logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Michnea Madalina a castigat faza pe eparhie a concursului de oratorie creştină "Crezul meu" PDF Imprimare Email 1909 Afişări
Scris de Sighet Online   
Joi, 06 Mai 2010 08:51

Marţi, 4 mai la, Catedrala Epahială din Baia Mare s-a desfăşurat concursul de oratorie creştină “Crezul meu”. Acest concurs este parte integrantă a proiectului”Hristos împărtăşit copiilor”, proiect al Patriarhiei Române, iniţiat de P:F. Părinte Patriarh DANIEL. Mai întîi a fost etapa de la nivelul fiecărui protopopiat. În etapa următoare, la nivel de eparhie au concurat 8 copii, adică cei ce au obţinut Premiul I la nivel de protopopiat.
       La etapa pe eparhie Premiul I a fost obţinut de către MICHNEA MĂDĂLINA, elevă în clasa a VII - a la Şcoala “Ioan Mihaly de Apşa”, din Sighetu Marmaţiei, care în prealabil a câştigat Premiul I la faza pe Protopopiatul Sighet. Ea a fost îndrumată de către d- ra prof. Sima Ileana şi Pr. Vasile- Aurel Pop, Protopop al Sighetului, sprijinită de mama ei,  Anuţa. Concursul a fost patronat de către P.S. Sa JUSTIN SIGHETEANUL, P.S. Sa fiind şi preşedintele juriului.

       Astfel că Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului, la etapa pe patriarhie în zilele de 20- 21 Mai va fi reprezentată de Mădălina. pe care o felicităm şi pe această cale, şi îi dorim de pe acum succes deplin.
       Menţionăm că fiecare concurent a prezentat în mod liber un eseu intitulat Crezul meu. Iată textul prezentat de Mădălina.:


CREZUL  MEU


Nădejdea mea este Tatăl, scăparea mea este Fiul, acoperământul meu este Duhul Sfânt, Treime Sfântă, Mărire Ţie!

Doamne, Dumnezeul meu, înger eram cu sufletul şi, după ce m-ai învrednicit a mă împărtăşi cu Duhul Tău cel Sfânt, am devenit înger şi cu trupul. Minunata Taină a Botezului ai revărsat-o asupra mea şi mi-ai şters păcatul strămoşesc întipărit în inima mea din neamul meu. Cred în Tine, Doamne, şi crezul meu eşti Tu. Eu nu ştiam de Tine, Doamne, dar Tu mă cunoşteai, încă de atunci când n-am sosit pe lume şi nimeni nu mă cunoştea. Nu m-ai lăsat ca pe floare, fără de mir pe-a ei petală, nici ca pe un câine fără rugă, ci, Doamne, cu milostivirea Ta, m-am botezat şi eu, Stăpâne, spre mântuirea mea. Nu ştiam ce-i lumea asta, dar m-ai luminat, Dumnezeule! Prin harul ce i-ai dat preotului care m-a botezat, am fost scăldată în apa Vieţii, cu Sfânta Taină a Mirungerii m-ai luminat, Iisuse, şi-ţi mulţumesc că mi-ai dat naşi – părinţii mei spirituali. Au zis ei atunci Crezul şi când am crescut mare, dogmele acestei Sfinte rugăciuni, m-au călăuzit şi m-au alinat, mi-au nutrit sufletul  înfometat de hrana credinţei, mi-a astâmpărat setea sufletului şi mi-a adus pace
Prin această sfântă rugăciune, în fiecare zi Îi mulţumesc  Tatălui,  Fiului şi  Duhului Sfânt. Mărturisesc credinţa mea şi Îl mărturisesc pe Dumnezeu, căci cred şi nădăjduiesc în El. La fiecare Liturghie, chem iarăşi SFÂNTA TREIME, spre slavă, cerere şi dar.
            Eu nu sunt vrednică să rostesc aceste cuvinte înmiresmate ale acestei sfinte rugăciuni, dar îmi mărturisesc credinţa pe care am dobândit-o la Sfântul Botez prin preotul care, în prezenţa naşei ce rostea în numele meu această rugăciune, prin harul  Sfântului Duh, m-a încreştinat şi pe mine. Şi ca să nu îmi pierd credinţa,  mărturisesc în taină Crezul. Îl mărturisesc pe Dumnezeu Întreit şi Sfânt.
             La fiecare Sfântă Liturghie, rostim cu toţii aceste vorbe ale crezului, ca dovadă a creştinătăţii noastre, a Harului primit la Sfântul Botez, ţinuţi în braţe de naşi. De aceea trebuie să ne rugăm pentru ei, ca Dumnezeu să le lumineze calea minţii şi să le dăruiască viaţă veşnică.
            Ca mărturie a credinţei şi a darului Tău, îţi aduc, Doamne Dumnezeul meu, rugăciunea – CREZUL – cea care mi-a deschis uşile tainice ale bucuriei.
            Ce ne-a rămas nouă, dragi creştini, după Înălţarea Mântuitorului la cer?... O rugăciune în care să fie cuprinsă toată taina credinţei. Să fim tari în dreapta noastră credinţă în Dumnezeu. Crezul este şi rămâne o rugăciune foarte importantă, nu numai pentru că ea ne cere să credem, ci şi să punem în practică toate învăţăturile dumnezeieşti.
Prin crez dăm mărturie că Dumnezeu este creatorul lumii, “Tatăl Atotţiitorul, Făcătorul cerului şi al pământului”, dăm mărturie că Dumnezeu Tatăl a născut pe Fiul şi purcede pe Duhul Sfânt, dăm mărturie despre viaţa Mântuitorului, că El “S-a întrupat de la Duhul Sfânt şi din Fecioara Maria, şi S-a făcut om”, dăm mărturie umilinţei noastre, căci suntem păcătoşi. Iisus Hristos S-a răstignit pe cruce pentru noi, cei care L-am răstignit, şi să putem vedea Lumina raiului, dar nu toate adevărurile revelate din această rugăciune le pricepem cu mintea noastră. Trebuie să-L cinstim pe Dumnezeu-Tatăl, pe Dumnezeu- Fiul sau Cuvântul şi pe Dumnezeu- Duhul Sfânt.
             Să ne rugăm Bunului Dumnezeu şi Născătoarei Maici să ne lumineze şi pe noi neputincioşii, să ne dea sănătate ca să putem să rostim până la sfârşitul vieţii rugăciunea Botezătoare, sau cum îi spunem noi, CREZUL. Amin!

                 

  Michnea Mădălina, cls. a VII- a, Şcoala Dr. Ioan Mihaly de Apşa, Sighetu Marmaţiei.


Share
Ultima actualizare Joi, 06 Mai 2010 09:06
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact