logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


EDITORIAL
Fumurile lor... PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Duminică, 10 Aprilie 2016 09:26
Oamenii au vicii…De cȃnd e lumea…Fumatul este printre cele mai rǎspȃndite. Pentru mulți adepți ai acestuia, cu cȃt fumul de la țigǎri este mai redus, cu atȃt mai mult prin perdeaua groasǎ a incertitudinilor nu se vede cum se va transforma societatea romȃneascǎ ȋn timp. 
 
Da, ştie toatǎ lumea cǎ romȃnii sunt mari amatori de „pufǎit”. Dacǎ s-ar fi cunoscut acest viciu, probabil cǎ s-ar fi rǎspȃndit ȋncǎ din vremurile biblice.
Citeşte mai mult...
 
Factura fiscalǎ detaliatǎ. Ce fericire pentru consumator!... PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Joi, 07 Aprilie 2016 18:48
Factura fiscalǎ emisǎ de „Electrica” apare „acum ȋntr-o nouǎ prezentare”. Mai detaliatǎ, chiar mult mai detaliatǎ - pentru cunoscǎtori - şi mult mai bine criptatǎ – pentru necunoscǎtori. Desfǎşurǎtorul facturii e super ştiințific, constat cu resemnare (pentru hȃrtia folositǎ) citind  cele 27(!) de puncte ale tabelului atotcuprinzǎtor.
Citeşte mai mult...
 
Consultare publicǎ sau insultare publicǎ? PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Joi, 31 Martie 2016 19:58
Am primit ȋn cutia poştalǎ o hȃrtie coloratǎ mai mult ȋn albastru decȃt ȋn galben pe o parte şi mai mult albǎ (simbolul gȃndurilor curate, al imaculǎrii?) pe cealaltǎ parte. Pe partea coloratǎ  e un cetǎțean al Sighetului care, neputȃnd discuta cu fiecare ȋn parte, o face ȋn scris. El ne pune ȋntrebǎri, noi rǎspundem. Cine vrea, cine mai vrea...Întrebǎrile sunt pe partea mai mult albǎ a hȃrtiei.
 
Nu-i rǎu...Oare de ce ne ȋntreabǎ sigheteanul nostru ce mai facem, cine ne mai supǎrǎ, ce ne mai supǎrǎ, cum mai stǎm cu mȃndria localǎ, ce a mai rǎmas de rezolvat ȋn zona pe unde locuim?
Citeşte mai mult...
 
Burcea Eliza Emanuela - aşa NU! PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Sâmbătă, 12 Martie 2016 21:11

Burcea Eliza Emanuela spune despre ea ȋnsǎşi cǎ-i scriitoare. Eu mǎ cam ȋndoiesc cǎ are vreo legǎturǎ cu aceastǎ rarisimǎ calitate. Contemporaneitatea a scǎpat de frȃiele autocenzurii şi atunci ȋsi permite orice: sǎ cȃnte, sǎ se autodeclare scriitoare, sǎ danseze, sǎ picteze, sǎ „politicheze”, sǎ „ministreascǎ”, sǎ dea sfaturi şi sǎ se priceapǎ, mai general vorbind, la orice.

Sunt nişte poezii publicate pe www.ecreator.ro pe care le-am citit şi am rǎmas perplex! Nu harul poetic m-a lǎsat fǎrǎ cuvinte (dupǎ cum vedeți mi-am revenit ȋntre timp), ci scandaloasa lipsǎ a celor mai elementare norme de scriere corectǎ ȋn limba romȃnǎ pe care le-am ȋntȃlnit ȋn versurile (oricum slabe) ale autoarei.

Citeşte mai mult...
 
Genunche PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Joi, 10 Martie 2016 19:52

Liviu Marian Pop face parte din lista mult prea lungǎ a tuturor parlamentarilor a cǎror activitate sporadicǎ - şi ineficientǎ prin urmare -, ȋncerc s-o ignor. Fac asta pentru binele meu. Mai avem puțin şi iar ne pregǎtim sǎ ne hrǎnim cu promisiuni şi iluzii. Dar despre alegeri, mai e timp de spus una-alta. Acum, simt nevoia sǎ apǎr o „scǎpare” a parlamentarului de Maramureş ȋn spațiul atȃt de „circulat” al internetului, pe „bulevardul Feisbuc”.

Domnul Pop e ȋn spital şi a fost operat la genunchi. A postat ȋn mediul virtual informația cu operația, dar ȋn loc de „genunchi” a scris „ genunche”. Dupǎ asta, gata! Atȃt au aşteptat impecabilii ȋn exprimarea corectǎ ȋn limba strǎmoşeascǎ! Inimoşi din fire şi dornici a face bine, i-au trimis parlamentarului o carte pe care, imobilizat fiind la pat pentru refacerea genunchiului, s-o citescǎ şi sǎ ȋnvețe sǎ se exprime corect ȋn limba romȃnǎ.

Citeşte mai mult...
 
EXERCIȚII DE LUCIDITATE – În loc să scadă, se înmulțesc continuu PDF Imprimare Email
Scris de Grigore Ciascai   
Miercuri, 09 Martie 2016 12:12
Istoria noastră recentă este plină de dezamăgiri și întâmplări neelucidate, de parcă nu am fi fost contemporani cu ele, ci s-ar fi petrecut în perioada de adolescență a omenirii. Intervalul în care s-au produs evenimentele este de doar 26 de ani, adică un nimic pentru istorie, dar iată că nimeni nu poate desluși adevărul de minciună și realitate de ficțiune.Sunt adevăruri bine păzite legate de întâmplările din decembrie 89 și ianuarie 90, de acel înspăimântător martie de la Târgu Mureș, de Piața Universității, de valul de mineriade abătute asupra Capitalei vreme de un deceniu, de răpirea jurnaliștilor și răscumpărarea lor, de referendumul din 2012 privind demiterea lui Băsescu sau, teribil de recent, masacrul din Clubul Colectiv. Nu vom ști niciodată adevărul despre ce s-a întâmplat, pentru că există interese și structuri speciale care fac ca orice demers să nu se poată finaliza.
Citeşte mai mult...
 
Baia Mare se simte bine. Sighetul mai puțin… PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Sâmbătă, 05 Martie 2016 20:40
O informație pe care am citit-o azi pe sighetonline, m-a bucurat ca maramureşean şi m-a pus pe gȃnduri (a cȃta oarǎ?) ca sighetean:
„TVR Cultural ar putea renaște în Baia Mare. Primii pași înspre acest demers important au fost făcuți în cadrul ședinței de îndată a Consiliului Local, desfășurată în 4 martie. Aleșii băimăreni și-au dat acordul pentru ca autoritatea băimăreană să demareze discuțiile cu privire la acest proiect. Reînființarea postului de televiziune TVR Cultural ar urma să aibă loc cu sprijinul Municipiului Baia Mare, într-un parteneriat între autoritatea locală și TVR.”
 
Va sǎ zicǎ, la Baia Mare se pot face multe, la Sighet...NU! Baia Mare e un oraş curat şi asfaltat, cu trotuare fǎrǎ dale care joacǎ sub picioarele trecǎtorilor sau care s-au distrus ȋn cȃțiva ani, doar ȋn cȃțiva ani, doamnelor şi domnilor! La Baia Mare conducerea administrativǎ a fǎcut şi face tot ce se poate pentru finanțarea sportului de performanțǎ. Echipa de handbal fete e printre cele mai tari din Europa. Nici la bǎieți situația nu-i rea. La sfȃrşit de sǎptǎmȃnǎ, bǎimǎreanul are unde sǎ meargǎ. 
Citeşte mai mult...
 
Un protest şi-o întrebare PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Sâmbătă, 27 Februarie 2016 20:09
Elevii unui liceu din Ploieşti s-au revoltat (mai corect cred că aş putea spune că s-au indignat) că directorul unităţii de învătământ le impune purtarea uniformei şcolare.
„Decizia ”scandaloasă” care i-a înfuriat a fost luată de directorul Colegiului Naţional ”Nichita Stănescu” și prevede ca „să aibă o ţinută vestimentară decentă, care să-i individualizeze ca vârstă, sex şi categorie socială de elev”, iar ”băieţii se vor tunde scurt, fără coafuri stridente, fiind interzisă purtarea bărbii”.” 
 
Câteva comentarii pe marginea acestui citat luat de pe site-urile de ştiri, sunt necesare. Adolescenţa înseamnă şi certitudinea (pe care trecerea anilor o transformă în deziluzie) că tinerii pot face orice, li se cuvine orice. Nu mă refer la purtarea sau nepurtarea uniformei şcolare. Entuziasmul specific vârstei e mare, frumos, admirabil şi de invidiat de cei care au trecut de mult prin anii de liceu.
Citeşte mai mult...
 
„Ştiu că nu ştiu nimic, dar ştiu că pot şti mai mult decât ştiu.” PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Sâmbătă, 06 Februarie 2016 20:27
„Simona Halep, numǎrul 1 din echipa de FedCup a Romȃniei a pierdut primul meci din   partida cu naționala Cehiei, fiind ȋnvinsǎ de Karolina Pliskova ȋn trei seturi: 7-6, 4-6, 2-6.”
 
O ştire neaşteptatǎ pentru cǎ o mare(?) campioanǎ de tenis din Romȃnia ne asigura cǎ-i pregǎtitǎ sǎ cȃştige meciurile din Fed Cup ȋmpotriva cehoaicelor mai jos clasate ȋn ierarhia (falsǎ, dupǎ cum s-a putut constata şi de la ȋnceputul acestui an) tenisului mondial feminin.
 
Chiar ieri am vǎzut un fotoreportaj cu Simona Halep antrenȃndu-se cu spor şi ȋncredere pentru meciurile gǎzduite de Sala Polivalentǎ din Cluj-Napoca. Simonica noastrǎ a exersat ȋndelung serviciul. Poate cel de ceai sau de cafea...
Citeşte mai mult...
 
Eminescu şi Căile Ferate Române. Jefuirea României prin afacerea Strousberg. Titu Maiorescu, trădător de ţară PDF Imprimare Email
Luni, 01 Februarie 2016 18:46
În prima ediţie a volumului POESII de Mihai Eminescu (editată de Titu Maiorescu, în 1883), din poezia DOINA lipseşte un vers:
”Şi cum vin cu drum de fier” („De la Turnu-n Dorohoi/ Curg duşmanii în puhoi/ Şi s-aşează pe la noi;/ Şi cum vin cu drum de fier/ Toate cântecele pier,/ Zboară păsările toate/ De neagra străinătate etc.”).
 
Absenţa acestui vers nu este nici întâmplătoare, nici nevinovată. Titu Maiorescu era un tip extrem de scrupulous şi de pedant când era vorba de textul tipărit, mai ales în cazul unei personalităţi uriaşe ca Eminescu. Absenţa versului este o omisiune intenţionată iar explicaţia, oricât ar părea de forţată, îşi are explicaţia în celebra afacere Strousberg. Prin această neinspirată tranzacţie, statul român concesionase construcţia căilor ferate unuia dintre cei mai mari escroci internaţionali de la vremea aceea, Bethel Heinrich Strousberg, mai exact concernului german condus de acesta.
Citeşte mai mult...
 
Biserica Monstrului Zburǎtor de Spaghete PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Luni, 01 Februarie 2016 18:19
Olanda, țara care se opune vehement intrǎrii Romȃniei ȋn Spațiul Schengen, are ȋncepȃnd de azi şi mai mulți locuitori fericiți. Sunt mai mulți ca ieri, pentru cǎ ȋn Olanda se trǎieşte bine- se ştie asta- iar numǎrul fericiților din Ţara Lalelelor a crescut pentru cǎ s-a dat acceptul oficial ca Biserica Monstrului Zburǎtor de Spaghete sǎ existe!
 
Da, ați citit bine: Biserica Monstrului Zburǎtor de Spaghete, aşa se cheamǎ biserica(?), iar adepții ei, dupǎ cum se vede mari amatori de spaghete sau mai general de paste fǎinoase, se (auto)numesc pastafarieni.
Citeşte mai mult...
 
Norvegia are copii care nu sunt ai ei PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Duminică, 17 Ianuarie 2016 20:35
Activitatea celor de la Autoritatea pentru Distrugerea (sufleteascӑ, evident) a Familiilor cu Copii (A.D.F.C., alias Barnevernet) din Norvegia a fost cunoscutǎ şi ȋnaintea cazului familiei românului Bodnariu. 
 
Avem obiceiul cȃnd amintim despre activitatea cuiva (individ sau instituție) de a ne gȃndi automat la un lucru pozitiv: dacǎ cineva/ceva e activ, acest lucru ȋnseamnǎ ceva bun pentru el şi pentru lumea cǎreia ȋi aparține. Nu-i ȋntotdeauna aşa…Sunt cazuri cȃnd activitatea prea zeloasǎ a unora – parcǎ veniți de pe altǎ planetǎ - mai mult stricǎ decȃt reparǎ (dacǎ ȋn cazul familiei Bodnariu era ceva stricat - lucru pe care nu l-am  putut observa!). 
Citeşte mai mult...
 
Danezii, rude cu egiptenii (antici!) PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Duminică, 10 Ianuarie 2016 13:56

Marius Youbi are 30 de ani şi este din Camerun. A trǎit, a muncit şi a ȋnvǎțat ȋn Danemarca. Toate astea pȃnǎ-ntr-o zi cȃnd danezii şi-au dat seama cǎ lucra şi ȋnvǎța mai mult şi mai bine decȃt ei. Atunci, deosebit de grijulii fațǎ de un om care poate lucra cu 1,5 ore mai mult decȃt maximul admis de 15 ore pe zi, danezii l-au trimis pe Marius acasǎ la el. Sǎ munceascǎ acolo! Sǎ ȋnvețe acolo!

Citeşte mai mult...
 
Scriitori pe care acum nu-i putem vedea, cu opere pe care acum nu le putem citi PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Marţi, 05 Ianuarie 2016 15:48
A apӑrut în mediul virtual o listӑ cu lucrӑrile scrise de personalitӑţi (chiar dacӑ nu ne convine în acest caz termenul) aflate în detenţie. O parte din mult prea cuprinzӑtorul tabel cu scriitorii şi  operele celor aflaţi în spatele gratiilor o sӑ puteţi vedea la sfârşitul articolului. Nu-i completӑ, dar acest aspect conteazӑ mai puţin. 
 
Conteazӑ cӑ toatӑ pleiada de scriitori-deţinuţi şi multiplele lor preocupӑri scriitoriceşti mӑ determinӑ sӑ (îmi) pun nişte întrebӑri. 
 
De unde au avut deţinuţii o atât de bogatӑ sursӑ de documentare? Aşa sete de culturӑ e în puşcӑrii cӑ toate au biblioteci care fac sӑ scârţîie de invidie rafturile marilor biblioteci ale acestei ţӑri?
Citeşte mai mult...
 
Unii vorbesc, dar nu gândesc. Alţii – ceea ce e mult mai grav – scriu, dar nu gândesc! PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Miercuri, 30 Decembrie 2015 16:14
Specialiştii în ştiri de la Antena 3 (aşa se autodefinesc) lasӑ urme scrise şi, atunci când le lasӑ,  pot fi observaţi mai bine şi apostrofaţi cu asprime sau cu oarecare bunӑvoinţӑ. Pentru cele scrise pe ecran în data de 30 decembrie 2015, la orele 8:18, nu cred cӑ „bunӑvoinţa ” e modalitatea cu care am putea pӑtrunde în mesajul absolut penibil scris pe ecranele televizoarelor în timpul derulӑrii ştirilor. Reiau informaţia(?) furnizatӑ cu nonşalanţӑ de A3:
„Tragedia din Colectiv a mobilizat România într-o acţiune fӑrӑ precedent, în urma cӑreia au murit 63 de oameni.”
 
scria în partea de jos a ecranului, sau pe burtierӑ, termenul folosit de cei care sunt plӑtiţi pentru  a furniza informaţii exacte şi clare telespectatorilor. 
 
Dacӑ ar fi sӑ presupunem cӑ informaţia scrisӑ de A3 e corectӑ (aşa cum ar trebui sӑ fie şi asta, alӑturi de toate celelalte), se înţelege în mod eronat şi chiar scandalos, cӑ România s-a mobilizat dupӑ tragedia din clubul Colectiv într-o acţiune. În urma acestei acţiuni au murit 63 de oameni. Adicӑ România omoarӑ oameni...
 
Nimic mai grotesc, mai mincinos, mai scandalos! România nu poate fi o persoanӑ sau un grup de persoane care fac bine sau rӑu. Trecând peste hilaritatea informaţiei, niciodatӑ o ţarӑ nu se confundӑ cu un grup de cetӑţeni aparţinӑtori, care fac tot binele sau tot rӑul din spaţiul delimitat geografic şi având o conducere politicӑ acceptatӑ pe plan internaţional. 
Citeşte mai mult...
 
Unde-i noua Kerkoporta a Europei? PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Marţi, 29 Decembrie 2015 20:43
Citesc în prezentarea filmului „Cucerirea Constantinopolului (Fetih 1453)”:
„După mulţi ani de asuprire din partea Imperiului Otoman care în 1453 i-a izgonit pe toţi locuitorii Constantinopolului, un sultan ambiţios în persoana lui Mehmed al II-lea va duce o campanie măreaţă pentru eliberarea Constantinopolului de sub robia otomanilor. Până să ajungă la porţile propriei cetăţi, sultanul Mehmed al II-lea va trebui să treacă peste multe pericole care îi vor ingreuna şi mai mult misiunea pe care a jurat să o ducă la bun sfârşit. Vestea campaniei sale împotriva imperiului a ajuns şi la urechiile lui Uluibatli Hasan care va încerca să împiedice oastea condusă de Mehmed şi să ajungă la Constantinopol prin orice mijloc posibil. Fetih 1453 este un film care evocă istoria secolului şi multele războaie purtate contra Imperiului Otoman.”
Citeşte mai mult...
 
Norvegia ȋn Evul Mediu ȋntunecat PDF Imprimare Email
Scris de Horia Picu   
Luni, 21 Decembrie 2015 17:12
Ştie toatǎ lumea despre drama prin care trece familia romȃno-norvegianǎ cu cinci copii care acum sunt despǎrțiți mişeleşte de pǎrinții lor, mama norvegiancǎ şi tatǎl romȃn. Trec repede peste constatarea cǎ pǎrinții au meserii absolut onorabile ȋn Norvegia. Tatǎl este inginer IT, iar mama asistentǎ medicalǎ. 
 
Am vǎzut poze cu şapte oameni fericiți…Au trǎit frumos ȋmpreunǎ, ȋn lumea lor, ȋn care nimeni n-are dreptul sǎ se bage. Mai bine spus: sǎ-şi bage coada, coarnele, prin consistența lor, nefiind atȃt de manevrabile.
 
Cine-i ǎla sau cine-s ǎia (cicǎ-i o organizație guvernamentalǎ care apǎrǎ drepturile copilului(?)), se ştie. Dar nu se prea ȋnțelege ce apǎrǎ! Mai degrabǎ aş spune cǎ apǎrǎ mentalitǎțile Evului Mediu!
 
Justiția- sau cum dracu’ s-o fi numind acolo, ȋi permite asasinului norvegian Breivik, condamnat ȋn 2012 la 21 de ani (maximum posibil) dupǎ uciderea a 77 de persoane, ȋn douǎ etape diferite ale existenței monstrului, sǎ urmeze, din ȋnchisoare, cursurile  Facultǎții de Ştiințe Politice a Universitǎții din Oslo. Chiar cred cǎ Breivik ar putea fi, dupǎ nişte ani de relaxare ȋntr-o puşcǎrie norvegianǎ, un reprezentant de seamǎ al țǎrii sale ȋn hotǎrȃri internaționale. Nici cǎ se va putea alege cineva  mai acǎtǎrii pentru lumea lui.
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 2 of 12

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact