logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Cu reteta autentica “Pastrav pe lespede”, sigheteanul Ioan Turda a obtinut locul I la un concurs de gastronomie PDF Imprimare Email 1037 Afişări
Duminică, 23 August 2009 13:41

La finele saptamanii trecute, in comuna Ciocanesti, judetul Suceava – poarta de intrare in Bucovina dinspre Pasul Prislop – s-a desfasurat cea de-a VII-a editie a Festivalului National al Pastravului, singurul de acest gen din Europa, motiv pentru care numarul turistilor din tara si de peste hotare a depasit de cateva ori numarul locuitorilor comunei organizatoare, atestata documentar la 1400.Timp de trei zile, pe Valea Bistritei Aurii, turistii au participat la o serie de evenimente printre care mese rotunde pe teme ecologice, concursul national de pescuit si un concurs gastronomic. La acest marcant eveniment, Maramuresul a fost reprezentat cu onoare de Ioan Turda, agent pensionar al politiei de frontiera, care a a castigat ambele concursuri, clasandu-se pe locul II la pescuit si locul I la concursul de gastronomie.

“Pastravul pe lespede” a fost declarata cea mai veche reteta culinara

“Festivalul din Ciocanesti este un festival al traditiilor, al lucrurilor simple, curate, iar daca vorbim de pastrav, acesta este pestele apei iuti si curate, foarte bun la gust si care arata agerimea omului de munte. Nu se putea sa aleg o reteta mai complicata decat cea traditionala, maramuresana, cea a pastarvului gatit pe lespede” – povesteste Ioan Turda, mandru ca tocmai reteta de pe plaiurile natale a fost pe placul juriului alcatuit din specialisti in arta culinara.

“Ca tot morosanul care pleaca la drum, aveam la mine o bucata de slana cu care am frecat lespedea si tot cu slanina taiata fidelute am impanat si pestele eviscerat. Cum nu aveam condimente la mine, am luat niste boia de ardei de pe la vecini, cateva fire de cimbrisor culese de prin preajma pe care le-am plasat in mijlocul pastravului si asa instrutat, am pus pestele pe lespedea incinsa. Apoi, asa cum se obisnuieste pe la noi, am scos din desaga si o oieguta de palinca astupata cu cocean”. Sinceri sa fim, numai descrierea iti lasa gura apa, asa ca nu e de mirare ca “Pastravul pe lespede” a fost declarat de juriu cea mai veche reteta culinara, si premiat ca atare cu cupe si diplome.

Ioan Turda a cucerit premii la fiecare dintre editiile la care a participat

Tot in cadrul evenimentelor Festivalului National al Pastravului, s-a desfasurat si un concurs de pescuit cu musca artificiala la care, cu cei trei lipani dimensionati (de la 27 cm in sus), sigheteanul nostru a cucerit locul II, loc cu atat mai respectabil cu cat au in concurs s-a inscris in jur de o suta de participanti. Dupa cum dovedesc diplomele si cupele expuse la loc de cinste, de la toate cele patru editii la care a participat, Ioan Turda s-a intors cu premii de la ambele concursuri.

I. J. Popescu

Sursa: Informatia Zilei


Share
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact