logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Preot cercetat penal pentru furtul unor obiecte de cult în valoare de 50.000 euro PDF Imprimare Email 8524 Afişări
Marţi, 29 Septembrie 2009 07:37

Situaţie tensionată în satul Coştiui. Motivul? Preotul paroh al bisericii romano-catolice. Mica aşezare aparţinând de Rona de Sus a fost cândva o prosperă zonă minieră, unde se exploata sarea. Oamenii de aici, foarte religioşi, de-a lungul vremii au contribuit pentru construirea bisericii şi înzestrarea ei cu obiecte de cult foarte valoroase.

Construită în 1743, biserica din Coştiui a fost păstorită, de-a lungul vremii, de 27 de preoţi, care au slujit cu onoare şi demnitate, câştigându-şi respectul enoriaşilor.

• Statuie veche de peste 250 de ani, înlocuită cu o copie

Problemele au început să apară de când la Parohia Coştiui a fost numit preotul paroh Istvan-Norbert Recsei. El a fost primit cu toată aprecierea de credincioşii care nu bănuiau că încrederea lor în faţa bisericească avea să le fie înşelată.

Lăcaşul de cult are în proprietate o statuie, cu o vechime egală cu cea a bisericii (1743), pe care credincioşii o consideră protectoarea comunităţii.Pe lângă această statuie, aici se mai găsesc cărţi religioase şi tablouri foarte vechi, precum şi alte obiecte de cult valoroase. "Această statuie înseamnă foarte mult pentru noi. Strămoşii noştri au păstrat-o cu mare grijă de-a lungul vremii. În urmă cu un an, am observat că statuia a dispărut. Îngrijorat, l-am întrebat pe preotul Recsei unde este. El mi-a spus să stau liniştit că el a luat-o şi a dat-o spre a fi restaurată. Am rămas surprins, deoarece preotul nu a anunţat consiliul parohial, cum ar fi fost firesc, despre această decizie şi am intrat la bănuieli, deoarece statuia fusese restaurată cu 14 ani în urmă şi nu avea nevoie de aceste lucrări. Vremea a trecut şi statuia tot nu a apărut. Înainte de sărbătorile pascale din acest an, la insistenţele noastre repetate, statuia a reapărut. Părea că lucrurile au intrat în normal. Când statuia a fost scoasă, potrivit obiceiului, la procesiunea specifică Învierii Domnului, am observat atât eu, cât şi ceilalţi consilieri parohiali, că există discrepanţe vizibile între vechea statuie şi cea pe care preotul susţinea că o restaurase. Întrebându-l pe părinte ce s-a întâmplat cu cea originală, acesta a spus că asta este originală şi că restaurarea ar fi costat 8.000 euro. Am rămas fără replică", a spus Paul Jeremias, consilier parohial.

• Statuia, furată din garajul restauratorului?

Luat la întrebări, preotul a venit cu o scuză şocantă: a "închiriat" aceste obiecte. Deşi ştia că orice activitate de gen trebuie să aibă consimţământul consilierilor parohiali, preotul nu le-a spus nimic. Constatând că situaţia se complică, consilierii parohiali au făcut plângere la poliţie şi la superiorii preotului, în speranţa că vor recupera obiectele de cult, lucru care nu s-a întâmplat. Cercetările derulate au scos la iveală lucruri extrem de grave. Văzând că nu are încotro, preotul a mărturisit că a dat statuia lui Ludovic S., din Satu Mare, pentru a o recondiţiona (deşi nu era cazul n.r.). Sătmăreanul cu pricina a recunoscut că într-adevăr a primit statuia, dar depozitând-o în garajul mamei sale, aceasta, vezi doamne, a fost "furată". Întrebat de ce nu a reclamat furtul statuii, acesta a dat din umeri. De asemenea, sătmăreanul a mai declarat că preotul a venit la el şi i-a spus să semneze o hârtie care să certifice că statuia este la el, spunându-i "că s-au prins consilierii parohiali de «schemă»", lucru pe care acesta l-a făcut. Ca să se spele pe mâini, preotul a depus plângere penală împotriva sătmăreanului pentru înşelăciune, lucrurile complicându-se şi mai tare.

• 600 de cărţi bisericeşti, picturi şi steaguri lipsă

Lucrurile au început să se complice. Statuia originală avea câteva elemente care o făceau de neconfundat. De exemplu, era înconjurată de un şarpe cu gura deschisă, povestesc sătenii, iar cea pe care preotul susţinea că o restaurase are şarpele cu gura închisă. Speriaţi de cele constatate, consilierii parohiali au trecut la o inventariere a obiectelor de cult. Nu mică le-a fost mirarea când au constatat că şi alte obiecte de cult au dispărut în mod misterios. "Văzând că ceva nu este în regulă şi că preotul încearcă să ne ducă cu vorba şi realizând faptul că statuia noastră a dispărut, cea prezentată de preot fiind o copie jalnică făcută în Ungaria, am trecut la o verificare a patrimoniului bisericii. În urma acestei verificări, am constatat că, pe lângă statuie, mai lipsesc: 600 de cărţi vechi bisericeşti (datate din sec. XVIII), patru steaguri bisericeşti, 12 bucăţi de pictură pe tablă metalică, reprezentând «Calea Crucii», un tablou cu ramă din lemn vechi, compus din trei segmente reprezentând «Înmormântarea Domnului», toate acestea având o valoare inestimabilă", a declarat Daniel Martocean, consilier parohial.
Specialiştii au estimat, la o primă vedere, valoarea obiectelor de cult la aproximativ 50.000 euro.

• Diavolul l-a împins la asemenea fapte

Locuitorilor încă nu le vine să creadă că preotul a săvârşit asemenea fapte. "Preotul nostru îşi îndeplinea îndatoririle, chiar predica bine, dar este păcat că diavolul l-a împins la asemenea fapte", a spus Irina L., localnică din Coştiui.
"Este ruşinos că s-a ajuns într-o asemenea situaţie. Chiar dacă statuia şi celelalte obiecte de cult nu le vom mai primi înapoi, măcar să ni le plătească pentru a ne cumpăra alte obiecte în biserică. Dacă superiorii preotului nu vor rezolva în mod cinstit acest caz, suntem hotărâţi să ne adresăm Sfântului Scaun, Sfântului Părinte Papa Benedict al XVI-lea", a declarat consilierul parohial Mihai Merza.
Recuperarea obiectelor de cult este puţin probabilă. Există elemente de crimă organizată care se ocupă cu traficul ilegal cu obiecte de cult, în urma acestei activităţi obţinându-se profituri foarte mari. Straniul situaţiei constă în faptul că o statuie aproape similară celei de la Coştiui, având aceeaşi vechime, a dispărut din localitatea Bocicoiu Mare, tot din patrimoniul bisericii romano-catolice. Autorii furtului au rămas şi în prezent neidentificaţi. Cazul în sine aduce în atenţie modul defectuos în care sunt păstrate aceste valori în lăcaşurile de cult şi implicarea feţelor bisericeşti în asemenea "activităţi" care nu le fac cinste.

• Popa, retrogradat la rangul de capelan

Consilierii parohiali au găsit şi persoana care a primit "în chirie" cărţile religioase. Aceasta a spus, însă, că nu le-a închiriat, ci ar fi dat în schimbul lor obiecte elctronice părintelui. "Am luat legătura cu superiorii preotului, care ne-au spus să nu facem scandal, deoarece lucrurile se vor rezolva. Am tot aşteptat rezolvarea, dar în zadar", a declarat Josif Ivanovics, consilier parohial.
Între timp, popa a părăsit localitatea Coştiui. Am încercat să stăm de vorbă cu superiorul acestuia, însă a refuzat orice comentariu. Se pare că preotul manglitor a fost pedepsit fiind mutat de la Coştiui în Baia Mare şi retrogradat la rangul de capelan, iar în locul lui a fost numit un alt preot. Acest lucru, însă, nu i-a mulţumit pe consilierii parohiali. "Am demarat cercetările în urma sesizărilor făcute de către consilierii parohiali, dosarul fiind înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighet", a spus agent-şef adjunct Ştefan Nistor, şeful Postului de Poliţie Comunal Rona de Sus. "Preotul Istvan-Norbert Recsei este cercetat penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt. În funcţie de rezultatul cercetărilor, vor fi luate măsurile legale", a afirmat Ioan Ardelean, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmaţiei.

Liviu Siman

Sursa: Glasul Maramuresului


Share
Ultima actualizare Marţi, 29 Septembrie 2009 11:41
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact