logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Samfest Jazz Satu Mare 2009 (23-24 iulie) PDF Imprimare Email 1214 Afişări
Scris de Sighet Online   
Vineri, 17 Iulie 2009 08:44

Festivalul va avea loc la Clubul Insomnia din Satu Mare, P-ţa Păcii nr. 1, în data de 23 şi 24 iulie 2009, de la ora 19.00.

În prima seară îi puteţi urmări pe Cserey Csaba Duo, Nemez şi Nicolas Simion Trio, în a doua seară Bohem Ragtime Jazz Band şi Larry Coryell Trio featuring Alphonse Mouzon with special guest Joey DeFrancesco.

Biletul este accesibil tuturor, doar 20 de lei pe două zile!

ARTISTI PROGRAMATI

CSABA CSEREY

Născut în 1959 în Gheorgheni, judeţul Harghita, începe studiul instrumentelor de percuţie în 1970, la finle anului ajungând component al trupei VOX-T (rock progresiv) din Miercurea Ciuc, cu care imprimă două discuri la Electrecord.

La scurt timp este colaborator al TVR, având ocazia să întâlnească şi să acompanieze artişti consacraţi cum ar fi: Corina Chiriac, Mihai Constantinescu, Alexandru Arşinel, Florin Piersic.

În 1989 se stabileşte la Satu Mare, ajunge în formaţia Teatrului de Nord Satu Mare şi se implică în viaţa muzicală sătmăreană.

Îşi crează proiecte proprii: „Frumuseţea Ritmului”, „Zgomotul Tobelor”, „Marşul Tobelor” dar participă în diverse alte proiecte alături de Johnny Răducanu, Mihai Iordache, Wolfgang Puschnig, Anatoly Vapirov, Kornel Horvath, Gyorgy Martonosi, Emil Soumach, Istvan Vakarcs, formaţiile Cortez, Orient Express...

Faima însă i-o aduce colaborarea cu Harry Tavitian, în ultimii cinci ani având cu marele pianist o serie de concerte şi festivaluri în ţară şi străinătate: Gărâna, Vama, Gheorgheni, Braşov, Sibiu, Bucureşti, Constanţa, Budapesta, Bruxelles, Berlin.

NEMEZ

Formaţie înfiinţată în 2007 de artişti din România şi Ungaria. Abordează genul funky-jazz, cu influenţe din muzica populară maghiară, au concertat până la ora actuală în România, Ungaria şi Austria.

NICOLAS SIMION

Nicholas Simion, muzician născut în Dumbrăviţa Braşovului în urmă cu 50 de ani, a plecat în 1989 din România şi s-a stabilit în Austria apoi în Germania.

Format pe băncile Conservatorului bucureştean, unde s-a pregătit temeinic în domeniul marii mzici, Nicolas Simion a debutat în jazz în anii ’80, semnificativă pentru perioada afirmaării sale fiind activitatea în grupul Opus 4 pe care el însuşi l-a înfiinţat cu Mircea Tiberian, basistul Cătălin Rotaru, toboşarul Eugen Nichiteanu şi cu saxofonistul Dan Mândrilă ca invitat permanent.
Pe la finele anilor ’80 Opus 4 şi Dan Mândrilă au susţinut un număr record de concerte, într-un număr record de oraşe!

Nicolas Simion, saxofonist cu notabilă experienţă şi de o sesizabilă originalitate, atribupe puse generos în slujba realizării unor discuri în care să pulseze lumea de frumuseţi a ethosului nostru folcloric, pusă în valoare prin înregistrări de ţinută efectuate în compania unor instrumentişti europeni şi americani foarte buni de talia unor Graham Haynes, Ronnie burrage, Lonnie Plexico, Ed Schuller, Victor Jones, Peter Perfido, Tomasz Stanko, Dusko Gojkovici, Mal Waldron, Lee Konitz, Jancsi Kőrösi şi alţi, laolaltă, peste 15 albume sub autograf componistic propriu, bine primite de critica de specialitate, la fel ca şituerneele întreprinse în noua sa patrie Austria, dar şi în Germania, Polonia, Bulgaria, Elveţia, Comunitatea Statelor Independente, Grecia etc.

Lui Nicolas Simion şi unui nou partener scenic, virtuosul pianist Florian Weber li se datorează primele audiţii ale unei monumentale lucrări de jazz concertant semnată cu 35 de ani în urmă de regretatul compozitor român Richard Oschanitzky, dublul concert pentru pian, saxofon tenor, orchestra simfonică şi big band; interpretări performante oferite melomanilor din Iaşi, Bucureşti, Braşov, cu contribuţia dirijorilor Peter Oschanitzky şi Sabin Pautza.

Actualmente Nicolas Simion trăieşte la Koln unde prezintă Balkan Jazz Project şi colaborează cu personalităţi de seamă ale jazzului contemporan, precum Art Framer, Leo Wright, Idris Muhammad, Jim Pepper, Christian Muthspiel, Lonnie Plaxico, Ed Schuller, Mal Waldron, fiind considerat unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai jazzului balcanic.

BOHEM RAGTIME JAZZ BAND

Înfiinţată în 1985, prima aparitie pe scena în 8 martie în acelaşi an. Repertoriul cuprinde genurile: ragtime, New Orleans, dixieland, swing, acappella , şlagăre maghiare precum şi compoziţii proprii.

În 2009 ajung la 15 albume imprimate precum si 2 LP-uri în plus apar pe 17 antologii cu diferite piese.

Apar pe scenele din: Anglia, Austria, Franţa, Canada, Germania, România, Elveţia, SUA.
O trupă cu instrumentişti dinamici pe care să-i vezi şi să-i asculţi e o adevărată plăcere. O formulă în care fiecare în parte stăpâneşte cu virtuozitate instrumentul.

LARRY CORYELL

Născut pe 2 aprilie 1943 în Galveston, Texas. Studiază pianul din copilărie trecând mai apoi la chitară acustică şi electrică, studiază chitara clasică cu Leonid Bolotine şi îi recunoaşte ca sursă de inspiraţie pe Chet Atkins, Chuck Berry şi mai târziu pe Wes Montgomery. În 1965 se stabileşte în New York City via Seattle şi îşi începe formidabila carieră

După ce a dobândit măiestria chitării prima sa lucrare importantă a fost alături de Killer Joe Piro iar recunoaşterea naţională a dobândit-o în 1967 în timpul colaborării cu Gary Burton Quartet.

Este recunoscut ca unul din cei mai buni chitarişti din lume . A înregistrat peste 70 de albume pe parcursul a 35 de ani ca şi lider de formaţie, solist sau acompaniator.

Experimentează şi secţiunea rock si jazz-rock în diverse forumule avându-i alături pe Jimmy Webb, the 5th Dimension, Charles Mingus, Billy Cobham, Chick Corea şi John McLaughlin.

La Samfest Jazz participă în formulă de trio alături de alte nume sonore a jazz-ului mondial: Alphonse Mouzon la tobe şi Joey DeFrancesco la orgă-hamond, alături de care se află în turneu. În 23 iulie cântă în Paris, în 24 iulie în Satu Mare, în 25 iulie în Aanekoski, Finlanda...

Sursa: Casa Zamfirescu Satu Mare

 


Share
Ultima actualizare Miercuri, 22 Iulie 2009 07:33
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact