logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


CNDV - 90 de ani de istorie (reproducere din Revista AxA) PDF Imprimare Email 3653 Afişări
Scris de Sighet Online   
Sâmbătă, 31 Octombrie 2009 09:13

CNDV SighetAu trecut 90 de ani. 90 de generaţii instruite, conduse şi pregătite să-şi ia viaţa în propriile mâini. 90 de ani în care distinşii noştri profesori au dat tot ce au avut ei mai bun pentru noi, elevii, tinerii în formare pe care dascălii îi privesc astăzi ca pe proprii copii. O istorie cât o viaţă de om.... Citeşte rândurile care urmează pentru a cunoaşte.

În anul 1919, prin hotărârea Consiliului Dirigent, în Transilvania sunt înfiinţate 20 de licee româneşti de stat printre care şi “Dragoş Vodă” avându-l director pe prof. Dr. Eugen Szeleş. După inspecţia directorului regional al învăţământului secundar din circumscripţia Oradea Mare, Alexandru Pteancu, Liceului “Dragoş Vodă” i-a fost destinată clădirea unei şcoli primare. Datorită dificultăţilor de început – înscrierile, cursul de limba română, lipsurile materiale etc. – festivitatea de deschidere a fost amânată pentru 10 octombrie 1919 şi a avut loc în incinta Liceului de fete ”Domniţa Ileana”, liceul ucrainean de astăzi.

Dintre cei 125 de elevi ordinari şi 12 particulari înscrişi în primul an, îndrumaţi de 12 profesori şi 2 catiheţi, 108 proveneau din Maramureş: 88 din localităţile rurale şi doar 20 din Sighet. Materiile predate erau aproximativ aceleaşi ca şi azi , doar că elevii de atunci învăţau în plus şi igienă, caligrafie, desen, muzică vocală, instrucţie fizică.

Potrivit Ord. Ministerului Instrucţiunii Publice nr. 34131/1921, începând cu al treilea an şcolar în Liceul ”Dragoş Vodă” se introduc clase paralele cu limba de predare maghiară, secţia fiind deschisă la 16 noiembrie 1921, în prezenţa întregului corp profesoral. Dintre măsurile cu caracter novator din noua lege a învăţământului, amintim: o nouă programă analitică, 16 discipline cuprinse în planul de învăţământ, introducerea trimestrelor, notarea de la 10 la 1 şi nu în ultimul rând, obligativitatea uniformei. Începând cu anul şcolar 1924-1925 a fost reglementat şi sistemul examenelor: 1) examen de admitere în clasa I; 2) examen de admitere în clasa a V-a; 3) examen de sfârşit de an pentru clasele V – VIII; 4) examen de bacalaureat, organizat pe centre, cu profesori de la alte licee, iar în funcţia de preşedinte de examen era numit un cadru didactic universitar. Examenele de admitere şi bacalaureat erau organizate în două sesiuni, în lunile iunie şi septembrie.

Perioada războiului aduce vremuri grele pentru „Dragoş Vodă” . După Dictatul de la Viena din 30 august 1940 liceul este desfiinţat , localul acestuia fi ind transferat ordinului piarist, iar L.D.V.devine un liceu cu predare în limba maghiară şi chiar o instituţie semi – militarizată deoarece, începând cu 4 octombrie 1941 elevii claselor III-VII erau cuprinşi în formaţii paramilitare, fiind nevoiţi să participe la instrucţia de patru ore pe săptămână.

Liceul “Dragoş Vodă” şi-a redeschis cursurile în 19 noiembrie 1944 (după încheierea păcii) în clădirea proprie, funcţionând împreună cu Liceul de fete “Domniţa Ileana” sub numele de Liceul Mixt. La 15 ianuarie 1945 clădirea a fost evacuată pentru a face loc unui spital militar şcoala funcţionând rând pe rând în Palatul Cultural – reşedinţă episcopală – Liceul de fete, pentru ca, abia în august 1946 să revină în localul propriu.

Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” s-a numit pe rând, când Liceul Mixt Român, apoi Şcoala Medie nr. 1 „Filimon Sârbu” sau Liceu de cultură generală. La a 50-a aniversare îşi recapătă titulatura de Liceul Dragoş Vodă. În 1977 se transformă în Liceul Industrial „Dragoş Vodă” benefi ciind de următoarele secţii: matematică-fizică, mecanic, electromecanic, industrie uşoară şi mai târziu construcţii. Se constituie, tot acum, un complex de 6 ateliere pentru care este construit un corp de clădire în curte.

În toamna anului 1977, datorită noului profil al liceului, este fixată în structura organizatorică şi catedra disciplinelor tehnice alcătuită din ingineri şi maiştri din atelierele-şcoală.

Spre finalul directoratului prof. Eugenia Godja (1999), la împlinirea a 80 de ani de la înfiinţare, liceul este transformat în Colegiu Naţional. Un an mai târziu, acesta primeşte titlul onorific de şcoală reprezentativă şi are un nou director: prof. Ioan Berci. Este anul şcolar (2000-2001) an în care, în liceu se organizează prima clasă de gimnaziu şi se introduc clasele de matematică-informatică şi limbi moderne intensiv. Un an mai târziu, Colegiului Naţional “Dragoş Vodă” i se aprobă clase de excelenţă la disciplinele: informatică şi matematică, ulterior la fizică (2003) şi chimie (2004). Începând cu anul şcolar 2003- 2004, C.N. “Dragoş Vodă” în oferta şcolară are prevăzută şi o clasă de matematică-informatică bilingv, română-engleză.

După revenirea la democraţie şi până în prezent, Liceul, respectiv Colegiul Naţional “Dragoş Vodă” semnează parteneriate cu instituţii şcolare din străinătate: cu Liceul “Krúdy Gyula” (Nyiregyháza, Ungaria) , cu Instituto Manzoni di Suzzara (Mantova, Italia), cu College D’Enseignement Catholique de Gembloux, (Belgia). În plan intern însă, cel mai important parteneriat îl reprezintă cel parafat în 2003 cu trei licee de prestigiu din Ardeal, înfiinţate în 1919: C.N. ”Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia, C.N. ”Emil Gojdu” Oradea şi C.N. “Simion Bărnuţiu” Şimleul Silvaniei. 18 directori şi un impresionant corp didactic au vegheat de-a lungul timpului la devenirea atâtor generaţii care au dus renumele liceului până departe.

Sunt mândră că am ajuns să învăţ aici, pe băncile Colegiului Naţional „Dragoş Vodă” şi ştiu că mă pot adăuga, deja, prin ceea ce va deveni drumul meu, acestei istorii.

(după SCHIŢA MONOGRAFICĂ A COLEGIULUI NAŢIONAL „DRAGOŞ VODĂ”(1919 -2004) alcătuită cu prilejul împlinirii a 85 de ani de la înfiinţare de prof. Marius Voinaghi).

Autor: Ioni

Sursa: Revista AxA (Numarul Aniversar 90 de ani de CNDV – 21 0ctombrie 2009)

 


Share
Ultima actualizare Luni, 28 Decembrie 2009 08:01
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact