logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Patronatele, sindicatele si parlametarii maramureseni au propus solutii pentru dezvoltarea judetului PDF Imprimare Email 555 Afişări
Sâmbătă, 27 Februarie 2010 09:35

Prefectura Maramures a gazduit ieri o intalnire a reprezentantilor patronatelor si sindicatelor, la care au fost invitati si parlamentarii judetului. Au participat prefectul Sandu Pocol, subprefectii Dorin Buda si Gyongyike Bondi, parlamentarii Titus Liviu Pasca, Nicolae Bud, Catalin Chereches, Stefan Buciuta, reprezentanti ai deputatului Gheorghe Zoicas, lideri ai confederatiilor sindicale si ai patronatelor.

 

“Scopul intalnirii este identificarea problemelor cu care se confrunta Maramuresul si analiza unor propuneri de modificare a legislatiei in vigoare”, a precizat prefectul Sandu Pocol. Maria Morcovescu, director general al Camerei de Comert si Industrie Maramures, a prezentat un sondaj economic realizat in randul comunitatii de afaceri din judet.

“Consider ca acest sondaj este un instrument la indemana, necesar pentru a se lua cele mai bune decizii”, a spus Morcovescu. Ea a atras atentia ca e necesara sprijinirea agriculturii dar si a turismului. Reprezentantii Asociatiei Proprietarilor de Terenuri Forestiere si Pasuni s-au plans ca nu sunt sprijiniti in demersurile lor pentru a intra in posesia terenurilor (pasunilor) cu care au fost improprietarite unitatile administrativ teritoriale. “S-au dat foarte multe legi antiromanesti de catre Parlamentul Romaniei. Dorim sa apelam la ajutorul parlamentarilor maramureseni, pentru a ne ajuta. Suntem intr-o situatie confuza de unde e greu de iesit”, a spus Gheorghe Cosmuta, presedintele Asociatiei. Senatorul Titus Liviu Pasca a cerut ca proiectul de modificare a legislatiei privind restabilirea drepturilor de proprietate sa le fie inaintat parlamentarilor pentru a fi discutat in comisia de specialitate, iar mai apoi in plen.

 

Patronatele se plang ca lucrarile executate nu au fost platite

 

Reprezentantii patronatelor au declarat ca, datorita neaprobarii bugetelor locale, societatile comerciale nu au mai putut continua lucrarile contractate si au ajuns in situatia de a trimite angajati in somaj. Ei au solicitat sprijin pentru deblocarea acestora. “Intampinam o mare problema la incasarea productiei. De 20 de ani de cand lucrez n-am intalnit o situatie mai rea acum si n-am dat oameni afara dar daca nu se deblocheaza fondurile vom fi obligati sa reducem din personal. Nu stiu daca am incasat un milion de lei din cele 6 milioane pe care le aveam de incasat la inceputul anului, la lucrarile finntate din bani publici. E dramatic”, a afirmat omul de afaceri Raducu Pop. Directorul Directiei Generale a Finantelor Publice Maramures, Teodor Luputi, a precizat ca termenele legale pentru aprobarea bugetelor locale nu au fost depasite, insa sumele necesare pentru cofinantarea lucrarilor sunt insuficiente la nivelul judetului. Una dintre cauze este si faptul ca primarii nu isi pot permite accesarea de credite pentru cofinatare, deoarece nu au proprietati. Senatorul Titus Liviu Pasca a adaugat ca la nivelul Guvernului exista discutii pentru propunerea de marire a deficitului bugetar, doar pentru lucrari de infrastructura. Deputatul Catalin Chereches a adaugat ca este necesara o prioritizare  a lucrarilor executate si neachitate, in scopul de a cheltui eficient banii din buget. El a propus transferarea haldelor de steril la primarii si transformarea platoului Oas-Ignis-Gutai  in parc natural, masura care ar permite dezvoltarea unitatilor administrativ-teritoriale, din zona, prin atragerea de fonduri din domeniul protectiei mediului inconjurator.

 

Reabilitarea drumurilor nationale, o prioritate pentru Maramures

Ioan Maties, reprezentant al patronatelor, a afirmat ca lipsa unei legi cadastrale functionale a contribuit ca mai mult de 50% din terenurile agricole sa ramana nelucrate. Deputatul Nicolae Bud a precizat ca facilitarea intabularii terenurilor agricole din extravilan ar duce la dezvoltarea agriculturii, propunand ca solutie suportarea de catre stat sau din fondurile europene a onorariilor pentru intabulare. El a mai sustinut ca Maramuresul este singurul judet care nu are un kilometru de drum national reabilitat conform normelor. “Sunt realizate licitatiile pentru reabilitate DN1C, Baia Mare-Dej si E58, Baia Mare-Satu Mare, insa lucrarile de modernizare vor incepe doar cand vor fi aprobate de la nivel central asa cum este prevazut si in caietul de sarcini.  Sper ca macar unul din acestea sa inceapa anul acesta”, a spus Bud.

 

S-a propus diminuarea penalitatilor pentru neplata datoriilor

Reprezentantii patronatelor au solicitat diminuarea penalitatilor pe perioada de criza, pentru societatile comerciale care nu si-au achitat datoriile fata de stat si au solicitat masuri coerente pentru rezolvarea prevederilor din legislatie cu privire la depunerea declaratiilor fiscale si a impozitului pe profit. O alta facilitate care vizeaza sa vina in sprijinul agentilor economici o reprezinta plata cu prioritate pentru debit, si nu pentru accesorii, care ar opri cresterea datoriilor firmelor la bugetul de stat. Stefan Petricean, liderul filialei Maramures a Confederatiei Meridian, a subliniat ca inainte de modificare a Legii Pensiilor trebuiau gasite alternative pentru crearea de locuri de munca. “Oamenii nu fug de munca. Aleg pensionarea anticipata pentru ca nu au certitudinea locului de munca si a posibilitatii de a-si intretine familia. Oamenii sunt disperati ca nu au unde sa se angajeze. Salariatii peste 40-45 de ani nu mai trebuie nimanui”, a spus presedintele. Liderul sindical Liviu Marian Pop (CSDR) a tras atentia asupra comasarii unitatilor scolare, care vor genera tensiuni ce se vor rasfrange in mediul politic si a faptului ca legea salarizarii unice si a organizarii agentiilor nu sunt perfecte, fiind nevoie, in continuare, de propuneri constructive care sa evite declansarea de conflicte sociale.  Participantii prezenti la intalnire au considerat ca atragerea de fonduri structurale europene reprezinta una dintre solutiile de dezvoltare economica si sociala a judetului pentru perioada de criza.

 

Sursa: Informatia Zilei


Share
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact