logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EDITORIAL
Ruinătoarele paradoxuri ale României postdecembriste (articol de George Petrovai) PDF Imprimare Email
Scris de George Petrovai   
Miercuri, 15 Iulie 2015 08:43

Fiecare ţară şi popor caută prin toate mijloacele ce-i stau la îndemână (mai subtile sau mai directe, mai timide sau mai îndrăzneţe) să-şi asigure prosperitatea internă şi să se afirme pe scena internaţională. De altminteri, acesta şi este rostul politicii: componenta internă să facă ţara să fie mândră de grosul cetăţenilor ei, iar componenta externă să-i facă pe toţi cetăţenii să fie mândri de ţara lor!

Fireşte că la asemenea rezultate nu se poate ajunge în zilele noastre decât printr-un veritabil şi neîntrerupt exerciţiu democratic, ceea ce înseamnă conţinut în primul rând (cârmuitori competenţi şi oneşti, cadru legal corect şi stimulativ, respect faţă de Dumnezeu, semeni şi legi) şi abia la urmă mai înseamnă formă sau coajă democratică.

Ei bine, nu acesta este cazul României postdecembriste, care – aşa cum prea bine se ştie – într-un sfert de secol (25 de ani de învârtită ciocoiască) a zămislit şi dezvoltat o lungă serie de incredibile paradoxuri.

Ultima actualizare Miercuri, 15 Iulie 2015 08:49
Citeşte mai mult...
 
Peter Hurley, un irlandez mai…romȃn decȃt mulți romȃni! PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Luni, 13 Iulie 2015 18:38
Sunt momente cȃnd viața depǎseşte cu mult imaginația. Cine ar fi putut crede cǎ un irlandez se va stabili ȋn Romȃnia şi va promova cu atȃta dǎruire tradițiile folclorului maramureşean, cu precǎdere cel din zona despre care se ştie oriunde ȋn lumea asta, Sǎpȃnța?
Peter Hurley doreşte sǎ continue punerea ȋn valoare  a tradițiilor maramureşene. M-am uitat pe site-ul www.traditia.ro şi am aflat povestea interesantǎ a irlandezului fascinat de folclorul romȃnesc, modul cum a ajuns ȋn Romȃnia şi despre...”imposibilitatea” de a se mai despǎrți de țara noastrǎ. 
 
Ultima actualizare Luni, 13 Iulie 2015 19:31
Citeşte mai mult...
 
Cresc salariile mai-marilor zilei. Lehamitea noastrǎ, ȋn aceeaşi mǎsurǎ! PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Miercuri, 08 Iulie 2015 19:52
Vicepremierul Gabriel Oprea a precizat cǎ ȋncepȃnd cu 1 august  preşedintele țǎrii, prim-ministrul şi preşedinții celor douǎ Camere ale  Parlamentului  vor avea un salariu net de 15.108 lei / lunǎ. Nici vicepremierulului, nici miniştrilor sau şefilor de servicii secrete nu le va fi prea rǎu: salariul net al acestora va ajunge la 13.365 lei. Se are ȋn vedere creşterea salarialǎ ȋn 48 de funcții de conducere.
 
Douǎ motive temeinice (?) au stat la baza enunțului care bucurǎ nespus pe toți romȃnii:
"Sunt douǎ motive pentru care am fǎcut acest anunț. În primul rȃnd, pȃnǎ la finalul acestui an vom avea creşteri de salarii ȋn tot sistemul public. În al doilea  rȃnd, din rațiuni de transparențǎ, pentru a nu exista nicio suspiciune." 
Citeşte mai mult...
 
Aş fi vrut sǎ vǎd o splendoare ȋn iarba de la Wimbledon: pe Simona Halep... PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Luni, 06 Iulie 2015 17:32
Pentru a nu lǎsa  loc unor interpretǎri tendențioase,  precizez cǎ m-am gȃndit la o splendoare a jocului şi a performanței sportive obținutǎ de Simona Halep, sportiva despre care spuneam ȋntr-un alt articol:
„Sunt printre cei care doresc ca sportiva din România (aşa spune despre ea domnişoara Halep) să ajungă cea mai bună din lume. Acum umbra îndoielii nu-mi dă pace…Nu sunt un fost practicant al sportului alb (care tare s-a colorat în ultimii ani...), sau un teoretician care ştie ce trebuie să facă alţii pe teren. Totuşi, atitudinea şi declaraţiile Simonei mă pun pe gânduri.”
 
Şi acum, dupǎ eliminarea rapidǎ (ȋmi vin ȋn minte şi alte adjective care ȋncep cu litera „r”, dar nu le iau ȋn seamǎ...), tot atitudinea şi declarațiile sportivei din Romȃnia mǎ pun pe gȃnduri.
 
 
Citeşte mai mult...
 
"Alice ȋn Ţara Manualelor" PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Sâmbătă, 04 Iulie 2015 13:30
Cadrele didactice şi studenții Facultǎții de Sociologie de la  Uninversitatea  Bucureşti au publicat concluziile unui studiu despre manualele  actuale puse la dispoziția elevilor din clasa zero, şi / sau clasa I. Raportul (pe care l-am citit pe www.hotnews.ro) pus la dispoziție de sociologi se poate concluziona printr-un singur cuvȃnt: dezastru... 
 
Sǎ vedem dacǎ au dreptate ȋn tot ce spun domniile lor. În manuale, ipostazele ocupaționale ȋn care sunt prezentate femeile sunt aceleaşi: ȋnvǎțǎtoare, asistente, şi ȋn cele mai multe cazuri, gospodine care fac curat ȋn casǎ sau pregǎtesc mȃncarea pentru familie.
 
Pǎi ce sǎ facem, dacǎ astea sunt, ȋn principal, rolurile pe care trebuie sǎ le joace femeile ȋn familie sau ȋn societae? Cȃți ȋnvǎțǎtori au ȋntȃlnit autorii cercetǎrii ȋn calea desǎvȃrşirii lor şcolare? Cȃți asistenți bǎrbați le-au fǎcut injecții? Cȃți bǎrbați pregǎtesc mȃncarea acasǎ ȋn timp ce nevestele lor moderne ȋn mentalitate merg sǎ punǎ de un pariu sportiv sau sǎ vadǎ cum mai joacǎ CSM Sighet? 
 
Ultima actualizare Duminică, 05 Iulie 2015 09:47
Citeşte mai mult...
 
Cât din România mai este a românilor? (Articol de George Petrovai) PDF Imprimare Email
Scris de George Petrovai   
Marţi, 30 Iunie 2015 20:29

\idoma omului, orice ţară este formată din corp (componenta statică sau fizico-geografică din interiorul graniţelor stabilite de istorie sau de tratatele internaţionale) şi din spirit (componenta dinamică, constituită din limbă, cultură şi tradiţii, care – în zilele noastre – cunoaşte o necontenită revigorare prin turism şi marile migraţii dinspre Est spre Vest şi dinspre Sud spre Nord, dar mai ales prin intensificarea fără precedent a legăturilor diplomatice şi a schimburilor informatice, respectiv a produselor destinate consumului imediat şi a celor cultural-spirituale care intră în patrimoniul universal).
Până la Decembriada din 1989 (fireşte, din cauza neroadei politici comuniste de închidere ermetică a graniţelor ţării), românii – siliţi de acele cumplite decenii de constrângere până la depersonalizare şi de sterilizare spirituală până la deplina uniformizare – şi-au prelungit în arta de-a supravieţui seculara îndatorire exprimată clar şi concluziv de Eminescu prin „eu îmi apăr sărăcia şi nevoile şi neamul”...
Citeşte mai mult...
 
Ce este acuma în România şi ce-ar trebui de fapt să fie (Apel la românii neresemnaţi) (Autor: George Petrovai) PDF Imprimare Email
Scris de George Petrovai   
Duminică, 28 Iunie 2015 21:45

Tot ceea ce se întâmplă în România postdecembristă este de domeniul coşmarului naţional: Milioane de români reduşi la tăcere şi aduşi la sapă de lemn, alte milioane dintre ei plecaţi peste mări şi ţări (cel mai mare şi grav exod ce a avut loc vreodată în mult încercata istorie a românilor), toate astea având loc din cauza şi pentru ca o pletoră de neisprăviţi ce-şi spun aleşii poporului să-şi poată face mendrele prin furt, minciună şi trădare naţională!
Şi tocmai acuma, când aceşti greţoşi neoameni sunt mai siguri pe ei (că, de, şi-au însuşit la perfecţie oribila artă de a smulge prin mita bine plasată voturile de la simplii locuitori pe aceste meleaguri), taman acuma citesc pe internet cum unii confraţi într-ale jurnalisticii fac apel la toată floarea cea vestită a lichelismului mioritic, somându-i în numele zdrenţuitei lor onoare ba să-şi dea demisiile, ba să înapoieze ceea ce-au furat cu sudoarea frunţilor lor înguste de megarăufăcători.
Dar eu întreb: Speră oamenii cu scaun la cap că aceste jigodii înciocoite peste noapte prin legăturile ultramafiote statornicite între politruci şi afacerişti, îşi vor pune vreodată cenuşă în cap, recunoscund public că au furat pe rupte din averea poporului şi apoi restituind adevăratului proprietar tot ceea ce şi-au însuşit pe căi nelegiuite?
Păi pentru aşa ceva e nevoie de conştiinţă, ruşine şi curaj. Ori ei, toţi ce intraţi şi ticăloşiţi până în măduva oaselor de mizeria politrucianismului postdecembrist, au renunţat din start la balastul (sic!) aflat în centrul moralei celor mulţi şi cu frică de Dumnezeu, adică la ruşine şi conştiinţă. Iar despre curaj nici pomeneală la aceste secături ca alde Varujan Vosganian, care ajung să se târâie în genunchi, doar-doar vor putea ciuguli mai departe din firimiturile căzute de la masa celor care, în pofida dezastrului naţional provocat şi a nevredniciei sfidătoare pe care o promovează, continuă să se agaţe de putere, ca şi cum ar vrea să testeze cota de răbdare a românilor groaznic batjocoriţi. Pentru alde ăştia ar trebui nu pensii sau recompense speciale, ci legi speciale de pedepsire! 
Citeşte mai mult...
 
Chinezii zburdă şi gonesc, românii doar nădăjduiesc (Articol de George Petrovai) PDF Imprimare Email
Scris de George Petrovai   
Miercuri, 24 Iunie 2015 08:12

Un popor îşi îndeplineşte menirea sa istorică atunci când nu se resemnează în faţa ostilităţii prezentului, astfel conştientizând că-i jalnic să trăiască cu firimituri căzute de la masa înaintaşilor (cam aşa cum se screm grecii zilelor noastre), ci – chiar învins, dar niciodată îngenuncheat! – el are puterea morală şi spirituală, alimentată de măreţia trecutului, să-şi înfrângă slăbiciunile de moment, pentru că numai astfel poate să-şi vadă de rosturile lui fixate de Creator în structura sa intimă cu sute, ba în unele cazuri chiar cu mii de ani în urmă.

Această introducere, aşa cum se vede chiar din titlu, îi vizează deopotrivă pe români şi pe chinezi, două popoare situate la mare distanţă în spaţiu, dar care în timp sunt aproape, şi – cine ştie – poate că în negurile începuturilor omeneşti chiar se înrudesc prin formidabilele lor civilizaţii şi culturi plăsmuite de tainicul sincronism al fiorului divin, ce pulsează etern neliniştitor pentru scormonitorii în existenţele pământeşti multimilenare.

Fireşte, în lumina noilor cercetări care obligă omenirea să-şi reformuleze cunoştinţele şi să-şi rescrie istoria, cu un plus de greutate în ceea ce priveşte vechimea, fineţea, diversitatea şi bogăţia mărturiilor arheologice despre îndeletnicirile paşnice (tăbliţele de la Tărtăria, ceramica, meşteşugurile, artele) şi războinice (arme, echipamente de luptă) ale pelasgilor, tracilor şi geto-dacilor – străbunii românilor de astăzi...

Citeşte mai mult...
 
Somnoroase păsărele de la U.E se adună… PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Sâmbătă, 20 Iunie 2015 16:02
U.E. zice aşa: dacă sforăi, nu trebuie să conduci maşina. Aşa cum ştim, tot ce-i bun şi adevărat vine din Europa Unită. Despre sforăit şi consecinţele sale nebănuite, am citit că:
„Directiva a fost introdusă după ce mai multe studii făcute în Europa au scos la iveală un fenomen îngrijorător. „S-a dovedit, pe studii făcute în Europa, că apneea în somn este la fel de mare factor de risc, exact ca şi fumatul, chiar ca şi alcoolul. De exemplu, factorul de risc pentru apneea în somn de a ajunge să aibă somnolenţă la volan, să adoarmă şi să aibă accidente este de 3,7%, or alcoolul este doar 2%. Deci factor de risc foarte mare şi s-a ajuns la această concluzie în Europa pentru că foarte, foarte multe accidente se produc anual din cauza adormirii la volan şi asta e valabil pentru toate vârstele, de la 18 ani în sus şi apneea în somn sau sforăitul poate să ascundă şi foarte multe boli”, a explicat Ligia Puiu, medic primar pneumolog cu competenţe în somnologie.”  (www.emaramures.ro)
Ultima actualizare Sâmbătă, 20 Iunie 2015 17:32
Citeşte mai mult...
 
Ponta la Baku PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Joi, 18 Iunie 2015 17:57

Participarea premierului român la deschiderea primei ediţii a Jocurile Europene a fost privită cu furie de mass-media noastră. Să încercăm să vedem ce a greşit Ponta, dacă într-adevăr a greşit.

Crearea Jocurilor Europene (adică Jocurile Olimpice ale Europei)  a fost votată la 8 decembrie  2012 la Roma de 49 de comitete olimpice europene. La acea dată s-a acordat Republicii Azerbaidjan dreptul de a organiza prima ediţie a Olimpiadei Europene. Ideea organizării unor întreceri sportive pe zone mai restrânse geografic nu-i nouă. Să ne amintim că existăJocurile Panamericane sau Jocurile Asiatice. Bătrâna Europă nu se putea lăsa mai prejos...                                                                                  

 Mă uit la un clasament al ţărilor europene după numărul de locuitori. Sunt 50 de ţări europene acum. Din cele 50, au votat actul de formare a J.E. 49! Adică toată lumea a fost de acord, cu excepţia Armeniei, care are divergenţe majore cu Azerbaidjanul.

Citeşte mai mult...
 
„Puţin îmi pasă că voi nu mă vreţi”, esenţa politrucianismului românesc PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 17 Iunie 2015 05:23
Atât de mare este răutatea omenească, încât – în pofida evidenţei – unii dintre semeni (răuvoitorii şi/sau invidioşii) susţin cu mereu tânăra vehemenţă a meseriei de cârcotaş că în România postdecembristă se poate vorbi de un real progres doar în vastul şi dinamicul proces de înciocoire prin minciună şi hoţie mai ceva ca-n faimoşii noştri codri de odinioară, prin tripleta murdărie-mojicie-manelizare şi asaltul subculturii triumfătoare.
Dar cu bună-ştiinţă toţi aceşti cusurgii dau uitării marile noastre realizări din plan social şi politic, o logică şi absolut normală compensaţie după lichidarea în regim de urgenţă a industriei, agriculturii şi transporturilor (feroviare, maritime, fluviale), dimpreună cu frumuseţea şi înţelepciunea fundamentelor românismului multisecular: cinste-omenie-teamă de păcat-credinţă sinceră în Dumnezeu-hărnicie-dragoste de ţară, semeni şi întreaga lucrare divină.
Ultima actualizare Miercuri, 17 Iunie 2015 08:39
Citeşte mai mult...
 
Pentru ce mai avem televiziuni de ştiri? PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Duminică, 14 Iunie 2015 19:03
Puţine zile au trecut de la informaţia despre situaţia economică dezastruoasă a majorităţii televiziunilor de ştiri. Sărăcuţele, în 2014 au cam ieşit în pierdere…Nu văd de ce în alţi ani să fi avut profit. Cine doreşte să se informeze mai bine despre banii aruncaţi în vânt de televiziuni, o poate face AICI
 
Ştiri sunt de toate felurile, pe toate canalele tv care sunt specializate(?) în aşa ceva. Dacă restrâng paleta de informaţii pe care le putem vedea zi de zi doar la cele sportive, constatarea pe care o pot face este că în afară de fotbal şi tenis, altceva nu mai există pe lumea asta. Dacă nu-i sezon de fotbal, nicio problemă! Se pot face ştiri despre vacanţele fotbaliştilor sau ale conducătorilor de cluburi. Dacă şi subiectele astea se termină, ne sunt prezentate  ştiri de ultimă oră despre nevestele sau amantele prea băgaţilor în seamă. Acum avem posibilitatea să vedem alternativ ştiri din fotbal cu ştiri din tenis. Sigur, avem câteva domnişoare care joacă tenis foarte bine şi prestaţiile lor îi încântă pe toţi românii. Îi încântă, sau îi dezamăgesc, aşa cum a fost la Roland Garros…
Citeşte mai mult...
 
Ciprian Coc, un gondolier maramureşean PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Marţi, 09 Iunie 2015 18:34
Ştirea despre maramureşeanul care a dat telefon la 112 pentru a semnala un transport suspect de lemne are o continuare care pare a fi dintr-un roman al absurdului. Ciprian Coc a fost amendat cu 1000 de lei pentru că a sunat la 112! Omul a vrut să fie doar unul dintre foarte puţinii români cu simţ civic! Da, trebuie să recunoaştem că sunt multe situaţii în care ne facem că nu vedem şi trecem mai departe preocupaţi sau „preocupaţi” de treburi care nu necesită amânare.
 
Plecând de la poza pe care a publicat-o portalul de ştiri www.actualmm.ro , am reuşit să aflu câte ceva despre maramureşeanul care e acum anchetat pentru o faptă la care legea îi dă dreptul şi la „comiterea” căreia am fost îndemnaţi prin spoturile publicitare promovate cu mare voioşie de televiziuni. Ciprian Coc iubeşte natura, pădurea, muntele, drumeţiile. Dacă informaţiile pe care le-am cules sunt corecte, domnul Coc este instructor auto, masterand în Etnologie şi Antropologie Socială la Univ. Tehnică din Cluj Napoca, Centrul Universitar Baia Mare. E preocupat de păstrarea tradiţiilor maramureşene, fiind membru al grupurilor: Tabăra de Arte Ţara Lăpuşului şi Zestrea Stămoşească a Maramureşului.
Citeşte mai mult...
 
Cine suspendă pe cine, şi mai ales când? (Autor: Moise Guran) PDF Imprimare Email
Scris de Moise Guran   
Vineri, 05 Iunie 2015 17:08

Ca să înţelegem exact evenimentele trebuie să trecem în revistă câteva texte legale, dar şi o practică, după părerea mea neconstituţională, ce a creat deja cutume în România în privinţa protecţiei unor infractori ajunşi în funcţii de parlamentari şi miniştri.

În primul rând, trebuie să conştientizăm faptul că autorii Constituţiei nu prea şi-au imaginat că un infractor poate ajunge ministru, sau că cineva poate propune măcar o persoană cercetată penal pentru astfel de funcţii.

Constituţia este destul de clară, ea spune că:

Citeşte mai mult...
 
...de prin paienjenisul amintirilor (editorial de Doru Atomei) PDF Imprimare Email
Scris de Doru Atomei   
Luni, 01 Iunie 2015 15:35

Si vine vara… mult asteptata vara…
 
Saluturi toride si pline cu arome de mojito si limonade servite cu umbrelute jamaicane facute-n China!
Gata cu dark-ul, e timpul pentru fuste lalai si scurte, bufanti vaporosi si pantaloni scurti, decolteuri in forma de defileuri abrupte si uleioase, muschi tatuati cu bufnite intelepte, unghii cu gel pana-n gat, ochelari de soare si pe urechi, bronzari intensive si transpiratie cat incape! Plus culori vii, colorate, exotice… fara numarrrrR!
 
Vara concertistica e deja pregatita. Am tot scris de ceea ce urmeaza sa se intample, cred ca stiti si voi optiunile clare si veti decide in functie de stare, pusculita, conjuctura, proximitate. 
Ultima actualizare Luni, 01 Iunie 2015 20:31
Citeşte mai mult...
 
Eurovision? La ce bun? PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Marţi, 26 Mai 2015 06:29

Nu merită să fim supăraţi pentru un concurs (mai degrabă „concurs”?) de muzică uşoară, care e contestat şi tratat cu indiferenţa pe care o merită. Noi, românii, nu suntem indiferenţi şi vrem ca ai noştri să fie mereu ca brazii! Şi să facă ce fac brazii, adică să fie la înălţime…

Totuşi, dacă vrem să fim şi noi trecuţi pe lista câştigătorilor, poate n-ar fi rău să meargă compozitorii noştri prin ţările unde s-au câştigat cele mai multe trofee…Mă gândesc la Suedia, la Irlanda…Că sigur ar avea ce-nvăţa de-acolo…

 

Citeşte mai mult...
 
Spaima de şaibă (articol de Vasile - Marius Mureşan) PDF Imprimare Email
Scris de Vasile - Marius Mureşan   
Luni, 25 Mai 2015 16:05

1989 a fost cel mai bun an al vieţii mele de până atunci. Practic, toată viaţa mea părea să fie concentrată pe examenul de admitere în liceu, pe dorinţa de a intra la Liceul «Dragoş Vodă», la mate-fizică. Era cea mai bună clasă din oraş, aspiraţia oricărui elev (sau a părinţilor acestuia) care vroia să ajungă undeva în viaţă.
 
«Dacă nu înveţi, vei ajunge la şaibă» îmi repetau, la nesfârşit, părinţii în perioada gimnaziului, astfel încât ŞAIBA ajunsese pentru mine o adevărată sperietoare, iar singura soluţie pentru a o evita era intrarea la mate-fizică.
 
Pe măsură ce se apropia ziua primului examen, emoţiile creşteau vertiginos şi pregătirea se intensifica.
Ultima actualizare Luni, 25 Mai 2015 16:15
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 5 of 12

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact