logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Manifestul Cruciadei Culturii. Lupta pentru Frumos PDF Imprimare Email 940 Afişări
Sâmbătă, 23 Ianuarie 2010 09:52

Cruciada Culturii este ideea unei miscari de reactie. Reactie la prost gust. La superficial. La vulgaritate. La mimetism. La submediocru. La subcultura. Ofensiva lor este in zilele noastre, fara precedent. Intr-o propozitie: Cruciada Culturii este o reactie impotriva Uratului.

 

Cum am putea sa contracaram expansiunea Uratului daca nu prin lupta pentru Frumos? Atat de simplu. Frumosul autentic. Frumosul care se strecoara in orice Act de cultura la fel cum firul de nisip se strecoara in interiorul scoicii ca sa nasca incredibila perla.

Cate Perle adevarate zac ingropate sub malul care s-a depus in toti anii in care Uratul, cu toate formele lui publice, s-a instaurat infestandu-ne simtul estetic? La aceasta intrebare numai Frumosul, recastigandu-si teritoriile, poate sa raspunda. Iar noi, cei care ne vom alatura Cruciadei, putem sa luptam pentru Frumos.


Misiunea noastra este foarte grea in conditiile in care cultura nu pare sa mai fie nici macar o preocupare de nisa. Noi speram ca asta este doar o aparenta. Credem cu putere ca oamenii de cultura exista, dar, izolati, preocupati de propria evolutie pe scara individuala si scarbiti de spectacolul colectiv al falselor valori.

 

Frumosul slefuieste elitele, iar elitele slefuiesc poporul. Pentru asta e nevoie ca elitele sa-si recapete constienta si constiinta de sine, astfel incat, cei care aspira la statutul de oameni de cultura, sa poata privi catre un taram bine conturat si nu catre un arhipelag de insule aruncate la intamplare.

 

Prin oameni de cultura nu intelegem doar scriitori, muzicieni, artisti plastici, fotografi, actori, regizori, critici sau istorici de arta, ci si consumatorii, spectatorii, cei care isi doresc sa se cultive, sa evolueze prin cunoastere si prin consumul de arta autentica.

 

Cruciada Culturii isi propune sa devina o umbrela la adapostul careia oamenii de cultura sa poata sa-si urmareasca viziunile si credintele intr-un cerc cat mai larg.

 

Vom lupta pentru spatii de expresie si de intalnire cat mai extinse ale oamenilor de cultura. Cei care iubesc frumosul si promoveaza arta au datoria sa se cunoasca bine unii pe altii. Ei trebuie sa faca ideile sa circule, sa se lepede de propriile idei si sa fuzioneze cu idei noi pe care sa le filtreze tocmai pentru a face loc altor idei si mai noi. Pentru asta e nevoie de spatii de intalnire pe care ne vom lupta sa le asiguram.

 

Cruciada Culturii trebuie sa produca si sa reprezinte evenimente culturale Frumoase, Memorabile, a caror existenta sa aiba rostul de a-i inspira pe participanti caci marile intalniri dau nastere marilor idei.

 

Fiecare eveniment care poarta semnatura Cruciadei trebuie sa fie o batalie castigata.  impotriva uratului si impotriva sabloanelor comerciale care potenteaza blazarea si favorizeaza coma noastra spirituala.

 

Multe proiecte culturale raman la stadiul de idei pentru ca autorii lor nu au forta sau priceperea de a coopta oameni sau echipe care sa duca aceste proiecte la capat. Ne propunem sa asiguram un spatiu virtual in care aceste proiecte sa fie vizibile, un loc in care autorul sa-si faca public proiectul si unde cei care rezoneaza cu ideile lui sa-l poata cunoaste, sa se poata implica si, eventual, sa asigure finalitatea ideii.

 

Vom lupta din rasputeri sa explicam importanta Culturii pentru dezvoltarea Individului.  Vom explica acest lucru mai ales generatiilor recente. stim cu totii unde ne-a adus incultura si ignoranta clasei noastre politice. Criza noastra morala este si o consecinta a unei crize culturale.

 

Credem cu putere ca un individ preocupat de Frumos si cautand sa-l descopere dincolo de perdeaua de ceata a spectacolelor media e susceptibil de a gasi mai usor adevaratele valori si semnificatia reala a acestora pentru o viata corecta.

 

Nu ne propunem o noua ordine si nici vreo doctrina mobilizatoare. Ne propunem sa redescoperim si sa recastigam ceea ce Romania a uitat ca poseda: gustul pentru Frumos, pasiunea pentru Autentic. Fiecare dintre noi ar trebui sa raspunda la o intrebare simpla: ce am facut eu pentru cultura, pentru frumos? Cu ce am contribuit la o lume mai profunda?

 

Pe cei care nu si-au pus inca intrebarea aceasta ii invitam sa reflecteze si sa ni se alature. Pe cei care isi simt o parte din idealuri reprezentate in textul de mai sus ii invitam sa abandoneze propriile gherile si sa lupte pentru Cruciada Culturii.

 

In conditiile in care existenta noastra cotidiana a devenit mai mult decat oricand un camp de bataie, “a lupta pentru frumos” isi pierde valoarea simbolica si devine un indemn din cele mai concrete, un slogan: Lupta pentru frumos. Acesta este sloganul nostru.

 

Cruciada Culturii nu este un partid. Nu e nevoie de adeziuni. Nu are membri fondatori si nici autori morali. Ea nu poate fi revendicata de nimeni pentru ca este ascunsa in interiorul fiecaruia dintre noi si nu asteapta decat o scanteie ca sa ne impinga la lupta. Nu este o miscare cu beneficii concrete si vizibile imediat, caci slefuirea sufletului prin Frumos nu e ceva care sa se vada. Nu sclipeste.

 

Bataliile Cruciadei sunt, insa, cele care se vor vedea. Acolo este nevoie de cei care impartasesc idealurile ei. Acolo este nevoie de soldatii Frumosului. Esti unul dintre ei ? La aceasta intrebare nu poti raspunde decat privind adanc inauntrul tau. In rest, vei sti unde sa ne gasesti.

 Sursa: HotNews.ro



Share
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact