logo

-- EDITORIAL || CULTURA || SPORT || PAGINA ELEVILOR || DINCOLO DE TISA || INTERVIU || DIASPORA SIGHETEANA || PSIHOLOGIE || CULINAR || EDITORIAL --


Un crescător de Brună, vizitat de Comitetul director al Federaţiei Europene PDF Imprimare Email 919 Afişări
Scris de Florentin Nasui   
Miercuri, 08 Iulie 2009 07:02

Membrii din 7 ţări ai Comitetului Director al Federaţiei Europene pentru rasa Bruna s-au aflat pentru prima dată în Maramureş, la întîlnirea bianuală organizată pentru prima oară în România, la Sighetu Marmaţiei.

Din cauza programului foarte încărcat şi a distanţelor de parcurs, reprezentantul ţării noastre în Comitetul Director şi totodată organizatorul întîlnirii de la Sighet, ing. Dorel Codrea, preşedinte fondator al ACT”Bruna-Schwyz Maramureş, i-a condus pe oaspeţi la o fermă a unui crescător de taurine Bruna, cu rezultate în producţie peste media locală. Este vorba de gospodăria lui Ioan Stan Petrinjel din Săpînţa, unde Dr. Markus Zemp din Elveţia, preşedintele Asociaţiei Mondiale a Crescătorilor din Rasa Bruna a remarcat curăţenia din grajdul cu 7 vite şi chiar l-a impresionat o junincă faină, care arăta ca acelea din fermele bune din Elveţia. Şi cele 4 vaci le-a considerat de bună calitate, una dintre ele avînd o producţie de peste 7000 litri lapte pe an. Ioan Stan le-a povestit oaspeţilor despre preţul mic al laptelui oferit de procesatori. Motiv pentru care, preferă să vîndă în comună smîntînă şi brînză de vacă, adică să valorifice superior laptele.

Văzînd cîteva holde cu porumb, occidentalii s-au interesat dacă este furajer, dacă oamenii de aici hrănesc vitele cu aceste plante. Răspunsul a fost nu, pentru că producţia la hectar este foarte mică în zonă, iar lumea cultivă mălai ecologic pentru mămăligă, pentru păsările din ogradă şi grăsunii care dau carne de porc de bună calitate, incomparabilă cu aceea din galantarele din România sau din Europa.

Pietro Laterza, mare fermier din Italia, preşedintele Federaţiei Europene pentru rasa Bruna s-a mirat văzînd în grajd un tăuraş şi a întrebat dacă la noi se mai folosesc taurii pentru montă. Ioan Stan a rîs, asigurîndu-i pe oaspeţi că montele se fac artificial cu material seminal de bună calitate procurat prin ACT”Bruna –Schwyz”, al cărui membru vechi este, iar tăuraşul din grajd l-a schimbat pe o viţică de prăsilă, pe care era păcat să o sacrifice în curînd, pentru nunta fiicei. Apoi a povestit că şi-a adunat materiale de construcţii şi doreşte să înalţe un adăpost serios pentru 20 capete taurine. Îl mai încurcă un pic birocraţia. N-a vrut să spună „normele europene”.

În ăst timp, francezul Jose Baechler, preşedinte al Brune Genetique Services, îmi povestea de ferma lui de odinioară, cu 100 de capete dar şi de preocupările de acum, ca pensionar, într-o asociaţie de 20 familii, care cresc 40 de vaci pentru producţia de brînză, care merge foarte bine cu vinul roşu. Vin pe care-l produc în podgoriile lor, îmbuteliat în 4 mii de sticle anual. Vin Bordeaux care, pentru a fi şi mai gustos la băut, trebuie destupat cu 4-5 ore înainte de a fi consumat la temperatura de 18-20 de grade Celsius. Domnia sa a remarcat la familia Ioan şi Anuţa Stan cît de bine merge un păhărel de ţuică de prune cu o gogoaşă, pancovele plăcîndu-i foarte mult.

Ioan Stan : „Mă bucur de această vizită onorantă nu numai pentru mine dar şi pentru Săpînţa. Acum 3 ani, am fost şi eu pe urmele Brunei, în vizita organizată de ACT „Bruna-Schwyz” în Austria, Germania şi Elveţia, cînd am vizitat şi sediul Federaţiei din Zug. Dar n-am crezut că vreodată o să-mi calce în bătătură cei mai importanţi şi experimentaţi specialişti din Europa, pasionaţi de Bruna”.

Autor: Florentin NĂSUI

Sursa: Graiul.ro

 ACT Bruna (Foto: Florentin Nasui)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Share
Ultima actualizare Miercuri, 08 Iulie 2009 07:22
 

Dr.Max - Farmacie

Sustine Sighet-Online.ro

Amount: 


Banner
Banner
Banner
DICTIONAR ONLINE:

Vremea


.
.
.

©Copyright 2008 - 2013 Sighet-Online.ro    Termeni si conditii  |  Sitemap  |  RSS  |  Despre noi  |  Contact