logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Moarte albă în Maramureş PDF Imprimare Email 674 Afişări
Luni, 11 Ianuarie 2010 09:58

Maramureşul a devenit în ultima perioadă locul în care structurile de crimă organizată îşi desfăşoară activitatea. Fie că este vorba de traficul ilegal de persoane şi ţigări, traficul ilicit de droguri şi consumul acestora sau de traficul de obiecte furate. Recentele evenimente în care oamenii legii au descoperit şi destructurat asemenea reţele organizate vin să tragă un semnal de alarmă în acest sens.

Din "activităţile" circumscrise reţelelor organizate, traficul şi consumul de stupefiante sunt practici care tind să ia proporţii în contextul în care din ţară de tranzit al drogurilor am devenit consumatori.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Biroul Teritorial Maramureş, a pornit o acţiune împotriva lui S.B. şi S.I., din localitatea Rona de Sus, care sunt trimişi în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi trafic de droguri de mare risc.
Cei doi, aflaţi în Spania, venind acasă în România, au trecut la vânzarea, distribuirea şi transportul drogurilor de mare risc. Existând date şi informaţii la nivelul IJFP Maramureş asupra acestei activităţi infracţionale a celor doi, s-a trecut la un plan operativ pentru contracararea activităţilor de trafic de droguri. În cadrul acestui plan, în anturajul beneficiarilor a fost introdus, potrivit normelor legale în vigoare, un anchetator sub acoperire.

 

• Prins în flagrant

Acesta, sub pretextul că ar fi interesat să cumpere droguri, a reuşit să primească de la traficanţi, în câteva rânduri, diverse cantităţi de droguri. Au avut loc scene demne de filmele de acţiune. Traficanţii şi-au luat toate măsurile de precauţie, iar cantităţile de droguri au fost cântărite în diverse magazine care aveau cântare electronice. Toate întâlnirile dintre traficanţi şi anchetatorul sub acoperire au fost atent monitorizate şi înregistrate cu mijloace audio-video. În urma acestor înregistrări, a reieşit faptul că S.B., în Spania, este implicat, alături de alte persoane, în infracţiuni de trafic de droguri şi trafic de valută contrafăcută. S.B. a recunoscut că a fost arestat, în 2006, în Spania, pentru o perioadă de 11 luni pentru deţinere de arme şi cumpărare de bunuri furate, iar în 2001 a fost arestat de autorităţile din Austria, timp de 4 luni, pentru săvârşirea unor infracţiuni privind traficul de persoane. După ce a revenit în ţară, în 2009, a fost implicat şi în săvârşirea de infracţiuni de contrabandă cu ţigări de provenienţă ucraineană, precum şi trafic de migranţi.

• Infractori traşi pe sfoară

Pe lângă droguri, acesta s-a oferit să îi aducă investigatorului sub acoperire şi mostre de bancnote contrafăcute, în vederea punerii pe picioare a unei "afaceri". Cei doi traficanţi l-au asigurat pe investigator că drogurile vor fi "de cea mai bună calitate", nu vor fi amestecate, "tăiate" cu alte substanţe, deoarece furnizorul din Spania se pricepe foarte bine la acestea, ocupându-se de mult timp cu "distribuţia" stupefiantelor în discotecile şi cluburile de acolo. Traficanţii i-au vândut, în total, investigatorului cantitatea de 194 grame haşiş şi 122,86 grame cocaină, pentru care au primit sumele de 100 euro şi 350 lei, şi 1.200 euro şi 800 lei.

• Omul de legătură - alt maramureşean

Oamenii legii au descoperit faptul că drogurile erau procurate tot de un cetăţean român stabilit în Spania, născut tot în Rona de Sus. K.V. trimitea drogurile în România cu ajutorul unui microbuz ce efectua transporturi regulate pe relaţia Spania-România. Şoferul microbuzului nu ştia ce transportă, după cum reiese din ancheta desfăşurată. Continuând treptat cercetarea activităţilor infracţionale şi având destule date, s-a trecut la reţinerea celor doi traficanţi în timpul unui flagrant ce a avut loc la un restaurant din Sighet, asupra lor găsindu-se droguri pe care le vindeau investigatorului sub acoperire. În paralel, autorităţile spaniole au comunicat autorităţilor române, prin intermediul Biroului Ataşatului cu Afaceri Interne al Ambasadei României la Madrid, faptul că îl monitorizau de mai mult timp pe K.V., care făcea parte dintr-un grup infracţional format din cetăţeni români şi spanioli. În urma anchetei desfăşurate de autorităţile spaniole, Brigada Provencială de Combatere a Crimei Organizate TARRAGONA i-a reţinut pe K.V. şi pe ceilalţi infractori pentru comiterea infracţiunilor de trafic internaţional de droguri şi fabricare de monedă.

• Vânzări de droguri prin telefon

Ancheta desfăşurată de oamenii legii a constatat şi faptul că S.B. şi S.I. vindeau droguri şi altor persoane, majoritatea rămase necunoscute, deoarece foloseau cartele telefonice PrePay. Relevantă este o discuţie telefonică dintre S.B. şi o persoană care îl întreba pe traficant: "Mai ai praf?" Aflând că acesta l-a vândut, bărbatul insistă: "Nu ştii de la cine să fac rost de un gram de praf?" Aceste discuţii, ce făceau direct referire la cocaină, trezesc nemulţumirea traficantului, care îl ceartă: "Dar nu vorbi de aşa ceva la telefon, vorbeşte codificat!", după care îi spune: "Am de ăsta de fumat" (n.r. - haşiş sau cannabis).
În cadrul unei alte convorbiri telefonice pe care S.B. a purtat-o cu o femeie aflată în Spania, rămasă neidentificată, acesta îi spune: "Vasile (K.V.) mi-a trimis ceva marfă... din aia. Am dat-o şi aşa mai fac nişte bani. Am făcut aşa acuma, la o afacere mică, 350 euro, ştii? Şi acuma, dacă mai dau o lovitură, când îmi trimite Vasile a doua tranşă, după două-trei zile, plec în Spania. Acuma am făcut nişte bani. Am vândut tot şi acuma am făcut vreo 400 euro, 400 şi ceva, acuma mă duc să iau la copii una-alta, mă duc la ei şi le las nişte bani. Vin încoace. Mai trimite o tură şi cum fac bani vin încolo." Comentariile sunt de prisos. 
Sigur e faptul că numărul celor care consumă din drogurile aduse de aceşti indivizi este în creştere. Doar la Sighet sunt cunoscuţi peste 30 de consumatori, din cadrul acestora făcând parte şi copiii unor oameni bogaţi, care sunt în special vizaţi de traficanţi. Odată căzând în capcana întinsă cu abilitate de distribuitori, aceşti nefericiţi nu mai au scăpare. Recent, doi tineri, după ce au fumat o "ţigară" în faţa unui bloc din Sighet, s-au simţit rău şi au fost duşi la spital. 
S-a stabilit că s-au intoxicat cu o substanţă necunoscută, fiindu-le prelevate probe şi trimise la analiză. Ce substanţă putea fi în ţigară, rămâne de văzut.

Liviu Siman

Sursa: Glasul Maramuresului


Share
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact