logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EDITORIAL
Faptul că nu poţi face TOTUL nu este o scuză pentru a nu face NIMIC PDF Imprimare Email
Scris de Dani Godja   
Sâmbătă, 16 Martie 2013 08:00

Văd în jur tineri talentaţi, dornici sa facă ceva bun in Sighet. Purtăm discuţii la tot pasul despre cât de frumos şi plin de viaţă ar putea fi oraşul nostru şi cât de mult merită asta, dar nu avem suficient timp, energie şi dispoziţie de a iniţia ceva care să facă un bine real locului în care trăim. 

Nu ducem lipsă de idei, ci de mobilizare şi de implicare! Putem să avem iniţiative sau putem să avem doar pretenţii de la oraş. Un oraş care vrea să se dezvolte, să fie viu, nu doar oferă ci şi cere ceva comunităţii: cere responsabilitate, cere implicare, cere respect pentru spaţiul public (nu doar autorităţiile au obligaţia de a asigura curăţenia unui oraş, ci si noi avem datoria să o păstrăm).

Dacă nu doriţi să vă implicaţi, haideţi măcar să-i dăm înapoi puţin respect Sighetului. Să respectăm oraşul aşa cum ne respectăm pe noi pentru că e parte din viaţa noastră şi e imaginea noastră. 

Ultima actualizare Vineri, 29 Noiembrie 2013 21:59
Citeşte mai mult...
 
Profesoare de biologie, salamandra şi broasca PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Miercuri, 20 Februarie 2013 21:53

20 februarie 2013. Sighetu Marmaţiei, oră de biologie la un liceu bun. Vine vorba cumva de salamandre, iar elevii care circulă cu biciclete (mountain-bike) pe dealuri, afirmă că acest animal este prezent în zona Maramureşului. Profesoara de biologie zice că nu poate să fie aşa, că au confundat salamandra cu o şopârlă. Tu ce crezi, ce ai văzut cu ochii tăi sau ce zice profesoara de biologie?

 

Îmi aduce aminte de o situaţie similară, când profesoara de biologie de la un alt liceu sighetean (acum Colegiu Naţional), o femeie credincioasă şi citind detalii exacte din broşurile Turnul de Veghere, făcea experimente pe broaştele care erau electrocutate, cu capul tăiat şi măduva distrusă cu o spatulă… plus ceva acid picurat pe ele. Şi broaştele nu ripostau. Acea profesoară de biologie, ţinând broaştele pentru experimente în ceva acvariu, le hrănea cu bucăţi de pâine… şi constata cu mâhnire că broaştele nu vroiau să mânânce. Cu asemenea nivel de pregătire al profesorilor, ce te poţi aştepta de la elevi?
Ultima actualizare Miercuri, 20 Februarie 2013 23:28
Citeşte mai mult...
 
Promisiuni electorale cu nemiluita (partea a II-a) PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Joi, 13 Decembrie 2012 19:31

Cezar Petrescu: „Pedeapsa cea mai mare a mincinosului nu e că nu-l mai crede nimeni, […] pedeapsa cea mare e că nu mai crede nici el, în nimeni şi în nimic!...”

Pod transfrontalier cu Ucraina.
 E vorba de alt pod, sau cel existent va fi modificat? Fiind vorba de un pod între două ţări, nu cumva discuţia se poartă la alt nivel? De exemplu, şefi de stat, miniştri de externe?...

Redeschiderea traficului feroviar spre Ucraina.
Ce ziceţi de un trafic normal spre Cluj, altul finalizat (şi tot normal) spre Satu Mare? Spre Baia Mare aştept să trec întâi prin tunelul din Gutin…

Citeşte mai mult...
 
Promisiuni electorale cu nemiluita (partea I) PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Miercuri, 12 Decembrie 2012 20:37

Cezar Petrescu: „Pedeapsa cea mai mare a mincinosului nu e că nu-l mai crede nimeni, […] pedeapsa cea mare e că nu mai crede nici el, în nimeni şi în nimic!...”

Alegerile parlamentare s-au încheiat. Unii, spun că au câştigat…Alţii, se miră de rezultatele slabe obţinute. Participarea la vot (în jur de 41%) e dovada clară că lumea s-a săturat de „promisiuni” gogonate. Deci, victoria nu-i chiar victorie. Ca de fiecare dată la noi, au fost aleşi unii ca să fie pedepsiţi alţii, adică cei care au condus ţara până acum. Să trecem puţin în revistă promisiunile  electorale oferite maramureşenilor. Nu contează cine a venit cu aceste oferte, de aceea nu voi preciza numele candidaţilor.

Ultima actualizare Joi, 13 Decembrie 2012 15:41
Citeşte mai mult...
 
Saga Dark Bombastic Evening 4 (17-18 august 2012) PDF Imprimare Email
Scris de Doru Atomei   
Miercuri, 22 August 2012 15:46

Imi amintesc de cum eram odata… si de cum mutam sau inventam muntii, construiam sau daramam poduri, asfaltam sau distrugeam poteci, doar-doar sa-mi duc la indeplinire visele, tintele, aberatiile… si, cam de fiecare data, ma amageam sa cred, prin ale mele retorice, de multe ori mitomanice, ca lumea nu e pregatita inca pentru viziunile mele, ca eu sunt un fel de doct sau semidoct (dar altfel), care le stie pe toate in ale muzicii extreme underground… si ca determinarea celor din jurul meu este mult mai palida decat focul necontenit care arde in mine.. si uite asa, de vreo 20 de ani, mi-am pus in practica cam tot ce mi-am dorit, in masura posibilitatilor acceptate si aprobate de mine: emisiune radio, revista, vizionari de concerte, organizari de evenimente, contactul direct cu trupele… dar totul directionat si gravitat in jurul acestui cuvant care poate sa nu insemna nimic, dar pentru mine inseamna totul: underground… apoi, timpul parca a inceput sa ia alte forme, dar eu tot nu aveam timp de a realiza acest lucru, egocentrismul meu exacerbat imi sufoca trairea, desi eu ma autoflagelam ca traiam intens… fugeam de spaima de a nu repeta chestii, de a nu deveni subjugatul copy-paste-ului uzual, de a repeta si de a face acelasi lucru, in fond, chiar daca, de cele mai multe ori, formele imi dadeau cica sensul si izvorul trairilor mele.

Am realizat apoi ca nu-mi place sa devin sclavul ideilor mele, chiar daca acest lucru ar suna pe cat de iresponsabil, pe atat de miserupist. La serviciu, la tot felul de intalniri, incercam sa exprim si sa transmit alor mei colegi ca autosuficienta este cel mai periculos "remediu" in care te poti plafona… Ca trebuie sa mergi mai departe, sa nu te opresti, sa fugi, fugi, fugi… sa fii primul, cel mai, cea mai, sa dobori toate recordurile, sa alergi pentru… acum chiar habar n-am pentru ce…

Autosuficienta este periculoasa pentru ca, odata acceptata, este foarte convenabil de trait cu ea, impreuna cu ea, alaturi de ea. Si de multe ori, ea poate fi confundata usor cu automultumirea!

Ultima actualizare Miercuri, 22 August 2012 16:31
Citeşte mai mult...
 
De ce azi nu mai e ca ieri… PDF Imprimare Email
Scris de Doru Atomei   
Duminică, 05 August 2012 12:59
N-am mai scris nimic de ceva vreme… N-am mai scris nimic pe Kogaionon, ca, in rest, comunicate, interviuri si altele am tot facut... mi-a spus cineva de curand ca am abandonat Kogaionon, ca nu mai fac recenzii, nu mai scriu nimic despre scena Metal si nu numai, ca nu mai vorbesc cu mine (public), ca am abandonat un proiect care, desi rar folosit, se pare ca avea importanta lui, pentru unii… sa nu-i spun ca ar fi putut chiar conta… heh, placut sentiment dar si ingrijorator cat pot sa fiu de "indolent" si "neatent" la lucruri pe care doar eu nu le vad… asa imi spunea si mama, cand eram de-o schioapa... pe atunci traiam in lumea mea, eram absent complet de la bunul mers al vietii si doar tipetele delicate dar stridente ale ei ma faceau sa percutez si… sa vin la masa, de exemplu… Nu stiu daca astazi sunt altfel, dar stiu ca ma enervez cand il strig pe Stefan al meu si el nu ma aude… chit ca sta pe langa mine, dar ocupat cu ale lui subterfugii… sau cand suntem chemati la masa si fiecare din noi doi tocmai atunci mai avea ceva de facut, de terminat… si parca asteptandu-ne unul pe altul, cine misca primul… desi timpul trece si mancarea se raceste… desi, in interiorul meu, mi-am tot pus intrebarea: la restaurant de ce nu reactionez la fel? Hah…probabil ca am ramas acelasi ca acum multi, multi ani… sa fie de la faptul ca am fost mezinul familiei? Unii imi spuneau ca acest comportament este caracteristic copilului singur la parinti, alintat si tinut in puf… hmmm… toata lumea catalogheaza, incadreaza, sfatuieste si isi da cu presupusul… sport national asta cu autobagatul in seama… mnahh…
Citeşte mai mult...
 
Halal imparţialitate! PDF Imprimare Email
Scris de George Petrovai   
Vineri, 03 August 2012 07:08

Incapabilă să dea un verdict tranşant în legătură cu validitatea sau invaliditatea referendumului (cu toate că prin neatingerea cvorumului, invaliditatea acestuia este vizibilă chiar şi pentru marţieni), Curtea Constituţională a dat astăzi, 2 august, un răspuns memorabil: Hotărârea definitivă va fi pronunţată pe 12 septembrie, adică după ce totalitatea crizelor care macină România îi vor aduce pe majoritatea românilor la disperare! Păi bine, tovarăşi judecători, dacă referendumul s-a derulat după liste inexacte sau măsluite, voi acuma v-aţi trezit? Mai departe. Aceste liste n-au fost impuse de Băsescu şi oamenii lui, ci v-au fost prezentate ca fiind indiscutabile chiar de oamenii actualei puteri. Doar după ele au fost organizate şi alegerile locale din 10 iunie. Iar atunci n-a comentat nimeni nimic, întrucât USL a câştigat. Fiţi convinşi că nici acuma bolşevicii din USL n-ar fi comentat dacă pragul impus de 50%+1 era cel puţin atins. Cu atât mai mult dacă era copios depăşit – le-ar fi râs tuturor în nas, în primul rând celor care ar fi atras atenţia asupra imenselor fraude comise la această mizerie de referendum. Dar pe-atunci (la începutul referendumului) nedemnilor tovarăşi ai lui Iliescu şi Năstase li se părea un un scor lesne de atins. Căci ei porneau la drum cu ura în creştere împotriva lui Băsescu şi li se părea de la sine înţeles ca toţi alegătorii români, după intensa intoxicare de la Antene, să fie încercaţi de sentimente asemănătoare. Sigur că acuma se simt ruşinaţi nevoie mare. Rezultatul referendumului măsluit şi terfelit după întreaga lor capacitate, le-a dovedit negru pe alb că socoteala de-acasă nu se potriveşte cu cea din târg şi că ei, cu mijloacele de intoxicare şi fraudare puse la dispoziţie de secolul 21, nu se ridică nici măcar la nivelul predecesorilor lor din 1946. De unde ieşirea la rampă a lui Ion Ilici şi a tovarăşilor de la Vocea Rusiei, care se cheamă reproşuri în regulă la adresa nedestoiniciei usl-iştilor – “Măi, voi nici să furaţi după canoanele marxist-leniniste încă n-aţi învăţat…” Ar fi prea de tot ca nici Estul să nu mai vrea să audă de ei…    

Citeşte mai mult...
 
Lacheii puciştilor s-au dezlănţuit împotriva mea! PDF Imprimare Email
Scris de George Petrovai   
Joi, 19 Iulie 2012 07:28

În seara zilei de 17 iulie 2012 am fost sunat de Viorel Necula, redactorul şef al revistei Mioriţa din California, ca să mă anunţe că atât ei, cât şi alte publicaţii româneşti din America de Nord, au primit materiale de la niscaiva lachei ai USL-ului, în care sunt acuzat – atenţie! – că nu am mâncat salam cu soia alături de truditorii României proletare şi că, drept urmare, nu am căderea morală să semăn neîncrederea printre români în ceea ce priveşte constituţionalitatea proceselor ce acuma se derulează în ţară.

  Pentru aceşti iremediabil mutilaţi din punct de vedere moral-conceptual şi pentru alţii, care au tendinţa să le calce pe urme, este necesar să fac următoarele precizări:

 1. Nu vi se pare, domnilor tovarăşi, că ar cam fi timpul să depăşiţi faza argumentelor ce fac parte din primitiva categorie a „salamului cu soia”? Constat că pentru unii ca voi, înţelepciunea marxist-leninistă este atât de înrădăcinată în minţi şi trupuri, încât vi se pare absolut firesc să vă coborâţi conştiinţa la nivelul stomacului, ba chiar să vă descotorosiţi de ea odată cu fecalele.

Ultima actualizare Joi, 19 Iulie 2012 11:56
Citeşte mai mult...
 
Interesant este să îi priveşti… PDF Imprimare Email
Scris de dr.Peter Lengyel   
Vineri, 08 Iunie 2012 13:07
Politicianul care ieri nu dădea nici 2 lei pe tine, la modul manifest… acum este mieluşel, se preface că îl interesează ce crezi, că te iubeşte… şi de fapt face orice când îţi cerşeşte votul. Nu are pic de demnitate, promite orice, doar să fie ales. Zâmbitori şi plini de poveşti electorale, nenumăraţi lideri-salvatori se oferă să se sacrifice pentru binele alegătorilor. Doar să fie votaţi, promit ei orice cu nemiluita, că vor face şosele suspendate, şcoli şi spitale, piscine şi case de cultură, vor aduce extraordinar-de-mulţi bani europeni… vor face parcuri şi parcări… și terenuri de joacă… dacă mai este nevoie… şi mizând pe mentalitatea de ev mediu a unei părţi semnificative a populaţiei, ei promit noi şi noi biserici finanţate din bani publici (ca simbol al separării statului de biserică)… locuri “sfinte” unde se vor putea duce oamenii-terminați, când se vor închide ultimele şcoli şi ultimele spitale… Vor construi o Lume perfectă în 4 ani de mandat… şi să vezi ce mai urmează după…
Ultima actualizare Vineri, 08 Iunie 2012 14:35
Citeşte mai mult...
 
George Petrovai: Nevoia acută de autocenzură (Scrisoare deschisă adresată comentatorilor neinspiraţi ai publicaţiei Sighet online) PDF Imprimare Email
Scris de George Petrovai   
Sâmbătă, 19 Mai 2012 12:42

Am spus-o şi o repet, ca unul care a scăpat ca printr-o minune (a se citi neîntemniţat) din ghearele fostei Securităţi: Libertatea este un bun la fel de preţios ca viaţa!

 În încleştările din Decembrie 1989 ne-am recâştigat libertatea arestată de bolşevism, prin jertfa acelor semeni care fie au avut curajul să oprească gloanţele asasinilor cu piepturile lor, fie au avut ghinionul să se afle pe direcţia acestora.

   După aceste evenimente de neuitat, românii şi-au suflecat mânecile şi s-au pus să facă istorie într-un avânt al libertăţii care viza libertinajul moral-spiritual şi crea condiţii favorabile pentru propăşirea haosului economico-social.

 Căci, aşa cum just punctează istoricul Lucian Boia, „Românii de azi nu iau lucrurile în serios şi nu au simţ civic”!

  ...De circa un an colaborez la Sighet online, timp în care mi-au fost publicate zeci de materiale: unele bine primite de cititori, altele – dimpotrivă – criticate cu o înverşunare isterică (bunăoară aşa ca textul despre Sighet şi găinăriile sale, care se pare că a adus atingere unor orgolii zdravăn infuzate cu patriotism local).

Ultima actualizare Sâmbătă, 19 Mai 2012 16:05
Citeşte mai mult...
 
Când vor fi curăţate grajdurile lui Augias din România? PDF Imprimare Email
Scris de George Petrovai   
Marţi, 10 Aprilie 2012 11:06

Este lesne de observat că la noi lucrurile şchiopătează îngrozitor, motiv pentru care de la munte pân’ la mare şi de la vlădică până la opincă, românii cârtesc cu osârdie împotriva tuturor potentaţilor ce şi-au trecut ştafeta guvernării din Decembrie ’89 şi până în prezent. Dar nu, n-o fac de nebuni ori dintr-o drăcoasă înclinaţie spre încontrare. Trei sunt cauzele care-i îndeamnă la reflecţiile cu iz politic:

 1)Tradiţia românească în materie de nesfârşite dezbateri politice. La vremea lui, Mircea Eliade s-a arătat atît de surprins de gustul nepotolit al românilor pentru atari controverse, încât n-a ezitat să afirme că n-a mai întâlnit un popor care aidoma românilor să cheltuie atâta amar de energie în dezbateri sterile de acest gen.

Ultima actualizare Marţi, 10 Aprilie 2012 11:55
Citeşte mai mult...
 
George Petrovai: România se poate salva doar prin agricultură PDF Imprimare Email
Scris de George Petrovai   
Vineri, 09 Martie 2012 10:00

Ni se părea în celălalt regim că am atins limitele extreme ale suferinţei umane, nu atât din cauza lipsurilor materiale de neînchipuit pe care le-am îndurat aproape toţi (excepţie făceau nomenclaturiştii şi învârtiţii cu rol de trepăduşi ai regimului), cât mai ales din pricina prigoanei sistematice la care ne-a fost supus spiritul, prin închiderea lui în cuşca strâmtă a dogmelor partidului atotputernic.

  Tot atunci vedeam cu jalea-n suflete cum vlaga ţării este înghiţită de Molohul nesăţios al unei industrii constant neproductivă şi cum produsele unei agriculturi tot mai ruginită şi mai delăsătoare iau calea străinătăţii, pentru ca din sumele încasate să se poată administra noi guri de oxigen numeroşilor muribunzi ai economiei naţionale.

   Da, dar măcar pe-atunci România avea industria şi agricultura ei, aşa obosite şi fără chef cum apăreau în realitate, adică neplanificate ori trucate în terfeloagele partidului.

Ultima actualizare Vineri, 09 Martie 2012 14:52
Citeşte mai mult...
 
George Petrovai: România trebuie să fie a românilor, nicidecum a străinilor! PDF Imprimare Email
Scris de George Petrovai   
Luni, 27 Februarie 2012 08:57

Tot mai mulţi români (Nae Ionescu face o distincţie netă între român şi bun român: primul este românul neaoş, bunul român este alogenul cu bun simţ, care nu numai că-i un cetăţean exemplar, dar chiar se străduieşte să simtă şi să gândească româneşte!), tot mai mulţi români, deci, sunt serios îngrijoraţi de fundătura în care a ajuns România după 22 de ani de gafe, bâlbâieli şi orbecăieli, alintate cu cognomenul de cârmuire postdecembristă.

  Ştiu treaba asta din discuţiile purtate cu diverse persoane, dar ştiu mai ales din mesajele care circulă pe Internet. Iată o probă în acest sens:

 De câţiva ani colaborez cu o bună regularitate la mai multe publicaţii româneşti din străinătate. Una dintre acestea – Pagini româneşti din Noua Zeelandă, este cu vrednicie şi pasiune condusă de Cristi Dumitrache.

Ultima actualizare Luni, 27 Februarie 2012 09:05
Citeşte mai mult...
 
Patinoarul ignorantei, dinspre dec 1989... (partea I-vis) PDF Imprimare Email
Scris de Doru Atomei   
Luni, 16 Ianuarie 2012 11:50
... si fugeam liber, fericit, pe un camp intins, plat, printr-o imensitate necontrolata de fulgi mari de zapada... si totul era imaculat, alb... sublim, maiestos, unic! In jurul meu, cunoscuti si necunoscuti strigau, tipau, se agitau, se imbratisau, se bucurau  la fel ca mine... in nebunia mea, extaziat de peisaj si de sentimentul libertatii, al eliberarii, am ignorat faptul ca unii din jurul meu alunecau, cadeau... chiar dispareau... eu eram insa orbit de acel "carpe diem" plin de adrenalina, de nazuinte, de idealuri... de glorie... de fericire totala! Si fugind eu asa, in extazul meu necontrolat, la un moment dat, ma izbesc de ceva invizibil... si cad... incerc sa ma ridic dar vad ca alunec din nou... si din nou... chiar nu ma pot tine pe picioare... Albul imaculat  nu-l mai percep clar caci s-a facut deodata intuneric bezna... se aprinde un bec difuz undeva in fata mea si, ca prin ceata, incep sa se distinga forme, mai intai nedefinite, apoi, acestea prind contur... si-mi dau seama ca m-am lovit de o mantinela, aparent imaginara... dau cu mana prin zapada si descopar printre acei fulgi proaspat asezati un strat gros (probabil) de gheata... inca nu realizez unde ma aflu.. poate pe un lac inghetat, dar ce sa caute mantinela acolo... ma uit de jur-imprejur, vad neclar dar mi-e clar ca acele umbre care aluneca, care cad la pamant nu sunt altii decat cei ce alergau veseli mai devreme... si in dreptul fiecarui cazut se contureaza propria bucata de mantinela, ce apare prin propriul far difuz... si printre cei cazuti, trec sigur pe ei, echipati cu patine, crose si chiar pucuri, cu casti pe cap si lanterne in maini... destul de infricosatori ca aspect, totusi... soldatii... care iau apoi forme de militanti, de lideri, de politicieni, de eliberatori ai intunericului.... si se face lumina.. orbitoare, prea orbitoare... nu deslusesc decat forme, umbre, gesturi... si aud voci multiple, amplificate, repetand acelasi lucru: "Suntem liberi"...
Ultima actualizare Duminică, 05 Februarie 2012 08:24
Citeşte mai mult...
 
Șanse pentru Copilul Viitorului PDF Imprimare Email
Scris de dr. Peter Lengyel   
Luni, 16 Ianuarie 2012 08:45
Teritoriul numit azi România are premizele pentru a deveni un spațiu geografic extraordinar, însă pentru asta este nevoie de acțiunea câtorva oameni extraordinari. Cum se poate face din țara asta o zonă prosperă, atractivă, interesantă, despre care să se vorbească în mod pozitiv pe scena internațională? Ce se poate clădi pe atuurile pe care le avem, pentru a crește șansele existenței unei populații umane viguroase și bine integrate în mediul de viață, în următoarele decenii și secole? Cum se pot transpune în practică cele trei direcții echivalente ca valoare ale dezvoltării durabile: 1. economic, 2. social și 3. mediu? De ce viziune este nevoie și ce se poate face în mod concret, acum?
Ultima actualizare Luni, 16 Ianuarie 2012 11:58
Citeşte mai mult...
 
George Petrovai: Din nou despre agricultură PDF Imprimare Email
Scris de George Petrovai   
Joi, 12 Ianuarie 2012 19:30
Se ştie prea bine că înainte vreme, din antichitate şi până în zorii istoriei moderne, agricultura era principalul obiect de activitate al omului. Fiind sursa majoră de hrană pentru comunităţile tot mai numeroase şi mai rapace, cultivarea pământului s-a constituit în scurt timp în cel mai preţios izvor de cunoştinţe despre natură ale omului arhaic, care cunoştinţe urcau de la succesiunea anotimpurilor, revărsarea apelor şi bătaia vânturilor, până la joncţiunea aştrilor şi adâncimile insondabile ale necunoscutului. În acest din urmă caz, teama omului primitiv de formele implacabile ale necunoscutului omniprezent şi omnipotent se convertea în diverse reprezentări de adoraţie şi idolatrie, care urcau de la animism, totemism şi magie spre tipuri din ce în ce mai subtile ale credinţei.
Revoluţiile industriale au răsturnat raportul dintre om şi natură. Ele au acreditat ideea periculoasă cum că omul, graţie raţiunii şi ştiinţei, este un veritabil demiug, căruia totul i se cuvine ca hrană ambiţiei şi trufiei sale nemăsurate, şi că natura nu este o mamă bună, ci o vrăjmaşă perfidă, pe care omul neînfricat are datoria morală să o îngenuncheze fără milă, să-i smulgă bogăţiile dosite în măruntaie, iar apoi, după ce se va îndopa până-i va veni rău, să-şi deverseze dejecţiile pe unde se va nimeri, fără teamă de pedeapsă ori de protest din partea celei ultragiate. Dar vedem pe pielea noastră că lucrurile stau altminteri şi că natura siluită îl loveşte nimicitor pe siluitor…
Ultima actualizare Duminică, 05 Februarie 2012 08:14
Citeşte mai mult...
 
Tiberiu Varga: Pana cand PDF Imprimare Email
Scris de Tiberiu Varga   
Marţi, 10 Ianuarie 2012 11:11

Tocmai a trecut sfânta sărbătoare a Bobotezii. Daca ar fi să facem o statistică, aş fi curios câţi dintre cei intrebaţi ar şti sǎ rǎspundǎ la intrebarea ce reprezintǎ aceasta. Este un fapt trist, dar adevǎrat.

De multe ori, oamenii nu ştiu sǎ facǎ diferenţa dintre Crǎciun şi Paşte. Când avem rǎspunsuri de genul : una-i sǎrbǎtoarea porcului, cealaltǎ a mielului, atunci comentariul nu poate fi decât: no comment.

Anul acesta, din cauza vremii, nu a fost o problemǎ sǎ sari in apǎ dupǎ cruce. Poporul s-a bucurat de o altǎ tradiţie: aceea de a lua apǎ sfinţitǎ, agheasmǎ. Oameni care sunt in fiecare duminicǎ la slujbǎ, la bisericǎ, oameni care postesc inainte de fiecare sǎrbǎtoare, se calcǎ in picioare injurând, ca sǎ işi umple un flacon de apǎ, cu credinţa cǎ vor fi protejaţi in anul care vine.

Ultima actualizare Duminică, 05 Februarie 2012 08:12
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior1112UrmătorSfârşit »

Page 11 of 12

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact