logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


ULTIMELE STIRI


CEFERIȘTII - OAMENII DRUMURILOR DE FIER PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 19 Februarie 2024 22:24

Vineri, 16 februarie 2024, Liga Scriitorilor Români - Filiala Iași - Nord Est, împreună cu partenerii săi, a organizat manifestarea cultural-artistică dedicată „Zilei Ceferiștilor”, considerați cândva ca cea de-a doua armată a țării. În această zi a fost omagiată memoria celor căzuţi în sângeroasele evenimente din 15-16 februarie 1933, când ceferiştii, de la Atelierele Griviţa din Bucureşti, s-au ridicat la luptă împotriva asupririi la care erau supuşi muncitorii, evenimente cu valoare istorică ce nu trebuie uitate. De asemenea, au fost elogiați ceferiștii de ieri și de azi care și-au pus munca și devotamentul în slujba călătorului.

În deschidere, jurnalistul şi scriitorul Ilie Serediuc, președintele filialei ieşene a LSR, a salutat publicul, a prezentat programul manifestării și  invitații: reprezentanți ai CFR, preotul Olăeru Ioan,  poeți, prozatori, artiști muzicali și plastici, grupuri vocale, oameni iubitori de cultură și apoi, a vorbit despre semnificația zilei. S-a păstrat un moment de reculegere în cinstea ceferiștilor care și-au pierdut viața în lupta pentru dreptate.

Ultima actualizare Luni, 19 Februarie 2024 23:17
Citeşte mai mult...
 
LA MULȚI ANI ROMÂNIA, LEAGĂNUL EROILOR! PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 30 Noiembrie 2023 23:18

Marea Unire de la 1918 a fost și rămâne pagina cea mai importantă a istoriei românilor. Măreția ei stă în faptul că desăvârșirea unității naționale nu este opera nici a unui om politic, nici a unui guvern și nici a unui partid; este fapta istorică a întregii națiuni, ieșită din străfundurile sufletului și conștiinței neamului românesc. În fiecare an, la data de 1 Decembrie, au loc parade militare, festivități culturale și religioase în toată România. Toți românii de pretutindeni sărbătoresc pe 1 Decembrie Ziua Națională a României, cel mai important moment din istoria românilor.

În ziua de 25 noiembrie 2023, Liga Scriitorilor Români Filiala Iași - Nord Est, în parteneriat cu UZPR, a organizat la Clubul CFR Iași o frumoasă manifestare culturală - artistică, dedicată Zilei Naționale a României: „LA MULȚI ANI ROMÂNIA, LEAGĂNUL EROILOR!”

În deschiderea manifestării, președintele Ligii Scriitorilor Români - Filiala Iași - Nord Est, jurnalistul și scriitorul Ilie Serediuc a prezentat Programul manifestării și invitații prezenți, scriitori și poeți: Martha Eșanu, Mihaela Berari, Angelica Manole, Eugen-Paul Popa, Mihai Savin, Costică Anton și Anatolie Coșuleanu.

 

Ultima actualizare Luni, 04 Decembrie 2023 11:29
Citeşte mai mult...
 
Inaugurarea primului Centru de Educație și Formare prin Benzi Desenate PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 03 Noiembrie 2023 01:43

COMUNICAT

Vă invităm vineri, 10 noiembrie 2023, ora 15.00, la inaugurarea Centrului de Educație și Formare prin Benzi Desenate. Lansat sub egida Muzeului Național al Literaturii Române, la sediul muzeului din strada Nicolae Crețulescu 8, Centrul reprezintă un demers inovator care se lansează în premieră în România.

Centrul de Educație și Formare prin Benzi Desenate include conceptul de școală de benzi desenate ,,European School of Comics” cu materiale de învățare, predare și evaluare prin benzi desenate, precum și un laborator de cercetare care își propune să studieze rolul, impactul și evoluția folosirii benzii desenate în educație.

Citeşte mai mult...
 
OLIMPIADA DE BENZI DESENATE, Ediția a V-a, 2024 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 28 Octombrie 2023 01:45

COMUNICAT

TEMA: România 100 la Jocurile Olimpice (100 de ani de la prima medalie olimpică obținută de Româniala JO, Paris 1924) - îmbinarea dintre sport / spiritul olimpic și cultură.

Tema ediției cu numărul 5 a Olimpiadei de Benzi Desenate - România 100 la Jocurile Olimpice, reprezintă nu doar o provocare creativă, ci și o oportunitate de a parcurge istoria, prezentul și viitorul Jocurilor Olimpice unite prin cultura celei de-a noua arte, banda desenată. În contextul Jocurilor Olimpice de la Paris 2024, România marchează 100 de ani de la prima medalie olimpică obținută la JO (Paris 1924), iar acest lucru ne încurajează să explorăm, să inovăm și să transpunem în benzi desenate ceea ce înseamnă spiritul olimpic, inspirându-ne din istoria bogată a României la JO și a relației sale cu Franța și Parisul. De aici rezultă o sursă infinită de subiecte și influențe, îmbinarea dintre sport / spiritul olimpic și cultură!

Putem să ne gândim în acest context la marii români care au lăsat o amprentă profundă în universal parizian, fie că vorbim despre Constantin Brâncuși și arta sa unică, despre Maria Tănase și mesajul ei de iubire transmis prin muzică, sau despre Emil Cioran, Mircea Eliade, Eugen Ionescu și prietenia prin intelectul lor profund. Putem descoperi legăturile tehnice și inginerești dintre cele două țări, cu referire la inginerul Gheorghe Pănculescu și turnul Eiffel. Să nu uităm de muzica magnifică sub bagheta marelui compozitor George Enescu, precum și spiritul avangardist a lui Tristan Tzara. Această olimpiadă reprezintă o oportunitate de a da viață poveștilor unice transpuse în benzi desenate, de a experimenta stiluri grafice noi, lucrări care să celebreze această conexiune specială dintre România și Franța la Jocurile Olimpice din 2024.

Citeşte mai mult...
 
Recurs la istorie: Ziua Armatei Române PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 23 Octombrie 2023 20:46

Motto: “Cei care nu își pot aminti trecutul sunt condamnați să îl repete” – George Santayana (filozof hispano-american, “Viața rațiunii”, 1905)

 

În tragica vară a anului 1940, Europa era devastată de război. Franța capitulase, iar Marea Britanie se afla sub asediul Luftwaffe, după retragerea de la Dunkerque. România se găsea, la rândul său, izolată internațional, cele două țări amintite fiind principalii săi aliați în perioada interbelică.

La 26-27 iunie, guvernul de la București a fost silit să accepte ultimatumurile sovietice și să cedeze Moscovei Basarabia și Bucovina de Nord, două provincii istorice românești ce se uniseră cu Regatul României la sfârșitul Primului Război Mondial, punând astfel în practică principiul  autodeterminării popoarelor, proclamat la 11 februarie 1918 de către președintele american Woodrow Wilson (“Aspirațiile naționale trebuie respectate; popoarele pot fi de acum înainte conduse și guvernate doar cu acordul lor. Autodeterminarea nu este doar o frază, ci un principiu de acțiune imperativ”).

Ultima actualizare Luni, 23 Octombrie 2023 21:28
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 2 of 208

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact