logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Miza jafului - asigurarea de 8 milioane euro? PDF Imprimare Email 834 Afişări
Vineri, 18 Septembrie 2009 08:01
Iţele jafului din Gutâi sunt mult mai încâlcite decât par. Faptul că poliţiştii ştiu despre hoţi doar că sunt bipezi şi că în momentul comiterii tâlhăriei aveau cagule pe faţă nu pare să conducă spre vreo rezolvare rapidă a cazului.

"Jaful de marţi dimineaţa este unic în analele Poliţiei Române" - nu este o constatare a unui om simplu, de pe stradă, ci chiar a unui poliţist, poate cel mai important în momentul de faţă, în ceea ce priveşte ancheta. Este vorba de Dorin Coste, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Maramureş.

Din cauza faptului că ancheta este în plină desfăşurare, informaţiile pe care instituţiile le pun la dispoziţia presei şi, implicit, a populaţiei ne fac doar să avansăm teorii şi să speculăm fel de fel de variante posibile.
Cea mai discutată şi, totodată, cea mai plauzibilă, susţinută de mai multe declaraţii (mici scăpări către presă), ar fi aceea că jaful este extraordinar de bine organizat, de profesionişti, cu sprijinul (fie cu, fie fără voia) angajaţilor firmei de transport valori şi că aceştia ar fi plănuit să iasă din ţară... în Ucraina.

Sunt, apoi, mai multe elemente care ne fac să credem că suma de bani furată din duba buclucaşă o depăşeşte cu mult pe cea anunţată oficial. Speculaţiile conform cărora cei şase (cel puţin) ar fi ucraineni sau cetăţeni români de etnie ucraineană, care ar fi plănuit jaful de multă vreme, cu studierea traseelor şi a zonelor... dă şi mai multă apă la moară. Purtătoarea de cuvânt a IJPF Maramureş, Iulia Stan, spune că cei şase nu aveau cum să treacă frontiera din moment ce imediat după producerea evenimentului s-au luat măsuri de întărire la frontiera verde şi a fost suplimentat personalul în punctele de trecere a frontierei.

• S-au furat pe ei?

Ultima ştire ce a făcut vâlvă, ieri, în Baia Mare este aceea că asigurarea firmei de transport - valori în caz de jaf (furt) ar fi undeva la 8 milioane euro. Această informaţie ar arunca în aer atât ancheta poliţiei, cât şi toate variantele enumerate până acum. În acest caz, ipoteza pe care anchetatorii ar trebui să o ia în calcul ar fi aceea a unei lovituri din interior, pentru a încasa asigurarea. Surse apropiate poliţiei mai spun că astfel de practici sunt posibile şi că în acest sens s-ar fi putut contacta "specialişti ucraineni" în domeniul furturilor din maşini blindate. Informaţiile privind suma de 8 milioane, care se presupune că ar primi-o firma de securitate în caz de jaf, nu au putut fi confirmate de reprezentanţii acesteia. Şeful zonal, Alexandru Mureşan, este într-o permanentă şedinţă, de marţi dimineaţa, şi refuză să răspundă la întrebări. Purtătoarea de cuvânt a instituţiei, Alice Tirsea, nu a răspuns la e-mailul trimis pe adresa companiei.

• Niciun indiciu

În niciun caz presa nu doreşte să se amestece în ancheta poliţiştilor. Şi nici în cea internă, a firmei de securitate. Însă noi credem că maramureşenii au dreptul să afle cine "regizează" jafuri cu pistoale mitralieră, drumuri blocate şi falşi mascaţi. O variantă a jafului din pasul Gutâi, cu implicaţii internaţionale, ne duce cu gândul la o "trupă specială" de hoţi străini, ucraineni - zice prefectul Sandu Pocol - ajutaţi de complici români (cu maşini furate, haine şi chiar informaţii), care ar fi organizat ceea ce până acum este jaful perfect. Dacă în cazul jafului din iulie 2004, al lui Petru Nica (numit şi "Jaful Secolului"), anchetatorii ştiau cum arată suspecţii şi i-au prins, în acest caz, însă, nimeni nu ştie nimic despre jefuitori. Surse din cadrul poliţiei ne-au informat că ieri, în jurul orei 13.00, filtrele de pe drumurile maramureşene au fost ridicate.

• Parchetul vrea... linişte

În cazul jafului din pasul Gutâi, când o autospecială care transporta valori (lei şi euro) a fost deposedată de banii pe care îi transporta, se precizează că dosarul a fost preluat de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş, urmărirea penală intrând în competenţa procurorului. "Cercetările se efectuează de către un procuror şi prin delegare, de o echipă de lucrători de poliţie judiciară şi alţi specialişti din cadrul IJP Maramureş, pentru săvârşirea infracţiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal, furt calificat, tâlhărie, neglijenţă în serviciu şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. În funcţie de datele obţinute pe parcursul urmăririi penale, cercetările se pot extinde şi pentru alte fapte prevăzute de legea penală sau legi speciale", se precizează în comunicatul instituţiei, emis ieri, 17 septembrie. Totodată, se pare că procurorii ar fi cerut poliţiştilor să nu mai facă publică nicio informaţie privind cauza, până la finalizarea cercetărilor.

• Elicopterul MAI s-a dat bătut în faţa jefuitorilor din Gutâi

Nici până la această oră nu există indicii care să ducă la prinderea celor care acum trei zile au furat dintr-o maşină blindată peste 240.000 lei. Cert este că elicopterul trimis de Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), la cererea prefectului judeţului, Sandu Pocol, a părăsit Maramureşul, însă fără succes. După ce a ajuns în pasul Gutâi la o jumătate de zi de la producerea jafului, elicopterul a survolat zona cu pricina marţi seara şi miercuri. Se pare că, de ieri, acesta a încetat căutările. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Maramureş, Voichiţa Zehan, ultima zi în care elicopterul a survolat zona a fost miercuri. "De azi (n.r. joi), elicopterul nu se mai află aici", a punctat aceasta.
A apărut însă proprietarul uneia dintre maşinile furate de jefuitori şi abandonate apoi în pădure. Se pare că acesta şi-a parcat maşina în noaptea zilei de marţi, 2 septembrie, sub geam, iar dimineaţa, bărbatul şi-a găsit liber locul de parcare. De atunci, nu a mai ştiut nimic de autovehicul. Au trecut două săptămâni de când băimăreanul reclamase furtul la organele de poliţie. În final, acesta şi-a văzut maşina la TV, implicată în furtul miliardelor din pasul Gutâi. Se pare că indivizii sunt experţi în jafuri, având în vedere că autoturismul furat era parcat în centrul oraşului, pe bulevardul Traian, şi l-au folosit frecvent cu două săptămâni înainte de a da lovitura de graţie. În prezent, autovehiculul se află în curtea IJP, de unde oamenii legii recoltează probe. "Am parcat maşina destul de târziu... Era trecut de ora 12.00 noaptea şi pe dimineaţa nu am mai găsit-o. Am auzit atunci noaptea o maşină turată, dar nu am ştiut despre ce e vorba. Am mers imediat la poliţie pentru a depune plângere, însă nimeni nu mi-a mai zis nimic", spune bărbatul. Nu au întârziat să apară nici anunţurile în ziare, în care proprietarul maşinii oferea recompensă celor care îi aduc înapoi autoturismul.
"S-a furat Mitsubishi Pajero, an fabricaţie 1986, pătrăţos verde, două uşi, cauciucuri off-road foarte bune, parbriz faţă fisurat 30 cm, număr înmatriculare MM - 12 - CMD. Ofer recompensă 2000 lei celui care are informaţii unde se găseşte maşina sau 3000 lei celui care o aduce", se arată în anunţul apărut în ziarul din 15 septembrie. 

Sursa: Glasul Maramuresului


Share
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact