logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Zeci de criminali, violatori si hoti maramureseni se afla in libertate dupa ce au primit condamnari definitive PDF Imprimare Email 1640 Afişări
Sâmbătă, 24 Aprilie 2010 06:41

Peste 80 de infractori maramureseni, condamnati prin sentinte ramase definitive si irevocabile la ani grei de puscarie, au reusit sa scape de racoarea celulelor, zanganitul catuselor, a usilor si ferestrelor prevazute cu gratii. Cum au scapat pana acum de efectuarea stagiului de parnaie “prescris” de instantele de judecata, numai ei si cei care ii cauta ar putea sa ne spuna. Cert e ca numarul celor care reusesc aceste performante creste permanent. Multi dintre infractorii condamnati si-au ispasit pedepsele in libertate, de cand ii tot cauta politistii si numai nu ii gasesc.


Democratia are multe parti bune, dar nu-i lipsesc nici cele rele. Libertatile cetateanului sunt sfinte, dar lasate total fara control, pot genera surprize tare neplacute. Pe vremea regimului comunist infractorii de drept comun erau saltati imediat, iar dupa dovedirea faptelor incriminate ajungeau direct la mititica, fara escala. Astazi, traseul e mult mai complicat, pentru ca trebuie sa fie respectate drepturile fundamentale ale cetateanului, printre care si cel de a avea parte de o judecata corecta a faptelor sale. Atatea drepturi au infractorii ca trebuie sa fie prosti ca sa nu profite de ele. Exista zeci de posibilitati de a scapa temporar de puscarie dupa condamnarea definitiva. Unii, pur si simplu dispar inca din timpul cercetarii infractiunilor pentru ca stiu ce-i asteapta. Violatori, talhari, hoti calificati, contrabandistii si alte specimene din galeria infractorilor, chiar recidivisti fiind, sunt cercetati in stare de libertate. :i daca li se ofera aceasta posibilitate, de ce sa nu profite? Cand aud ca au fost condamnati de instanta, parasesc domiciliu. Cateva luni, adresa declarata in timpul procesului este bombardata cu tot felul de “invitatii” prin care infractorul este chemat la politie in vederea incarcerarii. Unii se prezinta, altii refuza si dupa o vreme sunt dati in urmarire generala. E adevarat ca in democratie exista infinit mai multe posibilitati pentru urmariti ca sa scape de potera. Fuga intr-o alta tara fiind cea mai la indemana solutie. Pentru criminal sau gainar, reteta poate fi o garantie sigura. Decat in puscarie, mai bine la cules de capsuni sau la cersit prin Occident.


Vasile Pintea are de executat cinci condamnari
Printre cei care sunt dati in urmarire generala gasim tot felul de infractori care au comis fel de fel de fapte, aproape ca nu exista domeniu care sa nu fie reprezentat. Nu avem spatiu suficient sa-i pomenim pe toti si sa le trecem faptele. Am facut un clasament al infractorilor maramureseni care apar pe site-ul Politiei Romane la sectiunea urmariti.
Vasile Pintea este nascut in Necopoi, Satu Mare, cu domiciliul in orasul Seini. Pana in prezent pe numele lui au fost emise 5 mandate de condamnare la pedeapsa inchisorii, dintre care unul pentru 10 ani pentru emiterea de file CEC fara acoperire. Se pare ca infractorul este in Romania, deoarece a fost identificat ca autor principal sau participant cu alte persoane la comiterea de infractiuni. In acest caz chiar ca trebuie sa ne miram de ce nu poate fi prins si dus la puscarie.


Vasile Timis, Borsa, strada Cascada nr. 8, fuge de o condamnare de 8 ani pentru tentativa de omor.
Emil Covaciu, Baia Mare, a primit 7 ani pentru talharie. Ovidiu Voicu Chioreanu, nascut in Satmarel, Satu Mare, domiciliat in Sighetu Marmatie, are de executat 5 ani si patru luni pentru falsificarea mai multor contracte de munca si emiterea de file CEC fara acoperire.


Ionita Timis, Borsa, strada Preluca Tatarilor, nr. 44, condamnat la 7 ani pentru tentativa la omor.
Cate 5 ani de temnita au primit Ioan Opris, Sighetu Marmatiei, pentru contrabanda, Marius Calin Glodan, sat Tohat (Ulmeni), pentru talharie, si Ovidiu Dusa, Baia Mare, strada Garii nr. 16/42, condamnat pentru lovituri cauzatoare de moarte.


Ioan Bozga e deja un veteran printre urmaritii neprinsi
De mai multi ani obisnuiesc sa ma uit din cand in cand pe site-ul Politiei Romane. Sunt cativa infractori maramureseni care au aparut permanent la rubrica urmaritilor. De atunci adolescentii au devenit cetateni maturi, altii cu siguranta ca nici nu mai seamna cu fotografia de pe site, sau, cine stie unii dinte ei poate ca au trecut la cele vesnice.
Printre cei care au statut de veteran se afla Ioan Bozga, nascut in Grosii Tiblesului, domiciliat in Baia Mare, strada Rozelor nr. 21. El este cautat pentru a ispasi condamnarea de 5 ani de inchisoare, primita dupa ce a emis file CEC fara acoperire.


Anton Ciprian Mihali, Sighetu Marmatiei
, strada Lucian Blaga, nr. 60, are 5 ani pentru talharie, Viorel Morar, Baia Sprie si Viorel Nicusor Ulici, Sighetu Marmatiei, au cate 4 ani pentru inselaciune, iar Vasile Mihali, Borsa, a primit tot 4 ani pentru ca a inmatriculat mai multe autoturisme pentru care a prezentat documente vamale false. Sa mai amintim cateva nume dintre cele gasite in “insectarul” politiei: Gheorghe Sorin Michnea, Stefan Danco, Vasile Pasca (furt calificat), Horia Mirisan, Sebastian Gabriel Donisa, Alin Teodor, Anton Ciprian Mihali (talharie), Elvis Gabriel Popescu (prostitutie/proxenetism). Daca am aduna anii de puscarie a celor 80 de infractori maramureseni dati in urmarire, am depasi 500. Ani multi pentru infractiuni pe masura. Infractorii lasati in libertate constituie un pericol real pentru siguranta cetatenilor, de cele mai multe ori, o faradelege este urmata de alta. Sa speram ca politistii vor deveni ceva mai responsabili in tratarea acestui subiect, astfel incat sa reuseasca sa curete societatea de infractorii condamnati care ar trebui sa populeze, pentru o vreme, alte spatii.

 

Sursa: Informatia Zilei


Share
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact