logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Evaluarea anuala a activitatii jandarmilor maramureseni PDF Imprimare Email 1110 Afişări
Scris de Sighet Online   
Joi, 10 Decembrie 2009 18:28
Astăzi începând cu ora 09.00, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Maramureş, inspectorul şef, general de brigadă Lucian Vasile IRIMUŞ a prezentat bilanţul activităţilor desfăşurate pe parcursul anului 2009 de către această instituţie. La această activitate a participat domnul general locotenent dr. Olimpiodor ANTONESCU, inspectorul general al Jandarmeriei Române, domnul subprefect Dorin Buda şi şefii structurilor şi unităţilor Ministerului  Administraţiei şi Internelor din judeţ .

La finalul activităţii, dl general locotenent Olimpiodor ANTONESCU a declarat:

„Îmi  face o deosebită plăcere să fiu prezent în cadrul unităţii dumneavoastră. Această plăcere este determinată de profesionalismul, de seriozitatea şi  de coeziunea colectivului pe care îl compuneţi. Îmi face plăcere să fiu aici pentru că pot să constat cu uşurinţă că aici îşi  desfăşoară activitatea un colectiv care este dornic să îşi ducă la îndeplinire sarcinile şi atribuţiile, fie că este vorba de ordine publică, de pază şi protecţie instituţională sau de domenii din resortul logisticii sau de altă natură....

Aveţi cu ce să vă prezentaţi la această activitate de bilanţ, pentru că aşa cum a fost prezentat şi în materialul de evaluare, s-au obţinut rezultate foarte bune pe toate liniile de muncă, atât în ceea ce priveşte îndeplinirea misiunilor, cât şi în celelalte sectoare de activitate. Din nefericire, acestă activitate de evaluare se desfăşoară sub auspiciile unei austerităţi financiare care  după cum aţi putut constata s-a întins pe întregul parcurs al anului 2009, cu toate acestea, rezultatele pe care le-aţi obţinut ne fac cinste şi ne arată că, lipsurile, dificultăţile întâmpinate au fost suplinite, completate cu abnegaţia, cu dăruirea, profesionalismul cu care dumneavoastră aţi acţionat pentru îndeplinirea misiunilor, pentru îndeplinirea sarcinilor şi atribuţiilor ce vă revin...

Constat cu plăcere că la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Maramureş există o foarte bună cooperare şi colaborare cu autorităţile publice locale, cu celelalte structuri ale Ministerului Administraţiei şi Internelor sau din alte domenii cu care aveţi o relaţionare şi o comunicare permanentă pe timpul îndeplinirii sarcinilor şi atribuţiilor specifice....

Este necesar ca şi în anul viitor să participăm activ la realizarea unui climat de ordine şi siguranţă publică în parteneriat cu colegii noştri de la celelalte structuri. Vom urmări realizarea acestui sistem integrat de ordine şi siguranţă publică, acţionând în sprijinul şi la solicitarea Poliţiei, sau acţionând în zone cu potenţial criminogen ridicat.”

  Alăturat vă înaintăm sinteza materialului prezentat în cadrul bilanţului , precum şi poze de la această activitate.

 

Evaluarea Inspectoratului de jandarmi Judeţean

 „Bogdan vodă” Maramureş în anul 2009

 

Activitatea desfăşurată de către structurile Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Maramureş în anul 2009 a urmărit cu precădere îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru modernizarea instituţională şi compatibilizarea structurilor şi practicilor cu cele ale instituţiilor europene similare, executarea cu responsabilitate şi profesionalism a misiunilor şi atribuţiilor specifice, profesionalizarea personalului, realizarea unui sistem logistic performant, creşterea gradului de încredere al cetăţenilor în instituţie şi în capacitatea sa de răspuns la solicitările acestora, dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor de cooperare şi colaborare interinstituţională.

Realizarea acestor deziderate a presupus desfăşurarea unui amplu proces ce a avut la bază direcţiile de acţiune şi obiectivele fundamentale stabilite prin „Programul de guvernare 2009-2012”, „Planul naţional de dezvoltare 2007-2013”, „Planul strategic al M.I.R.A. 2007 – 2009”, „Planul de acţiuni al M.A.I. pentru anul 2009”, „Strategia privind consolidarea reformei instituţionale, dezvoltarea structurilor şi practicilor Jandarmeriei Române în raport cu evoluţia structurilor similare din ţările membre ale Uniunii Europene în perioada 2006-2015”, şi a „Planului de măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii Jandarmeriei Române în anul 2009”.

 

Modernizarea instituţională

 

În cadrul procesului de adaptare a cadrului normativ la cerinţele evoluţiei organizatorice a Jandarmeriei Române, au fost înaintate direcţiilor de specialitate din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, o serie de propuneri pentru proiecte de acte normative menite să contribuie la îmbunătăţirea activităţii specifice.

În perioada de referinţă, s-au întocmit puncte de vedere pentru un număr de 12 acte normative de nivel superior, precum şi la un nr. de 5 acte normative de nivel inferior (ordine, regulamente, instrucţiuni, dispoziţii ale ministrului administraţiei şi internelor sau inspectorului general al Jandarmeriei Române), formulându-se observaţii şi propuneri, motivate juridic, la un număr de 5 proiecte de legi, decrete, hotărâri şi ordonanţe ale guvernului precum şi la un număr de 6 acte normative cu caracter intern.

 

Ordine publică

 

Principalele obiective care au stat la baza executării misiunilor specifice, au fost prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional şi contravenţional, apărarea valorilor supreme garantate de Constituţie, asigurarea climatului de siguranţă civică prin participarea activă a jandarmilor la menţinerea ordinii publice în conformitate cu Planul General de Acţiune privind intensificarea activităţilor desfăşurate de structurile de ordine publică, pentru creşterea nivelului de siguranţă şi prevenirea producerii unor evenimente grave – STRADA 2009.

Au fost executate un număr de 6.986 misiuni specifice la care s-au folosit 33.970 jandarmi.

Pe genuri de misiuni, situaţia se prezintă astfel:

-         3.136 misiuni de menţinere a ordini publice;

-         871 misiuni de asigurare a ordinii publice;

-         716 misiuni de restabilire a ordinii publice;

-         2.263 acţiuni executate în cooperare cu alte instituţii;

Din cele 871 misiuni de asigurare a ordinii publice, un număr de 14 misiuni au fost executate cu ocazia desfăşurării unor manifestări de protest, înregistrându-se o creştere a acestora cu 22,2 % faţă de perioada similară a anului 2008, majoritatea acţiunilor fiind executate pe raza municipiului Baia Mare.

De asemenea, au fost executate 857 misiuni de asigurare a ordinii publice la întruniri şi manifestaţii cu public numeros, din care: 200 la manifestări cultural-artistice şi religioase, 99 misiuni la manifestări sportive, 8 misiuni organizate cu ocazia unor vizite oficiale, 4 acţiuni în scopul limitării/ înlăturării unor situaţii de urgenţă şi 546 rezerve de intervenţie.

De asemenea, au fost asigurate măsurile de ordine şi siguranţă publică pe timpul desfăşurării campaniei electorale şi a alegerilor reprezentanţilor pentru Parlamentul European, în zona a 108 secţii de votare, cu un efectiv total de 447 jandarmi precum şi cu ocazia alegerilor prezidenţiale turul I şi II şi a referendumului, în zona a 125 secţii de votare cu un efectiv total de 920 jandarmi.

 

Pe linia executării misiunilor de menţinere a ordinii publice

 

Pe lângă misiunile specifice de asigurare şi restabilire a ordinii publice, structurile inspectoratului au executat 3.164 misiuni de menţinere a ordinii publice, cunoscând o creştere de 1,9% faţă de aceiaşi perioadă a anului trecut, cu un total de 17.506 jandarmi. Din totalul misiunilor, 2000 au reprezentat misiuni de menţinere prin patrule mixte pedestre sau auto pe raza localităţilor unde funcţionează structuri de jandarmi, cu un efectiv total de 14.855 jandarmi.

Posturile de jandarmi montane au executat 1.136 misiuni independente de menţinere în staţiunile montane Borşa, Mogoşa, Izvoare şi Cavnic, cu un total de 2.423 jandarmi, constând în activităţi de informare, îndrumare şi prevenire a producerii accidentelor pe traseele turistice adiacente şi în zona locurilor de agrement, din care 27 acţiuni de salvare a persoanelor accidentate sau aflate în dificultate în zona muntoasă, acordând primul ajutor sau sprijin unui număr de 48 turişti.

Totodată, au fost organizate şi executate 28 acţiuni punctuale în zone de interes operativ sau locuri şi medii cu potenţial criminogen ridicat, cu un total de 228 jandarmi. Având în vedere numărul redus de solicitări din partea instituţiilor cu care se cooperează precum şi a informaţiilor necesare pentru organizarea unor astfel de acţiuni.

 

Pe linia executării misiunilor de restabilire a ordinii publice

 

În perioada de referinţă, structurile teritoriale de jandarmi au intervenit pentru rezolvarea a 156 solicitări prin S.N.U.A.U. „112” şi 560 la alte solicitări telefonice, cu un efectiv total de 2.756 jandarmi.

Acţiuni executate în comun cu alte instituţii

 

În perioada analizată, au fost planificate şi executate 2.263 acţiuni comune cu reprezentanţi ai instituţiilor cu care inspectoratul are încheiate planuri de cooperare/colaborare, reprezentând o creştere cu 8,88% faţă de aceiaşi perioadă a anului trecut. Astfel au fost executate: 355 acţiuni cu poliţia, 24 acţiuni cu Poliţia de Frontieră, 1.022 acţiuni pentru punerea în executare a mandatelor de aducere, 155 cu organele administraţiei publice locale, 68 cu executorii judecătoreşti, 362 cu organele silvice, 114 cu organele piscicole, 6 cu Garda de Mediu şi 157 acţiuni cu alte instituţii.

 

Rezultate obţinute de structurile de ordine publică

 

Misiunile executate de structurile teritoriale ale I.J.J. Maramureş, s-au materializat în 271 fapte de natură penală constatate, 258 făptuitori depistaţi, 3 urmăriţi naţional depistaţi, 3.096 sancţiuni contravenţionale aplicate, din care 892 sancţiuni contravenţionale cu avertisment scris şi 2.204 amenzi, în valoare totală de 540.209 lei şi bunuri ridicate în vederea confiscării în valoare de 37.299 lei.

 

Prevenire şi combatere a criminalităţii

 

Au fost constatate şi întocmite acte premergătoare pentru 278 infracţiuni săvârşite de 265 autori, înaintând către organele competente un număr de 215 dosare.

Deşi numărul infracţiunilor săvârşite la regimul silvic constatate de cadrele I.J.J. Maramureş a crescut de la 26 în anul 2008 la 48 în anul 2009, reprezentând o creştere de 45,83% şi au fost constatate un număr de 56 infracţiuni la regimul piscicol, în urma modificării normelor legale privind competenţa de constatare, personalul Jandarmeriei Române nu mai este prevăzut ca agent constatator.

Au fost efectuate activităţi specifice pe linie criminalistică pentru 127 infracţiuni, fiind întocmite 103 planşe fotografice, 17 înregistrări video şi amprentarea unui număr de 7 făptuitori, fişele dactiloscopice fiind înaintate serviciului de specialitate din cadrul I.P.J. Maramureş.

În acest an au fost luate  în evidenţă un număr de 3774 sancţiuni contravenţionale, din care 1378 avertismente scrise şi 2396 amenzi contravenţionale reprezentând o creştere cu 21%, comparativ cu anul precedent.

În perioada analizată, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Maramureş, a primit spre executare un număr de 1040 mandate de aducere de pe raza a 19 localităţi pentru executarea cărora s-a folosit un număr de 3082 jandarmi. Din totalul mandatelor de aducere, 390650 au fost întocmite procese verbale. au fost executate prin prezentarea persoanelor în cauză organului emitent, iar pentru Pază şi protecţie instituţională

 

La această dată, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Maramureş, asigură paza şi protecţia unui număr de 22 obiective, astfel:

§  13 instanţe judecătoreşti şi parchete aparţinând Ministerului Justiţiei, la care se asigură şi menţinerea ordinii în interiorul a 18 săli de judecată;

§  5 obiective aparţinând Ministerului Economiei şi Finanţelor ;

§  3 obiective aparţinând Ministerului Administraţiei şi Internelor;

§  1 obiectiv aparţinând Curţii de Conturi a României la care a fost instituită paza şi protecţia cu efective de jandarmi în data de 01.08.2009.

 

            Eficienţa misiunilor de pază şi protecţie a obiectivelor din competenţă

 

Structurile specializate în misiuni de pază şi protecţie instituţională ale Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Maramureş au constatat un număr de 7 infracţiuni cu 7 autori, cu 5  infracţiuni mai mult faţă de perioada similară a anului 2008.

Totodată au fost aplicate 604 sancţiuni contravenţionale din care: 149 amenzi, în valoare de 24.950 lei şi un număr de 455 avertismente, mai multe cu 185 faţă de aceiaşi perioadă a anului precedent.

 

            Management organizatoric şi operaţional

 

În cursul anului 2009, activitatea pe linia managementului instituţional, cu cele două dimensiuni ale sale respectiv cel organizatoric şi cel operaţional, a fost canalizată pentru elaborarea şi actualizarea documentelor de conducere şi control, a celor de planificare, organizare, operative şi de mobilizare, precum şi pentru monitorizarea desfăşurării activităţilor şi acţiunilor cuprinse în documentele programatice, a misiunilor temporare şi permanente care s-au executat în zona de responsabilitate.

În perioada evaluată, principalele activităţi monitorizate au fost următoarele:

Ø misiunile de asigurare a ordinii publice la 3136 misiuni de menţinere a ordinii publice, 871 misiuni de asigurare a ordinii publice, 716 misiuni de restabilire ordinii publice;

Ø 2263 acţiuni în cooperare cu alte instituţii în baza planurilor de cooperare/colaborare existente;

Ø 56 transporturi speciale executate de structurile din subordine sau care au tranzitat zona de competenţă;

Ø 219 transporturi valori executate de structurile din subordine sau care au tranzitat zona de competenţă;

Ø soluţionarea celor peste 716 sesizări primite prin sistemul unic de urgenţă „112” sau alte mijloace.

 

Resurse umane şi perfecţionarea pregătirii

 

În anul 2009, activitatea de recrutare, încadrare şi promovare a personalului, a urmărit identificarea tuturor surselor externe, generatoare de resurse umane compatibile cu specificul structurilor de jandarmi, realizarea unei baze solide de recrutare şi selecţie, orientarea tinerilor spre instituţiile de învăţământ pentru formarea personalului propriu şi consilierea acestora cu privire la viitorul lor profesional.

În anul 2009 au fost recrutaţi un număr de 134 candidaţi,cu aproximativ 100 candidaţi  mai mult ca în anul 2008. În urma concursurilor organizate au fost declaraţi admişi un număr de 8 candidaţi.

Privind  starea şi practica disciplinară în rândul cadrelor militare şi a personalului contractual din I.J.J. Maramureş,  putem afirma că  a scăzut semnificativ numărul abaterilor disciplinare, astfel  au fost sancţionate disciplinar 6 cadre militare, cu 50% mai puţin ca în anul trecut.

Pe linie de pregătire a personalului

 

La  cursurile şi stagiile de pregătire, organizate în Instituţiile de învăţământ specializate aparţinând M.A.I., din unitatea noastră au participat un număr de  223 cadre (6 ofiţeri şi 217 de subofiţeri).

În urma participării la concursul de încadrare a ocupării funcţiilor în Detaşamentul de Jandarmi destinat să participe la misiuni de menţinere a păcii sub egida U.E. în Kosovo,   2 subofiţeri au fost selecţionaţi pentru a participa la operaţiuni multinaţionale.

Pregătirea prin învăţământ superior se desfăşoară în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în anul 2009 urmează învăţământul universitar 119 cadre, master 4  şi la doctorat 2 cadre.

 

Secretariat şi documente clasificate

 

Activitatea de relaţii cu publicul a I.J.J. Maramureş a avut ca obiectiv primordial soluţionarea tuturor problemelor adresate instituţiei de către cetăţeni prin cereri, petiţii sau în cadrul audienţelor.

       Astfel, pe linia primirii şi soluţionării petiţiilor adresate unităţii situaţia se prezintă astfel: au fost înregistrate 160 de petiţii, din care amintim: petiţii primite de la autorităţi  =  7, petiţii reîndrumate  =  2, solicitări pentru sprijinirea populaţiei = 2, reclamaţii împotriva cadrelor militare = 3, mulţumiri adresate = 4, petiţii soluţionate  =  160, din care favorabil  = 158.

Pe linia primirii cetăţenilor în audienţă: s-au acordat un număr de 8 audienţe la comanda unităţii conform programului stabilit.

 

Capacitatea de realizare  a suportului activităţilor operative

 

Modernizarea, eficientizarea şi susţinerea indicatorilor specifici, au determinat structurile logistice să răspundă operativ pentru  asigurarea tuturor necesităţilor inspectoratului, preocupându-se pentru transpunerea în practică a obiectivelor primordiale pentru îndeplinirea misiunilor ce-i revin.

In cursul anului 2009 au fost efectuate achiziţii, distribuite judicios compartimentelor logistice în funcţie de nevoile reale ale unităţii, sume care reprezintă un procent de 6.38 % din necesarul solicitat conform planurilor tehnico-materiale întocmite de către compartimentele de specialitate, fiind aplicată numai procedura de achiziţie ,,Cumpărare directă“.

 

Comunicaţii şi informatică

 

Una din realizările acestui an pe linie de comunicaţii a fost implementarea, încă din prima lună a anului, a serviciului STS-SMS oferit cu titlu gratuit de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, aplicaţie de transmitere a mesajelor tip SMS pe care din nou I.J.J. Maramureş a fost primul inspectorat judeţean din ţară care l-a pus în funcţiune. Prin intermediul acestui serviciu s-a realizat alarmarea personalului unităţii în cadrul exerciţiilor planificate precum şi înştiinţarea cadrelor unităţii cu probleme de interes operativ general, însumându-se un total de 4.287 mesaje trimise. În acelaşi context se înscrie în anul 2009 şi realizarea, cu sprijinul specialiştilor O.J.T.S. Maramureş şi aprobarea D.G.C.T.I. din M.A.I. a legăturilor de rezervă de tip back-up pe fibră optică pentru sistemul de videoconferinţă şi pentru reţeaua de comunicaţii voce-date ale unităţii, primul şi unicul proiect de acest fel din toate unităţile subordonate Jandarmeriei Române.

 

Asistenţă juridică

 

Câştigarea proceselor ca urmare a reprezentării în instanţă şi a apărării drepturilor şi intereselor legitime ale Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Maramureş a reprezentat un obiectiv prioritar. În anul 2009 au fost luate în evidenţă până la această dată 76 de dosare faţă de 101 de dosare în anul 2008 toate aceste fiind legate de plângeri contravenţionale. Din cele 76 de dosare luate în evidenţă 35 au fost soluţionate favorabil nouă iar în 4 cazuri procesele verbale fiind anulate de către instanţa de recurs restul dosarelor urmând a fi soluţionate.

 

Asistenţă psihologică

 

In perioada supusă evaluării în cadrul Compartimentului psihologie au fost realizate o serie de activităţi specifice, cele cu ponderea cea mai importantă fiind evaluările psihologice periodice. Au fost realizate un număr de 251 de evaluări psihologice periodice la nivelul cadrelor unităţii, din care 17 au fost ofiţeri şi 234 subofiţeri. S-a acordat asistenţă psihologică primară cadrelor aflate în program de monitorizare, precum şi la solicitarea unor cadre sau a şefilor acestora şi s-a asigurat asistenţa psihologică a misiunilor cu grad de risc ridicat. În cadrul activităţii de diagnoză la nivelul grupurilor profesionale a fost întocmit şi realizat un Plan de intervenţie la nivelul Detaşamentului 4 Jandarmi Sighetu Marmaţiei.

 

    Imagine publică

 

   Activitatea de relaţii publice a urmărit promovarea imaginii reale a instituţiei, realizarea unei transparenţe depline la nivelul inspectoratului, precum şi respectarea dreptului de acces la informaţii de interes public. În acest sens au fost întreprinse măsuri pentru identificarea oportună a priorităţilor, astfel încât activitatea de relaţii publice precum şi imaginea unităţii  să fie gestionată coerent, în sprijinul atribuţiilor instituţiei şi cu scopul fundamental de a consolida încrederea populaţiei în capacitatea instituţiei noastre de a răspunde cu profesionalism şi eficienţă solicitărilor comunităţii.

            În perioada supusă evaluării, la nivelul inspectoratului au fost organizate un număr de 6 conferinţe de presă şi 4 briefinguri la care au participat reprezentanţii mass-mediei locale, printre problemele prezentate fiind: activitatea jandarmilor maramureşeni pe linia executării misiunilor specifice pe anul 2009, sărbătorirea Zilei Armei, înaintări în grad ale cadrelor unităţii, înfiinţarea Postului de Jandarmi Fărcaşa, manifestări dedicate aniversării a 161 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale, inaugurarea bazinului de înot din incinta bazei sportive a unităţii, Sărbătoarea Castanelor 2009, asigurarea măsurilor specifice cu ocazia desfăşurării alegerilor prezidenţiale şi a referendumului.

            Au fost transmise către presă 204 de comunicate şi buletine informative acestea fiind publicate integral. La nivelul unităţii au fost organizate 53 de vizite de informare în cursul cărora au fost primiţi un număr de 123 jurnalişti.

 

CONCLUZII

 

Ca urmare a evoluţiilor complexe din plan politic, economic şi social, începutul anului 2009 s-a creionat ca un an de reforme majore şi dificile pentru România şi implicit pentru instituţiile din segmentul de ordine şi siguranţă publică.

În aceste condiţii activitatea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Maramureş a urmărit realizarea direcţiilor de acţiune stabilite în documentele programatice, îndeplinirea atribuţiilor şi sarcinilor asumate chiar în contextul  îngreunării asigurării resurselor materiale şi financiare în condiţiile crizei economice. Provocările pe care le ridică această criză precum şi dorinţa de a menţine standardele ridicate ale activităţii desfăşurate au impus creşterea efortului managerial dar şi o mai mare implicare din partea întregului personal.

Considerăm că prin modul de executare a misiunilor şi prin rezultatele obţinute am reuşit să întărim imaginea ca structură esenţială de elită a statului, să generăm stabilitate şi să câştigăm aprecierea şi respectul cetăţenilor judeţului.

Aceste realizări precum şi nivelul de operativitate şi profesionalism atins, ne obligă să ne aplecăm şi mai mult asupra problemelor, a neajunsurilor ce pot fi previzionate şi remediate. Chiar dacă greutăţile de natură materială şi financiară sunt folosite la ora actuală de multe ori ca scuză pentru nerealizările profesionale acestea nu au fost în viziunea comenzii inspectoratului, decât un element de cernere a calităţii resursei umane şi un motiv pentru a ne autodepăşi.

Din acest motiv propunerile făcute pentru îmbunătăţirea activităţii se axează pe activităţi ce presupun compensarea lipsurilor financiare prin creşterea efortului uman, maximizarea eficienţei activităţilor dar şi creşterea profesionalismului. Acestea pot fi realizate prin aplicarea cu stricteţe a legii,îmbunătăţirea metodelor şi procedeelor de pregătire şi creşterea gradului de implicare a factorilor de execuţie.

Echipa managerială va analiza atent greutăţile şi  neajunsurile semnalate urmând să găsească soluţii viabile, pertinente şi pragmatice pentru a-şi realiza mandatul cu care conducerea jandarmeriei a investit-o.

Prin aceasta vom continua să adăugăm pagini noi la tradiţia nobilă a acestei arme, întărindu-ne poziţia de pilon de siguranţă şi securitate a statului şi sprijin de încredere al cetăţeanului.

 

 

OFIŢER INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Lt.   Avram Mirela


Share
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact