logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


FOTO: Tinerii intreprinzatorii sigheteni ii sprijina pe tinerii proveniti din institutiile de plasament PDF Imprimare Email 1886 Afişări
Scris de Sighet Online   
Joi, 08 Aprilie 2010 13:41

Tinta Programelor internationale promovate si implementate de Asociatia Tineri Intreprinzatori "Concordia" din Sighetu-Marmatiei este pe cat de clara, pe atat de generoasa. Fondurile structurale  pe profil , sustinute de organisme de specialitate ale U.E.incearca si reusesc sa asigure o sansa in plus pentru integrarea socio-profesionala a tinerilor cu dizabiltati, deopotriva a tinerilor proveniti din centrele de plasament, care inca sunt destule in Romania.
Partenerii apropiati ai intreprinzatorilor jr. din Maramures, cuprinsi in Asociatia Tineri Intreprinzatori "Concordia" sunt, cum spuneam si alta data, din Franta si Anglia, dar si din Bucuresti, Brasov, Baia Mare si Constanta:

Asociatia Centrul Regional de Initiere si Servicii din Sighetu-Marmatiei, presedinte Codrea Cristina

Asociatia Profesionala Neguvernamentala de Asistenta Sociala ASSOC din Baia Mare, presedinte Florian Salajeanu

Asociatia Multimedia Emploi din Bordeaux, Franta, presedinte Francois Adoue

Asociatia Handicapatilor Somatici din Bucuresti, presedinte Maria Cozea

Asociatia Femeilor Rome din Romania, Bucuresti, presedinte Viorica Dumitru

Asociatia pentru Comunitate si Familie 2006 din Constanta, presedinte Beatris Bulai,

Inca din faza de demarare a proiectului s-au pus bazele unor colaborari care se vor intinde atat pe durata proiectului, cat si dupa incheierea perioadei de implementare. Mentionam organizatiile si Institutiile publice din cele 4 regiuni de implemetare care sunt si vor fi implicati in activitatile proiectului:

DGASPC Maramures, Brasov, Bucuresti, Constanta

Directiile de Asistenta Sociala pentru persoanele cu handicap, din cele 4 regiuni.

Agentiile de Somaj din cele 4 judete

Asociatiile pentru nevazatori din Maramures si Brasov

Asociatii neguvernamentale din Maramures, Brasov, Bucuresti, Constanta

Asociatia handicapatilor Somatici din Bucuresti

Centrul scolar de educatie incluziva 'Albatros' Constanta

Scoala generala pentru copii cu deficiente Sighetu Marmatiei

Centrul de Plasament Sighetu Marmatiei

Centrul de Plasament Constanta

Centrul de plasament Codlea

Centrul de plasament Victoria

Centrul de plasament Bucuresti, sectorul 3

Impreuna se straduie sa implementeze cat mai eficient si concret  Proiectul “Hai sa dam mana cu mana, sa pasim in viata impreuna “,  finantat prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, cofinantat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN, numar identificare POSDRU /70/6.2/S/40813, pe o durata de 24 de luni, incepand cu 01.09.2009. Dupa un an de la declansarea Programului, initiatorii acestuia se mandresc cu "actiuni" importante - sa le spunem doar asa! - la care au fost implicati nemijlocit, intr-o prima etapa, peste 220 de persoane, direct beneficiari din Sighetu Marmatiei, Baia Mare, Brasov, Bucuresti si Constanta.
Proiectul urmareste concret combaterea si diminuarea inegalitatii de sanse (neajuns mult mai prezent in Estul European!) , prin  configurarea interjudeteana a unui sistem de sprijin integrat, pentru promovarea participarii la  viata sociala si acccesul mai lesnicios pe piata muncii a tinerilor proveniti din centrele de plasament si a tinerilor cu dizabilitati.
La nivel national Proiectul vizeaza desfasurarea de activitati tinta, de sprijinire si incurajare a acelor persoane, in marea majoritate de varsta tinara, provenite din Centrele de Plasament, dar si a tinerilor cu dizabilitati, ce trebuie sa beneficieze de sanse cel putin egale in descoperirea metodelor de a interactiona activ si eficient cu societatea in care trebuie sa se integreze. Sigur , este vorba mai ales de  dezvoltarea responsabilitatii proprii a fiecarui participant, dar si a orientarii directe intr-o profesie, a formarii unui stil de viata cat mai bine adaptat din punct de vedere social.
Activitati specifice de etapa pot fi destule, chiar cu rezultate excelente. Importanta este insa  mentinerea unei continuitati a consilierii practice. Astfel,in cadrul Proiectului deja este in stadiu de definitivare in Brasov a deschiderii unui "Centru de Formare Profesionala Online", largind astfel sfera unei legaturi de initiere si formare interactive, pentru a facilita si in acest plan accesul mai lesnicios la educatie al tinerilor din zonele mic-urbane si rurale, a celor interesati de specificul Programului, dar si a celor cu dificultati de comunicare directa si adaptare la cerintele unei societati concurentiale.

In perioada martie-aprilie continua derularea seriilor celor 4 tabere de mentorat medical si socio-profesional- inceput in luna decembrie 2009-desfasurate in Ocna Sugatag si Sinaia, care au ca beneficiari 100 de tineri proveniti din centrele de plasament, 80 tineri cu diferite dizabilitati si 40 membrii de familie ai persoanelor cu dizabilitati din cele 4 regiuni de implementare.

Un numar aproximativ de 40 de specialisti si experti din domeniul asistentei sociale si 16 studenti voluntari din cele 4 regiuni si din tara partenera, Franta, au organizat/vor organiza programe de mentorat si vor acorda asistenta si consultanta medicala si socio-profesionala tinerilor si membrilor de familie participanti la cele 4 tabere.

Tot in cadrul acestor tabere s-au organizat/se vor organiza activitati interregionale comune de socializare cu tineri din cele 4 regiuni si schimburi de"bune practici" interregionale si transnationale in ceea ce priveste incluziunea socio-profesionala a tinerilor din cele 2 grupuri tinta ale proiectului, la care au participat/vor participa reprezentanti ai DGASPC si Institutii de profil din cele 4 regiuni.

 



Share
Ultima actualizare Duminică, 25 Aprilie 2010 14:41
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact