logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


6 modalitati de a face fata stresului la serviciu PDF Imprimare Email 1099 Afişări
Scris de Apopi Mariana Diana   
Miercuri, 28 Aprilie 2010 09:38

Stiai ca in fiecare an peste 5 700 de persoane din Uniunea Europeana (UE) isi pierd viata din cauza unor accidente petrecute la locul de munca? Stiai ca la fiecare 3 minute si 30 de secunde un om moare din cauze profesionale si ca, la nivelul UE, 1 din 4 oameni se simte stresat la locul de munca?


Neintelegerile cu colegii de munca, un mediu neprietenos, un sef care pretinde din ce in ce mai mult de la tine, pe un salariu foarte mic, abuzurile verbale/sexuale, toate acestea aduc o cantitate enorma de presiune asupra noastra, ca oameni. Asa ajungem sa vorbim despre ceea ce poarta numele de stres manifestat la locul de munca. Iti propun sa te gandesti acum la urmatoarele intrebari si sa incerci sa gasesti un raspuns:

 

1.De cate ori ti s-a intamplat sa vii de la serviciu epuizat?
2.De cate ori ti-ai simtit capul ca si o gramada de caramizi ce te apasa din ce in ce mai tare?
3.Cat de des te-ai certat cu cei din familie pentru ca nu mai suportai galagia sau tonul putin ridicat, dupa 8 ore de serviciu?


Daca te regasesti in situatiile de mai sus inseamna ca esti o persoana supusa unui nivel destul de ridicat de stres. In primul rand e nevoie sa stii ca nu e o problema extrem de grava, cu toate ca, daca nu iei masuri cat mai devreme s-ar putea sa ajungi sa regreti. Stresul afecteaza functionarea omului pe toate planurile. Fizic te simti obosit, fara chef de viata, te doare tot corpul, iar capul parca mai are putin si explodeaza. La nivel emotional apare tristetea, delasarea, lipsa dorintei de a mai incepe o noua zi, sentimentul de impovarare si neputinta. Comportamental ajungi sa te izolezi de cei din jur, iti doresti sa fii lasat singur, sa nu mai vezi si sa nu mai auzi de nimeni cateva ore pentru a-ti reveni. Poti ajunge in situatia de a nu mai dori sa mergi la serviciu tocmai pentru ca simti ca nu mai poti face fata presiunii si cerintelor. Cu totii traim stresul in toate formele lui. Exista asa numitele “tracasari cotidiene” (supararile de zi cu zi) si “evenimentele traumatice” sau “evenimentele majore de viata” (situatii de genul: moartea cuiva foarte drag, inundatii, catastrofe naturale  pe care nu le poti impiedica, ies de sub controlul tau, iar aparitia lor nu depinde de tine). Ambele categorii ne afecteaza enorm, insa tracasarile cotidiene sunt cele care ne uzeaza la extrem organismul. Gandeste-te la o picatura chinezeasca, o picatura de apa care cade mereu in acelasi lor. Ajunge sa te doara si sa erodeze/ sa distruga spatiul unde cade. Indiferent de care este natura sresului pe care il traiesti, iti propunem cateva solutii de moment care sa te ajute:


1.Acorda-ti momente de relaxare. Ia-ti cateva 5 minute privirea de pe computer macar o data pe ora. Incearca sa te uiti undeva in departare, sa nu te mai gandesti la sarcina care asteapta sa ii oferi o solutie de rezolvare. Inchide ochii si gandeste-te la ceva placut. Ce ai face daca nu ai fi acum, aici, in fata calulatorului? Aceasta tehnica de imagerie (imaginare) te ajuta sa te detensionezi, sa scazi nivelul de stres, sa te linistesti si sa poti avea performanta ulterior la locul de munca.


2.Spune STOP !
Atunci cand tocmai ti s-a dat o veste nu foarte placuta, incearca sa nu reactionezi cum ai face de obicei: sa intorci problema pe toate fatetele, sa te gandesti la cel mai rau scenariu posibil etc. Respira adanc, de 10 ori si vei vedea ca sangele nu va mai “clocoti” si te vei simti mai linistit. Deciziile cele mai importante nu se iau la nervi, furie ori sub o presiune/un stres foarte mare. Cel mai probabil atunci vei lua cele mai proaste decizii fiindca nu sunt gandite. In momentul in care respiri adanc, creierul proceseaza altfel informatiile, iar tu vei avea mintea mult mai limpede.


3.Scapa de situatie.
Atunci cand ai avut o zi tensionata, nu te mai urca in masina ca sa mergi spre casa. Fa o mica plimbare prin jur, priveste vitrinele, oamenii de pe strada. Imagineaza-ti ca esti intr-un tren. Privesti in jur, stii ce se intampla si cum arata. Asa esti tu prin interior, asa te simti. Acum gandeste-te ca esti deasupra trenului si il vezi cum merge. E acelasi tren, dar perspectiva/unghiul din care privesti e altul. La fel se intampla si cu tine. Ia-ti cateva minute inainte de a te urca in masina, spre casa pentru a te asigura ca ai lasat toate problemele acolo, la birou, pe scaun, in fata calculatorului, la catedra, langa cataloagele sau actele firmei. Cum te-ai comporta si ce ai gandi daca nu ai mai avea nimic in minte legat de serviciu? Incearca macar intr-o seara sa fii altfel decat de obicei, o persoana care intra in casa cu zambetul pe buze si vei observa singur diferentele si reactiile celor din jur.


4.Comunica cu cei din jur.
Deschide-ti gandurile in fata celor apropiati si vorbeste despre gandurile si emotiile tale. Cum te face sa te simti atunci cand esti certat/mustrat la serviciu? Cand primesti mai multe sarcini decat ar trebui? Impreuna cu cei dragi veti gasi cele mai potrivite solutii si are loc asa numita “ventilare emotionala”, adica eliberare de trairile neplacute.


5.Asigura-te ca mananci suficient de sanatos si ca ti-ai respectat orele de somn.
Toate acestea sunt foarte importante. Nu uita de proverbul latin: “mens sana in corpora sano”, adica o minte sanatoasa, intr-un corp sanatos. Pentru ca noi sa functionam ca si fiinte umane avem nevoie de un echilibru al tuturor sistemelor.


6.Cere ajutorul unui specialist. Daca nu ai reusit sa gasesti o modalitate prin care sa faci fata stresului, daca nimic nu functioneaza, e mai bine sa ceri ajutorul unui psiholog care te poate ajuta.
Gandeste-te acum, pe o scara de la 1 la 10, unde 1 inseamna deloc si 10 maxim, cat de stresat te simti tu la locul de munca? Daca ai dat un scor peste 5, poate ar fi bine sa pui intrebari, sa ceri lamuriri. Unde? Aici, pe site, sau pe adresa de maill: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza . Asteptam intrebarile si nelamuririle tale.

 

AUTOR: Diana Mariana Apopi


Psiholog sub supervizare, student-masternad in cadrul Universitatii Babes-Bolyai, Cluj-Napoca, Masteratul de Psihologie Clinica, Consiliere si Psihoterapie, precum si Masteratul de Psihologia Sanatatii, anul 1;
Editor online: www.suntparinte.ro


Share
Ultima actualizare Miercuri, 28 Aprilie 2010 09:50
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact