logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Ioan Bledea a sculptat pentru Obama PDF Imprimare Email 1005 Afişări
Marţi, 15 Decembrie 2009 08:42

Ajuns la varsta de 60 de ani, Ioan Bledea se poate lauda cu un palmares de invidiat. Cu un numar de peste 1000 de lucrari, majoritatea fiind sculpturi monumentale, zeci de diplome si premii, expozitii nationale si internationale, acesta a reusit sa aduca sculptura maramureseana la rang inalt.

Sculptorul Ioan Bledea a castigat de-a lungul anilor notorietate internationala si aprecierea colectionarilor de arta, personalitatior culturale si politice, colegilor de breasla. Lucrarile sale figureaza fie in muzee, colectii particulare renumite, institutii, fie in casele iubitorilor de arta sau birouri ale unor personalitati de talie mondiala.

Anul acesta Ioan Bledea a raspuns invitatiei de a participa la Zilele Culturale ale Bancii Centrale Europene. In cadrul acestui eveniment au fost expuse 21 de sculpturi, la finalul careia trei au fost alese pentru Michelle Obama, Hillary Clinton si Jean Claude Triche. 

„Am crescut odata cu padurea”

Cunoscutul sculptor sighetean s-a nascut in data de 4 aprilie 1949, la Barsana. Primul obiect sculptat realizat la o varsta frageda avea sa fie un totem de 1m. In anul 1976, la indrumarea directorului Muzeului din Sighet, Mihai Dancus, se hotaraste sa sculpteze macheta muzeului in aer liber. A lucrat 5 ani la aceasta insa in final a fost dezmembrata din cauza lipsei de fonduri. Intre timp incepe sa sculpteze masti populare infatisand personaje malitioase si draci, lucrari care aveau sa-l faca cunoscut. Temele abordate in operele sale, inspirate din traditiile maramuresene, il evidentiaza in taberele de sculptura judetene si nationale, la care a luat parte pana in 1900. Prima participare la un festival in afara granitelor tarii, a fost in 1992, in Bresse, Franta. Activitatea artistica se intensifica prin prezenta sa constanta la concursuri, expozitii, tabere de sculptura cu preponderenta in Franta, Germania, Danemarca, Elvetia, Austria, Mexic, Statele Unite. 

Primele iesiri i-au cerut sa se adapteze cerintelor internationale, elementele populare facand loc celor abstracte. Tematica lucrarilor este tot mai diversa, de la portretul lui Victor Hugo la biodiversitate, umbre si lumini, dans, pace, animele salbatice, copil, cele 7 pacate ale omeniri etc. Fiecare participare internationala a insemnat o provocare artistica pe care a stiut sa o abordeze cu mult curaj. El spune: „Am crescut odata cu padurea si stiu de mic ce inseamna lemnul si ce inseamna esenta”. 
Sculptorul Bledea si-a format stilul destul de greu. „A durat ani de zile pana am ajuns la stilul care sa ma defineasca. Taberele internationale m-au ajutat mult la tehnica pentru ca acolo s-au prezentat artisti consacrati din toata lumea. Imaginatia nu a fost o problema, insa tehnica a trebuit schimbata. Inainte foloseam numai securea si dalta spre surprinderea celorlalti participanti straini.La prima participare internationala am fost prezentat drept cel mai sarac artist dintre toti concurentii, dar asta nu m-a impiedicat sa castig”. Experienta acumulata si uneltele primite ca premiu in Franta si Elvetia l-au ajutat pentru a opta pentru o tehnica care il avantajeaza la varsta pe care o are. 

Linia care defineste stilul sau e inedita prin simplitate si profunzime. Ioan Bledea spune:„Merg mai mult pe formele stilizate,rotunde, rareori pe detalii. Imi place sa merg pe volume si pe forme simple care sa sugereze ideea mea in cateva linii.Sa spuna totul. Nu sa stea omul o zi in fata unei lucrari si sa nu priceapa nimic. Sculpturile mele aproape vorbesc pentru ca le dau viata si stiu ca in fiecare lucrare se afla o particica din sufletul meu pentru ca fara suflet nu poti sa realizezi o opera de arta”. 

Deseori sculpturile sale au fost asemanate cu arta brancusiana, insa Ioan Bledea afirma, cu modestie, ca aceasta comparatie nu isi are locul. „Mie imi plac formele sferice. Ele te apropie de Dumnezeu. Sunt linii dulci, nu cubice, de aici probabil asemanarea cu Brancusi. Nu-mi cade bine insa, desi, da e un privilegiu. Mie imi place sa am locul meu. Sa fiu eu, Ioan Bledea, sculptorul de la tara care a facut ce i-a dictat sufletul, intr-un stil propriu”. Modestul sau atelier ademeneste sute de vizitatori in fiecare an, fiind un adevarat muzeu pentru turisti. Prezenta numeroaselor lucrari, tematica variata a acestora, de la celebrele masti populare impreuna cu cei 12 draci-pe care a incetat sa-i mai infatiseze in sculpturile sale- continuand cu lucrari monumentale ce prezinta momente vesele sau triste din viata omului de la tara si terminand cu sculpturi invaluite in elemente abstracte, dau impresia unui labirint artistic. Dupa 34 de ani de slujire a acestei arte s-a creat o legatura intre sculptorul Bledea si lucrarile sale. El spune: „Si daca nu am de lucru, nu e zi sa nu ma duc pana la atelier, numai sa ma uit la sculpturi. Acestea fac parte din viata mea ca si copiii”. Ceea ce ar incununa activitatea sa este o carte in care sa fie cuprinse poze infatisand operele sale, descrierea unor momente inedite din viata sa de artist, toate sub atenta indrumare a acestuia. Parte din lucrarile sale pot fi admirate in 27 decembrie in cadrul Festivalului de Datini si Obiceiuri. Ioan Bledea va expune pentru a 8-a oara, 20 de statui pe holul central al Primariei din Sighetu Marmatiei. 


„Majoritatea ucenicilor pe care i-am avut au ales sculptura ca meserie, nu ca pasiune. Unii aleg sa sculpteze obiecte folositoare in gospodarie care sunt mai bine vandute. As vrea totusi sa vad ca las in urma mea macar doi tineri sculptori”.

Autor: Diana Grad

Sursa: Gazeta de Maramures


Share
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact