logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Comunicat de presa. Precizări în legătură cu afirmaţiile agentului de poliţie Stroe Viorel PDF Imprimare Email 857 Afişări
Scris de Sighet Online   
Vineri, 07 August 2009 12:27
Afirmaţiile agentului de poliţie Stroe Viorel, lider al Sindicatului Agenţilor de Poliţie Maramureş, nu corespund realităţii şi le considerăm tendenţioase, cu atât mai mult cu cât acuzând nefondat şeful instituţiei se creează o percepţie publică negativă referitor la toţi poliţiştii maramureşeni.

În urma analizelor de risc realizate periodic de specialiştii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş au fost dispuse măsuri de întărire a dispozitivului de ordine publică în zona Borşa pentru perioadele de timp şi zonele identificate cu risc criminogen.

În urma demersurilor realizate de conducerea inspectoratului, Ministerul Administraţiei şi Internelor a aprobat scoaterea la concurs a 10 posturi de agenţi de poliţie la Poliţia Oraşului Borşa activitate care s-a finalizat în decembrie anul trecut. Prin încadrarea acestora a crescut numărul poliţiştilor care desfăşoară activităţi în domeniul ordine şi siguranţă publică.

Realizarea unui climat de siguranţă pentru cetăţenii din zona Borşa – Vişeu constituie o prioritate a Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş, motiv pentru care Poliţia Borşa este sub directa coordonare a şefului inspectoratului.

 

Când s-au produs grave încălcări ale legii, şeful inspectoratului a dispus deplasarea unor echipe complexe de cercetare în zona Borşa – Vişeu care au coordonat şi în unele situaţii au preluat cauzele pentru continuarea investigaţiilor.

Ori de câte ori a fost necesar, s-a deplasat personal împreună cu procurorii desemnaţi şi a coordonat activităţile de cercetare cu scopul luării unor măsuri ferme împotriva celor care au încălcat legea.

Atunci când poliţiştii au fost ultragiaţi, şeful inspectoratului a luat măsuri şi s-a implicat personal acordându-le sprijin atât lor cât şi familiilor celor răniţi în misiune.

În plan administrativ, şeful inspectoratului a dispus măsuri pentru întărirea sistemului de securitate a sediului Poliţiei Borşa precum şi a perimetrului acestuia.

În cazurile în care s-a constatat că poliţiştii nu şi-au îndeplinit corespunzător atribuţiile de serviciu, au fost luate măsuri de sancţionare a lor.

Şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş cunoştea că la Borşa urma să se desfăşoare o amplă acţiune luna trecută. Mai mult, urmare a demersurilor iniţiate de şeful inspectoratului, pe baza informaţiilor existente referitoare la traficul de utilaje furate, încă de la declanşarea operaţiunii, în luna martie 2009, poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale Maramureş au fost direct implicaţi în toate activităţile desfăşurate în acest dosar. Ei au fost delegaţi conform Legii 508/2004 să efectueze acte de urmărire penală în cauză sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – structura centrală.

Precizăm că şeful inspectoratului nu are nici un fin în Borşa şi nici în zona Maramureşului istoric.

Exemple concrete de măsuri ferme luate de poliţişti împotriva celor care în mod repetat au încălcat legea la Borşa sunt cazurile înregistrate în cursul anului trecut în care Nicoară M. a fost cercetat pentru comiterea mai multor infracţiuni. Dosarele instrumentate de poliţişti au fost înaintate către parchet şi apoi la instanţă, unele dintre ele fiind deja soluţionate.

 

1. Nicoară M. a fost sancţionat de mai multe ori la Lg. 61/1990 pentru provocare de scandaluri şi a fost cercetat în cursul anului 2007 în doua dosare penale pentru săvârşirea infracţiunii de lovire.

 

În acele dosare a fost condamnat cu amendă penală.

 

2. Vineri, 04 ianuarie 2008, un agent de pază la o staţie de carburanţi din Borşa a sesizat poliţia că în incinta staţiei a avut loc un scandal în urma căruia au fost distruse mai multe bunuri. Imediat, la locul evenimentului s-au deplasat poliţişti şi jandarmi care au aplanat scandalul. Ei au identificat autorul producerii acestuia: Nicoară M., din Borşa, care a fost sancţionat contravenţional. A fost cercetat sub aspectul comiterii infracţiunii de distrugere.

 

În acel dosar penal Parchetul de pe lângă Judecătoria Vişeu de Sus, la data de 26.02.2008 a dat soluţia de scoatere de sub urmărirea penală a învinuitului.

 

3. În data de 03.08.2008, ora 02.20, patrula de siguranţă publică formată din 4 poliţişti din cadrul D.P.I.R. Maramureş şi 2 din cadrul Serviciului de Ordine Publică efectuau patrularea pe DN 18 în zona Borşa Centru – Borşa Complex cu autospeciala marca Mercedez Vito.

Fiind în trecere pe lângă un grup de aproximativ 15 tineri care se aflau pe marginea părţii carosabile, Nicoară M. din Borşa, i-a îndemnat pe membrii grupului să atace maşina poliţiei. În acel moment, patrula a oprit, s-a deplasat spre grupul de persoane iar Nicoară a fugit în barul din apropiere unde se aflau mai mulţi clienţi. Poliţiştii au intrat în bar după acesta, moment în care Nicoară a aruncat cu un pahar spre unul din oamenii legii, cu intenţia de a-l lovi. Tânărul recalcitrant a fost imobilizat şi condus în autospeciala poliţiei care a pornit spre sediul Politiei Borşa.

Pe traseu, au fost depăşiţi de doua autoturisme din care unul fără plăcuţe de înmatriculare iar celălalt înmatriculat în Italia şi condus de Claudiu-Mihail M. din Borşa. Acesta a încercat să le blocheze drumul poliţiştilor şi a lovit autospeciala poliţiei în partea din spate.

La un moment dat, Claudiu-Mihail M. a scos o mână pe geam în care avea un pistol şi pe care l-a îndreptat spre maşina poliţiei. Poliţiştii au folosit armamentul din dotare, trăgând spre pneurile autoturismului menţionat. Când au ajuns pe str. Al. I. Cuza, în dreptul imobilului cu nr. 7, maşina poliţiei a fost lovită cu intenţie, frontal de o autobasculantă marca Tatra.

În urma impactului, autospeciala a fost grav avariată, nemaiputându-se deplasa, iar poliţiştii şi tânărul ce se afla în maşină au fost răniţi uşor. După ce poliţiştii au coborât din autospecială, au fost înconjuraţi de circa 20 persoane din care tatăl şi unul din fraţii lui Nicoară. Poliţiştii au fost ameninţaţi cu moartea de către cei doi precum şi de alte persoane.

În sprijinul poliţiştilor au fost trimise alte două patrule cu autoturisme iar din grupul celor 20 de persoane s-a aruncat cu pietre spre maşinile poliţiei, una dintre ele fiind avariată.

Pentru a preveni degenerarea situaţiei, Nicoară a fost lăsat să plece. Ulterior acesta s-a prezentat la spital pentru îngrijiri medicale şi apoi la Politia Borşa unde a fost audiat.

Ordinea publică a fost restabilită de către poliţişti împreună cu jandarmi.

 

Dosarul se află în lucru la Parchetul de pa lângă Tribunalul Maramureş. A fost începută urmărirea penală pentru comiterea infracţiunilor de ultraj, distrugere, port fără drept şi uz de armă.

 

4. Lucrătorii Biroului de Poliţie Transporturi au fost sesizaţi luni, 11 august 2008, la ora 11.30, că la trecerea la nivel cu calea ferată din Crăciuneşti, un autoturism de culoare neagră cu numere de Bucureşti a intrat în faţa colanei de maşini oprite. Pasagerul din dreapta a forţat cumpăna barierelor, moment în care s-a rupt lanţul de transmisie. Individul l-a bruscat pe Francisc F., de 35 de ani, cantonier la Crăciuneşti şi împreună cu şoferul autoturismului i-a adresat injurii şi ameninţări. În urma verificărilor efectuate de poliţişti s-a stabilit că autoturismul aparţine unei societăţi comerciale cu sediul în Borşa.

La volan se afla Adrian Nicoară T. din Borşa care a fost cercetat pentru pătrundere fără drept în zona de siguranţă a infrastructurii feroviare publice.

Cel care a forţat deschiderea barierei provocând ruperea sistemului de transmisie este Nicoară M. din Borşa (pasagerul din dreapta). El a fost cercetat pentru pătrundere fără drept în zona de siguranţă a infrastructurii feroviare publice şi semnalizare falsă şi distrugere. Prejudiciul cauzat este de 678,10 lei.

 

În acest dosar tânărul a fost condamnat printr-o hotărâre a instanţei la 2 ani şi 3 luni închisoare cu suspendare.

 

5. Poliţiştii borşeni au fost sesizaţi în seara zilei de 19 august 2008 în jurul orei 19.22 că în parcarea din centrul oraşului a avut loc un scandal. Echipa care s-a deplasat la faţa locului a constatat că Nicoară M. a avut o altercaţie cu Marian B. de 26 ani. Nicoară a utilizat un pistol cu gaze şi bile de cauciuc şi a tras asupra lui Marian, rănindu-l. Apoi a urcat la volanul unui autoturism, a trecut cu acesta peste bordura parcării, a acroşat o altă maşină ce era parcată şi în timpul acestor manevre a lovit-o pe Ioana Ş. de 18 ani, provocându-i vătămări corporale grave.

Tânăra rănită a fost transportată la Spitalul din Borşa şi apoi transferată la Spitalul Judeţean, unde a rămas internată. Marian B. s-a prezentat la spitalul din Borşa unde i-au fost acordate îngrijiri medicale.

Nicoară M. a fost reţinut de poliţişti pentru 24 ore. El a fost cercetat pentru comiterea infracţiunilor de ultraj contra bunelor moravuri, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, vătămare corporală gravă.

 

Nicoară M. a fost prezentat în 20 august 2008 Parchetului de pe lângă Judecătoria Vişeu de Sus şi ulterior instanţei care a emis pe numele său mandat de arestare preventivă pe o perioadă de 10 zile pentru comiterea infracţiunilor de ultraj contra bunelor moravuri, vătămare corporală gravă din culpă şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

De asemenea, în urma investigaţiilor operative efectuate de poliţişti a fost identificată Alina M., în vârstă de 17 ani, din Borşa, de la care a fost ridicată o armă neletală marca Colt, calibru 9 mm şi 28 de cartuşe cu gaze. Tânăra a declarat poliţiştilor că în seara zilei de 19 august 2008 a primit arma şi cartuşele de la Nicoară M.

În 22 august, în urma recursului declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Vişeu de Sus, Tribunalul Maramureş a emis un nou mandat de arestare preventivă pe numele lui Nicoară M. Astfel a fost majorată durata arestării preventive de la 10 la 29 de zile.

Măsura arestării preventive a fost prelungită până în 12 noiembrie 2008 când Nicoară M. a fost pus în libertate în urma unei hotărâri a instanţei.

 

Printr-o sentinţă din 10.06.2009 Judecătoria Vişeu de Sus l-a condamnat pe Nicoară M. la un an închisoare cu suspendare. În data de 23.06.2009 s-a făcut apel împotriva sentinţei date de judecătorie, la Tribunalul Maramureş.

 

INSPECTORATUL DE POLIŢIE AL JUDEŢULUI MARAMUREŞ

BIROUL DE PRESĂ


Share
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact