logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


ULTIMELE STIRI
Muzeul Presei – expoziție itinerantă PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 25 Aprilie 2023 22:51
Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, propune publicului o expoziție temporară ce va marca 30 de ani de la inițierea ZILEI MONDIALE A LIBERTĂȚII PRESEI.
 
Parteneriatul dintre cele două instituții va deschide, prin această primă expoziție, o serie de evenimente dedicate jurnaliștilor din toate domeniile, un punct de pornire pentru ceea ce se dorește a se clădi în viitor, un Muzeu al Presei Românești.
Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 25 aprilie – 10 mai 2023, la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu 8, București, cu un program de vizitare de marți până duminică, în intervalul orar 10:00 – 18:00.
Ultima actualizare Marţi, 25 Aprilie 2023 22:56
Citeşte mai mult...
 
Lansare Proiect cultural-educațional: Caravana istoriei. În căutare de modele pentru prezent și viitor PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 06 Aprilie 2023 00:48

Comunicat de presă

În cele peste trei decenii de activitate Fundația Culturală Memoria a derulat numeroase proiecte cu caracter cultural și/sau educațional adresate atât tinerilor cât și adulților. Fundația noastră a depus și a câștigat un proiect în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – pilonul Coeziunea socială și teritorială. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) este coordonator la nivel național, Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului este Coordonator de reforme și investiții, iar Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) este Agenția de Implementare. (www.afcn-pnrr.ro)

Proiectul nostru, Caravana Istoriei. În căutare de modele pentru prezent și viitor, s-a înscris la Investiția I5-1 din cadrul PNRR care vizează „Creșterea accesului la cultură în zonele defavorizate din punct de vedere cultural”, respectiv „reducerea decalajului de acces la cultură între zonele rurale și cele urbane mari”.

Proiectul are un caracter cultural-educațional și își propune să aducă în atenția elevilor, profesorilor și adulților din comuna Plătărești, județul Călărași, două pagini importante din istoria recentă: colectivizarea agriculturii și deportările din anii ’50, dar și o serie de personalități care pot constitui modele pentru cei de azi și de mâine. Astfel, ne dorim ca proiectul să ducă la o mai bună cunoaștere, înțelegere și conștientizare a importanței pe care libertățile individuale și valorile democratice le au pentru societatea în care trăim și mai ales pentru viitor.

Citeşte mai mult...
 
Atelier de formare în domeniul benzii desenate și dublă lansare de romane grafice interactive traduse în limba franceză PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 27 Martie 2023 01:34

Comunicat de presă

Vineri, 31 martie şi sâmbătă 1 aprilie 2023, la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, va avea loc atelierul de formare în domeniul benzii desenate animat de Mihai I. Grăjdeanu, autor și profesor de benzi desenate. În cadrul acestui atelier inovator, formatorul va prezenta modalităţi prin care benzile desenate pot deveni un suport pentru acumularea de noi cunoștințe şi pentru învăţarea unei limbi străine.

Atelierul are loc în cadrul ediţiei a şasea a stagiului de formare „Primăvara Inovării Limbii Franceze (PIF)”, desfăşurat sub titlul „Nouvelles pratiques de classe et enseignement du français” şi organizat de Asociația română a profesorilor francofoni, sucursala Suceava, în colaborare cu Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Alianța Franceză, Agenţia Universitară a Francofoniei, Centrul de Reuşită Universitară, Inspectoratul Şcolar Judeţean.

Citeşte mai mult...
 
Pledoarie pentru apă PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 04 Martie 2023 00:16

Motto: “Apa este forța mortice a întregii naturi”. Leonardo da Vinci

Din vremuri imemoriale, apa este sinonimă cu viața. Apa este sufletul Pământului. Scriitoarea americană Lucy Larcom  spunea că “dacă o picătură de apă și-ar putea scrie propria poveste, am înțelege întregul univers”, iarSir David Attenborough remarca, în documentarul BBC “Blue Planet”: “Planeta noastră este albastră, Oceanul Pacific acoperă, singur, jumătate din globul pământesc”. Apa mărilor și oceanelor este, însă, sărată, rezervele de apă dulce ale planetei reprezintă doar 2,5%, în timp ce apa potabilă constituie – similar cu numărul de cod al celebrului James Bond, “007”-abia 0,007%. Cele mai mari rezerve de apă dulce se află pe continentul american – 45%, urmat de Asia – 28%, Europa – 15,5% și Africa - 9%, cel mai uscat continent fiind Australia. Peste 75% din totalul resurselor de apă dulce sunt localizate în 10 țări: Canada – 20%; Brazilia – 17%; Federația Rusă – 9,5%; Statele Unite – 6,5; China – 6%; Columbia – 4,5%; Indonezia – 4,5%; Peru – 4; și India – 4%.

Citeşte mai mult...
 
Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Consiliul Europei a marcat, într-un eveniment diplomatic comun, lansarea programului Timișoara - Capitală Europeană a Culturii 2023 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Joi, 09 Februarie 2023 02:58

 

08 februarie 2023

 

Comunicat de presă

Ambasadorul Ion I. Jinga, Reprezentantul Permanent al României pe lângă Consiliul Europei participat marți, 07 februarie 2023, la un eveniment diplomatic comun dedicat promovării programului „Capitală Europeană a Culturii”.

Co-organizatori ai evenimentului au fost cele 3 țări care au găzduit Capitala Europeană a Culturii în  anul 2022, respectiv Lituania (Kaunas), Luxemburg (Esch) și Serbia (Novi Sad), precum și cele 3 țări care au acest statut în anul 2023: România (Timișoara), Ungaria (Veszprém) și Grecia (Eleusi).

Citeşte mai mult...
 
Concurs pentru Premiile anuale ale Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, cu tema ÎMPREUNĂ PENTRU PACE PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 28 Ianuarie 2023 14:09
În aceste vremuri, în care jurnaliștii exercitându-și profesia se află în situații periculoase și de conflict armat și dat fiind faptul că, potrivit Federației Internaționale a Jurnaliștilor, „Niciun reportaj nu merită viața unui jurnalist”, Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România lansează concursul anual pentru Premiile UZPR, cu tema ÎMPREUNĂ PENTRU PACE.  
Citeşte mai mult...
 
Olimpiada de Benzi Desenate, ediția a IV-a (2023) PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 24 Ianuarie 2023 00:21

Apply

COMUNICAT

A IV-a ediție a Olimpiadei de Benzi Desenate (ianuarie – mai 2023) este dedicată Jocurilor Olimpice din antichitate. Acestea au reprezentat o serie de competiții atletice între reprezentanți ai orașelor-stat și unul dintre Jocurile Panhelene din Grecia Antică. Au fost ținute în onoarea lui Zeus, iar grecii le-au dat o origine mitologică. Grecii credeau că jocurile își aveau rădăcinile în religie, competiția atletică era legată de venerarea zeilor, iar jocurile antice erau menite să aducă pace, armonie și o întoarcere la originile vieții grecești. Competițiile s-au desfășurat întotdeauna la Olympia.

 

Tema acestei ediții este inedită și va oferi elevilor de toate vârstele posibilitatea de a se regăsi în poveștile de benzi desenate realizate de ei. Lucrările trebuie să abordeze una dintre valorile olimpismului: excelența, spiritul de echipă, prietenia, fair play-ul, toleranța, respectul, bucuria aflată în efort, echilibrul dintre corp și minte.

Ultima actualizare Marţi, 24 Ianuarie 2023 00:24
Citeşte mai mult...
 
28 decembrie 2022: GALA LAUREAȚILOR CULTURII IEȘENE, EDIȚIA A IV-A ȘI PREREVILON 2023 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 31 Decembrie 2022 00:26

Evenimentul a fost organizat de Liga Scriitorilor Români - Filiala Iași - Nord Est la Hotelul „Moldova” din Iași – Salonul „Moldova”. Scriitorii Corina Matei Gherman, Dan Teodorescu, Ilie Serediuc, Silvia Hodaş și Calistrat Robu au salutat publicul și au urat un „Bun venit!” participanților, aducând mulțumiri gazdelor de la Hotelul Moldova. În deschidere, președintele Ligii, Dan Teodorescu, a anunțat înființarea Subfilialei Iași - Nord Est Junior a LSR, având ca obiectiv promovarea tinerelor talente din toate domeniile artei. Manifestarea a început cu frumoase colinde, datini și obiceiuri de Anul Nou. Magia sărbătorilor de iarnă ne-a cuprins pe toți. În această atmosferă de sărbătoare s-au desfășurat activități cultural-artistice cum ar fi: muzică de toate genurile, recitări de poezie și umor, datini și obiceiuri strămoșești. Au evoluat artiști renumiți: Silvia Aboaice, Aurel Niamțu, Silviu Labeș, Ștefan Deaconița, Ștefan Pintilie, Iulian Gălușcă, Petronela Pînzariu, Adi Gegiuc, Ovidiu Enea, Liliana Costea, Iustina Teodora Coșarcă, Veniamin Coșarcă, Mihaela Beatrice Spiridon și frații Moise. Muzica lor a emoționat și a pătruns direct în suflet. Bineînțeles, Corala Lirica (dirijor: Nuşa Apostol) a încântat publicul cu melodiile ritmate de sezon.

Ultima actualizare Sâmbătă, 31 Decembrie 2022 00:42
Citeşte mai mult...
 
LSR Iasi Nord Est in Asteptarea lui Mos Craciun, spectacol artistic din 17.12.2022 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Duminică, 18 Decembrie 2022 18:22

Sâmbătă, 17 decembrie 2022, LSR - Filiala Iaşi - Nord Est şi partenerii ei tradiţionali au organizat o manifestare culturală în sala mare de spectacole a Cercului Militar Iaşi, evenimentul la care a participat un public numeros fiind denumit "În aşteptarea lui Moş Crăciun".
A fost un spectacol literar-muzical la care şi-au adus contribuţia scriitorii LSR - FINE şi artiştii parteneri ai grupării din Dealul Copoului, totul îm jurul bradului de Moş Crăciun.
În cadrul recitalului de poezie şi povestiri de iarnă au participat Corina Matei-Gherman, Calistrat Robu, Mihaela Berari, Petronela Mocanu, Dan Teodorescu, Ilie Serediuc, Vasile Larco, Maria Lupu, Mariana Piersică, Ionel Pintilii.                     

Numeroasele momente artistice, dedicate sărbătorilor de iarnă, au fost susţinute de Silvia Aboaice şi Bogdan Iordache, Adi Gegiuc, Aurel Niamţu, Ovidiu Enea, Nina Munteanu, apoi Petronela Pînzariu, Maria Bîrliba, Mihaela Beatrice Spiridon, Iuliana Nacu (de la clasa prof. Romeo Luchian) şi Rodica Murgu, Elena Baston, Iulian Găluşcă, fraţii Moise (Giuliana Maria, Lorenzo Marian, Francesco Gabriel), Corala "Lirica" (dirijor: Nuşa Apostol; solistă: Aurelia Dolniceanu), Grupul "Garofiţele" şi partenerii lui (coordonator: Liliana Costea), Virginia Apalaghiei, Valeriu Rudolf.      

Citeşte mai mult...
 
Eveniment cultural A.J.R.P.-AGERPRESS la ICR Tel Aviv PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 13 Decembrie 2022 01:17

Comunicat de presă AJRP

Pe data de 15 decembrie a.c., orele 17.00. , la Institutul Cultural Român de la Tel Aviv va avea loc evenimentul prezentării expoziției fotodocumentare “Revoluția Română din decembrie 1989”. Acesta este organizat de către Asociația Jurnaliștilor Români de Pretutindeni (A.J.R.P.), cu sediul în Canada și Agenția Națională de Presă AGERPRES. Istoricul Lucian-Zeev Herșcovici va comenta pe marginea evenimentelor din 1989.

Ultima actualizare Marţi, 13 Decembrie 2022 01:23
Citeşte mai mult...
 
Jurnalista Mădălina Corina Diaconu, secretar general al UZPR, a primit „Distincția Culturală” a Academiei Române PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Vineri, 09 Decembrie 2022 21:48

Săptămâna aceasta,în cadrul festivității de decernare a Premiilor Academiei Române pe anul 2020, „Distincția Culturală” i-a fost acordată, alături de alte trei personalități, și jurnalistei de radio Mădălina Corina Diaconu, secretar general al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, pentru proiectul „Poveștile Academiei”. Onoranta distincție primită din partea forului științific de prim rang al României vine să puncteze anvergura și profunzimea unei emisiuni de radio care o singularizează pe Mădălina Corina Diaconu printre profesioniștii mass-media.

Citeşte mai mult...
 
PREMIILE ACADEMIEI ROMÂNE PENTRU ANUL 2020 PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Luni, 05 Decembrie 2022 23:48

5 decembrie2022

Comunicat de presă

Ceremonie de decernare 7 decembrie 2022, ora 10

Aula Academiei Române

 

 

 

Academia Română va decerna miercuri, 7 decembrie 2022, premiile pentru cele mai valoroase creații științifice și artistice realizate în anul 2020. Evenimentul se va desfășura în Aula Academiei Române, începând cu ora 10, în prezența membrilor Adunării Generale.

 

Premiile se acordă, conform regulamentului, în cadrul celor 14 secții științifice ale Academiei Române și anume: literatură și filologie, istorie, matematică, fizică, chimie, științe tehnice, tehnologia informației, biologie, medicină, agronomie, silvicultură, sociologie, psihologie, filosofie, arte plastice, teatrale și muzicale.

Citeşte mai mult...
 
"Cuvântul care ne uneşte" a ajuns şi la Cercul Militar Iaşi PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 29 Octombrie 2022 23:59

Sâmbătă, 29 octombrie 2022, într-o însorită zi de toamnă, manifestarea culturală denumită sugestiv "Cuvântul care ne uneşte" a ajuns în Dealul Copoului, la Cercul Militar Iaşi, după ce, în urmă cu o săptămână a fost "vedeta" dialogului cultural România (Iaşi) - Republica Moldova (Bălţi) găzduit de Sala de Consiliu "Vasile Pogor" a Primăriei Municipiului Iaşi.

Într-o nouă manifestare organizată de Cenaclul de literatură şi pictură "Octav Băncilă" al Cercului Militar Iaşi, Liga Scriitorilor Români - Filiala Iaşi-Nord Est,  Uniunea Creatorilor Profesionişti - Sucursala Iaşi şi Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România - Filiala Iaşi, pe 29 octombrie,
conferinţa tematică de la primul punct al ordinii de zi, cu titulatura "Cuvântul care ne uneşte" a fost prezentată publicului de Prof. Livia Ciupercă, membră USR şi UZPR, într-o manieră  academică, care a încântat asistenţa.

Ultima actualizare Duminică, 30 Octombrie 2022 00:14
Citeşte mai mult...
 
Dialog cultural România – Republica Moldova la sediul Primăriei Municipiului Iaşi PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 15 Octombrie 2022 23:11

Sâmbătă, 22 octombrie 2022, de la ora 13.00, Sala de Consiliu “Vasile Pogor” de la Palatul Roznovanu, în organizarea Primăriei Municipiului Iaşi, Ligii Scriitorilor Români – Filiala Iaşi-Nord Est,  Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România – Filiala Iaşi, în parteneriat cu Universitatea de Stat “Alecu Russo” din Bălţi  (Republica Moldova) va găzdui Dialogul Cultural sub titlul “CUVÂNTUL CARE NE UNEŞTE”. Manifestarea va fi structurată pe trei părţi, astfel:    

– Partea I: Conferinţă cu tema “Cuvântul care ne uneşte” cu prezenţa organizatorilor, ai reprezentanţilor mediului universitar şi academic, Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Comunităţii Evreilor din Iaşi, Consulatului General al Moldovei la Iaşi, Muzeului Militar Naţional Regele Ferdinand I – Filiala Iaşi, Muzeului Municipal “Regina Maria” Iaşi şi mass-mediei la nivel local, naţional şi internaţional.

Ultima actualizare Sâmbătă, 15 Octombrie 2022 23:16
Citeşte mai mult...
 
Lansare de carte şi vernisaj expo la LSR şi UZPR Iaşi PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Marţi, 27 Septembrie 2022 00:23

În Dealul Copoului, toamnă bogată în evenimente culturale                                      

Într-o frumoasă zi de toamnă, pe 25 septembrie 2022, Cercul Militar din Iaşi a găzduit o nouă manifestare culturală de prestigiu, într-o sală arhiplină de un public avid mereu de evenimente de calitate.
Ca de obicei, organizatorii au fost Cenaclul de literatură şi pictură "Octav Băncilă" al Cercului Militar Iaşi, Liga Scriitorilor Români - Filiala Iaşi-Nord Est,  Uniunea Creatorilor Profesionişti - Sucursala Iaşi şi Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România - Filiala Iaşi.

Citeşte mai mult...
 
“Cetatea vie - Zilele porţilor deschise ȋn Cetatea Marienburg – Feldioara” Ediţia a II-a PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 03 Septembrie 2022 10:58
COMUNICAT DE PRESĂ
 
Pe 3 și 4 septembrie 2022, sunteţi invitaţi în Cetatea Feldioara pentru a descoperi  o Cetate Vie - un monument a cărui restaurare a ȋnceput ȋn urmă cu 10 ani, cu finanţare asigurată de Consiliul Judeţean Brașov, și care, aflat astăzi ȋn administrarea Primăriei Comunei Feldioara, ȋntȃmpină cu expoziţii și evenimente culturale localnicii și vizitatorii de pretutindeni.
"Cetatea vie - Zilele porţilor deschise în Cetatea Marienburg - Feldioara", ediţia a II-a este un eveniment derulat de Primăria Feldioara şi cofinanţat de Consiliul Judeţean Braşov. Două zile pline de momente speciale (expoziţii, concerte de fanfară și muzică medievală, ateliere de meșteșuguri și benzi desenate de inspiraţie istorică, șezătoare, povești și legende locale, teatru pentru copii, spectacole de animaţie medievală) au rolul de a păstra Vie o cetate aflată pȃnă de curȃnd în ruină, de a atașa comunitatea locală de acest loc cu conţinut cultural şi, nu în ultimul rând, de a promova din punct de vedere turistic Feldioara - o nouă destinaţie ȋn inima Romȃniei.
Ultima actualizare Sâmbătă, 03 Septembrie 2022 11:06
Citeşte mai mult...
 
VOCEA CULTURII PDF Imprimare Email
Scris de Sighet Online   
Miercuri, 24 August 2022 00:39
20 august 2022. Zi frumoasă de august când toamna caută să se strecoare în suflet și seninul zilelor, în frunzele copacilor și firul ierbii, în petalele florilor și zborul fluturilor.
      În "dulcele târg al Ieșilor”, la Cercul Militar Iași, a avut loc o amplă manifestarea culturală organizată de Liga Scriitorilor – Filiala Iași – Nord Est, Uniunea Creatorilor Profesioniști – Sucursala Iași și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – Filiala Iași. Din program: semnal editorial, lansare de carte, momente muzicale și umoristice.
Citeşte mai mult...
 
« ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit »

Page 2 of 62

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact