logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CNSAS confirma ca Petru Buda, fost consilier local din Stramtura, a fost informator al Securitatii PDF Imprimare Email 745 Afişări
Miercuri, 27 Ianuarie 2010 17:47

Despre faptele padurarului Petru Buda din Stramtura am scris inca din anul 2001. A intrat in vizorul nostru dupa ce si-a construit o palincie in centrul localitatii, in imediata apropiere a bisericii, scolii si primariei. Nu amplasarea palinciei ne-a deranjat, ci faptul ca nu avea niciun fel de autorizatie. Cazul a fost preluat de presa centrala, fiind dezbatut in zeci de articole. Apoi a revenit in atentia noastra dupa ce a ocupat abuziv curtea scolii, pe care a transformat-o in depozit de materiale de constructii pentru viitoarea casa. Dupa mai bine de opt ani, Buda redevine clientul nostru, de data aceasta cu fapte mult mai grave.

Petru Buda a fost consilier local PSD al comunei Stramtura in mandatul 2004-2008. La depunerea candidaturii, conform legii, trebuia sa declare pe propria raspundere ca nu a colaborat cu fosta Securitate. A declarat, dar a mintit, pentru ca a fost informator al Securitatii. Si inca unul care si-a oferit serviciile, turnandu-si consatenii fara pic de rusine, unii dintre ei ajungand sa fie condamnati la inchisoare.

Din nota de constatare a Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii rezulta ca Petru Buda, nascut la 16.08.1952, in Cupseni, Maramures, fiul lui Vasile si Ana, a fost recrutat de Postul de Militie Stramtura “pentru supravegherea persoanelor fara antecedente politice sau penale din comuna, pretabile a savarsi fapte de natura sa aduca atingerea securitatii statului”. Recrutarea s-a facut in anul 1987, padurarul primind numele conspirativ de informator “Florian”. In dosar exista precizarea ca Buda a mai colaborat cu Securitatea si inainte de 1987, “in calitate de persoana de sprijin, fara alte documente privind aceasta calitate”. La dosar nu exista documente care sa ateste incetarea colaborarii cu Securitatea. Angajamentul, olograf, semnat cu numele real, a fost facut la data de 28.08.1987 in fata lt. maj. Pamfil Cristea, de la Inspectoratul Judetean Maramures, in el precizandu-se preluarea numelui conspirativ “Florian”.

Buda era dusmanul sectelor religioase

Din “Raportul cu propuneri de recrutare ca informator a numitului Buda Petru”, aprobat de lt. col. Gheorghe Iliescu, seful Securitatii Maramures, citam: “Intrucat este cunoscut de noi ca un om cinstit, corect si drept, recrutarea se va face pe baza sentimentelor patriotice, existand garantia ca va accepta propunerea noastra si va munci cu simt de raspundere in continuare. Si pana in prezent a dat dovada de corectitudine in toate situatiile cand a fost solicitat de noi, a raspuns cu operativitate, ducandu-si sarcinile la bun sfarsit atat pe linie de securitate, cat si pe linie de militie. Ii place sa fie solicitat, raspunzand cu promptitudine pentru a indeplini unele activitati ce intereseaza organele noastre. Pl. maj. Vasile Derda, seful postului de militie din Stramtura, completeaza: “Candidatul a fost si pana in prezent in legatura noastra ca persoana de sprijin si, in mod permanent, ne-a sesizat cu unele aspecte pe linie de securitate, privind activitatea sectelor ilegale din Stramtura”. Militianul Derda continua: “In timpul discutiilor, candidatul a devenit chiar ofensat de activitatea acestor elemente ce fac parte din sectele religioase interzise de lege, de felul cum acestia reusesc sa-i lamureasca cu atata convingere pe unii oameni si in special femei, care la randul lor atrag copii, sustine candidatul”.

Ioan Ardelean a fost condamnat la doi ani inchisoare

Pentru semnarea angajamentului de informator, Buda a fost invitat la postul de militie. Militianul Derda a fost incantat de “calitatile” candidatului. Printre alte persoane “mai putin cinstite si corecte”, Buda l-a nominalizat si pe O.I., “care foarte des se ocupa de sustragerea de material lemnos din padurea statului”.

Petru Buda, alias “Florian”, l-a dat pe tava pe consateanul sau, Ioan Ardelean. Iata continutul notei informative inregistrata pe numele sursei “Florian”, primita de sg. maj. Ioan Petrovai de la Postul Stramtura: “Sursa va informeaza urmatoarele. In primavara acestui an am discutat cu Ardelean Ioan din satul Slatioara, comuna Stramtura, care mi-a relatat, aflandu-ne la un pahar de bautura in Sighet, ca el vrea cu orice pret sa treaca frontiera de stat in Iugoslavia, pentru a ajunge in Australia. In acest scop a luat legatura cu o persoana din Sighet, care are un frate stabilit in Australia. In cursul lunii, Ardelean Ioan s-a deplasat in judetul Timis, in comuna Sannicolau Mare, unde s-a angajat la CAP Vaci, cu gandul ca de acolo va reusi sa treaca frontiera”. In urma notei data de Petru Buda, Ardelean a intrat in vizorul organelor abilitate. Cand a incercat sa treaca frontiera a fost prins si condamnat la pedeapsa cu inchisoare de doi ani. In prezent, Ardelean este stabilit in strainatate. Asupra faptului ca Petru Buda a fost informator al fostei Securitati nu mai poate exista niciun dubiu.

Conf. univ. dr. Ladislau Antoniu Csendes, presedintele CNSAS, despre Nota de constatare in privinta lui Petru Buda: “Precizam ca acesta este rezultatul verificarilor, sub aspectul stabilirii calitatii de colaborator al Securitatii, pentru persoana solicitata prin cererile dvs. Mentionez ca nota de constatare a fost aprobata, conform OUG nr. 24/2008, in sedinta Colegiului CNSAS, iar actiunea in constatare a fost transmisa catre Curtea de Apel Bucuresti”.

Sursa: Informatia Zilei


Share
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact