logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Psycho Symphony in Sighet la NOM FEST 4 PDF Imprimare Email 2080 Afişări
Scris de Dani Godja   
Luni, 31 August 2009 11:48

Psycho SymphonyFormatia Psycho Symphony din Carei îşi începe activitatea în 1992, pentru început sub formă de trio instrumental cu fraţii Gindele la secţia ritmică şi Attila Mogyorós la chitară. În 1993, cu sosirea chitaristului Emil Gherasim, trupa se transformă în cvartet. De atunci componenţa este neschimbată: Emil Gherasim chitară/voce, Attila Mogyorós chitară, Róbert Gindele bas, Gábor Gindele tobe.

Prima înregistrare demo în componenţa stabilă de cvartet este realizată în ianuarie 1994, în studioul HNS din Satu Mare.

Al doilea demo intitulat "The Killing Look" apare în ianuarie 1996, înregistrat în studioul HNS din Satu Mare.

Între anii 1996-98 trupa activează sub impresariatul Transylvanian Music Production (TMP) reprezentat de Péter Moynahan Papp. Această perioadă poate fi considerat ca fiind una dintre cele mai reuşite din istoria trupei în ceea ce priveşte apariţiile scenice şi nu numai.

În 1997 apare primului album oficial "Silent Fall" (MC) sub edgida Audio Pro Records Oradea în colaborare cu TMP. Înregistrările au fost făcute în Sudioul Audio Pro Oradea. Albumul s-a bucurat de critici foarte pozitive atât din partea fanilor cât şi din partea presei de specialitate, de exemplu Metal Hammer-ul unguresc i-a acordat nota 9 din cele 10 maxime (MHH No.97-1997/10 si MHH No.137-2001/9).

În 1997 trupa este acceptat să cânte pe scena Banán a festivalului Pepsi Sziget.

În 2002 apare promo-ul autoprodus "Schizoid". Mare parte a înregistrărilor au fost realizate în sala de repetiţie a trupei în 2001-2002, fapt pentru care sunetul nu este cel mai reuşit. Cu toate astea"Schizoid" s-a bucurat de critici foarte bune atât din partea presei de specialitate ( Metal Hammer unguresc, Metal Hammer grecesc, Shapeless Zine - Italia, Ragazzi Music - Germania, Rockinform - Ungaria, Heavy Metal Magazine, hmm.ro, Maximum Rock Magazine etc.), cât şi din partea fanilor muzicii progresive.

În perioada 2001-2002 trupa a avut trei concerte semnificative: Festivalul concurs Denever Studio din Szolnok (2001) unde trupa este premiată cu un premiu special, Progressive Metal Festival din Pecs (2001) alături de cele mai mari trupe progresive ungureşti şi Progressive Music Meeting din Miskolc (2002).

În anul 2003 trupa reuseşte să concerteze din nou pe scena Hammer World a festivalului Sziget din Budapesta, alături de trupe consacrate cum ar fi de ex. Annihilator.

Festivalul Decade Of Metal 2004 organizat de Taine Fest Bucureşti, a fost momentul potrivit pentru sărbătorirea aniversarii a 10 ani de existenţă în componenţa stabilă de cvartet.

Dupa 2004 trupa se concentreaza mai mult asupra concertelor, fara a neglija compozitia unor piese noi.

In anul 2007 Psycho Symphony canta in deschiderea trupei legendare Atheist in Studio Martin din Bucuresti, iar cu cateva luni mai tarziu in cadrul festivalului Maximum Rock din Cluj evolueaza pe aceeasi scena cu Cynic (reunion).


Stilul Psycho Symphony:

„Mulţi au încercat să ne definieze stilul, unii au reuşit să se apropie cu nişte caracterizări foarte mult de ceea ce am dori şi noi să fie muzica noastra, însă la fel au fost şi unii care au fost foarte departe de concepţia noastra.
Este bine de ştiut însă că ceea ce facem nu este un lucru predefinit sau prestabilit ci vine absolut din instict, ştim doar ceea ce nu vrem să auzim în muzica nostra şi astfel apare în faţa nostra o multitudine de posibiltaţi ce pot fi exploatate fără limite.
Unele caracterizări pe care le-am auzit din partea presei de specialitate sau din partea fanilor au fost atât de nimerite încât ne place să le menţionăm pentru că se potrivesc cu ideile noastre. Astfel la un moment dat cineva a spus că ar fi o excursie sonoră în bizar învaluită într-o aură delirantă, alţii n-au putut-o compara cu nimic şi s-a mai spus ca este ca o coloana sonora a unui film.
Cu toate aceste lucruri la un loc, dacă am fi totuşi nevoiţi să facem o proprie categorizare despre stilul abordat am putea spune că se află undeva între muzica progresivă a anilor '70 (King Crimson, ELP, Gentle Giant etc) si muzica techno-thrash & metalul progresiv al anilor '80-'90 (Mekong Delta, Voivod, Sieges Even, Psychotic Waltz etc).”

 ISTORIE PSYCHO SYMPHONY: 

"Cândva în anul 1991 într-o emisiune Teletop, am urmărit un concert cu Sabbat, şi cum m-au vrăjit acele chitări "Flying V", eu şi cu un prieten din Salonta ne-am decis să formăm o formaţie rock, şi bineînţeles ne-am gândit că peste noapte o să devenim mari chitarişti (he, he). Bineînţeles după primele încercări pe nişte chitări acustice ne-am dat seama imediat că nu va fi aşa de uşor, şi probabil datorită leneviei, nici pâna în acest moment nu am reuşit să-mi ating 100% acest ţel...
Tot în acel an 1991 m-am cunoscut cu fraţii Gindele, şi împreună cu ei am plecat la Debreţin la un concert Moby Dick - marii nostrii preferaţi din vremea aceea. Aceasta a fost prima mea experienţă adevarată legată de muzica rock. A avut un impact foarte mare asupra mea, greu să descriu ce sentimente bune a lăsat în mine, şi îmi amintesc că atunci m-am hotarât definitiv că nu am să renunţ la visul meu de a forma şi a cânta într-o formaţie, am vrut să ştiu cum e să fii pe scenă şi să cânţi. Mi se pare de necrezut şi că un vis şi acum daca mă gândesc că am reuşit să-mi ating ţelul şi să trăiesc acest vis.
După terminarea liceului, am absolvit o şcoală profesională de electricieni, dar nu am apucat niciodată să practic această meserie. Dupa câteva încercări disperate de a lucra sub comanda altcuiva, m-am decis să caut ceva unde eu însumi pot să-mi dirijez lucrul şi timpul liber, unde eu voi fi şeful :)
Cum în familie a existat precedent în ceea ce priveşte talentul în arta plastică, m-am decis să-mi încerc şi eu aripile în acest domeniu, şi după ce am absolvit o şcoală de arte plastice mi-am deschis propriul salon de tatuaje unde şi până în prezent lucrez.
Mă pot declara fericit pentru că până la urma urmei am reuşit să ajung să mă ocup doar cu lucruri care îmi dau satisfacţie pe deplin.
Îmi plac filmele fantasy şi science-fiction, poeţii mei preferaţi sunt George Bacovia şi Pilinszky János, dar în general se poate spune că citesc foarte-foarte puţin. Sunt (şi am fost) nefumător, nu beau (şi nici nu am băut) nici un fel de alcool, sunt total împotriva oricărui fel de drog, iar în ultimul timp am devenit vegetarian." Attila Mogyorós "Tici" - chitară

 
"Aveam 15-16 ani când am început să cânt la chitară şi luam şi nişte ore de la un profesor de chitară clasică după care pentru o perioadă m-am lăsat. Prin 1989-90 am început din nou să studiez chitara şi doream foarte mult să cânt într-o trupă de rock însă acest lucru sa realizat abia în 1991 când terminasem şcoala profesională de ceasornicari. Aproape că de la o zi la alta în 1991 am devenit membrul trupei sătmărene de thrash-death Chaos proaspăt fondat. În continuare cu trupa "Chaos"am realizat două înregistrări demo, în 1991 o menţiune la un festival rock din Zalău urmând premiul I. la festivalul SamRock din 1992, iar dupa recitalul susţinut la fest. SamRock 1993 trupa se destramă.
În toamna anului 1993 cu Psycho Symphony se deschide un nou capitol.
O scurtă perioadă (1993-'94) am cântat şi cu trupa Delirium din Satu-Mare (în paralel cu Psycho Symphony şi alături de Gábor Gindele), în 1994 am înregistrat şi un demo cu Delirium.
Pe lânga trupă lucram ca ceasornicar de meserie (1991-98) în atelierul meu propriu, însă la un moment dat m-am săturat de munca monotonă şi mi-am propus să-mi continu-i studiile muzicale. Am început să fiu foarte interesat de muzica avantgardistă contemporană şi cea a sec. 20. ceea ce a avut mare efect asupra noilor compoziţii proprii care nu şi-au mai găsit loc în concepţia muzicală, de altfel foarte deschisă, a trupei Psycho Symphony. Între anii 1998-2003 am studiat compoziţie la Academia de Muzica G.Dima din Cluj şi mi-am obţinut licenţa tot din compoziţie. Momentan pe lângă trupă şi crearea lucrărilor proprii uneori mai colaborez ca şi compozitor în diferite proiecte artistice (balet, instalaţii etc.)." Emil Gherasim - chitară, voce

 


Share
Ultima actualizare Luni, 31 August 2009 12:30
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact