astfel, cele trei straturi ale sale: elementalul, cerescul şi intelectualul, corespunzătoare celor trei volume din Filosofia Ocultă, sugerează ascensiunea gradată spre ultima Lume, prin înţelegerea şi armonizarea continuă a elementelor fiecărei lumi în parte.

Magia ceremonială se ocupă de efectul numelor divine, de ierarhia îngerilor, de cele nouă clase ale spiritelor rele, de rituri, extaz, puritate, amestecând într-o sinteză uluitoare învăţăturile lui Moise, ale lui Hristos, ale lui Orfeu, Democrit şi Plotin. Magicienii obţin desăvârşirea prin „cercetarea şi înţelegerea legilor religiei”, care îi va conduce în final la cunoaşterea adevărului. Căci, „nimic nu este mai plăcut şi mai bine primit în faţa lui Dumnezeu ca omul cu desăvârşire evlavios şi cu adevărat credincios; un astfel de om este mai presus decât semenii săi pe cât sunt zeii nemuritori mai presus decât el.”
Ultima actualizare Joi, 11 Noiembrie 2010 14:19
Citeşte mai mult...
 
VIDEO: Vasile Mois a lansat in Sighet romanul “In spatele usilor deschise” PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Miercuri, 10 Noiembrie 2010 18:47

Miercuri, 10.11.2010 la Memorialului Victimelor Comunismului si al Rezistentei din Sighetul Marmaţiei, începând de la ora 10:00 a avut loc un eveniment de exceptie: lansarea colectiei “Romanele Istoriei” a Editurii Dacia XXI, colectie care debuteaza cu romanul in patru volume “In spatele usilor deschise”, de Vasile Mois (fost senator de Satu Mare,  creatorul actualei steme a Romaniei si descendentul unuei stravechi familii aristrocratice originare din Biserica Alba), prezentat publicului de profesorul dr. Mircea Popa, poetul Ion Vadan, directorul general al editurii si, evident, autorul. Din pacate, foarte putini sigheteni au fost prezenti la eveniment, un motiv fiind si ora complet nepotrivita pentru o lansare de carte. Speram ca urmatoarele lansari pe care editura Dacia XXI intentioneaza asa le realizeze in Sighet sa beneficieze de un public mai numeros deoarece evenimentul de azi chiar merita toata atentia tuturor celor interesati de istoria ultimilor 50 de ani.

Ultima actualizare Joi, 11 Noiembrie 2010 06:27
Vezi VIDEO
 
"Pe mine mie... redă-mă" PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 10 Noiembrie 2010 15:52

Teatrul băimărean independent Ararat prezintă vineri, 12 noiembrie, de la ora 12, la Biblioteca Judeţeană "Petre Dulfu", spectacolul "Pe mine mie... redă-mă". Acelaşi spectacol va avea loc, tot la Biblioteca judeţeană, şi joi, 18 noiembrie, de la ora 13. Spectacolul cuprinde versuri din aproximativ 40 de poezii eminesciene, unele foarte cunoscute, altele prea puţin, printre care fragmente din toate "Scrisorile", "Floare albastră", "Odă (în metru antic)", "Cugetările sărmanului Dionis", "Femeia, măr de ceartă", "Luceafărul", "Glossă", "Memento mori". Prestaţia actorului Claudiu Pintican (care este şi regizorul spectacolului), impresionantă inclusiv prin cantitatea de text memorată, este completată de cea a balerinei şi coregrafei Alina Szasz, pe rînd în rolurile mamei, iubitei, muzei, Morţii.

Citeşte mai mult...
 
Victimele comunismului de la Sighet fac istorie in Praga PDF Imprimare Email
Marţi, 09 Noiembrie 2010 13:41
Institutul Cultural Roman din Praga va gazdui incepand cu data de 10 noiembrie o inedita expozitie, derulata sub titlul "Intre oglinzi paralele: Memorialul victimelor comunismului de la Sighet - inchisoarea politica de la Uherské Hradište". Fundatia Academia Civica este cea care organizeaza acest eveniment, expozitie care poate fi vizitata pana la jumatatea lunii decembrie, mai exact pana in 15 decembrie.
 
Potrivit memorialsighet.ro, expozitia este formata din doua sectiuni. Pe de o parte avem o sectiune dedicata Memorialului Sighet, avand ca motto:"Atunci cand justitia nu reuseste sa fie o forma de memorie, memoria singura poate fi o forma de justitie" (Ana Blandiana, fondatoarea Memorialului Sighet), iar pe de alta avem sectiunea dedicata Inchisorii politice de la Uherské Hradiště, sub motto: „Cad, cad, am pierdut aceasta batalie, dar raman cu capul sus. Iubesc aceasta tara, iubesc acest popor, redati-i bunastarea. Plec de aici fara ura. Aceasta va doresc, aceasta va doresc...” (Milada Horáková).
Ultima actualizare Marţi, 09 Noiembrie 2010 13:41
Citeşte mai mult...
 
Amintiri cu Adrian Păunescu PDF Imprimare Email
Scris de I.D. Maris   
Duminică, 07 Noiembrie 2010 21:42
Puteam să intitulez acest text  „Păunescu şi Sighetu Marmaţiei”, dar lui i se potriveşte „Păunescu şi România”, pentru că  nu cred că este un loc din această ţară să  nu-şi aducă aminte de o întâmplare cu marele poet.

      Păunescu a fost aici cu cenaclul Flacăra şi la o ediţie a Festivalului datinilor de iarnă. În versurile lui sunt înscrise momentele extraodinare ale cenaclului la Sighetu Marmaţiei. De aici din Maramureş au pornit şi au primit consacrarea sub geniul lui Păunescu marii noştri ambasadori ai muzicii folk: Ion Zubaşcu, Ducu Bertzi, Ştefan Hruşcă, Marin Pihuleac. Au fost şi alţii pe scena cenaclului, dar nu au rezistat ritmului impus de Păunescu şi  poate nici valoric.

      Prezenţa cenaclului într-o localitate trezea fiori reprezentanţilor autorităţilor locale, pentru că Păunescu nu umbla cu jumătăţi de măsură cu privire la condiţiile organizatorice. Dacă mai constata şi nereguli sau probleme în diferite domenii de activitate, acesta lua atitudine, intervenea pe la ministere pentru soluţionarea acestora.

Citeşte mai mult...
 
Carte: William Golding - Imparatul Mustelor PDF Imprimare Email
Duminică, 07 Noiembrie 2010 09:35

Imparatul Mustelor este un roman alegoric scris de castigatorul Premiului Nobel, William Golding. Se pune in discutie esecul culturii create de om, luand ca exemplu un grup de tineri britanici ramasi pe o insula, si care incearca sa se guverneze singuri, insa cu efecte devastatoare.

Tematicile bazate pe vechile subiecte contoversate legate de natura umana si propria bunastare versus tot ceea ce este comun au pus aceasta carte pe locul 68 in anii ’90 in topul cartilor dorite a fi scoase din scoli sau cenzurate.

Publicat in 1954, Imparatul Mustelor a fost primul roman al lui Golding, si, desi nu a fost prea bine vazut la inceput – vanzandu-se doar trei mii de copii in Statele Unite – acesta a devenit bestseller pana la finele anilor ’60. Dupa aceasta carte s-au facut chiar doua ecranizari, una in 1963 si una un 1990.

Desi aceasta carte a fost scrisa in timpul Razboilui Rece, evenimentele par a se intampla in mijlocul celui de-al doilea razboi mondial. Tinerii care constituie subiectul de suprafata provin dintr-o scoala din Marea Britanie. Unii dintre ei sunt pur si simplu studenti, pe cand altii apar deja ierarhizati. La nivel alegoric, tema centrala este bazata pe impulsurile conflictuale parte a civilizatiei. A trai in pace dupa legi si a avea in acelasi timp dorinta de putere. 

Ultima actualizare Duminică, 07 Noiembrie 2010 10:45
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior251252253254255256257258259260UrmătorSfârşit »

Page 256 of 313

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact