logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CULTURA
Poetul Vasile Muste a publicat volumul de poezii “Copilaria si singuratatea” PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Miercuri, 24 Noiembrie 2010 11:50
Vasile Muste, directorul Casei Municipale de Cultura din Sighetu-Marmatiei revine cu un nou volum de poezii. Purtand titlul “Copilaria si singuratatea” (Editura Dacia XXI, Cluj-Napoca, 2010), volumul continua ciclul celor dedicate copilariei si satului natal (”Constelatia copilariei” – Editia I, Editura Odeon, Bucuresti, 1998 si editia a II-a, Editura Grinta, Cluj-Napoca, 2009: “Coruieni” – Editura Grinta, Cluj-Napoca, 2006).
 
Editorul Ion Vadan remarca faptul ca sunt “pregnant metafizice precum substratul vechilor balade rescrise intr-un limbaj modern si hranite cu experiente personale convingatoare spargand ceremonialul in mii de secvente, ele insele nuclee ale unor posbilie ceremoniale de trecere, de la o varsta poetica la alta”. Cunoscut atat iubitorilor de poezie, cat si iubitorilor de muzica pentru textele unor indragite balade folk, Vasile Muste este licentiat in filosofie si jurnalism si este principalul organizator a festivalului International de Poezie de la Sighetu-Marmatiei.
Citeşte mai mult...
 
Cultură urbană vs cultură tradiţională maramureşeană PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 24 Noiembrie 2010 11:25
Conf. Coordonator proiect univ. dr. Suiogan Delia vorbeste despre proiectul „Cultură urbană vs cultură tradiţională maramureşeană” care s-a desfasurat in perioada 19 – 21.11.2010. Proiectul a fost finanţat de Consiliul Judeţean Maramures cu ocazia carora au avut loc activităţi de schimb cultural şi de cercetare de teren în localităţile cu populaţie majoritară de origine română din Ucraina.
Aceste acţiuni s-au desfăşurat în completarea unor cercetări efectuate în Maramureşul istoric şi în Ţara Lăpuşului în lunile septembrie-octombrie 2010. Ca urmare a acestor activităţi, vor fi realizate studii asupra modului de locuire maramureşean - cu aplicaţie pe casă şi poartă -, dar şi asupra obiceiurilor şi a tradiţiilor populare ale românilor din Maramureş şi din Transcarpatia. Studiile vor fi realizate de către studenţii şi masteranzii de la specializarea Etnologie a UNBM, din cadrul Facultăţii de Litere, sub îndrumarea directă a cadrelor didactice.
Ultima actualizare Miercuri, 24 Noiembrie 2010 14:16
Citeşte mai mult...
 
S-a lansat o nouă ediție a publicației studențești „Nord” PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 24 Noiembrie 2010 09:22

Asociația „Voluntari pentru Viitor” a lansat marți, 23 noiembrie 2010, la Universitatea de Nord din Baia Mare, o nouă ediție a publicației studențești „Nord” (redactor-șef: Andreea Achim, anul II, Jurnalism; manager: Lucrețiu Pop, anul II, Comunicare și relații publice). După o întrerupere de aproape un deceniu, actualii studenți ai universității (îndeosebi cei de la Facultatea de Litere) și-au propus să readucă la viață revista editată încă din primii ani de învățământ superior băimărean.

Ultima actualizare Miercuri, 24 Noiembrie 2010 09:52
Citeşte mai mult...
 
Video: Filmul romanesc "Lumea vazuta de Ion B" PDF Imprimare Email
Scris de Apopi Mariana Diana   
Marţi, 23 Noiembrie 2010 09:09
Filmul romanesc "Lumea vazuta de Ion B" a castigat premiul Emmy Documentarul a avut premiera pe 17 decembrie 2009 si a fost selectionat, pana acum, la peste 30 de festivaluri. Filmul prezinta povestea artistului Ion Barladeanu, care pana in urma cu doi ani era un simplu cersetor prin mahalalele bucurestene.
Zeci dintre colajele semnate de Ion Barladeanu, realizate din revistele autohtone sau straine din timpul regimului comunist, se vand acum cu peste 1.000 de euro.
Ceremonia de decernare a Premiilor Internationale Emmy a adus fericire pentru realizatorii filmului despre artistul Ion Barladeanu, "Lumea vazuta de Ion B." Astfel, potrivit CNBC, filmul a castigat premiul Emmy in una dintre cele mai importante categorii, Arts Programming.
Ultima actualizare Marţi, 23 Noiembrie 2010 10:34
Citeşte mai mult...
 
Nominalizari la Premiul Cartea Anului 2010 PDF Imprimare Email
Luni, 22 Noiembrie 2010 10:03
Joi, 25 noiembrie, va avea loc decernarea Premiului Cartea Anului 2010. Sapte titluri au fost nominalizate pentru acest premiu, in valoare de 10.000 RON, acordat de revista Romania literara cu sprijinul Fundatiei ANONIMVL. 
Volumul castigator va fi desemnat prin votul juriului  format din  Nicolae Manolescu – presedinte si redactori ai revistei “Romania literara”.

Potrivit Fundatiei ANONIMVL, volumele nominalizate pentru acest premiu sunt:
 
·        Gabriela Adamesteanu, “Provizorat”, Editura Polirom;
·        Ana Blandiana, “Patria mea A4”, Editura Humanitas;
·        Lucian Boia, “Germanofilii”, Editura Humanitas;
·        ANDREI OISTEANU, “Narcotice in cultura romana”, Editura Polirom;
·        Horia-Roman Patapievici, “Ultimul Culianu”, Editura Humanitas;
·        Ion Vianu, “Amor intellectualis”, Editura Polirom;
·     Violeta Popa si George Volceanov, traducere “Opere I, Sonete – Furtuna”, “Opere II – Hamlet” de William Shakespeare, Editura Paralela 45.
Citeşte mai mult...
 
Carte: Liviu Antonesei: Despre dragoste. Anatomia unui sentiment PDF Imprimare Email
Duminică, 21 Noiembrie 2010 06:51
„Cind scrii despre iubire, sentimentul te invadeaza, toate iubirile tale pierdute tresar, se trezesc, revin in memorie, se infiltreaza in spiritul, in inima, chiar in trupul tau.“, spune Liviu Antonesei. Formula, in ea insasi, poate parea provocatoare, sau, in orice caz, un contre-pied al tezelor traditionale, care vor ca dragostea, arta si politica sa fie purtatoare de iluzii, supuse unor reguli formale si retorice, iar nu producatoare de adevaruri. Ori tocmai aici este pariul acestei carti: cum sa asezi intr-o aceeasi categorie, depasind, in acelasi timp, simplul nominalism, diferitele experiente, trairi, vibratii legate de sentimentul iubirii, fara a cadea in retorica si in platonism? Cum sa dai inteles ori sa explicitezi, asadar, o dimensiune care, prin indeterminarea de care da dovada, prin diversitatea acceptiilor, pune probleme si aduce in discutie istoria insasi a sentimentului, fiziologia ori studiile semantice?
 
Despre dragoste nu este o carte savanta – in sensul unei argumentari ex cathedra; nu este, cu alte cuvinte, un excurs critic si documentat pina la saturatie, cu note de subsol ori trimiteri abundente, ci incearca o „teorie en miettes”, dupa cum anunta insusi autorul; este, asadar, mai degraba o marturie decit o exegeza. Ceea ce nu exclude, desigur, lectia propriu-zisa: fara dragoste, „raminem existente incomplete, palide, spectrale, holograme ce poarta imaginea fiintei, dar sint lipsite de substanta, de corporalitate.“. Ceea ce nu exclude nici comentariile legate de formele de dragoste, de polisemia (structurala) a termenului, de relatiile pe care le intretine cu alte notiuni, precum servitute, recunoastere, devotament, intimitate, complicitate, sexualitate, erotism.
Ultima actualizare Duminică, 21 Noiembrie 2010 06:57
Citeşte mai mult...
 
VOCI ÎN VACARM. Un dialog cu Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca. Fragmente în avanpremieră PDF Imprimare Email
Scris de Vasile Gogea   
Sâmbătă, 20 Noiembrie 2010 10:33

Stă să iasă de sub tipar, printr-o conjuncţie fericită a mai multor inefabile, tocmai în proximitatea datei de 19 noiembrie - zi în care, în anul 1923 s-a născut Monica Lovinescu - un mic volum care recuperează şi arhivează un interviu pe care Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca mi l-au acordat în aprilie 1990, la Bucureşti. Am găsit suficiente argumente (de actualitate neerodată, de valoare, de “utilitate publică” şi altele, încă), pentru a convinge un editor  – pe domnul Vasile G. Dâncu, director al Editurii Eikon -să se angajeze într-un proiect editorial nu tocmai simplu (uneori e mai complicat să faci o carte mică decît un op masiv!), un intelectual – este vorba de domnul Prof. Univ. Dr. Liviu Antonesei de la Universitatea Al.I. Cuza - angajat, de-a lungul anilor, şi pre- şi post-revoluţionari, în multe bătălii pentru democratizarea României, actualmente un analist indepedent cu o gîndire critică de invidiat (dacă nu chiar de temut!) să însoţească cu un “text liminar” dialogul de acum două decenii şi, nu în ultimul rînd, să obţin acordul fără rezerve al unuia dintre legatarii testamentari ai drepturilor de autor pentru cele două “voci” exemplare ale civismului militant din exilul românesc - domnul Gabriel Liiceanu, Director general al Editurii Humanitas (am convingerea intimă fermă că şi cel de-al doilea legatar, domnul Mihnea Berindei, preşedintele Ligii pentru apărarea drepturilor omului în România de la Paris, este solidar cu această iniţiativă) - pentru publicarea textului. Tuturor, le exprim gratitudinea mea şi îi invit să considerăm acest eveniment editorial o ofrandă comună adusă memoriei Monicăi Lovinescu şi a lui Virgil Ierunca.

        În această avanpremieră voi cita, mai întîi, din postfaţa intitulată Voci clare în vacarm şi semnată de Liviu Antonesei, iar în continuare, un mic fragment din  dialogul care face substanţa cărţii:

Ultima actualizare Sâmbătă, 20 Noiembrie 2010 10:54
Citeşte mai mult...
 
Poezie: Ion Minulescu - Celei care minte PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 20 Noiembrie 2010 07:20
 
Marturii inedite la dezbaterea "Securişti şi temniceri în România comunistă" PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Vineri, 19 Noiembrie 2010 15:55
Ultima actualizare Vineri, 19 Noiembrie 2010 15:58
 
Andreea Dobes - Profilul unui comandant de penitenciar: Vasile Ciolpan PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Joi, 18 Noiembrie 2010 08:16
Vedeti in continuare partea a doua a acestui material:
Ultima actualizare Joi, 18 Noiembrie 2010 08:39
Vezi VIDEO
 
« ÎnceputAnterior251252253254255256257258259260UrmătorSfârşit »

Page 254 of 313

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact